
Bu konuda daha önceleri de çok konuşmuştuk gibi aklımda kalmış. Yukarıdaki resimde neredeyse var olan tüm ağız tiplerinin kesitleri var.
1. kesit hepimizin de bildiği gibi iç bükey ağız, tüm kesitlere bakınca aslında en dayanıklı ağızları hangisi olduğu belli oluyor. Örneğin bu ağız dayanıklı bir ağız değil hatta en dayanıksız ağız tipi denebilir. usturada iyi, veya ev ortamında kullanılacak bıçaklar için olabilir ama doğada veya askeri amaçlı işlerde güven vermiyor.
2. kesit tam taşlama, düz bir taşlama yine scandiye benziyor ama taşlama sırta kadar devam etmiş, dğal olarak buda ağız açısını çok küçültüyor, çok keskin ama çabuk kaybedilecek bir ağız yapısı. Ev bıçaklarında, çakılarda vs çok iyi iş görür ama yine eziyete gelmez.
3.kesit scandi ağız, bileme açısı kolay tutturulur, bileme işi biraz uzun sürer ama Ferhatın dediği gibi açıyı kaçırma olasılığı yoktur. Eziyet gereken durumlarda iyi iş görür zaten genellikle taktik, askeri amaçlı veya doğa bıçaklarının en ideal ağız yapısıdır ( bence)
4. kesit aslına bakılırsa neredeyse bir iskarpela ağzı gibi sanırım bu nedenden ötürü de zaten bu adı almış ( Chisel grind) Bir çok japon mutfak bıçağında bu ağız tipi kullanılıyor. Ancak onlarında ağız bilemeleri sadece bununla kalmıyor. Bence mantıklı bir bileme şekli, uğraşılması gereken tek bir ağız var ve bileme işi hızlıca olup bitiyor. Dayanımdan da çok ödün verdiğini sanmıyorum.
5. kesit, scandi ağıza ikinci bir taşlama daha yapılmış bir form. Biraz daha bileme işini kolaylaştırır ve gerçekten kolay körelmeyen ve sert işlerde kullanılan dayanıklı bir yapı. Hem işi kolaylaştırıyor, hem üretimi kolay hemde diğer saydığımız durumlarda da avantajlı.
6. Kesit, dış bükey ağız, genellikle yarma, parçalama türü işlerde kullanılıyor, örneğin satır balta ( hatta kılıç). Gerçekte sadece dayanım için yapılmış bir ağız ve bu durumunu da çok uzun süre koruyor. Hassas işlere gelmeyen bir görüntüsü var.
Doğal olarak işin doğasına uygun bir ağız mutlaka var. Sorun en optimumu hangisi? sanıyorum bununda kişisel tercih veya deneyimlere dayalı bir yanıtı var.