AEB-L ile yapılan bıçakları ( ben yapmadım bölümdeki diğer arkadaşların) bugün ısıl işleme soktuk sonuç hiç iyi değil

1030 C de 15 dak östenizasyon uygulayıp, önce birisine yağda su verdik, sonuç ilginç

malzeme sert gibi ses çıkarıyor vs ama eğeyi sürünce talaş kaldırıyor, sanki hiç su verilmemiş gibi, diğerini havada beklettik, yüzeyden tufal sıçramaları ( belli ki aşırı bir gerginlik var) tam oldu derken, yine eğe yine hüsran

vatandaşın birisi kızdı ben suya sokacağım dedi

suya soktu yine eğe, yine hüsran, bu arada bıçak elimizden yere kaydı anında ikiye ayrıldı ( iç taraf cam gibi) sonra yağda sertleştirdiğimizi bir güzel biledim öyle ki traş yapıyor, ardından 3x8cm bir tahtayı bıçakla vurarak tamamen kopardım, tekrar traş, aynı keskinlikte

tatmin olmadım yine aynı işlemin yarısını yaptım, tekrar denedim keskinlikten hiç bir şey kaybetmemiş. Bu işlemin ardından ağız kısmına tekrar eğe sürdüm

eğe metali yiyor. Sıfır altı işlem şansım yok, doğal olarak bu işlemi deneyemiyorum. bana kalırsa sözü geçen mikro karbürler var ama martenzit doku özellikle dış kısımda oluşamadı, ama iç kısımda oldu, tamam bıçak böyle de keskin oluyor ama sonuçta en küçük bir darbede ağzı burnu zedelenecek, bu da hoş bir şey değil. Yarın tekrar deneme yapacağız, açıkcası biraz can sıkıcı oldu, bakalım yarın karbürlerden vaz geçip klasik yöntemle sadece martenzit oluşturarak sertlik elde etmeye çalışacağız. Yorum yaparsanız sevinirim.