Bıçak Sanatı - Forum

elektrikli firin hk. yardim

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
elektrikli firin hk. yardim
« : 11 Haziran 2010, 17:28:38 »
Arkadaslar ( ozellikle elektrikli firin kullananlar ) , sonunda ben de ,ic hacmi cok kucuk de olsa , kullanabilecegim bir elektrikli firin bulabildim. Daha once boyle birsey hic kullanmadigimdan , bazi cok basit hususlarda yardiminizi rica ediyorum. Soyle ki:
1-  Resimdeki gibi - ampirik bir yerlestirme kullaniyorum, bu dogru bir pozisyon mudur? degilse dogrusu nedir?
2-  Bu tip firinlarda da celik havayla temas ediyor , - daha az da olsa - ve sonucta olusan dekarburizasyonu onlemek pek mumkun gozukmuyor. Su verme isisinda, sertlestirmeden hemen once  bicagi firindan cikartip tel firca ile temizlemek herhangi bir kazanc saglayabilir mi ?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
Ynt: elektrikli firin hk. yardim
« Yanıtla #1 : 11 Haziran 2010, 17:32:38 »
Sayın circassian.
güle güle kullanın.

bu arada fırınınız kaç derece ısıya kadar yükseliyor . Bende de böyle bişey var işe yarar mı diye merak ediyorum
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #2 : 11 Haziran 2010, 17:37:04 »
Tesekkurler ,1200 gibi olmali , - en azindan tanitimi boyle -  ama ben en cok 900 c de kullandim , cok basit birsey , 22derinlik x 12 x 12 cm , kalan zamanlarda kil fincan filan yapilabilir.

« Yanıtla #3 : 11 Haziran 2010, 22:19:13 »
Burak tel fırça işi birşeye yaramaz, sadece yüzeyde oluşan tufal tabakasını alırsın ama derkarbürize olayını elimine etmez. Fırının alt ve üst kısımlarında rzistans göremedim, olsa çok iyi olur.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #4 : 12 Haziran 2010, 02:47:24 »
Eğer hava çeliği ise folyo veya sefa ustanın bulduğu yöntemlerden biriyle bıçağı oksijenden korumalısın. Oksijen sadece oksitlemez, çelikten karbon da çalar... Eğer çelik karbon çeliği veya yağ çeliği ise bunların genelde su verme öncesi demlemeleri çok uzun değil, kullanılan ısılar da düşük, bu yüzden önce fırını su verme ısısına çıkar, bir süre kapat, ısı 100 - 150 derece kadar düşsün, sonra bıçağı koyup ısıtmaya devam et, bu satede refrakter malzeme önden ısındığı için hızla su verme ısısına çıkacaktır, bıçak da az süre fırında kaldığından karbon yitirdiği tabaka çok ince olacaktır, biraz zımparalayınca gidiverir. Ancak Normalizasyon işleminde folyo ben kullanıyorum açıkçası, sonuçta 3-4 kere fırına giriyor ve havada soğuyor, eğer oksijenden korunmazsa baya bir kalın karbon yitimi tabakası oluşabiliyor. Normalizasyon çevirimlerinin tümünde bıçak folyoda kalabilir, hiç arada çıkarmaya gerek yok.

Fırının hayırlı olsun Burak, benimkiyle aynı görünüyor. Aynen iki tarafta rezistans var benimkinde de. Açıkçası ben fırının değişik yerlerinde, değişik konumlarda bisürü ısıl işlem yaptım. Kişisel fikrim bu küçüklükte fırında rezistansa çok yakın olmadığı sürece bıçak eşit ısınıyor, arkada olsun önde olsun, sağda-solda pek fark yaratmıyor. Önemli olan senin yaptığın gibi bıçağı dik koymak, yoksa yamulma olabiliyor.

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #5 : 12 Haziran 2010, 10:29:49 »
Emre sanirim o folyo aluminyum degildir , degil mi ? nereden buluyorsun , ben cok ariyorum..

Firin bu:  http://www.elektrarezistans.com.tr/Product.asp?Select=35 , 1200 lere cok cikmamami , cikarsam da cok kalmamami tavsiye ettiler ( resistanslarin uzun donem sagligi acisindan ) ,  1100  tl yi 4 e boldu , ben de paraya kiyip aldim.Refsan daha kaliteli sanirim .-Bu daha ucuz -  En azindan ne sicakliklarda ne yaptigimi biliyorum. Bana , boyle birsey almak , her zaman cok gerekliymis gibi gelmistir , hep sanki isler cok daha basitlesecekmis gibiydi. Daha henuz kasintim da bitmedi  , galiba birkac ay icinde  kilavuzsan isine de girecegim.- Mustafa Beyle konusuyorum 2x72 kullanabilmek icin on yatay kolu uzatmak gerekiyormus alinca bir incelemesini yazarim - Senin o kocaman gozuken mutfak bicaklarin buna sigmazmis gibi gozukuyordu - capraz mi koyuyorsun ?
« Son Düzenleme: 12 Haziran 2010, 11:02:13 Gönderen: circassian »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 12 Haziran 2010, 11:10:05 »
Burak, imkanın varsa tabi ki bu kaşıntılar iyidir. Hobiye yapılan yatırıma hiç acımamışımdır. 1200 uyarısı doğrudur, zaten 1200'de pek işimiz olmuyor. Ancak seramik ile de çalışırsan ilerde sır fırınlamaları 1200'leri bulabiliyor.
800 dereceye çıkma hızın nedir oda ısısından? 1400 Watt biraz yavaş olabilir...

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #7 : 12 Haziran 2010, 11:12:00 »
30 dak. 900 u goruyorum. Bu arada hala yapim asamasinda daha genis ic hacimli bir gaz firinim var , ona k tipi biirsey baglamaya calisiyorum . gaz tesisati icin seni beklemeye karar verdim
« Son Düzenleme: 12 Haziran 2010, 11:14:56 Gönderen: circassian »

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #8 : 12 Haziran 2010, 11:21:06 »
Hazne Ölçüleri:

Genişlik. .Yükseklik. .Derinlik
140 mm. . .140 mm. . 205 mm.

Diş Ölçüler:

Genislik. .Yükseklik. .Derinlik
300 mm. . .465 mm. . 430 mm.

bu ölçüler ise büyük bıçaklar için sıkıntı yaratabilir galiba,derinlik ölçüsü fazla olan modelleri varmı veya yapıyorlarmı bende düşünüyorum.
birde taksitler kredi kartınamı bölündü..
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #9 : 12 Haziran 2010, 11:36:48 »
Benim fırının ölçüleri 10X10X45 cm - bu ölçüleri özellikle yaptırdım. Büyük şef bıçaklarım yaklaşık 35-40 santim olduğundan rahatlıkla sığıyor. Ancak bir de büyük fırın var bende, ona 75 santimlik objeler rahat girebiliyor  8)

Propan brülörler yakında çıkarlar.
Bıçakçılıkta geniş fırın hacimleri değil, minimum hacim maxsimum uzunluk esastır.
Şu fırına mesela bakınız: http://forums.dfoggknives.com/index.php?showtopic=13506&st=0
Avustralya'dan Dee ablamızın yaptığı fırın. Kılıçlar için  ;)

Sinan daha uzun tipte birşey yaptırabiliyorsun, ancak özel siparişe girdiğinden bu fiyatı iki-üç ile çarp  :(

Kipmen Sanat web sitesi

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
« Yanıtla #10 : 12 Haziran 2010, 11:42:55 »
emre bey,
fırını yaparım reflektör çamuru var elimde,diğer malzemeleride tedarik ederim dış iskelette sorun değil benim kafamı karıştıran rezistans termakupl dijital göstergeler onlarıda çözersem bu işe kalkışacağım ya nasip bi kendimi toparlayım..
maddi durumum iyi olsa hiç uğraşmıyacağım orjinali olsun istiyorum ama kısmet..

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #11 : 12 Haziran 2010, 11:55:13 »
Eylem kendisine bir tane yapmisti sanki , yanlis mi hatirliyorum?
Sinan taksitler kredi kartina 2x300 ve 2x250 olarak 4 parcaya bolundu. Oyle cok imkanim oldugu soylenemez ama ben meslek itibari ile bu tip firinlara yabanci olmadigimdan en ucuzunun bu oldugunu soyleyebilirim.

dipnot : dee ne sirin seymis ,,

bir ek daha : firin derinligi 2 cm kadar uzatildi benimkinde, bu miktarda uzatma mumkunmus . Sinan 10x10x40 ,ozel yapilirsa ne olur saliya kadar ogrenirim, biliriz hic degilse,
« Son Düzenleme: 12 Haziran 2010, 12:08:36 Gönderen: circassian »

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
« Yanıtla #12 : 12 Haziran 2010, 13:02:38 »
iyi olur burak bey 10x10x40 işimizi görür taksitli fiyatını bi görelim belki.. :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #13 : 12 Haziran 2010, 13:09:48 »
Rezistans çok da pahalı bir şey değil... Rezistansı sadece değiştirmek kolay olsun. Yenisini isteğine göre sarıp veriyorlar.

Benim fırın şu anda yarım ama çalışır durumda. İç boyutları Emre'nin verdiği boyutlardan pek farklı değil. Kasa işini hesaplı bir şekilde halletmeyi çözünce iş bitecek.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
« Yanıtla #14 : 12 Haziran 2010, 13:14:08 »
eylem bey içi ytong galiba ytongun dışına seramik yünü kaplayıp saç tan bir kasamı yapacaksınız..

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #15 : 12 Haziran 2010, 14:14:35 »
eylem bey içi ytong galiba ytongun dışına seramik yünü kaplayıp saç tan bir kasamı yapacaksınız..
Aman Ytong kullanmayın
Refrakter almüna tuğla kullanıyoruz. 1200 ve 1400 dayanımlıları var. Fiyat çok bişey farketmiyor.
Kullandığınız resistans miktarına göre bir SSR ve SSR'a ve K tipi termokupla bağlı bir termostat (ısı kontrol cihazı) gerekiyor. Bunlar olunca gerisi yapılabilecek şeyler, ancak elektrikle oynarken çok dikkatli olmak lazım, bunlardan anlayan bir elektrik teknisyeni tanıdık varsa tadından yenmez...

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #16 : 12 Haziran 2010, 14:29:09 »
bu firinin icinde sikistirilarak bayagi bir sertlestirilmis seramik yunden yapilmis plaka seklinde bir malzeme var . son derece kolay isleniyor ,tozu dumana katmadan duzgun bir bicimde kesilebiliyor. burada 4 cm kalinliginda ama uretici bunlarin degisik kalinliklarda bulunabilecegini soyluyor ( i.e. 5 cm mesela ) bir zihni sinir procesi olarak yuvarlak kesitli bir firinda , bu malzeme ince seritler halinde ( uygun kenar kesitleriyle ) metal disyapinin icine dosense acaba refrakter sement gibi bir pis isten kurtulabilirmiyim acaba diye merak ediyorum - propan firini icin soyluyorum tabii bu isi

bu arada bu firinda gemo adli bir firmanin dt 107 tip isimli bir kontroloru kullanilmis http://www.gemo.com.tr/pdf/katalog/DT10x_Katalog_04.pdf anlayanlar icin...
« Son Düzenleme: 12 Haziran 2010, 14:35:09 Gönderen: circassian »

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #17 : 12 Haziran 2010, 21:31:41 »
Avustralya'dan Dee ablamızın yaptığı fırın. Kılıçlar için 
 :2up ustacığım bu ne ya?????? hayran oldum valla ya bir bayan (hemde şirin bir bayan) neler yapmış ya???kaynak ,proje, beceriklilik  ???  valla şoktayım resmen, analar neler doğuruyormuş :-X

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #18 : 12 Haziran 2010, 21:45:31 »
Avustralya'dan Dee ablamızın yaptığı fırın. Kılıçlar için 
 :2up ustacığım bu ne ya?????? hayran oldum valla ya bir bayan (hemde şirin bir bayan) neler yapmış ya???kaynak ,proje, beceriklilik  ???  valla şoktayım resmen, analar neler doğuruyormuş :-X
Soytürk, ablamız arada bir güzel eserler yapar, kendisi de fena diil hani   ;)
Tek başına çalışıyor, takı tasarımları oldukça ilginç. Takılarla uğraşmadığı zamanlar örs başında çelik dövüyor, damaskus bıçaklar, büyük kılıçlar  filan yapıyor  ^-^
Web sitesi: http://www.darkwoodsforge.com/
Bıçaklar albümü:
http://members.dodo.com.au/yasmin9/HTMLS/galleryblades.htm

Kipmen Sanat web sitesi

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #19 : 12 Haziran 2010, 22:06:35 »
Hİİİİİİ :o Ustacığım harbiden çok marifetli imiş, keşke bekar olsaydım :'(