Mert, elimden geldiğince sırasıyla yanıtlamaya çalışayım.
1-Tsuka çıkardım,o kısımdeki çelik sizce nasıl iyimi kötümü,bu kısım el deymemiş ham halde ocaktan çıktığı gibi kalır sanıyordum,ama sanırım biraz zımpara görmüş gibi geldi,birde en alttaki resme bakarsanız o kısım çeliğin üst ince tarafı olup eğe yapılıp öylece bırakılmış gibi duruyor...
ayrıca ben bu kısmı yağlasammı yoksa bu şekilde kurumu bıraksam veya zımparasammı kararsız kaldım,bilmiyorum
- Nagako ya ( sap kuyruğu) yüzeyden bakarak çeliğin kalitesi anlaşılmaz, bu nedenle iyi mi kötü mü bilemeyiz. Nagako yüzeyinde ince işçilik ( zımpara, parlatma vs) yapılmıyor, son işlem olarak kalınca dişli bir eğeyle, genellikle üst ve alt birbirine çapraz gelecek şekilde eğeleniyor ve öylece bırakılıyor. Bunun bir nedeni tsuka içerisinde sürtünmeyi arttırmak. Fotoğraflara bakınca öyle sanıyorum ki eğe depğil spiral kullanılmış ve öylece monte edilmiş, ince bir işçiliği yok. Sen o kısmı sakın yağlama veya herhangi bir şekilde talaş kaldırma işlemi yapma, yani ne zımpara ne eğeleme ne de düzeltme işlemi. Yağlama işleminden de kaçın, yağ aradaki sürtünmeyi zayıflatıp, nagako nun Tsuka içerisinden çıkma eğilimini arttırı. Diğer işlemleri yapma dememin nedeni de bu. Tsuka nagakoya göre yapılır, dolayısıyla nagako da yapacağın herhangi bir işlemin sonucu, Nagakoyla Tsuka arasında boşluğa neden olur ve bu boşluk sonucu oynak bir kılıç sapın olur. Bu nedenle olduğu gibi silip bırak.
2-seppa yı koyu sarı renk yapmışlar
habaki de koyu sarı renkti ama habaki yi zımparadığım an rengi gitti ve açık bir hal aldı hatta ben bakır değilde bunuda çelik yapmışlar sandım ama açık sarı renk olarak kaldı
o halde neden koyu sarıya boyamışlar bir anlam veremedim buda ilginç geldi
seppanın orjinal hali koyu sarı renk,bakır diyebilirsiniz ama neden koyu renktide açık hale geldi boyamı vardı ona takıldım
- Seppa yı da Habaki yi de pirinçten yapmışlar gibi görünüyor, büyük olasılıkla işlem sonrası farklı renklerde bıraktılar. Sen zımparalayınca renkler ilk haline geldi, bir süre sonra havanın oksidasyonuyla önce sararacak ardından da ( bir iki yıla kadar) kararmaya başlayacaktır.
3-tsuba
Bu kısım kırmızı gibi,siyah gibi alacalı oluşu neden böyledir,ana maddesi kırmızımsı bakır olup üstünde siyah boyamı var,sorma nedenim ilerde çizilirse yeniden temiz hale getirmek içindir
- Bu Tsuba büyük olasılıkla bronz döküm, döküm işlemi sonrası broz karartılıp yüzeylerinde hafifçe skoç gezdiriliyor ve bu şekilde bir eskimişlik görüntüsü yaratılıyor. Bence onun yüzeyiyle uğraşma, tekrar eski haline getirebileceğini sanmıyorum.
4-sökme ve takma işlemi sırasında ben çekiç kullandım,çekiçle tsubaya vururken,çekice tişört doladım,zarar vermesin diye yumuşattım
ama habaki çıkarırken çivi ucu ve çekiç kullandım,habakide iz yaptı,iz yapmadan zarar vermeden çıkarıp takma yolu varmı kullandığınız yöntem varmı
-Habakiyi çıkarırken en fazla kenarına bir ağaç takoz koyup takoza vurmak yeterlidir, bunun dışında çivi vs tür herhangi bir metal habakiye veya diğer aksesuarlara zarar verir.