Bıçak Sanatı - Forum

Flipper yapıyoruz

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Flipper yapıyoruz
« : 26 Mayıs 2012, 19:27:10 »
Merhabalar,

Son zamanlarda tüm gün uğraşım olan çakı tasarımlama işini bitirdim sayılır. Şimdi bunları yapmaya geldi sıra.
Bir sürü modelin içinde şimdi elimde olan malzemelere uygun bir tanesini seçtim.

Bu modelin yapım aşamalarını elimden geldiğince paylaşmaya çalışacağım. Sanırım modern çakı yapımı konusu Türkçe olarak en az işlenmiş konulardan.

Elimde bir miktar RWL34 kalmıştı. Kalınlık 5.2 mm  ??? Ancak bu modelim için gerçekten sağlam ve paslanmaz bir çelik kullanmak istemekteydim. Bu yüzden bu kalın çelik beni korkutmadı  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
Ynt: Flipper yapıyoruz
« Yanıtla #1 : 26 Mayıs 2012, 19:41:29 »
Elimdeki diğer malzemeler arasında 1/4 inçlik "çhain bolt" denilen, güzel sertliğe ve sağlamlığa sahip pivotlar var. Bunları bu projede kullanmaya karar verdim.

Sadece bu pivotların tanesine 10 lira civarında para bayıldım  ::) http://usaknifemaker.com/chain-ring-bolt-set-1-4-dia-x-50-l-8-32-black.html

Öncelikle çeliğimi olabildiğince düz istiyorum. Bu yüzden frezede satıh taşlama yapmaya karar verdim. 5.2 mm'yi 5.15'e indirdim:

Bundan 1'e 1 ölçekte sonra kağıda bastığım tasarımı kesip çeliğe yapıştırıyorum:

Yapıştırırken Koçtaş'dan aldığım güzel bir yapıştırıcıyı kullanıyorum. Kağıdı yapıştırdıktan sonra suya girip çıksa bile hiçbir şekilde bırakmıyor. Çeliği keserken, zımparalarken oluşan ısılarda da sapasağlam kalıyor yerinde...

Biraz pay bırakarak kesiyorum profili:

Bundan sonraki aşamayı fotograflamayı unutmuşum, ancak elimdeki 1.75 milimlik 1,4116 kalite paslanmazdan liner olarak kullanılacak iki dikdörtgen parçayı kesip disk zımparada düzledim.

Ardından freze tablasında dün yaptığım uyduruk basamak tutturgaçlarla çakı profili ve linerleri üst üste koyup sabitledim.
Sıradaki fotografta 2.5 mm'lik pilot deliği delişim görülüyor. Delikler hem profili hem de linerleri aynı noktadan delmekte. Deliklerin tam olarak dik olması çok önemli. İlk çakımda bunun önemini gördüm...

« Son Düzenleme: 26 Mayıs 2012, 19:44:27 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #2 : 26 Mayıs 2012, 19:51:06 »
Sonraki adım hiçbişeyin yerini değiştirmeden deliği delmek idi. Ancak pivotun çapı olan 1/4 inçlik matkap ucu yerine raybalama toleransında en yakın çap olan "D" numara matkap ucu ile deliyorum. Mikrometre ile ölçtüm, çaplar arasında tam olarak 0.1mm fark var.

Deliği delmeden önce Taner arkadaşımızın yolladığı kesme yağını pilot deliğe şırınga ile uyguluyorum:

Deliğimiz deliniyor:

Ve sonra en önemli işlem 1/4" rayba ile raybalanıyor:

Bu işlemin sonunda tam olarak 1/4"'lik bir deliğimiz olduğu gibi deliğin satıhı son derece düzgün oluyor, nerdeyse polisajlı gibi pürüssüz çıkıyor....

Pivotumuzu ilk kez koyacak biyerimiz var:

Pivottan tutup da liner ve profili salladığımda nerdeyse hiç bir salınım olmadığına biraz da şaşırıyoruz. Eğer bu işlem yerine 1/4"'lik matkap ucu ile deliğimizi delseydik sonuç böyle olmazdı, öncelikle matkap uçları hassa delik delemediği gibi delik tam da yuvarlak olmayabiliyor, delik satıhı da çizikli, bol sürtünmeli bir yüzey oluyor...

Şimdilik bu kadar. Takip etmeye devam ediniz  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

Ejder

• 152
« Yanıtla #3 : 26 Mayıs 2012, 20:03:05 »
Emre aman hız kesmeden devam et ! :2up
İki soru; modeldeki tırtıklı ağzı nasıl açacaksın ? Bu model frame lock mu olacak ?

Ismet Guney

• 667
  • 1968
  • Yer: ankara
« Yanıtla #4 : 26 Mayıs 2012, 20:16:25 »
Emre cok guzel gidiyor.seyretmeye devam ediyoruz ??? bir boyle resimli aciklamali,olunca
daha bir baska oluyor,sayenizde bizlerde bir seyler ogreniyoruz...
Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap Çünkü güzel şeyler; onları hiç beklemediğinde gerçekleşir

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #5 : 26 Mayıs 2012, 20:18:26 »
Ejder,
tırtıklı ağızı önce saatçi eğeleri ile açmayı planlıyorum, ısıl işlem sonrası son halini elmas eğeler ve dremelin elmas uçlarıyla son haline getireceğim...
Frame lock sayılmaz ama liner lock olmak için de liner fazla kalın, bunların arasında bişey, çok kalın linerli bir linerlock diyebiliriz...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #6 : 26 Mayıs 2012, 20:24:49 »
Bir eksiklik daha tamamlanmış olacak böylece, merakla bekliyoruz usta, emeklerine sağlık  :2up

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #7 : 26 Mayıs 2012, 23:02:55 »
Kısa bir mola sonrasında devam ettim,

Yavaş ve dikkat gerektiren bir süreç.
Önce namlu profilini son haline getiriyoruz:

Disk zımpara tablamı dik hale getiriyorum:

Namlu son haline geldiğinde sıra linerleri son haline getirmede:

Namlunun limitlerini linerde işaretliyoruz:

Kapanmış hali tam istediğimiz gibi değil:

Neresinin fazla olduğunu işaretliyoruz:

Fazlalığı bant zımparada aldıktan sonrası:

Açık hali de fena değil:

Kapalı halinde linerde biraz fazlalık bırakmaya karar verdim, tüm işler bittiğinde son şeklini veririz.

Durdurma pininin yerini belirleyip zımbalıyorum:

Pilot delik olarak 1.5 mm matkap ile deliyorum:

Sonuç:

Elimde 1/8 inçlik sertleştirilmiş durdurma pini (stop pin) mevcut. Onu kullanmayı planladığımdan pinin geleceği noktayı 1/8" lik matkapla deliyorum:

Unutmayın, her türlü delme, eğeleme, zımparalama işleminden sonra çapakları almak önemli bir hareket. Bu iş için disk zımpara biçilmiş kaftan:

Stop pinin kapalı pozisyonda namluya oturacağı yeri açıyoruz:

Sıra kilidin oturacağı yeri hazırlamakta. 8 derece civarında bir referans hazırladım:

Aynı eğimde eğelemeye başladık:

Artık durudurma pini kapalı pozisyone geçiyor:

Açık pozisyon için yuvarlak eğe ile yavaş yavaş yerini açıyoruz:

Son durumda tasarım ile karşılaştırıyorum, bıçak yeterince açılamamış görünüyor:

Biraz daha eğeledikten sonra tamamdır  :2up:

Hiç fena değil:

İkinci liner'ı da koyup durdurma pin deliğini diğeri ile aynı yerde açıyoruz:

Diğeri ile aynı şekle getirmeden önce birşeyi atlamamak lazım, şimdi şekillendireceğimiz liner "kilit" liner'ı. Yani kilit kısmı bu tarafta olacak. Bu yüzden kilit kısmında biraz malzeme bırakmak lazım ki parmak ile oraya kullanıcı rahat erişsin...

Evet, saat 10 olmuş, artık yoruldum. Yarın buradan devam ederiz....
« Son Düzenleme: 26 Mayıs 2012, 23:06:14 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

Ismet Guney

• 667
  • 1968
  • Yer: ankara
« Yanıtla #8 : 26 Mayıs 2012, 23:18:39 »
Emre uyutmayacaksin beni bu gece O:-)
Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap Çünkü güzel şeyler; onları hiç beklemediğinde gerçekleşir

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #9 : 26 Mayıs 2012, 23:19:14 »
allah sabır versin zor iş ama bitiminde süper olacak
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

orhanbilgin

• 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #10 : 27 Mayıs 2012, 11:02:14 »
Çakı yapım işi de tekelimizden çıktı  :D :D :D :D Şaka bir yana büyük bir eksikti gerçekten Emre ustam. Ellerine sağlık heyecanla takip ediyorum.

sasuta

• *
  • 39
  • Meslek: Serbest
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #11 : 27 Mayıs 2012, 12:58:28 »
Mükemmel.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #12 : 27 Mayıs 2012, 21:10:10 »
Yapımı ertelendi  :'(

Elimdeki 2-56 kılavuz kırıldığından işe devam edememekteyim. Metrik sistem vidalar da çapları da çok kaba olduğundan UNC sistem kılavuz ve vidalar kullanıyorum. Şimdi hızla edinebileceğim biyerler arıyorum yoksa ayvayı yedim...

Kipmen Sanat web sitesi

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli

« Yanıtla #14 : 27 Mayıs 2012, 22:13:06 »
Yarın hemen dolaba bakıyorum, elimde varsa hemen gönderiyorum  ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #15 : 28 Mayıs 2012, 00:20:22 »
Çok sağol ustam  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #16 : 28 Mayıs 2012, 00:26:09 »

Elimdeki 2-56 kılavuz kırıldığından işe devam edememekteyim. Metrik sistem vidalar da çapları da çok kaba olduğundan UNC sistem kılavuz ve vidalar kullanıyorum. Şimdi hızla edinebileceğim biyerler arıyorum yoksa ayvayı yedim...

ee ustadım 10/1 ilerlemek gerekiyor   ;) geçmiş olsun bizim burda bir üçkağıtcıda bu umc kılavuzlardan var bakarım sana ne lazımsa
bu arada tarzım olmasada 10 numara bir çakı olacak ben klasik sevenlerdenim :)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #17 : 28 Mayıs 2012, 01:06:21 »

ee ustadım 10/1 ilerlemek gerekiyor   ;) geçmiş olsun bizim burda bir üçkağıtcıda bu umc kılavuzlardan var bakarım sana ne lazımsa
bu arada tarzım olmasada 10 numara bir çakı olacak ben klasik sevenlerdenim :)
Özgür, 10 - 20 lira aralığında ise 2-56'dan 3-4 tane, 3-4 tane de 0-80'den alırım. Bu arada yarın şu hobbytime.cüm ile bi konuşayım bakalım....

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #18 : 28 Mayıs 2012, 16:52:35 »
Ustam maalesef o ölçüde klavuz yokmuş  :(

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #19 : 28 Mayıs 2012, 17:05:46 »

Bu tip vida somun Türkiyede yok mu? Malzeme tedarik eden arkadaşlarla bir araya gelelim usaknifemaker gibi bir satış sitesi kuralım olmadı. Site kurması benden malzemeler sizden.