Bıçak Sanatı - Forum

#50 ---

Ertarda

  • *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
#50 ---
« : 25 Mayıs 2012, 12:53:44 »
Çelik 1.4112
Kalınlık 3,5 mm
Namlu 115 mm
Tam Boy 225 mm
Sap Stablize edilmiş gül, üzeri kızıl renk Schaftöl
Kabzadaki liner Vulkanize fiber


By ertarda at 2012-05-25

By ertarda at 2012-05-25

By ertarda at 2012-05-25

By ertarda at 2012-05-25

By ertarda at 2012-05-25

By ertarda at 2012-05-25

Bıçağı hikayesi ise şöyle:
http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/uretime-biraz-ara-verdim/
konusunu takip edenler hatırlayacaklardır. Üretime ara verip bir takım deneyler yapmıştım bu deneylerden biri de 'frezede konik kuyruk yapabilir miyim acaba' deneyi idi.


By ertarda at 2012-04-17

By ertarda at 2012-04-17

Dikdörtgen saçda kuyruğu konikleştirince elime ilk geçen şablonu üzerine çizip profili çıkardım. Uzun süre öyle bekledi. Bir ara diğer bıçakların arasında ısıl işlemi de yapıldı. Bir süre de öyle bekledi. Yarım kalan işleri bitirmeye başlayınca da ortaya bu bıçak çıktı.

Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

piri reis

  • ***
  • 248
  • Burak Aydın
  • Meslek: yeni mezun
  • Yer: istanbul
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #1 : 25 Mayıs 2012, 13:05:07 »
ovv harika olmuş  ;)
kendi şansını kendin yarat ...

Ynt: #50 ---
« Yanıtla #2 : 25 Mayıs 2012, 13:19:47 »
Ertuğrul, çok kusursuz görünüyor. Pimler mozaik pim ama detaylar görünmemiş. Üzerine kulak çöpüyle biraz sirke sürseydin de pimleride belirgin bir şekilde görseydik daha da güzel olurmuş. Ellerine sağlık  :2up :2up :2up

Ertarda

  • *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #3 : 25 Mayıs 2012, 13:26:28 »
Ertuğrul, çok kusursuz görünüyor. Pimler mozaik pim ama detaylar görünmemiş. Üzerine kulak çöpüyle biraz sirke sürseydin de pimleride belirgin bir şekilde görseydik daha da güzel olurmuş. Ellerine sağlık  :2up :2up :2up
Hocam pimler paslanmaz çelik - prinç kombinasyonu. Fotoğrafta değil, normalde de desen pek belirgin değil. Yakın gözlükleriyle dikkatli bakılmadan görünmüyor. Ama paslanmaz çelik balçağa da bu pimler yakışıyor.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

zucchero

  • -Bora-
  • ***
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #4 : 25 Mayıs 2012, 13:27:58 »
Ertuğrul Ustam,
Ellerine kollarına sağlık. Bütün emeklerin sonuca değmiş...

Mehmet GENÇ

  • ***
  • 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #5 : 25 Mayıs 2012, 14:31:22 »
Usta çok harika gözüküyor ellerinize sağlık,çok temiz işçilik çıkarmışsınız
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

Kul,elaltı.

  • ***
  • 246
  • Mustafa.
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: istanbul fındıkzade fatih
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #6 : 25 Mayıs 2012, 14:37:10 »
Abi elleri sağlık çok güzel görünüyor yine.Saygılar.

bora atalay

  • ***
  • 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #7 : 25 Mayıs 2012, 15:21:43 »
elinize sağlık

XauPau

  • ***
  • 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #8 : 25 Mayıs 2012, 17:06:26 »
Boyuyla ve 3,5 mm çeliğiyle oldukça heybetli , ağızın büyük tekerle iç bükey açılmasından dolayı bir o kadar kibar duruyor. Ellerine sağlık usta. Gelelim kafama takılan sorulara

 İç bükey bir bıçakta açı hesaplaması mümkün müdür? Taşlama genişliğini resimden izafi 2,7 cm hesapladım ve düz taşlama olsaydı yaklaşık 7,4 derece gibi müthiş ince bir ağız çıkacaktı. İçbükey olmasından dolayı ağızdaki atıyorum yarım milimlik incelik düz taşlamaya göre daha yukarlarda kalınlaşıyor. Büyük tekerle açılmış içbükey taşlama düz taşlamaya göre  daha keskin ancak daha zayıf bir namlu ağzı mı demek değil midir? Ayrıca düz taşlama daha kolay bilendiğine göre tüm bunların ışığında içbükey taşlamanın avantajını bana bir anlatın lütfen.

Tam çıkış saatim haldır haldır yazdım, cümleler kopuk oldu nereye varmak istediğim bile belli değil kusura bakmayın.

Ertarda

  • *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #9 : 25 Mayıs 2012, 18:18:54 »
Boyuyla ve 3,5 mm çeliğiyle oldukça heybetli , ağızın büyük tekerle iç bükey açılmasından dolayı bir o kadar kibar duruyor. Ellerine sağlık usta. Gelelim kafama takılan sorulara

 İç bükey bir bıçakta açı hesaplaması mümkün müdür? Taşlama genişliğini resimden izafi 2,7 cm hesapladım ve düz taşlama olsaydı yaklaşık 7,4 derece gibi müthiş ince bir ağız çıkacaktı. İçbükey olmasından dolayı ağızdaki atıyorum yarım milimlik incelik düz taşlamaya göre daha yukarlarda kalınlaşıyor. Büyük tekerle açılmış içbükey taşlama düz taşlamaya göre  daha keskin ancak daha zayıf bir namlu ağzı mı demek değil midir? Ayrıca düz taşlama daha kolay bilendiğine göre tüm bunların ışığında içbükey taşlamanın avantajını bana bir anlatın lütfen.

Tam çıkış saatim haldır haldır yazdım, cümleler kopuk oldu nereye varmak istediğim bile belli değil kusura bakmayın.

Çok güzel soru, konuyu biraz irdeleyelim.


By ertarda at 2012-05-25
Not: çizim ölçekli değil şematiktir.

1. No'lu şekilde düz ağız açılmış ve ardından yaklaşık 20 derece bilenmiş bir bıçak var.
Diyelim ki bu bıçak körleşti ve tekrar bilendi, ağız gittikçe daha geriye gideceğinden bilendikçe kesici ağız kalınlaşacaktır. Bu durumun bıçağın kesme performansını olumsuz etkileyeceği aşikar.

2. No'lu şekilde standart bir içbükey ağız var. Böyle bir bıçakta ilk bilemelerde ağız geriye çekilse bile kalınlaşma pek fazla olmuyor. İşte iç bükey taşlamanın en önemli avantajı bu. Ancak ilerleyen safhalarda bileme sayısı arttıkça bu tip ağızda da kalınlaşma kaçınılmaz. 2 No'lu şekilde ki gibi bir içbükey ağız açmanın bir tablosu var.


By ertarda at 2012-05-25

#50 bıçak üzerinde konuşacak olursak bu tabloya göre 3.5 mm kalınlıkta bir namluya 200 mm çaplı tekerlekle ağız açarsak, ağız kalınlığını 0,5 mm bırakırsak  iç bükey 18,2 olması lazım. (Çelik kalınlığı - bırakılacak ağız = 3,5 mm - 0,5 mm =3,0 mm). Oysa bu bıçakta içbükey 23 mm. Yani 5 mm daha fazla. Bunun nedeni taşlamayı 3. şekildeki gibi yapmış olmam.
Şimdi 3. şekli konuşalım. Herkesin görebileceği gibi, namlu defalarca bilense bile ağız kalınlaşmayacaktır.
Bu ağız nasıl açılıyor diye soracak olursanız, önce 2. şekildeki gibi standart bir içbükey ağız açıyorum. Daha sonra taşlamayı yukarıya doğru devam ettiriyorum.

« Son Düzenleme: 25 Mayıs 2012, 18:42:26 Gönderen: Ertarda »
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

emin albayrak

  • *****
  • 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #10 : 25 Mayıs 2012, 18:43:37 »
ellerine sağlık abi, çok güzel olmuş yine :2up :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

XauPau

  • ***
  • 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #11 : 25 Mayıs 2012, 19:55:34 »
Bu ağız nasıl açılıyor diye soracak olursanız, önce 2. şekildeki gibi standart bir içbükey ağız açıyorum. Daha sonra taşlamayı yukarıya doğru devam ettiriyorum.

Püf nokta için teşekkürler Usta. Müsadenle soruma bir düzeltme/ekleme yapmak istiyorum. 1 nolu çizimde gözüken forma yakın,  İkinci bir ağızı olmayan scandi formu da bu sınamaya eklersek nasıl olur ? Benim ilk başta düz taşlama diye kastetmeye çalıştığım aslında scandiydi. Ama aklımın bir köşesinde "scandi tek yönlü olur" gibi yanlış bir bilgi kaldığından her seferinde düz taşlama diyorum. Halbuki scandi başka single scandi başka ama alışkanlıklar işte.

Bir de bu yaptığınız 3. tip taşlamanın ısıl işlem riski biraz daha yüksek sanırım.

Ertarda

  • *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #12 : 25 Mayıs 2012, 20:16:11 »
Bu ağız nasıl açılıyor diye soracak olursanız, önce 2. şekildeki gibi standart bir içbükey ağız açıyorum. Daha sonra taşlamayı yukarıya doğru devam ettiriyorum.

Püf nokta için teşekkürler Usta. Müsadenle soruma bir düzeltme/ekleme yapmak istiyorum. 1 nolu çizimde gözüken forma yakın,  İkinci bir ağızı olmayan scandi formu da bu sınamaya eklersek nasıl olur ? Benim ilk başta düz taşlama diye kastetmeye çalıştığım aslında scandiydi. Ama aklımın bir köşesinde "scandi tek yönlü olur" gibi yanlış bir bilgi kaldığından her seferinde düz taşlama diyorum. Halbuki scandi başka single scandi başka ama alışkanlıklar işte.

Bir de bu yaptığınız 3. tip taşlamanın ısıl işlem riski biraz daha yüksek sanırım.

Scandi ağız bunlardan tamamen farklı.
Diyelim ki ısıl işlem öncesi yarım mm bilenecek ağız bıraktık. Son bileme esnasında çeyrek mm bir taraftan çeyrek mm diğer taraftan bileriz ve bıçak keskinleşir. Keza bıçak körelince de yine her iki taraftan çeyrek mm bileriz. Yukarıdaki 3 tip için de bu geçerli.
Oysa scandi ağızda tüm çelik bileniyor. Scandi kelimenin tam anlamıyla, ağız açılmamış lamanın sabit bir açıyla bilenmesidir. Bıçak köreldiği zaman da yine tüm açılı alan baştan bileniyor. Bu bileme işlemi oldukça zor olur.
Forumda bir yerlerde bir arkadaşımız bushcraft bıçakların doğada kolay bilensin diye ağızlarının scandi açıldığını söylemişti. Ben buna katılmıyorum. Dağ başında körelmiş bir scandiyi bilemek yerine yukarıdaki 3 ağızdan herhangi birini bilemeyi tercih ederim.

Bir de bu yaptığınız 3. tip taşlamanın ısıl işlem riski biraz daha yüksek sanırım.
Şimdiye kadar hiç problem yaşamadım. Hava çeliklerinde ağız çatlama riski oldukça düşük. Ama karbon çelikler için aynı şeyi söylemek zor.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

XauPau

  • ***
  • 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #13 : 25 Mayıs 2012, 21:08:16 »
"Forumda bir yerlerde bir arkadaşımız bushcraft bıçakların doğada kolay bilensin diye ağızlarının scandi açıldığını söylemişti."
Söyleyen ben olabilirmiyim.  :) İki sebebi var söylediklerine göre; biri düz bir yüzeyde ağız açısını bozmadan bilenebilmesi, ikincisi üçgen formun mühendisler tarafından da çok kullanılan darbe dayanıklılığı.  Bir de şu noktaya parmak basmak istiyorum. Survival bir durumda olsak ben de scandi ile uğraşmak istemem. Ama survival zor koşullarda canlı  kalabilme iken bushcraft doğada zor koşullarda yaşamaktan zevk almaktır. İyii bir bushcrafter, doğadan elde ettiği birkaç taşı çoktan düzleştirmiştir bizlerin dağbaşı dediği kendi yaşam alanında. Kaç tane böyle yaşayan adam vardır orası da ayrı bir muamma tabi.

Konuya dönecek olursak  sizin yapmış olduğunuz 3. numaralı formda en az 5 mm ende (23-18)  0,5 mm kalınlıkta bir ağız var. Doğru kullanım ve doğru bileme ile kolay kolay bitmeyecek bir ağız.  :2up

Bana soracak olsanız bıçak kullanmayı bilmeyene (el becerisi olmayan Amerikalılara :) ) scandi  bıçağına özen gösterene keskin bir içbükey vermek lazım  8)

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #14 : 26 Mayıs 2012, 00:38:52 »
Ertuğrul, çok hoş olmuş yine, konuyu nedense atlamışım, sen sevmiyorsun ama ben yine de "eline sağlık" diyeyim  :2up

Taşlama türleri üzerine çok güzel özetlemişsin ustam. Scandi hikayesinde de kolay bileyleme dediydim ama rahatlık anlamında kastetmemiştim tam olarak, o da var tabii, az bir hareketle düzgün bir keskinlik yakalanmasının dışında, Ertuğrul'un koyduğu resimlerdeki 1 nolu taşlama türü bileylendikçe ağız kalınlığı artacaktır, performansı da buna koşut kötüleşecektir. 3 numarada gösterilen türün dışında pek bileylendikçe performansı düşmeyen bir taşlama yok, ancak scandi'de bileylendikçe kesme performansından bişey kaybetmez, hep aynı açı ve aynı eğimde sabit kalır. Bir de scandi olmayan taşlamalarda kullanıcının bileylerken ağız açısını bozma ihtimali çok yüksektir. Genelde birkaç bileylemeden sonra 20 küsurlarda aşılmış ağız 40 derecelere kadar yükselmiş olur....

Kipmen Sanat web sitesi

RSM57

  • ***
  • 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #15 : 26 Mayıs 2012, 08:44:51 »
Ustam ellerine sağlık çok güzel olmuş harika :2up :2up

Yunus Emre TOK

  • ***
  • 1005
  • 1971
  • Yer: İZMİR
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #16 : 26 Mayıs 2012, 09:39:49 »

Ustam ellerine sağlık çok güzel olmuş harika :2up :2up

sipahi35

  • *
  • 30
  • Doğada Bıçak;Velinimettir
  • Meslek: Teknik ressam
  • Yer: İZMİR
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #17 : 26 Mayıs 2012, 12:35:43 »
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş
Kullanmış olduğunuz mozik pimlerde;vurguyu detaylarda arayanlar için ayrı bir hava olmuş,bu tarz pimleri nerden tenin edebiliriz?

Ertarda

  • *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #18 : 27 Mayıs 2012, 17:08:50 »
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş
Kullanmış olduğunuz mozik pimlerde;vurguyu detaylarda arayanlar için ayrı bir hava olmuş,bu tarz pimleri nerden tenin edebiliriz?
Ben ebay'den almıştım.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: #50 ---
« Yanıtla #19 : 31 Mayıs 2012, 11:54:15 »
Elinize sağlık.

Kendini ispatlamış loveless tarzınının kaliteli ve güzel uygulaması.   8)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben