Bıçak Sanatı - Forum

kampa ava giderken olmazsa olmazlarınız

piri reis

• 248
  • Burak Aydın
  • Meslek: yeni mezun
  • Yer: istanbul
kampa ava giderken olmazsa olmazlarınız
« : 28 Mayıs 2012, 11:11:16 »
Forumda bu kadar çok av ve kamp meraklısı oldugunu yeni fark ederek bu konuyu açmak için cesaret buldum kendimde gerek diğer avcı kampçı arkadaşlarla fikir alış verişi yapmak için gerekse diğer arkadaşların kanına girmek için iyi olur umarım

Elbette hepimizin olmazsa olmazı bıçaklardır. Fakat bunu haricinde neler var eldiven bot olta vs. gibi neler var

not:bıçaklarıda kenardan belirtirsek hiç fena olmaz  ;)
kendi şansını kendin yarat ...

yabantass

• **
  • 163
  • Meslek: müzisyen
  • Yer: İstanbul
Ynt: kampa ava giderken olmazsa olmazlarınız
« Yanıtla #1 : 28 Mayıs 2012, 11:40:46 »
kamp yeri, mevsim ve kalınacak süreye göre malzemeler farklılık gösterir ancak olmazsa olmazlarım şunlar:

-survival kiti
bunu herzaman yanımda bulundurduğum haversack'ta (kanvastan küçük omuz çantam) taşırım. su geçirmez kutunun içersindekiler şunlar: victorinox farmer, magnezyum ateş çubuğu, küçük pusula, olta kiti, tel testere, su pürifikasyon tabletleri, ağrı kesici, ishal giderici, antiasit tabletleri, bic çakmak, el aynası, düdük, mumlu kibrit, mini dikiş seti, yara bantları, basit su arıtma için kahve filtresi, çöp poşeti, duck tape, ufak mum, kalem, mini led fener
kutunun dışında uzay battaniyesi, tarp olarak kullanılabilen poncho yağmurluk, birkaç metre parachord ip kiti tamamlıyor.
- biri askeri biri trekking olmak üzere iki matara. askeri mataranın yemek su kabı var.
- bushcraft bıçağı ve sağlam bir çakı her zaman belimdedir. bir süre öncesine kadar çakı olarak victorinox one- hand soldier kullanıyordum ama survival kitine farmeri ekledikten sonra buck 110 veya 112 taşımaya başladım.
- askeri tip pusula
- bandana. çok işe yarıyor.
- parachord bileklik, düdüklü
- kafa feneri ve yedek pilleri

dediğim gibi pozisyona göre ufak testere ve nacak- balta bunlara ekleniyor.
 şimdilik aklıma gelen bunlar :)
cesaret keskin bıçak, tedbir ise onun kılıfıdır...

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 28 Mayıs 2012, 11:50:05 »
Çok ufak iki üç dal çıra. En son faaliyette yanımda olmasaydı ateş yakmak hayalden öteye gidemezdi. Günlerce yağmur yemiş odunlar başka türlü yanmazdı.

yabantass

• **
  • 163
« Yanıtla #3 : 28 Mayıs 2012, 12:04:47 »
evet ateş kitinde unuttuklarım arasında bu da var. ayrıca vazeline batırılmış pamuk ve jüt ip de taşırım. ateş yakmak şakaya gelmez :)

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 28 Mayıs 2012, 12:17:39 »
Kampa yanımda götürdüklerim deyince kampın yerine ve yalnız mı grupla mı gidiyoruma göre değişir biraz ama temel malzemelerim şöyle (20lt sırt çantası içinde):

Öncelikle: tuvalet kağıdı :D.

Kesici departmanı: KA-BAR BK2 ya da kendi yaptığım woodlore benzeri, kendi yaptığım parang, yiyecek hazırlama için Özgür kardeşimin hediyesi kamp bıçağı, katlanabilir testere, bıçaklar için DC4 bileyi taşı, 3-4 küçük çivi.

NATO matara ve çelik bardak.

İçecek: bira. Yiyecek: tam buğday unu, mısır unu, kabartma tozu, yaban meyvesi bulmak için zor mevsim şartlarında kuru üzüm, kuru kayısı, ceviz, fındık, susam. Av mevsimi değilse sucuk.

Pişirme aracı: demlik, ördek sezonunda sarhoş tavuk ızgarası (ve ilave bira).

Sağlık: antihistaminik, parol, baticon-pamuk-kendinden yapışan gazlı bez, istediğin boyda kesilebilir uzun yara bandı rulosu,  diş fırçası ve macunu, şeker ilaçlarım, el için sıvı dezenfektan, tuvalet kağıdı.

Diğer: Yedek bot bağcıkları (ki en çeşitli kullanım bunlarda, kuşluk yapmaktan branda germeye her halta yarar), güvenilir ip, branda, tuvalet kağıdı.

Ateş: şamrel şeritleri (çıra olarak), zippo, nafta (zippo için), gece ışık için küçük gemici feneri, günlük 100-150ml gazyağı, tuvalet kağıdı.

Yatmak için en az 1cm kalınlıkta mat.

Son olarak: yedek tuvalet kağıdı :D.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 28 Mayıs 2012, 12:25:23 »
Şu sarhoş tavuk ızgarası hikayesi için bir ara iki paslanmazı kaynaklattırsam şahane olacak.  8)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #6 : 28 Mayıs 2012, 12:28:04 »
Mümkün olduğu kadar bıçak
Balta ve Testere
Şu konudaki ocağım depo dolu halde
http://www.bicaksanati.com/forum/genel-muhabbet/optimus-111/msg16477/#msg16477
Çabuk kuruyan giysiler üzerimde
Keçikılından dokunmuş 2mx2m örtü(İster mat ister battaniye, üstelik inanılmaz çabuk kuruyor)
Panço
Tarp denilen kenarlarında ip takma yeri olan su geçirmez kumaş
Meşhur el yapımı yürüyüş sopam (Meşhur çünkü sopamdan tanıyanlar var artık :))  )
Kendi hazırladığım survival kitim. (ıslak ortamda çalabilen survival düdük, firesteel, misina, çelik tel, ayna, iğne, ve olta iğnesi vs)
Bol ve çeşitli yiyecek(et,kahve,baharat ve çikolata şart (Eşek gibi taşırım bey gibi yaşarım diyenlerdenim)
Doğada yenebilecek otların resimlerinin olduğu ve tariflerin yer aldığı kendi hazırladığım bir kitapçık (birgün kaybolup asla geri dönemeyeceğimin  hayalleriyle taşıyorum)

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
« Yanıtla #7 : 28 Mayıs 2012, 13:51:21 »
Mümkün olduğu kadar bıçak
Balta ve Testere
Şu konudaki ocağım depo dolu halde
http://www.bicaksanati.com/forum/genel-muhabbet/optimus-111/msg16477/#msg16477
Çabuk kuruyan giysiler üzerimde
Keçikılından dokunmuş 2mx2m örtü(İster mat ister battaniye, üstelik inanılmaz çabuk kuruyor)
Panço
Tarp denilen kenarlarında ip takma yeri olan su geçirmez kumaş
Meşhur el yapımı yürüyüş sopam (Meşhur çünkü sopamdan tanıyanlar var artık :))  )
Kendi hazırladığım survival kitim. (ıslak ortamda çalabilen survival düdük, firesteel, misina, çelik tel, ayna, iğne, ve olta iğnesi vs)
Bol ve çeşitli yiyecek(et,kahve,baharat ve çikolata şart (Eşek gibi taşırım bey gibi yaşarım diyenlerdenim)
Doğada yenebilecek otların resimlerinin olduğu ve tariflerin yer aldığı kendi hazırladığım bir kitapçık (birgün kaybolup asla geri dönemeyeceğimin  hayalleriyle taşıyorum)
Hımmm kitap iyimiş...
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #8 : 28 Mayıs 2012, 14:07:44 »
Göndermek isterdim ama  kendi doğa kitabımı çıkarmak gibi bir idealim var ve bu kitapçıkta o kitabın bir parçası . Nasip olur da bitirebilirsem baskıdan sonra hediye edebilirim. Aslında çoğu bitti ancak kitaba koyulacak resimlerin çekimi gibi zor bir süreç var. Sonuçta  küçücük bir tuzak türünü bile kendim hazırlayıp resimlemek istiyorum. Ancak böyle yaparsam oluşabilecek beklenmeyen ayrıntıları yakalayabilir ve paylaşabilirim.

Örneğin deadfall dedikleri tuzak türüyle ancak kirpi ve kaplumbağa gibi yavaş hayvan yakalanabileceğini arkadaşımın bahçesinde beslediği onlarca tavşanı denek yaparak öğrendim. Bu yöntemle Tavşan yakalamak istiyorsanız ya hayvanı uyuşturmanız lazım ya da sofra büyüklüğünde kayaya ihtiyacınız var.

Not: Ferhat Usta çok haklısın tuvalet kağıdı deyip geçmemek lazım. Unutulduğunda kampı ızdıraba dönüştürür, varlığında kıymeti  bilinmez hor davranılır.  :))
« Son Düzenleme: 28 Mayıs 2012, 14:11:25 Gönderen: XauPau »

yabantass

• **
  • 163
« Yanıtla #9 : 28 Mayıs 2012, 14:51:17 »
yenebilir yabani bitkiler ve yararlı otlar isimli kitabı tavsiye ederim herkese.
linki vereyim.

http://www.scribd.com/doc/66580679/Jim-Meuninck-Yenebilir-Yabani-Bitkiler-Ve-Yararli-Otlar

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
« Yanıtla #10 : 28 Mayıs 2012, 15:06:01 »
Bir bakşa forumdan zamanında indirmiştim...

survival(el kitabi) diye bir kitap ...

foruma yazan arkadaşım şöyle bir notta düşmüş , aynısı burada da geçerlidir. Sıkıntı yaratacak bir durum var ise silerseniz sevinirim.

" Sn forum üyeleri, yıllar önce Outdoor dergisi fasiküller halinde Türkçeye çevirip ücretsiz olarak vermişti. Şu anda yayımlanmayan bir dergi olduğu içinde telif hakkı soz konusu olmadığından dolayı paylaşmak istedim. Bende 2007 yılında başka bir forumdan edinmiştim fakat linki bulamadığım için tekrar upload ettim. (Eğer telif hakkı söz konusu ise moderatörlerimiz silebilir.) (fotoğrafları küçültemedim eğer problem olursa silinip yerine link verilebilir)

Pdf formatı isteyenler için: (virüs taraması yaptırırsanız sevinirim sonra suçlu olmayalım)

http://www.megaupload.com/?d=6XNBADSX

Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #11 : 28 Mayıs 2012, 15:32:58 »
Tadını çıkarmak için cezve ve kahve almayı unutmamak hayalimdir. Ancak genelde tencerede çay kısmet olur, ona da sevinirim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

yabantass

• **
  • 163
« Yanıtla #12 : 28 Mayıs 2012, 16:07:52 »
Bir bakşa forumdan zamanında indirmiştim...

survival(el kitabi) diye bir kitap ...

foruma yazan arkadaşım şöyle bir notta düşmüş , aynısı burada da geçerlidir. Sıkıntı yaratacak bir durum var ise silerseniz sevinirim.

" Sn forum üyeleri, yıllar önce Outdoor dergisi fasiküller halinde Türkçeye çevirip ücretsiz olarak vermişti. Şu anda yayımlanmayan bir dergi olduğu içinde telif hakkı soz konusu olmadığından dolayı paylaşmak istedim. Bende 2007 yılında başka bir forumdan edinmiştim fakat linki bulamadığım için tekrar upload ettim. (Eğer telif hakkı söz konusu ise moderatörlerimiz silebilir.) (fotoğrafları küçültemedim eğer problem olursa silinip yerine link verilebilir)

Pdf formatı isteyenler için: (virüs taraması yaptırırsanız sevinirim sonra suçlu olmayalım)

http://www.megaupload.com/?d=6XNBADSX

verdiğin link ölü sanırım. alternatif link vereyim

https://rapidshare.com/#!download|353p10|137545727|survival_el_kitabi.zip|45830|R~0|0|0

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #13 : 28 Mayıs 2012, 21:40:24 »
Çok uzun zamandır gitmedim gerçi, ama zamanında yanıma almadığıma en çok hayıflandığım iki malzeme oldu: tuz ve sivrisinek kovucu sprey...

Kipmen Sanat web sitesi

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #14 : 29 Mayıs 2012, 08:06:35 »
Geçen gece cumartesi gecesi ve pazar günü Beyşehir gölün deydik.Bir çaydanlık, çay şeker,  sucuk- ekmek . Pançom ve oltalarım...
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

piri reis

• 248
  • Burak Aydın
« Yanıtla #15 : 29 Mayıs 2012, 08:42:23 »
listelere şöyle bir baktımda ben amma dımdızlak gidiyomuşum  :D

ben çogu zaman cezve almam zaten tencere hiç almam yanımda konserve götürüm ilk akşam yemekte konserveyi yerim gecede kutusunu yıkayıp boş konserve kutusunda su kaynatırım  :D çadırsız tulumsuz gittiğim çok oldu bir battanıye ve ip ile hamak yapıp yerden yüksekte yatarım  hatta bi sefer fener götürmeyi unutmuştum çakmak arkasındaki fener ile kalmıştım o zamanda meşale ile idare etmiştim ama mutlaka sürekli kapalı ve tam sarjlı bir telefon götürüm yanımda şöyle evde kimsenin suratına bakmadığı antika aletlerden

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #16 : 29 Mayıs 2012, 08:51:59 »
aşaşağı yukarı yazılanları toplarsak bayağı bir malzeme oluşumu olacaktır ama bunlarda olmazsa olmazlar herkesin unutuğu birşey var
tek başına kamp olmaz yanınızda bir dostunuzla gitmek en makbulüdür. tek kişilik kamplara karşıyım arkdaş sonra ruhuna el fatiha olmaz yani .
yahu düşersiniz bacağınızı kırarsınız telefonunuz çekmez ama yanınızdan ayrılmayan bir arkadaşınız size nereyekadar olursa çeker.

saygılar.
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

piri reis

• 248
  • Burak Aydın
« Yanıtla #17 : 29 Mayıs 2012, 09:07:37 »
aşaşağı yukarı yazılanları toplarsak bayağı bir malzeme oluşumu olacaktır ama bunlarda olmazsa olmazlar herkesin unutuğu birşey var
tek başına kamp olmaz yanınızda bir dostunuzla gitmek en makbulüdür. tek kişilik kamplara karşıyım arkdaş sonra ruhuna el fatiha olmaz yani .
yahu düşersiniz bacağınızı kırarsınız telefonunuz çekmez ama yanınızdan ayrılmayan bir arkadaşınız size nereyekadar olursa çeker.

saygılar.

kesinlikle katılıyorum birde benim en olmazsa olmazlarımdan olan ama kimsenin yazmadığı birşey var eldiven ben eldiven olmadan yapamam önceden sazlık odun vs keserken ağaca çıkarken ellerim parçalanırdı eldiven çok işe yarıyor

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #18 : 29 Mayıs 2012, 09:13:32 »
Elbette arkadaşla geçirilen vakit gibisi var mı? Hele bir de ortak yanınız fazlaysa;  silah,bıçak,av,dalış,balık vs derken zaman nasıl geçiyor anlamıyor insan. Ama tek başına kamp atmanın da ayrı bir tadı vardır. Gecenin bir yarısı, yıldızlar değil ay bile gözükmezken, en ufak bir ses olmadan ışığı da söndürüp kendini ruhunu kalbini sorularını dinlemek; offfffffff. Eğer hayatınızda sizi uğraştıran bir problem/karar  düşünerek üstesinden gelinebilecekse  bundan daha iyi bir an olamaz.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #19 : 29 Mayıs 2012, 09:38:10 »
Harddiskin içinden çıkan metal diski ikaz aynası olarak kullanabilirsiniz. Hem çok net ışık yansıtıyor hem de ortasındaki delikten hiza almak çok kolay. Sanki bunun için yapılmış gibi. Deriden kılıf yapıp içine de mors alfabesinin olduğu bir kağıt parçası koyabilirsiniz.

Mors Alfabesi demişken her doğa severin bence bilmesi gerekir. En azından SOS in 3kısa 3uzun 3kısa dan oluştuğunu bilmeli.

Eldiven güzel fikirmiş. Ben hiç ihtiyaç duyup kullanmadım  ama okuyunca eksikliğini hissettim.

Bir de düğümler önemli. Elli çeşit bilmenize gerek yok. Yüksek biryerden inerken çıkarken sizi tutacak izbarço/camadanı bilin, kazık bağını bilin, biriki olta düğümü bilin yeter. İzbarçoyu tek elle atmayı öğrenin mesela, ve düğümleri öğrenirken ne yaptığınızı söyleyerek uygulayın

“Örnek İzbarço: Önce bir cross yapıyoruz, devamında bir kasa bırakıp crossun arka içinde, ana bedenin altından, crossun ön içinden geçip ana bedeni sıkıyoruz” gibi 

Denizcilerin el incesi cevizi, kampçıların monkey fist dediği ince bir ipi uzağa isabeti bir şekilde fırlatmaya yarayan örgüyü öğrenin mesela. Gerektiğinde tactical bir dövüş aracı olur gerektiğinde sizi bir yere sabitleyecek bir çapa.

Not: Farkındayım daldan dala gidiyorum ama aklıma geldikçe yazıyorum çünkü konu çok olduğundan sonra unutuyorum. Kusura bakmayın.