Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak Ağzı (Derece) Ölçme Metodu?

erdemenc

• 59
  • Erdem ENÇ
  • Meslek: Elektrik & Elektronik Mühendisi (Atlas Copco Teknik Destek Mühendisi)
  • Yer: İstanbul / Ataşehir
Bıçak Ağzı (Derece) Ölçme Metodu?
« : 17 Eylül 2012, 16:44:48 »
Merhaba sayın ustalar ve bıçaksanatı dostları bu işlerde henüz çok yeni olduğumdan merakımı çeken bir konu oluştu. Forumun arama moturu ile arattığımda bir sonuca varamadım buradan sizlere sormak istedim. Bir çakı, bıçak veya herhangi bir kesicinin ağız açısını doğru bir şekilde ölçmek için nasıl bir yöntem izliyorsunuz? Elimde şu an
http://www.takimmarket.com/default.aspx?_Args=ProductImage,2318,Promar,15684

adresinden temin ettiğim bir açı ölçer mevcut ancak bu aletle bıçak ağzını tam olarak ne kadar sıkı sıkıya arasına sıkıştırıp ölçmeye çalışsamda içimden bir ses doğru olmadığını söylüyor. Bunun dışında bir ölçüm tekniği veya aleti varmıdır?
Dijital olanlar epeyce pahalıydı. Bileme için açının önemli olduğu bir gerçek, bileme işleminden sonra eğer gerçek değere yakın bile olsa bir ölçüm yapabilirsem fikir verir diye düşündüm. Yardımlarınızı bekliyorum, gerek video veya güzel bir anlatım şekliyle  :) Birde iç bükey bıçaklarda bileme işlemi yapabilmek için nasıl bir yöntem izleniyor? Dış bükey veya düz ağızları bilemede sorun yaşamıyorum fakat iç bükey olanlarda pek başarı elde edebilmiş değilim...

Değerli bilgi ve yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Bıçak Ağzı (Derece) Ölçme Metodu?
« Yanıtla #1 : 19 Eylül 2012, 02:49:00 »
Taşlamayı soruyorsanız, tek ağızlı olmadıkça pek bakmıyorum açıya, benim için ağız kalınlığı önemli o konuda, istediğim yükseklikte olduğunda ve ağız da istediğim kadar inceldiğinde işlem tamam.
Bileme için artık gözkararı bileme açısını kestiriyorum ve taşa veya zımparaya o açıda sürüyorum, genelde kontrol ettiğimde 1-2 derece artı eksi hata payı ile pek yanılmıyor göz kararım, ancak ciddi miktarda deneyim olmadan pek kolay bir iş değil yardımcı aparat olmadan yapmak.

Kesin olarak doğru açı için tahtadan yaptığım 10, 12, 14 derecelik değişik dik üçgen şablonlarımı kullanıyorum. Yapması çok kolay, 12 derece lik bir dik üçgeni trigonometri veya iletki yardımıyla çizebilirsiniz. tahta veya bu tarz bir levhadan keseceğiniz bir üçgeni bıçağın altına yatırıp tutuş açısını her taraf için kontrol ederek ve olabildiğince bu açıyı akılda tutarak bileme yaparsanız birkaç deneme sonunda hiç bir ölçüm gerektirmeden elinizin bu açıyı öğreniverdiğini görürsünüz...

Kipmen Sanat web sitesi

erdemenc

• 59
  • Erdem ENÇ
« Yanıtla #2 : 19 Eylül 2012, 22:56:16 »
Değerli bilgiler için teşekkürler Emre hocam yanlız merakım hala pek geçmiş değil linkini erdiğim aletle bir sonuca yaklaşmam sizce mümkünmü? Yardımcı bir aparattan bahsetmişsiniz bu da sanırım yaptığınız tahta şablon. Sefa hocamda bana bir keresinde bileme için yardım ettikten sonra ölçtüğüme göre bıçağın ağzı şu kadar derece diye söylemişti. Bu dereceyi nasıl ölçtü kendisi konuyla ilgili buralarda okurda cevap yazabilirse çok mutlu olucam  :D

Bu arada iç bükey ağızları bilemekle ilgili sorunum devam etmekte  :-[

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 19 Eylül 2012, 23:24:06 »
O alet atölyede çok işe yarıyor ama ağız açısı ölçerken belli bir açının altında kullanılması imkansız gibi bir şey. İki parça üst üste gelince film kopuyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #4 : 19 Eylül 2012, 23:58:52 »
Bende eskiden kalma bir kayarlı düzlem açı ölçer var, bununla ölçemeyeceğim açı yok. Şimdilerde bulunur mu bilmiyorum ama bu işler için biçilmiş kaftan. Fotoğraflarını ekliyorum

« Yanıtla #5 : 20 Eylül 2012, 00:02:25 »
Ayrıca önerim, plastik parçalara açılar çizilerek oyuklar şeklinde maket bıçağıyla kesilip elde bir kolleksiyon oluşturulabilir. İç bükey ağızların zaten sadece ikinci ağzı bilendiği için ( yani iç bükey yanaklara dokunulmadığı için) normal olarak ikinci ağız düz şekilde bilenerek işlem yapılır. Neden zorlanıyorsun, biraz açarmısın.

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #6 : 20 Eylül 2012, 00:05:14 »
sefa ustam bu alet cok guzelmis bunun bir adi filan varmi acaba bikac yere soryim bit pazarina filanda bakayim gittigimde

« Yanıtla #7 : 20 Eylül 2012, 00:12:43 »
"kayarlı düzlem açı ölçer" veya "kayar düzlemli açı ölçer" derdik, başka da adı varmıdır bilmiyorum. Piyasada sıfırı da bulunabilir sanıyorum.

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
« Yanıtla #8 : 20 Eylül 2012, 00:37:25 »
sagolun ustam bi bakayim hosuma gitti sistemi

erdemenc

• 59
  • Erdem ENÇ
« Yanıtla #9 : 20 Eylül 2012, 22:56:02 »
Cevaplar, resimler süper hakikaten. Ama bu kayarlı açı ölçer biraz zor bulunur gibime geliyor, plastiklere açı ölçerle çeşitli dereceler çizmek işi gerçekten güzel bir öneri, aklıma gelmemişti açıkçası. Cevaplar için çok sağol Sefa hocam, iç bükey ağızlarla ilgili şöyle bi durum var, sizin yağ taşında bileme videonuzda gösterdiğiniz taşın aynısı ile bileme işlemi yaparken iç bükey ağızı taşa sürttüğüm açıların çoğunda içeride kalan ağız kısmı taşla tam temas etmeyip arada boşluklar kalıyor, dolayısıyla içeride kalan ağız hiç bilenmemiş oluyor. Sonradan elime geçen ince bir taş ile sorunu çözdüm sayılır aslında. Tüm ağzı tek sefer yerine kısım kısım kaydıdarak bileme işlemi yaptığımda sonuç aldım. Büyük taşlarda iç bükey bilemek kısacası benim için problem oluşturdu... Kaldıki iç bükey ağzın eğim açısı arttıkça yani misal C harfi gibi olduğunu düşünürsek veya yarım C gibi, işler dahada zorlaşıyor, buna dair öneriniz veya hazırda var olan bir video var da linkini verebilirseniz çok sevinirim.

« Yanıtla #10 : 20 Eylül 2012, 23:52:06 »
Biraz karışık anlatmışsın ama anladığım şu ki, sen sanki eğimli yüzeyi de bilemeye çalışıyorsun gibi. İç bükey ağıza sahip bir bıçakta çok özel durumlar hariç böyle bir bileme yapılmaz. Aşağıya bir şekil ekliyorum, bu şekle göre;
"A" bölgesi taşa veya herhangi bir bileme düzlemine sürtülmemeli, yani burada işlem yapılmamalı.  Bileme işlemi sadece "B" bölgesinde yapılmalı, yani bileme düzlemine sade bu ağız( kırmızıyla çizilmiş) sürtülmeli.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #11 : 21 Eylül 2012, 00:07:20 »
Ben taşlama değil de ağız iç bükeymiş gibi anladım. Yatağan ya da kukri ağzı gibi... sanki?

Öyle bir ağızda taşın iki kenarından gayrısının ağıza değmeyeceği açık. Bu kenarların birini muntazam bir şekilde yuvarlatmak benim iç bükey ağızlar için tercih ettiğim çözüm.
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2012, 00:09:08 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

erdemenc

• 59
  • Erdem ENÇ
« Yanıtla #12 : 21 Eylül 2012, 00:12:37 »
Sefa hocam haklısın terimleri yanlış kullandım sanırım sende doğal olarak yanlış anlamışsın, çizim için teşekkür ederim. Aslında anlatmak istediğim bıçağın şekli itibarı ile iç bükey bende bir resim ekleyerekten durumu izah edeyim
Resimdeki bıçağın kabzasına doğru olan kısma ben iç bükey diye adlandırmıştım kendimce, uç kısma doğru olan yerde dış bükey yani  ;D sanırım terimleri yanlış kullanyorum ama umarım anlatmak istediğimi tam olarak anlatabilmişimdir.

erdemenc

• 59
  • Erdem ENÇ
« Yanıtla #13 : 21 Eylül 2012, 00:19:02 »
Eylem hocam doğru anlamış, evet şimdi baktım kukri ve yatağan model nasıldır diye aynen tarif etmeye çalıştığım şekilde  :D

« Yanıtla #14 : 21 Eylül 2012, 00:19:29 »
Haa  ::) ben yanlış anlamışım, ben bıçağın kesiti olarak algıladım oysa senin söylediğin profil formu imiş. Bu tür bir ağızda haklısın bileme işlemi biraz daha zor ama sonuçta bıçağı hafif eğik tutup taş kenarına eğimli kısım getirilerek sorunun üstesinden gelinebilir. Ancak formu daha ince bir taş olursa veya dikdörtgen kesitli bir taşı dikine kullanarak bileme biraz kolaylaştırılabilir.

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
« Yanıtla #15 : 21 Eylül 2012, 00:34:08 »
bende ayni derten muzdariptim nette dolasirken bir video gordum spyderco bir bileme aleti yapmis bilenleriniz vardir 2 tane ucgen cubuk seklinte tas bir platforma acili bir sekilde yerlestiriliyor bicagi dik tutarak yukaridan asagi haretlerle bileme yapiliyor telefondan girdigm icin link veremiyorum ama youtubede filan videolari var bnde elimdeki tasla tahta yardimiyla bu sistemi kurdum cok saglam degil ama ise yariyor hemde aciyi daha kolay yakalayabiliyorum bence bi arastirip bakin derim

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
« Yanıtla #16 : 21 Eylül 2012, 00:36:35 »
tam adi spyderco tri angle sharpmaker

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #17 : 28 Aralık 2012, 00:44:48 »
Benim ince bir belgische brocken tasim vardi gecen sene mutfakta bir bicagimi bileyleyip balkonda unutmusum  sicaklikta sifir altina dusunce tas kirilmisti bende atmayip ic bukey agizlar icin zimparani ustunde baliksirti zimparaladim  uzunca bir citaya yapistirdim iyikide kirilmis simdi harika is goruyor
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #19 : 26 Ocak 2015, 23:51:44 »
Benimki iki güne kadar elimde olur. O zaman bilgi verebilirim.

Bu arada hoşgeldiniz. Kendinizi "merhaba" bölümünde kısaca tanıtabilirseniz güzel olur.