Bıçak Sanatı - Forum

kampa ava giderken olmazsa olmazlarınız

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
Ynt: kampa ava giderken olmazsa olmazlarınız
« Yanıtla #20 : 29 Mayıs 2012, 12:51:06 »
Şu sarhoş tavuk ızgarası hikayesi için bir ara iki paslanmazı kaynaklattırsam şahane olacak.  8)

Sarhoş tavuk ızgarası??

Benim kamp listem oldukça uzun. Bu arada bu en az 1 muhtemelen 2 gecelik konaklamalar için geçerli bir liste.
kovea marka kamp ocağı
vidalı lpg kartuş
ufak pişirme seti
-26 uyku tulumu
çadır
mat
Mora kamp bıçağı
Balta ya da testere
1-2 konserve
Makarna
Olmazsa olmazım çay-şeker
Ateş setim (çıra, kendir ipi, çakmak, charcloth, çakmak taşı vs)
2-3 litre su
Fox düdük
Pusula

Kola kutusundan birkaç ocak yaptım ama onları gerçek ortamda deneme şansım olmadı. Eğer güvenilir olduğunu görürsem kamp ocağı ve kartuşun yerini alacaklar. Eylem hocam bunlarla rüzgarlı ve soğuk havalarda su kaynatmayı hiç denedin mi?

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
« Yanıtla #21 : 29 Mayıs 2012, 14:17:43 »
Bagajdan çıkartıp fotoğraflamak zor geldi, şöyle birşey sarhoş tavuk ızgarası:

Bendeki biraz daha değişiği gerçi ama işlev aynı.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #22 : 29 Mayıs 2012, 14:23:38 »
Alkol ocağını yaktığım zamanlar hep az çok rüzgar vardı. Bir kere de iş seyahati dönüşü kar içinde yaptım.

Alkol ocağının iki sıkıntısı var. Bunlardan biri alkolün yanması için ısınmasının gerekmesi. Diğeri de rüzgar.

Isınması ile kast ettiğim alkolü gereken hızda buharlaştıracak ısının sağlanması. Bunun için ocak tabanını soğuk zeminden izole etmek faydalıdır. Ocak gövdesine ocağın kendi ürettiği ısıyı aktarmak faydalıdır. Ocağı ısıtacak ikinci bir ısı kaynağı faydalıdır.

Kendi ısısını ocağa aktarmak için hem alevin içinde kalan hem de ocak ile teması olan parçalar işe yarar. Örneğin sacayağı yerine ocak içinden çıkan üç çivi kullanmak işe yarayabilir.

Ocağı dışardan ısıtmak için altına sığ bir metal kaptan altlık koyup bunun içinde de alkol yakılabilir.

Rüzgardan korunmak için de ocak yerdeki bir çukura konabilir ya da ocak özel bir rüzgarlıkla çevrelenebilir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #23 : 30 Mayıs 2012, 15:05:53 »
okuyunca götürülenleri bende baya bi dıbız gidiyor muşum...:))

_cold steel srk / ama artık özgürün yaptığı woodlore klonu bıçağım
_ leatherman wave çakım
_3m x 2m kenarlarında ip delikleri olan branda
_vazelinli pamuk
_firesteel
_paracord ip
_ su
_ilkyardım kiti

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #24 : 30 Mayıs 2012, 15:57:43 »
Vazelinli pamuk???amacı ne ola ki?

Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #25 : 30 Mayıs 2012, 16:07:27 »
pamuk; herhangi bir kaynaktan elde edeceğin  kıvılcımı kolay yakalar ve tutuşur vazelin de yakıt vazifesi görür elde ettiğin alevin odunların tutuşması için gereken süre boyunca canlı kalmasını sağlar...

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #26 : 30 Mayıs 2012, 16:17:09 »
Parafin olayı....Benim sattığım vazelinlerin bir tanesi bile yanmaz desenize:)
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #27 : 30 Mayıs 2012, 17:37:38 »
Benim malzeme listemi fazla ciddiye almayın. Neden derseniz aracı bir yerde bırakıp çantayı sırtlayıp bir kaç günlük bir kamp yapamadım gitti. Ya aracı yakına bir yere park edebildim ya da uzun bir etkinlik yapamadım. O nedenle de malzeme listesinde gaddar, işlevsel bir eleme yapamadım.

Bu malzeme listesi üç safhada yapılıyor. ilki listeye bir şeyler eklemek, ikincisi de listeyi kısaltmak. İkisini de özenli yapmak akla geldikçe listeyi gözden geçirmek önemli. Üçüncüsü ise listeyi etkinlik sırasında güncellemek ve bir sonraki sefer için bu listeyi saklamak.
Namık Kemal
Instagram'da ben

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #28 : 30 Mayıs 2012, 17:56:24 »
İnsan doğaya  neden çıkar?Ben doğaya neden gidiyorum? Amacım ne?

"Doğaya ' doğaya çıkmış olmak için' çıkmanın ihtiyaçları farklıdır. Bu uzun ve doğadan kopuk ve doğayı kirletici bir liste olabilir.Doğaya çıkmak için ihtiyaçlarınız başka ve azdır.

Amaca göre liste yapmak önemli.. Ama en önemlisi liste yapmak::)

« Yanıtla #29 : 30 Mayıs 2012, 17:56:41 »
Uzun süreli yürüyüşün de içerisinde olduğu kamplarda ( dağcılık-trans etkinlik amaçlı) bu malzemelerin bir çoğundan kurtulmak gerekir. olabilecek minimum eşya kullanarak çantayı düzenlemek en iyisidir, yoksa perişan eder adamı.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #30 : 30 Mayıs 2012, 20:07:16 »
Günlüğümü karıştırdım biraz. 2002 Haziran ayında Karaman-Gürlük Şelalesinin yakınlarında 3 arkadaşımla beraber yaptığımız 2 haftalık kampın listesini yazmışım.

4 Bıçak
1 Balta
10 taşlı çakmak
1 büyüteç
2 kamış ve 4 el oltası
Bolca misina ve iğne
2 çadır
4 uyku tulumu ve mat
herkes için 1 kafa feneri 1 el feneri + yedekli pil
2 gemici feneri
4 düdük
5 karton sigara

Tabak,çatal,sandalye,kaşık,yedek kıyafet,çorap,yemek,çikolata,yeşillik,ıvır zıvır vs hiçbirşey almadık yanımıza. Hiç açmadığımız bir telefonumuz vardı yanımızda, acil durumlar için. Ailelerimize haber verip gittik. Biraz sıkıntılı olacaktı ama keyfi de başka. Balık tutup yiyecektik. Doğadan kuşburnu böğürtlen meyve vs ne bulursak artık.

Günlüğün devamında anılarımı yazmışım. Ama birşey var ki  çok güldürdü beni. Hemen hemen her sayfada yazan bir yazı

"Keşke tuz almayı akıl etseydik" :))

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #31 : 30 Mayıs 2012, 23:15:06 »
Aynen Hayri, tuz her seferinde unuttuğum tek şey, tüm kampın da keyfini kaçırmaya yetiyor  :D

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #32 : 30 Mayıs 2012, 23:56:04 »
Kamp listesinden karakter tahlili yapılsa survivalcı/ciddi kampçı çıkarsın Hayri.  :) Ben olsam listeye ya sucuk ya da başka bir kışkırtıcı gıda, doğada serme keyfi için hamak falan alırdım.  :)

Günlüğümü karıştırdım biraz. 2002 Haziran ayında Karaman-Gürlük Şelalesinin yakınlarında 3 arkadaşımla beraber yaptığımız 2 haftalık kampın listesini yazmışım.

4 Bıçak
1 Balta
10 taşlı çakmak
1 büyüteç
2 kamış ve 4 el oltası
Bolca misina ve iğne
2 çadır
4 uyku tulumu ve mat
herkes için 1 kafa feneri 1 el feneri + yedekli pil
2 gemici feneri
4 düdük
5 karton sigara

Tabak,çatal,sandalye,kaşık,yedek kıyafet,çorap,yemek,çikolata,yeşillik,ıvır zıvır vs hiçbirşey almadık yanımıza. Hiç açmadığımız bir telefonumuz vardı yanımızda, acil durumlar için. Ailelerimize haber verip gittik. Biraz sıkıntılı olacaktı ama keyfi de başka. Balık tutup yiyecektik. Doğadan kuşburnu böğürtlen meyve vs ne bulursak artık.

Günlüğün devamında anılarımı yazmışım. Ama birşey var ki  çok güldürdü beni. Hemen hemen her sayfada yazan bir yazı

"Keşke tuz almayı akıl etseydik" :))
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #33 : 31 Mayıs 2012, 00:26:46 »
Abi  normalde ben de çok malzeme taşırım yanımda. Önceki mesajlarımda var "eşek gibi taşırım bey gibi yaşarım" felsefemdir.  :2up Bu yazdığım gibi yokluk kampını 4-5 kez ancak yapmışımdır. Bazen insanın canına tak ediyor herşeyden kopmak istiyorsun ya öyle zamanların hatıraları diyelim.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #34 : 31 Mayıs 2012, 00:34:29 »
Şöyle bir not almışım bir kamp dönüşümde.

"Doğadan kolayca elde edemeyeceğini yanına al. İĞNE "

Doğrudur bir yerinize diken batar, pantolonun bir yeri yırtılır, birinin eli ayağı ciddi kesilir ,çantanızın sapı kopar vs vs.

Böyle iğne gibi acil lazım olacak kolay kolay elde edemeyeceğimiz küçük nesneleri bir başlıkta belirleyip çantamızda taşıyabileceğimiz ufacık bir paket yapabiliriz.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #35 : 01 Haziran 2012, 15:31:01 »
Bir seferinde yanımda bunlar varmış. Zaten o seferden beri de çadırda gecelemek kısmet olmadı.

Çadır için konuşayım. Eğer çadır alacaksanız bagajlı ya da bagajsız çadır almak gibi iki seçeneğiniz var. Bagajlı çadır bir tarafında bagajların da üzerini örtecek bir "sundurması" olan çadırdır. Kişisel görüşüm, bagajsız çadırda bagajları da bir kişi gibi düşünmekten yana. İki kişilik bagajsız çadırda 2-1=1 kişi rahat kalabiyor. Yani iki kişi olarak kamp yapacaksanız bagajsız olan iki kişilik çadır kullanmayın. Ya daha büyük çadır ya da bagajlı çadır kullanın.
Namık Kemal
Instagram'da ben

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
« Yanıtla #36 : 01 Haziran 2012, 17:32:16 »
Bilgiler için teşekkürler...

Eylem Hocam genellikle çadırlarda +1 kişilik almak iyidir. 3 kişilik çadır ancak 2 kişiyi 'rahat' ettirir.
Bu aralar yazlık bir çadır alma planlarım var. Hanım ve 3,5 yaşında bir keratanın sığabileceği. Bakalım kısmet olacak mı?

Liste olayına gelince ateşe atılmış eski ve isli bir çaydanlık da 200-300TL lik JETBOİL setle yine 300TL'lik benzin ocağı da işgörür. Bence mühim olan ihtiyacınızı karşılaması ve zevkini çıkarmanızı sağlaması.  Herkes için genelgeçer bir liste mümkün değil. Çünkü koşullar kadar ihtiyaçlar da farklı.

Bir gün bir kamp ateşi etrafında, parlak yıldızların altında, demli bir çay eşliğinde sohbet etmek kısmet olur inşallah... 

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #37 : 14 Mayıs 2017, 22:05:57 »
Çok yararlı bir konu.

« Yanıtla #38 : 15 Mayıs 2017, 01:35:14 »
Ben de hazır konu açılmışken sizlerin fikirlerini merak ediyorum. Multi fonksiyon lu olanlardan değil de bushcraft tarzı kullanabileceğimiz katlanır, kilitlenir çakı önerileriniz nelerdir. Yani katlanamaz büyük bir bıçak taşımak istemesem alternatifine yakın marka model olarak önerileriniz nelerdir

Hakan Polat

• 248
  • Meslek: muhasebeci
  • Yer: izmir bayraklı
« Yanıtla #39 : 14 Eylül 2017, 14:29:17 »
pailo78 valla bunu söylemek tecrübeli kişilerin yanında benim gibi günübirlik doğaya çıkan birine düşer mi bilmiyorum ama şahsi fikrim sabit bir bıçak doğada bana daha çok güven verir. Mora bıçağımın yanında opinel no 9 karbon çakımı ve victorinox evogrip 18 çakımı mutlaka alırım. Yaptığım bushcraft bıçağıma sap yaparsam yanıma onu da alacağım.   ;)
« Son Düzenleme: 14 Eylül 2017, 14:34:16 Gönderen: Hakan Polat »