Bıçak Sanatı - Forum

Kukri ! yapmayı denemek istiyorum, malzeme konusunda destek bekliyorum

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
Talaşlı üretim, şeklinde yapmak istediğim bir adet Kukri var. (tasarımın sınıfı kukri olmayabilir, yanılıyorsam lütfen düzeltin)
Tasarımımı bazı bıçak resimlerinden esinlenerek onları inceleyerek yaptım.
autocad çizimini yaptım 1:1
resimledim.    :)

Şimdi bunu yapmayı denemek istiyorum.
Kabzada mikarta denemek istiyorum.
Zaman sınırım yok. ne kadar süreceği önemli değil..

Birebir çizimini verdiğim bu bıçağı yapabilmek için;
Çeliği lazerle kestirip profilini çıkartabilirim,

Başlangıçta:
1.hangi çeliğe ihtiyacım var. (doğru malzeme). ve nereden bulabilirim.
2.Çeliğin et kalınlığı ne olacak.

İş ilerledikçe aşamalrı fotoğraflayıp yayınlamayı planlıyorum, destek almak amaçlı sorular sormaya devam edebilirim, lütfen mazur görün.  :)

Desteklerinize şimdiden Teşekkür ederim
« Son Düzenleme: 29 Temmuz 2010, 00:32:39 Gönderen: mehmet şentürk »
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
bilgisayar ekranındaki boyut ve ergonomi denemelerim  ;D

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
yeri gelmişken dün edindiğim bir bilgi ekleyeyim. filipinler bölgesinin genel adı "arnis/kali/eskrima" olarak bilinen ve kılıç, sopa(rattan) ve çeşitli ebat ve biçimlerdeki bıçakları kullanan bir savaş sistemi mevcut. basit ifadesiyle, çinlilerin kung-fu su. kali okullarındaki mevcut ustaların en iyilerinden birisi olan yuli romo, geçen hafta kendisi ile birebir görüşen ahbaplarıma, kişinin kullanacağı silahın uzunluğunu nasıl ayarlayacağını anlatmış. ekte paylaştığım fotoğraf ile anlatmaya çalıştım. önce baş parmağı düz olarak başlatıp, sonra diğer başparmağın ilk boğumunu yatay olarak yanına ekleyerek ve bu sırayı takip ederk uzunluk belirlenirmiş. tercih edilen alet her ne olursa olsun, toplam boyu, rakip olarak belirtilen baş parmağı düz bir şekilde koyduğumuz halde bitirilmeliymiş. yani kısaca, başladığımız parmak ile ebat bitirilmiş olmalı. bu, çok genel geçer bir bilgi. mesela mehmet bey, modellediği bıçağın uzunluğunu bu şekilde kontrol edecek ve eğer ilk parmağı son noktada koyduğunda eksik kalıyorsa bıçak, uzatacak; uzun geliyorsa, kısaltacak. bitiş mutlaka rakip noktasında olmalıymış.

bana enteresan geldi, yeri gelmişken paylaşayım dedim :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
 :)
selamlar Emin bey ,
dediğim gibi bıçağın sınıfının kukri olduğua emin değilim,
Henüz bıçak sınıflarını tam olarak bilmiyorum maalesef. ( forumda bu konu da ayrıca açılabilir )

parmak hesabındaki uzunluk tesbiti ile ilgili değerli bilgilere teşekkür. Gerçekten enteresan ve değerli bir bilgi.Bunu deneyeceğim. Bilgisayar başına geçer geçmez.
(şu an dışarıda pda ile bağlantıdayım :)

« Son Düzenleme: 11 Haziran 2010, 15:18:43 Gönderen: mehmet şentürk »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Bu kukri değil, daha çok "recurve" bowie gibi birşey, tipik recurve kamp bıçağı. Recurve derken sanırım türkçesi "aşağı eğimli".
Bence çelik olarak 1060 tipi bir yay çeliği çok uygun olur, 5-6 milim gibi bir kalınlığı olsa bu tarz bıçakta hoş olur... Eylemde tedarikçisinin telefonu filan olabilir, ona bir sorabilirsiniz. Eğer bulamazsanız bıçak uzunluğunda bir parça gönderebiliriz kendi stoğumuzdan...

Kipmen Sanat web sitesi

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
Bu kukri değil, daha çok "recurve" bowie gibi birşey, tipik recurve kamp bıçağı. Recurve derken sanırım türkçesi "aşağı eğimli".
Bence çelik olarak 1060 tipi bir yay çeliği çok uygun olur, 5-6 milim gibi bir kalınlığı olsa bu tarz bıçakta hoş olur... Eylemde tedarikçisinin telefonu filan olabilir, ona bir sorabilirsiniz. Eğer bulamazsanız bıçak uzunluğunda bir parça gönderebiliriz kendi stoğumuzdan...

Çok Teşekkür ederim Emre bey. stoklarınızdan bana çelik vermeyi teklif etmeniz çok nazik bir hareket. Çelik temin edemezsem ücrete mukabil  böyle birşeyi kabül edebilirim. Ama önce ayakların üzerinde durma çalışması için araştırıp bulmaya gayret edeceğim.

O halde Kamp Bıçağı'mı yapmaya başlamak için  (harika bir sınıf, tam benlik :) şimdi Eylem beyden Kocaeli ve İstanbul civarında 1060 yay çeliği temin edebileceğimiz firma adres veya telefonlarını rica ediyoruz.... C:-)

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
Bıçağın boyuları:
Boy (dıştan dışa) : 300 mm
En (en geniş yerde) : 57 mm

et kalınlığı 5 veya 6 mm

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Benim de tavsiyem 1060 kullanmanızdır. 6 mm kalınlığında yay çeliğine rastlamadım. Ancak hatırlarsanız geçenlerde 5.4 mm 1060 bulabildik. Başka yay çeliklerinde bu ene de çıkıldığını görmüş değilim.

Sizin parçanın eni biraz fazla gibi ama parçayı döndürüp rahat sığabileceği min. lama enini bulmaya çalıştınız mı? Sanki size yetecek ende bir parça bende var gibi... Geçen hafta onu da fırında yumuşatmıştım. Galiba 430x58x5,4mm boyutlarında olacaktı.

Ben çeliği en son Karametal'den(*) aldım. Ancak onlar da 2,5 metrelik plakalar halinde satıyorlar.

------------------------------------------------------------
*: Karametal firması 2015-01-23 tarihinde kara listeye alınmıştır.   e.c.
« Son Düzenleme: 23 Ocak 2015, 14:58:23 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
Benim de tavsiyem 1060 kullanmanızdır. 6 mm kalınlığında yay çeliğine rastlamadım. Ancak hatırlarsanız geçenlerde 5.4 mm 1060 bulabildik. Başka yay çeliklerinde bu ene de çıkıldığını görmüş değilim.

Sizin parçanın eni biraz fazla gibi ama parçayı döndürüp rahat sığabileceği min. lama enini bulmaya çalıştınız mı? Sanki size yetecek ende bir parça bende var gibi... Geçen hafta onu da fırında yumuşatmıştım. Galiba 430x58x5,4mm boyutlarında olacaktı.

Ben çeliği en son Karametal'den(*) aldım. Ancak onlar da 2,5 metrelik plakalar halinde satıyorlar.

------------------------------------------------------------
*: Karametal firması 2015-01-23 tarihinde kara listeye alınmıştır.   e.c.

Sayın Deserteagle siz şu anda benim derdime tam bir çaresiniz. Hem de yumuşatılmış , O parçayı bana ücrete mukabil yollayabilirmisiniz......kalınlık 5.4mm olarak eminim bana yetecektir.  Tabii size acilen lazım değilse..Ya da o ebatlarda 1060 çelik parçasını Kocaeli civarında veya İstanbul anadolu yakasında bulabileceğim adresleri sizden rica eiyorum...( bu durumda yumuşatma işlemine de tabi tutmam gerekecek değil mi? )

« Son Düzenleme: 23 Ocak 2015, 14:58:02 Gönderen: deserteagle »

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
kali okullarındaki mevcut ustaların en iyilerinden birisi olan yuli romo, geçen hafta kendisi ile birebir görüşen ahbaplarıma, kişinin kullanacağı silahın uzunluğunu nasıl ayarlayacağını anlatmış. ekte paylaştığım fotoğraf ile anlatmaya çalıştım. önce baş parmağı düz olarak başlatıp, sonra diğer başparmağın ilk boğumunu yatay olarak yanına ekleyerek ve bu sırayı takip ederk uzunluk belirlenirmiş. tercih edilen alet her ne olursa olsun, toplam boyu, rakip olarak belirtilen baş parmağı düz bir şekilde koyduğumuz halde bitirilmeliymiş. yani kısaca, başladığımız parmak ile ebat bitirilmiş olmalı. bu, çok genel geçer bir bilgi. mesela mehmet bey, modellediği bıçağın uzunluğunu bu şekilde kontrol edecek ve eğer ilk parmağı son noktada koyduğunda eksik kalıyorsa bıçak, uzatacak; uzun geliyorsa, kısaltacak. bitiş mutlaka rakip noktasında olmalıymış.

bana enteresan geldi, yeri gelmişken paylaşayım dedim :2up

Bu arada belki de bıçağın boyutunu biraz daha büyütmem gerekecek.
Başparmak hesbını denedikten sonra gerekirse gerektiği kadar oranda bıçağın boyutunu uzatmayı planlıyorum. Kısaltma fikrine sıcak bakmıyorum

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
Emin bey, bu parmak hesabındaki iki boyut nedir? Hangi iki boyutu parmaktaki ölçüler ile oranlıyorlar? Sap ve ağzın boyları oranı mı bu?
Namık Kemal
Instagram'da ben

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
benim anladığım bıçak boyunun ( hakikaten sadec namlu boyu mu kabza dahil mi ) devamlı başladığımız parmakla bitirmek..

baş parmak + kıvrık başparmak + baş parmak + kıvrık başparmak +..............................................+ son olarak başparmak.

hasmı temsilen
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2010, 22:58:40 Gönderen: mehmet şentürk »

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
Benim başparmak eni diyelim, a=25mm
kıvrıldığı zaman ilk boğum boyu,  b=40 mm

Buna göre benim yapacağım bıçağın olası namlu veya toplam boyutları (hangisi emin bey) her zaman=

a+b+a = 80mm
a+b+a+b+a = 145mm
a+b+a+b+a+b+a = 210mm
a+b+a+b+a+b+a+b+a = 275mm

oranlarında gitmeli ..  bu mudur Emin bey, böyle mi olmalı imiş o felsefeye göre.
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2010, 19:13:57 Gönderen: mehmet şentürk »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
Ha?  ???
Namık Kemal
Instagram'da ben

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
 ???

Hakikaten di mi  :D :D :D

Yani her zaman (a) ile başlayıp (a) ile bitecek ( sadece namlu mu kabza dahil mi bunu anlayamadık )
Emin bey buyurun olay nedir ?
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2010, 19:16:02 Gönderen: mehmet şentürk »

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
recurve agiz beni asar ...daha birkac yil deneyebilecegimi zannetmiyorum. Bu arada , sirtin namlu ucuna dogru bakan tirtikli kismi ne ise yariyor?
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2010, 17:52:57 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967

recurve agiz beni asar ...daha birkac yil deneyebilecegimi zannetmiyorum. Bu arada , sirtin namlu ucuna dogru bakan tirtikli kismi ne ise yariyor?

Bir bilen varsa bana da söylesin :))
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2010, 22:37:29 Gönderen: mehmet şentürk »

Tırtıklar rambo efekti gibi bişey heralde ;) Eylem sendeki 1060 yya çeliği değildi sanıyorum, öylemiydi? bıaçağın tipi biraz vahşi görünüyor. Üzerinde de epeyce alengirli detay var yaparken uğraştıracak cinsten. Şimdiden kolay gelsin, elden gelen bir şey olduğunda seve seve...

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
Ben aslında herzaman sakin görünüşlü bıçakları severim, nedense hocam içimden bunu yapmak geldi.
bir bıçak daha tasarlamıştım öncesinde.
Sonra dedim:
- Yahu benim bıçaklar hep sakin, bir tane de şöyle agresif kılıklı bişey ben yapayım.
 hatta sonrasında oturdum birkaç tane de değişik renk ve meneviş denemesi yaptım tasarıma...

hallederim inşallah değerli yardımlarınızla hocam :)

ilk yaptığım tasarım ve kamp bıçağıma değişik malzemelerle denemeler:
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2010, 22:39:43 Gönderen: mehmet şentürk »