Bıçak Sanatı - Forum

Bora Serdar Kılıç modeli

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Bora Serdar Kılıç modeli
« Yanıtla #20 : 02 Ağustos 2012, 13:56:32 »
Durum sanki daha vahim gibi. İki yanaktaki birbiriyle öpüşen içbükey taşlama artarda yapılan bilemelerde ağızın kabalaşmasını önleyecek olan kendine özgü avantajını taşımıyor gibi göründü bana. Ağızda daha baştan zedelenmelerin olması da cabası.

Bkz.: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=87792.msg1150654#msg1150654
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #21 : 02 Ağustos 2012, 14:33:11 »
Gezenbilir'den bu bıçağı alan bir üyenin verdiği bilgiye göre bu bıçağın iç bükey taşlama olmasına rağmen ikincil taşlaması yok imiş. !!!

Güzel şaka Eylem hocam :D Yoksa? Yoksa gerçek mi? :'(
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #22 : 02 Ağustos 2012, 18:00:26 »
Sanırım tüz taşlamayı şerit zımparanın düz tablası ile yapmak yerine tekerlek ile yapmışlar.
Yani taşlamayı şekille göstermek gerekirse bence mavi ile gösterilen scandi yerine kırmızı gösterilen içbükey taşlama yapılmış gibi... sanki...
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #23 : 02 Ağustos 2012, 18:33:39 »
Sanırım tüz taşlamayı şerit zımparanın düz tablası ile yapmak yerine tekerlek ile yapmışlar.
Yani taşlamayı şekille göstermek gerekirse bence mavi ile gösterilen scandi yerine kırmızı gösterilen içbükey taşlama yapılmış gibi... sanki...

Size katılıyorum. Ama buda içbükey taşlama mantığına ters bir şey değil mi? İçbükey bileme mantığı aynı kalınlıkta taşlama alanının bırakılması diye biliyorum. Yapılan bu şekilde bir bileme ne kadar kullanışlı olabilir ki? İlk körelmede ikinci bir taşlama açıcı açmak şart oluyor. Kim doğada veya evinde ikinci bir taşlama açısının olmadığı içbükey bir bileme yapabilir ki? Hem bu tür bıçakların düz bilenmesinin sebebi bence bileme kolaylığından çok ağır şartlarda kullanılacakları için bıçağın dayanımını arttırmak olduğunu düşünüyorum. Ustalarımız bunun hakkında ne derler?
« Son Düzenleme: 02 Ağustos 2012, 18:35:20 Gönderen: s_türk »

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #24 : 02 Ağustos 2012, 20:00:46 »
Scandi'nin temel özelliği "bileyleme kolaylığı" değil, "doğru açıda bileyleme" kolaylığı.

Ağız tek ve geniş olduğu için Scandi bileylemede doğru açıyı yakalamak kolaydır: bıçağın yanağını bileyi taşına tam oturacak şekilde koyarsın. Başparmak sırtta, işaret parmağı ve orta parmak ağız taşlamasında olacak şekilde ağız taşlaması üzerine basarsın, ağız taşlaması bileyi yüzeyine tam oturur, bileylersin.

Doğada zor bir ortamda dahi doğru bileyleme açısını bulursun. Ağız taşlaması geniş olduğundan biraz daha çaba gerektirdiği söylenebilir.

Görsel bir anlatım için: http://www.youtube.com/watch?v=Lm53mCOQTR8 1:20 civarından başlayabilirsiniz.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #25 : 02 Ağustos 2012, 21:11:51 »
Bu adamın doğada bileme adında kullandığı taş ve deri masat benim evimde bile yok :) Bilgi için teşekkürler Ferhat arkadaş. Video Scandi bileme hakkında güzel bilgi veriyor. Scandi ağızda bilemenin ben yinede bileme kolaylığı dışında ağız mukavemeti ve bu tarz bilemeden dolayı kesim tarzının doğa için uygun olduğuna inanıyorum. Sonuçta yapacağınız işe göre bileme yapmalısınız. Örneğin Sefa ustanın yapmış olduğu Yanagi-ba ( Damascus) bıçaktaki taşlama açılarının yapısı bu bıçağı dilimleme ve flato için ideal yapıyor. Böyle bir bıçakla ağacı yarmakta kullanamazsınız ama düz bilenmiş (Scandi) bir bıçakla bu işi daha kolay yapabilirsiniz. Kısacası bileme konusuna değilde nasıl bileme yapmalıyız konusuna takılsak daha doğru olur bence. 

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #26 : 02 Ağustos 2012, 21:13:45 »
aslına bakılırsa bu konu bence fazla abartılacak bir konu değil. ister iç bükey ister düz bilenmiş olsun her durumda bıçağın bilenmesi çok hızlıca olur biter. İç bükey bir profilin zaten ağzında ikinci bir kesme açısı olduğundan bilenecek kısım sadece burası, burayı bilemenin de düz bir ağıza göre fazladan ne tür bir zorluğu olabilir ki?

+1 ben de bu sorunun cevabını merak ediyorum.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #27 : 02 Ağustos 2012, 21:18:26 »
aslına bakılırsa bu konu bence fazla abartılacak bir konu değil. ister iç bükey ister düz bilenmiş olsun her durumda bıçağın bilenmesi çok hızlıca olur biter. İç bükey bir profilin zaten ağzında ikinci bir kesme açısı olduğundan bilenecek kısım sadece burası, burayı bilemenin de düz bir ağıza göre fazladan ne tür bir zorluğu olabilir ki?

+1 ben de bu sorunun cevabını merak ediyorum.

Bende onu diyorum ya ha Scandi bilenmiş ha iç bükey bilenmiş. El alışında bilemede herhangi bir sıkıntı çekilmiyor. Sadece bıçağı kullanacağınız amaca uygun bir bileme şekli olmalı. İçbükey bir bilemenin bu tarz bir bıçağa uygun olmadığını savunuyorum o kadar.

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #28 : 02 Ağustos 2012, 21:24:58 »
Cold Steel, Gerber gibi markaların kullandığı ağız iç bükey midir?

« Yanıtla #29 : 03 Ağustos 2012, 01:28:01 »

Bu konuda daha önceleri de çok konuşmuştuk gibi aklımda kalmış. Yukarıdaki resimde neredeyse var olan tüm ağız tiplerinin kesitleri var.
1. kesit hepimizin de bildiği gibi iç bükey ağız, tüm kesitlere bakınca aslında en dayanıklı ağızları hangisi olduğu belli oluyor. Örneğin bu ağız dayanıklı bir ağız değil hatta en dayanıksız ağız tipi denebilir. usturada iyi, veya ev ortamında kullanılacak bıçaklar için olabilir ama doğada veya askeri amaçlı işlerde güven vermiyor.
2. kesit tam taşlama, düz bir taşlama yine scandiye benziyor ama taşlama sırta kadar devam etmiş, dğal olarak buda ağız açısını çok küçültüyor, çok keskin ama çabuk kaybedilecek bir ağız yapısı. Ev bıçaklarında, çakılarda vs çok iyi iş görür ama yine eziyete gelmez.
3.kesit scandi ağız, bileme açısı kolay tutturulur, bileme işi biraz uzun sürer ama Ferhatın dediği gibi açıyı kaçırma olasılığı yoktur. Eziyet gereken durumlarda iyi iş görür zaten genellikle taktik, askeri amaçlı veya doğa bıçaklarının en ideal ağız yapısıdır ( bence)
4. kesit aslına bakılırsa neredeyse bir iskarpela ağzı gibi sanırım bu nedenden ötürü de zaten bu adı almış ( Chisel grind) Bir çok japon mutfak bıçağında bu ağız tipi kullanılıyor. Ancak onlarında ağız bilemeleri sadece bununla kalmıyor. Bence mantıklı bir bileme şekli, uğraşılması gereken tek bir ağız var ve bileme işi hızlıca olup bitiyor. Dayanımdan da çok ödün verdiğini sanmıyorum.
5. kesit, scandi ağıza ikinci bir taşlama daha yapılmış bir form. Biraz daha bileme işini kolaylaştırır ve gerçekten kolay körelmeyen ve sert işlerde kullanılan dayanıklı bir yapı. Hem işi kolaylaştırıyor, hem üretimi kolay hemde diğer saydığımız durumlarda da avantajlı.
6. Kesit, dış bükey ağız, genellikle yarma, parçalama türü işlerde kullanılıyor, örneğin satır balta ( hatta kılıç). Gerçekte sadece dayanım için yapılmış bir ağız ve bu durumunu da çok uzun süre koruyor. Hassas işlere gelmeyen bir görüntüsü var.
Doğal olarak işin doğasına uygun bir ağız mutlaka var. Sorun en optimumu hangisi? sanıyorum bununda kişisel tercih veya deneyimlere dayalı bir yanıtı var.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #30 : 03 Ağustos 2012, 02:06:18 »
Teşekkürler Sefa Ustam

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #31 : 03 Ağustos 2012, 09:46:05 »
1'i hep ve 2'yi neredeyse hep 5.'de olduğu gibi ikinci taşlamayla birlikte gördüm.

Eğer 1'in ilk taşlaması ağıza varınca paralele yakınsa bu onu amacına en çok yaklaştıran hal oluyor diye görüyorum. Bu halde iken ağızdaki (2. taşlama öncesi) kalınlık da ağız dayanımını yarı yarıya belirliyor. Diğer yarı da 2. taşlama açısı. Bu taşlamanın da çeliğin özelliği ile ilişkili olarak seçilmesine dair Emre'nin yazdıkları vardı.

Bu ağız tiplerinin parametreleri ile oynamak sonuçları çok etkileyebiliyor. Örneğin dışbükey taşlamadaki eğri sonsuz seçenek sunuyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #32 : 21 Nisan 2014, 02:42:26 »
Ben doğada zayif göbekli bir  dışbükey fanatiğiyim marangozluk gibi vasiflarda tartişilmaz bir üstünlüğü var . Serdar Kiliç modelininde taşin üstüne yatirilarak çok kolay bilenebileceğini bir müddet sonrada ağizin kendiliğinden skandi ağiza döneceğinin tezini savunuyorum.tabi bu arada ağizin batoning ve yontmada yüksek itme direncine maruz kalacağini hesaba katmazsak ama Eylem'in dediği gibi 6 nolu ağiz sonsuz seçenekler sunuyor..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #33 : 21 Nisan 2014, 09:28:41 »
Ben doğada zayif göbekli bir  dışbükey fanatiğiyim marangozluk gibi vasiflarda tartişilmaz bir üstünlüğü var . Serdar Kiliç modelininde taşin üstüne yatirilarak çok kolay bilenebileceğini bir müddet sonrada ağizin kendiliğinden skandi ağiza döneceğinin tezini savunuyorum.tabi bu arada ağizin batoning ve yontmada yüksek itme direncine maruz kalacağini hesaba katmazsak ama Eylem'in dediği gibi 6 nolu ağiz sonsuz seçenekler sunuyor..

Micro bevel scandi mi oluyor?
Okinawian

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #34 : 21 Nisan 2014, 10:17:58 »

Micro bevel scandi mi oluyor?

Micro bevel için yalancı scandi demek daha doğru,

Scandi ağız da hiçbir şekilde ikinci kesici ağız olmuyor..

Kaya

• 2867
« Yanıtla #35 : 23 Nisan 2014, 00:12:27 »
Mikro bevel kesici ağizda en uç kisima yapilmiş ikinci bir ağizi ifade ediyor çabuk bileme gereken durumlarda her biçağa yapilabilir problem biçağin eski haline getirmesi skandi ağizlarda sorun yok biraz uğraştirsada makine gerektirmeden skandi ağizi tazelemek mümkün ama iç bükey ağizlarda makina yardimi olmaksizin neredeyse imkansiz deri ile masatlama yaptiğiniz her biçakta mikro bevel oluşuyor tabi geometri düzgün olunca olmasindada bir sorun yok...

Ahmet Çetinel

• *
  • 35
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #36 : 27 Nisan 2014, 13:35:53 »
Mikro bevel kesici ağizda en uç kisima yapilmiş ikinci bir ağizi ifade ediyor çabuk bileme gereken durumlarda her biçağa yapilabilir problem biçağin eski haline getirmesi skandi ağizlarda sorun yok biraz uğraştirsada makine gerektirmeden skandi ağizi tazelemek mümkün ama iç bükey ağizlarda makina yardimi olmaksizin neredeyse imkansiz deri ile masatlama yaptiğiniz her biçakta mikro bevel oluşuyor tabi geometri düzgün olunca olmasindada bir sorun yok...
[/quot

sonuç olarak bu bıçağı bileyerek scandi ağıza döndürmemiz mümkün mü?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #37 : 27 Nisan 2014, 14:35:01 »
[/quot

sonuç olarak bu bıçağı bileyerek scandi ağıza döndürmemiz mümkün mü?
Tam bir scandi ağız için bıçağın enden oldukça daralması lazım olur.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kaya

• 2867
« Yanıtla #38 : 27 Nisan 2014, 16:26:35 »
Biçak zaten yeterince enli birkaç mm daralma çok sorun olmaz  çokta güzel olacaktir...

Ahmet Çetinel

• *
  • 35
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #39 : 28 Nisan 2014, 12:57:34 »
bu konuda bir çalışma veya teorik(çizim) bir şeyler görmek benim gibi serdar kılıç modeli alıp randıman alamayanlar için çok yararlı olacaktır...