Kaya'cım o fanteziyi bende yaşadım merak etme

Elimde Deve kemiği var yanlış kesimden dolayı anca böyle ufak bıçaklarda kullanılır zaten. Bıçağı ilk ısıl işlem siyahı ile bırakacaktım sonradan vazgeçtim. Karartma işlemini başarırsam veya seversem deve kemiği de kullanabilirim çünkü bu bıçağı çok sevdim. Bu arada gerçekten yüzey o kadar parlak değil

Ayrıca Kaya fırsatım olursa seve seve bir bıçakta sana yaparım. Ama önce söz verdiğim kişilere bıçaklarını yapmam gerekiyor

Aşağıdaki resim ısıl işlem sonrası kaba zımparalama.

Cem Plexiglass da olur ve hatta biraz kalın olursa çok da güzel olur. Önemli olan sert bir yüzey olması. Elinizde boşda cam varsa onu da kullanabilirsiniz. Benim elimdeki beyaz renkli 3mm kalınlığında sert bir plastik. Bunu bir suntanın üzerinde kullanıyorum böylece esnemiyor.
Ercan sistem çok basit aslında olayı özetleyecek olursam.
1. Bıçağı bir tarafını markacı boyası ile boyayıp taşlama hattını işaretliyorum.
2. Örneğin bıçak kalınlığı 4mm olsun. Ağız 0.5 mm kalacağına göre ağzı 2,25 mm ye kadar kalacak şekilde taşlama hattına kadar eğeliyorum. 0,1 veya 0,2 mm fazladan tolerans verirseniz iyi olur.
3. Bu sert yüzeye zımparayı band yardımı ile yapıştırıyorum. Bu sefer bıçağı zımparaya düz bir hatta sürtüyorum. Böylece bu 0,1mm gibi fazlalığı bıçağı tam olarak düzeltmek için kullanıyorum. Bu arada zımparayı tam kenara yapıştırıyorum ki taşlama alanının bittiği yer boşta kalsın.
4. Bu sefer diğer taraftaki taşlama hattını çiziyorum. Bu sefer ağız 0,6mm kalacak şekilde eğeleme yapıyorum. Tabi eğe yaparken önce kaba eğe ile eğeleme yapıyorum daha sonrada ince eğe ile eğeleme yapıyorum. İnce eğe zımpara yaparken işimizi kolaylaştırıyor. Yine zımpara ile bu yüzeyi düzeltiyorum.
5. Yazmayı unuttum ilk önce yan yüzeyleri düz olacak şekilde düzeltiyorum ki taşlama hattı düz bir hatta ve net çıksın.
Bu arada Soytürk kardeşin gönderdiği taşdan söz edecek olursak. Taş 500 grit ama oldukça sert bir yapıya sahip. Normal evdeki mutfak bıçaklarını çok çabuk bileyliyor. D2 bilemesi de bana göre yeterli geldi. Su ile bileme yaptım. Düzgün sabit bir açı ile bileme yapıldığında başka hiçbir şey kullanmadan bıçağı o şekilde kullanabilirsiniz. Ama illaha kıl tüy kessin diyorsanız deri masat şart. Soytürk ustamız bu taş ile HSS bıçağı bilediğini söylediğini duyunca kendisinden istedim. Kırmadı beni sağolsun bana da birtane aldı. Sonuçta ben memnunum.