Bıçak Sanatı - Forum

Kukri ! yapmayı denemek istiyorum, malzeme konusunda destek bekliyorum

Gayet güzel görünüyorlar,elinize sağlık. Ka-bar daha hoşuma gitti, her yanı çok düzgün görünüyor, herşeyini elde mi yaptınız, çok muntazam olmuş.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Çok hoş çalışmalar, paylaşım için  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

hunter

• *
  • 26
  • Meslek: asker
  • Yer: bursa
bu ka-bar modelini lazerde stoperlerde dahil olmak üzere lazerde kestirdim malzeme 4040karabük 4mm öncelikle frezede küresel çakı ile kan oluğunu açtım daha sonra ana ağızları açtım daha sonra ısıl işlem gördü 62 hrc ye çıktı daha sonra oksidasyona girdi sertlik 58 hrc ye indi son olarak kesici ağız bilemesi yapıldı ve sap için köseleleri hazırlıyorum

Sayın Hunter bahsettiğiniz "sertleştirmeden sonra oksidasyon" ne anlama geliyor bunu anlayamıyorum, biraz açarmısınız.

hunter

• *
  • 26
Oksidasyon ; demir, çelik ve metaller üzerinde çeşitli kimyasal maddeler yardımıyla yapılan bir tabakadır. Bu tabakanın rengi koyu siyah olup paslanmayı da ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle karartma da denilmektedir. Oksidasyon sıcak banyolarda yapılmaktadır.
Çok uzun yıllardan bu yana metal sektöründe demir-çelik malzemeler üzerinde aşağıda belirtilen özelliklerden dolayı karartma prosesleri kullanılmaktadır.

*Korozyon Direnci
*Dayanıklılık
*Estetiksel Görünüm
*Boyutsal Sağlamlık

pers takımlarındada kullanılır

Bunu yaptığınızda 62 HRC olan sertlik 58 HRC ye nasıl düşüyor?

hunter

• *
  • 26
HAZIRLAMA
Konsantrasyon : % 80-100 DELTA TOX ST 1000 + % 1 DELTA ADD 1000 (DELTADD Oksidasyon dengeleyicidir. ) İstenilen miktar kadar DELTA TOX ST 1000 banyoya konur ve üzerine çalışma seviyesine kadar su ile doldurulur. Banyo ısıtılırken malzeme karıştırılarak çözündürülür. Sıcaklık : 140 –150 C Zaman : 15 – 30 dak. TEÇHİZAT Tank : Isı izolasyonlu döküm,çelik veya paslanmaz. Isıtıcı : Paslanmaz,teflon veya çelik. Not : Isıtma homojen ve termostatik kontrollu olmalıdır. İŞLEM SIRASI
1- Kuvvetli Alkali Yağ Alma ( DELTA CLEAN A 500 )
2- Durulama
3- DALTA TOX ST 1000 (140-150 C;15-30 dakika)
4- Durulama
5- Kurutma
6- Yağ bazlı TECTYL 800 D Koruyucu yağ ile koruma yapılır (daldırma usulu )

hunter

• *
  • 26
bu işlem sırasında malzeme ısıya maruz kalıp soğumaya geçtiğinden bir miktar düşüş yaşanıyor ve aynı samanda çelik üzerinde bulunan stres alınmış oluyor yani esneklik kazanıyor kırılmalara karşı dayanımı artıyor

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
bir nevi - tuz banyolarinda yapilan - sicak menevis isine benziyor sanki , yoksa bildigimiz firin boyama gibi bir sey mi?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

hunter

• *
  • 26
boya sayılmaz meneviş gibi diyelim ama benim hoşuma gidiyor yani genelde ben paslanırlarla çalıştığım için yüzeye mutlaka bi işlem uygulamam gerekiyor

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Bu neyse cok iyi ismis , ben cok begendim, Elinize saglik, bitmis halini de resimleyin lutfen...Deriyi kabza sonundan sikistirmak filan lazim simdi nasil yapiyorsunuz?
« Son Düzenleme: 15 Temmuz 2010, 22:03:57 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

hunter

• *
  • 26
deri parçaları tek tek hazırlıyorsunuz öncelikle sapın ölçülerinde bir metale diziyorsunuz sıkı bir şekilde daha sonra bunu iki taraftan sıkıştırarak suya bırakıyorsunuz 1 gün
sonra sudan çıkarıp kurutuyorsunuz bağlantıyı söküp deri bloğunu çıkarıyorsunuz ve sapa geçirip en arkada ki stoperi sıkıştırarak pimini atıyor puntayla pimi sabitliyorsunuz sonra sapın tesviye edilmesi başlıyor oval bir işleme yaptıktak sonra dolgu verniği sürüp bitiriyorsunuz ömürlük bir sap oluyor

Oksidasyon dediğiniz sanıyorum demir karartma dediğimiz işlem. Deltanın ürünlerini mi kullandınız hep, Egebor da kaplama yapıyor ama kimyasal satıyorlarmı bilmiyorum.
http://www.deltaendustriyel.com/documents/Soguk%20Karartma/deltacolor100m.pdf
Deltanın ürünleri bunlarmış. Canınızı sıkmak istemem ama karartma işlemi çok uzun süre dayanacak bir kaplama değildir, bıçak yüzeyinde kullanıma bağlı olarak belli bir süre sonra yer yer açılmalar başlar. Benzer işlemi ferrik klorür de yapar işlemi sık tekrarlarsanız epeyce kalın koruyucu bir tabaka oluşturursunuz.