Boyuyla ve 3,5 mm çeliğiyle oldukça heybetli , ağızın büyük tekerle iç bükey açılmasından dolayı bir o kadar kibar duruyor. Ellerine sağlık usta. Gelelim kafama takılan sorulara
İç bükey bir bıçakta açı hesaplaması mümkün müdür? Taşlama genişliğini resimden izafi 2,7 cm hesapladım ve düz taşlama olsaydı yaklaşık 7,4 derece gibi müthiş ince bir ağız çıkacaktı. İçbükey olmasından dolayı ağızdaki atıyorum yarım milimlik incelik düz taşlamaya göre daha yukarlarda kalınlaşıyor. Büyük tekerle açılmış içbükey taşlama düz taşlamaya göre daha keskin ancak daha zayıf bir namlu ağzı mı demek değil midir? Ayrıca düz taşlama daha kolay bilendiğine göre tüm bunların ışığında içbükey taşlamanın avantajını bana bir anlatın lütfen.
Tam çıkış saatim haldır haldır yazdım, cümleler kopuk oldu nereye varmak istediğim bile belli değil kusura bakmayın.
Çok güzel soru, konuyu biraz irdeleyelim.

By
ertarda at 2012-05-25
Not: çizim ölçekli değil şematiktir.
1. No'lu şekilde düz ağız açılmış ve ardından yaklaşık 20 derece bilenmiş bir bıçak var.
Diyelim ki bu bıçak körleşti ve tekrar bilendi, ağız gittikçe daha geriye gideceğinden bilendikçe kesici ağız kalınlaşacaktır. Bu durumun bıçağın kesme performansını olumsuz etkileyeceği aşikar.
2. No'lu şekilde standart bir içbükey ağız var. Böyle bir bıçakta ilk bilemelerde ağız geriye çekilse bile kalınlaşma pek fazla olmuyor. İşte iç bükey taşlamanın en önemli avantajı bu. Ancak ilerleyen safhalarda bileme sayısı arttıkça bu tip ağızda da kalınlaşma kaçınılmaz. 2 No'lu şekilde ki gibi bir içbükey ağız açmanın bir tablosu var.

By
ertarda at 2012-05-25
#50 bıçak üzerinde konuşacak olursak bu tabloya göre 3.5 mm kalınlıkta bir namluya 200 mm çaplı tekerlekle ağız açarsak, ağız kalınlığını 0,5 mm bırakırsak iç bükey 18,2 olması lazım. (Çelik kalınlığı - bırakılacak ağız = 3,5 mm - 0,5 mm =3,0 mm). Oysa bu bıçakta içbükey 23 mm. Yani 5 mm daha fazla. Bunun nedeni taşlamayı 3. şekildeki gibi yapmış olmam.
Şimdi 3. şekli konuşalım. Herkesin görebileceği gibi, namlu defalarca bilense bile ağız kalınlaşmayacaktır.
Bu ağız nasıl açılıyor diye soracak olursanız, önce 2. şekildeki gibi standart bir içbükey ağız açıyorum. Daha sonra taşlamayı yukarıya doğru devam ettiriyorum.