Bıçak Sanatı - Forum

bıçak satın alırken

piri reis

• 248
  • Burak Aydın
  • Meslek: yeni mezun
  • Yer: istanbul
bıçak satın alırken
« : 21 Mayıs 2012, 21:46:06 »
üstadlarım bıçak satın alırken iyi bıçak almak için nelere dikkat etmeliyiz. tezgahtaki bir bıçağı elimize aldıgımızda çeliğinin iyi kötü oldugunu nasıl anlarız ? ayrıca pisayada av bıçağı olarak satılan biçakların çoğu ya teflon kaplı yada siyah boyalı bunun estetik dışında bir sebebi var mı ? bu konuda benim gibi meraklı arkadaşları bilgilendirirseniz çok iyi olur
kendi şansını kendin yarat ...

umutulken

• 246
  • Umut Ulken
Ynt: bıçak satın alırken
« Yanıtla #1 : 22 Mayıs 2012, 00:24:32 »
Burak Bey;
Çok fazla bir şekilde çakı hastalığım var. Fakat teflon yada boyalılar nedense ilgimi çekmiyor. İlk bakışta çeliğin kalitesini nasıl anlıyorsunuz demişsiniz. Genelde cebimde çakı taşırım, mesela yenisini mi alıcam cebimdekini çıkartıp diğer çakının marka yazan kısmına çizik atmaya çalışıyorum. Eğer çiziyorsa cebimdekinden daha yumuşak diye yorumluyorum. Doğrumu yapıyorum bilmiyorum ama benim yöntemim bu  ;)

« Yanıtla #2 : 22 Mayıs 2012, 00:54:00 »
Piyasada satılan bir bıçağı, eğer marka kalitesinden emin değilseniz yani çeliğinden emin olduğunuz bir markaysa ve "gerçek" ise güvenebilirsiniz. Bunun dışında tezgahta duran yeni bir bıçağı elinize alıp bizim söylediğimiz yöntemlerle test etme şansımız yok, denersek satıcıyla aramızda ne geçer onu kestirmek güç değil  ^-^ Bu nedenle çeliğinden emin olunan bıçakların "gerçeğini" almak her zaman doğru bir yol. Teflon vs kaplamaların bir nedeni, paslanan çeliklerin en azından ağzı hariç büyük bir bölümünü paslanmadan korumak, diğer bir nedenide görsellik durumu ( kimi taktik bıçaklarda parlamayı engellemek amaçlı kullanıldığı oluyor).

piri reis

• 248
  • Burak Aydın
  • Meslek: yeni mezun
« Yanıtla #3 : 22 Mayıs 2012, 09:23:31 »
hocam işte bende bu yüzden sorma ihtiyacı duydum türkiye satılan bıçakların marka kalitesine pek güven olmuyor orjinal diye aldıgım bıçaklar ne hale geldi bir görseniz  :( fakat geçen sene aldığım alttaki bıçağı 20 tlye aldım ve ne kadar iyi çıktı anlatamam dağ bayır kullandım ama bana mısın demedi bunu nasıl diğerlerinden ayırt ederim öğrenmek istedim sadece
kendi şansını kendin yarat ...

Murat UZUNÖZ

• *
  • 19
  • Meslek: Memur
  • Yer: Bolu
« Yanıtla #4 : 22 Mayıs 2012, 09:41:49 »
Aynı bıçaktan bende de var. Bu forumu bulduktan sonra üzerinde oyun oynayarak zımparalamayı vs. öğrenirim diyerek almıştım.
Aldığımda bileme açısında bir problem vardı, onu düzelttim ve gördümki, bıçakta birbirine paralel ve kesme yönünde dikine derin çizikler var ve üzeri teflonla kaplanarak bu çizikler kapatılmış  :))
Şimdi sapını çıkartıp zımparayla oynamaya devam edeceğim, tek sorun bulunduğum yerde 400 kumdan başka zımpara bulamadım  :(

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #5 : 23 Mayıs 2012, 08:55:48 »
hocam işte bende bu yüzden sorma ihtiyacı duydum türkiye satılan bıçakların marka kalitesine pek güven olmuyor orjinal diye aldıgım bıçaklar ne hale geldi bir görseniz  :( fakat geçen sene aldığım alttaki bıçağı 20 tlye aldım ve ne kadar iyi çıktı anlatamam dağ bayır kullandım ama bana mısın demedi bunu nasıl diğerlerinden ayırt ederim öğrenmek istedim sadece

bu tronix ler diğer çinlilere göre kalitelilerdi diye hatırlıyorum ama o trinox muydu yoksam :)
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #6 : 23 Mayıs 2012, 09:38:04 »
Fiyata bakınız önce, muhteşem görünen bir bıçak çok ucuz ise genelde elinizde patlar. Bütçeniz dahilinde ise ve düzgün duruyorsa ilk bakacağınız şey bence yapımcının çelik hakkında verdiği bilgidir. Örneğin şu tip ifadelere çok rastlayabilirsiniz: "paslanmaz, yüksek karbonlu 1095 takım çeliği". Bu tip ipe sapa gelmez tanımlamalar yapılıyorsa bıçaktan uzak durunuz. Ya da 440 kalite çelik deniyorsa bunun hangi 440 olduğunu düşünmenize gerek yoktur, 440C olsaydı yazarlardı zaten. 440B ama daha muhtemel 440A'dır..

Sap ergonomisi elinize oturuyorsa, işçiliğine bakınız. Ayrılma, arada boşluk, pinlerin çevresinde problemler olabilir yakından incelemeyle keşfedebilirsiniz. Kabza malzemesi uzaktan kaliteli görünüyor olabilir, ancak elinize aldığınızda bunun ucuz plastik mi, hafif ve zamanla şişecek bir ahşap mı, aksamların paslanmaz mı almiyum mu vs olduğunu anlamanız çok da zor değildir. Bunun dışında taşlamaya bakınız, iki tarafta olabildiğince simetrik mi, ağız kalınlığı yeterince ince mi, ağız açıları düzgün verilmiş mi, kılıf işçiliği nasıl, bıçak kılıfa sıkı giriyor mu, ergonomisi nasıl vs.
Yani bıçağı almadan önce inceleyiniz. Ancak buna imkanınız yoksa youtube'de vs. sitelerde bıçakların değerlendirmelerini okuyunuz, izleyiniz. Sadece bıçağın modeli ve "review" anahtar kelimeleriyle bi sürü kullanıcı yorumu bulmanız mümkün olur google'dan.
Eğer el yapımı alıyorsanız, tanıdığınız, bilinen bir yapımcıya yöneliniz. Yeni bir sanatkar ise tarzının ve kendini sunuşunun içten olması, açık olması önemlidir. Bunlara dikkat ederseniz kolay kolay yanılacağınızı sanmam...

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #7 : 23 Mayıs 2012, 10:42:18 »
ben alacağım bıçaklarda ılk olarak kullanım amacıma uygun olup olmadığına bakıyorum . sonrası ergonomi bu benım ıçın çok önemli  ;)  işçilik   ve kullanılan mlzemeye en son bakıyorum.   çok çok kalıtelı bır çelıkten yapılmış bır bıçak  olsa dahı ergonomısı kötü ise benım için   hiçbir   değeri yoktur.

mesela dün akşam Özgürdeydım , atölyenın hertarafından bıçak fışkırıyordu adeta   :)   her bırını dıkkatlıce ınceledım hepsıde çok güzel bıçaklardı  .  ancak bır tanesı vardıkı   elıme aldığımda  adeta benım bır uzvum halıne geldı ,o şekılde hıssetmemı sağladı  ,  tabı  gözümdeki muzır ışıltıyı gören Özgürden gereklı uyarı hemen geldı "   Taner abi o bıçağı ben kendime yaptım "  ;D  bu cümle üzerine hayallerım bır anda puf..  oldu..

yanı benım için ergonomı çok öemli..  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #8 : 23 Mayıs 2012, 10:48:11 »
ben alacağım bıçaklarda ılk olarak kullanım amacıma uygun olup olmadığına bakıyorum . sonrası ergonomi bu benım ıçın çok önemli  ;)  işçilik   ve kullanılan mlzemeye en son bakıyorum.   çok çok kalıtelı bır çelıkten yapılmış bır bıçak  olsa dahı ergonomısı kötü ise benım için   hiçbir   değeri yoktur.

mesela dün akşam Özgürdeydım , atölyenın hertarafından bıçak fışkırıyordu adeta   :)   her bırını dıkkatlıce ınceledım hepsıde çok güzel bıçaklardı  .  ancak bır tanesı vardıkı   elıme aldığımda  adeta benım bır uzvum halıne geldı ,o şekılde hıssetmemı sağladı  ,  tabı  gözümdeki muzır ışıltıyı gören Özgürden gereklı uyarı hemen geldı "   Taner abi o bıçağı ben kendime yaptım "  ;D  bu cümle üzerine hayallerım bır anda puf..  oldu..

yanı benım için ergonomı çok öemli..  ;)

hayallerin puf olmaz ustadım  ;)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #9 : 24 Mayıs 2012, 08:10:49 »
hangi bıçak o hani resmi nerde  :D

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #10 : 25 Mayıs 2012, 11:33:53 »
hangi bıçak o hani resmi nerde  :D

klasik bir bıcak yahu okadarda ahım şağım değil hani

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #11 : 25 Mayıs 2012, 16:01:11 »
klasık bıçakmış hadi ordan   :)  oraya geldığımde o bıçağı sakla derım Özgürcüm..      8)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Seyit Hüseyin Barbarus

• 181
  • Meslek: eğitimci
« Yanıtla #12 : 25 Mayıs 2012, 17:02:07 »
Özgürbey  Taner'in bahsettiği  bıçak  eğeden  yaptığın  bıçak mı yoksa?

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #13 : 25 Mayıs 2012, 17:08:04 »
klasık bıçakmış hadi ordan   :)  oraya geldığımde o bıçağı sakla derım Özgürcüm..      8)

anlaşıldı hafta sonu aynıdan yapmaklazım bak kabzayı boynuz yaparım ona göre  birde balçak koyarım
al sana bıcak alırken neye dikkat etmek diye buna denir
arkadaşın atölyeye gidilir saklanmış bıcak bulunur göz koyulur sonra arkadaş daha uynıktır istenmeden bu benim bak zaten işçilik berbat denilir sonra duygu sömürüsü başlar ve bıcağa 1 ay içinde kavuşulur.
esasen o bıcağın aynısından birtane profil hazırdı ama aynısı olması için malesef d-2 den yapılacak meret  hadi hayırlısı elimdeki işler bitince aynından bidane yapacam sana
kabze malzemesini gönderirsin artık  ;)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #14 : 25 Mayıs 2012, 17:40:32 »

anlaşıldı hafta sonu aynıdan yapmaklazım bak kabzayı boynuz yaparım ona göre  birde balçak koyarım
arkadaşın atölyeye gidilir saklanmış bıcak bulunur göz koyulur sonra arkadaş daha uynıktır istenmeden bu benim bak zaten işçilik berbat denilir sonra duygu sömürüsü başlar ve bıcağa 1 ay içinde kavuşulur.
esasen o bıcağın aynısından birtane profil hazırdı ama aynısı olması için malesef d-2 den yapılacak meret  hadi hayırlısı elimdeki işler bitince aynından bidane yapacam sana

Bir gözüm görmesine rağmen oldukça keskindir Özgürcüm   ;D    ve duygu sömürüsü yapmam ben..!  bır ay çok uzun bır sure ıstersen bu akşam geleyım  ;)    senden ricam kabze aynı malzemeden olsun    balçak kesınlıkle olmasın   ,tam taşlama olursa yemede yanında yat derim ..  bıraz daha sayarsam artık başıma ne gelır bılemıyorum..

ama bır şeyı kesın bılıyorum ıstedığın zaman çok kalıtelı bıçaklar yapıyorsun..!  ama ısteksız yaptığında  resmen berbat oluyorlar

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #15 : 25 Mayıs 2012, 17:42:08 »

Bir gözüm görmesine rağmen oldukça keskindir Özgürcüm   ;D    ve duygu sömürüsü yapmam ben..!  bır ay çok uzun bır sure ıstersen bu akşam geleyım  ;)    senden ricam kabze aynı malzemeden olsun    balçak kesınlıkle olmasın   ,tam taşlama olursa yemede yanında yat derim ..  bıraz daha sayarsam artık başıma ne gelır bılemıyorum..

ama bır şeyı kesın bılıyorum ıstedığın zaman çok kalıtelı bıçaklar yapıyorsun..!  ama ısteksız yaptığında  resmen berbat oluyorlar

tatam gel  sen gelene kadar ben taşlamayı bitiririm bekliyorum

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #16 : 25 Mayıs 2012, 17:45:29 »
hatta d2 değilde vanadis 23 bıle olur.  geçen getırdıklerım  üç yerıne belı 9 olur değilmi.?    rüşvette teklıf edıyorum bak    O:-) O:-)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #17 : 25 Mayıs 2012, 17:46:32 »
hatta d2 değilde vanadis 23 bıle olur.  geçen getırdıklerım  üç yerıne belı 9 olur değilmi.?    rüşvette teklıf edıyorum bak    O:-) O:-)

olur olurda bu sefer draft olur yahu sen gel yeterki istediğin bıcak olsun ben sana yapacam ama gelirsen eve bıcakla dönersin gelmezsen 1 ay sonra

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #18 : 25 Mayıs 2012, 18:49:36 »

o bıçak hakkaten bi başka güzel değil mi ^-^

ve bu arada galiba bu akşam Özgür'e giden bir bıçak sahibi oluyor ha  :D :D
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #19 : 25 Mayıs 2012, 18:53:47 »

o bıçak hakkaten bi başka güzel değil mi ^-^

ve bu arada galiba bu akşam Özgür'e giden bir bıçak sahibi oluyor ha  :D :D

her zaman beklerim emin dost

bu arada arkadaşlar bıcak okadarda abartıldığı gibi birşey değil yahu hafif hizmet bıcağı 3,5mm d-2 den namlu 8-9 cm tamaıyla esinlenerek kendi elime göre yaptığım birşey  ;)