Bıçak Sanatı - Forum

Boranın wild boar modeli

sipahi35

• *
  • 30
  • Doğada Bıçak;Velinimettir
  • Meslek: Teknik ressam
  • Yer: İZMİR
Boranın wild boar modeli
« : 16 Mayıs 2012, 13:23:12 »
BU BİR BUSHCRAFT'mı? ağız,kabza yapısı ve boyutları olarak hangi sınıfa girer?

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: Boranın wild boar modeli
« Yanıtla #1 : 16 Mayıs 2012, 13:27:46 »
kesinlikle Bushcraft değil.
Bıçakta balçak mevcut, bu bir bushcraft özelliği değil. Diğer taraftan ağzı scandi değil içbükey açılmış.
Bora'nın bu bıçağı daha çok av bıçağı sınıfına girer.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #2 : 16 Mayıs 2012, 14:20:20 »
Bıçakta balçak mevcut, bu bir bushcraft özelliği değil. Diğer taraftan ağzı scandi değil içbükey açılmış.

Balçak hariç her noktaya katılıyorum. Çünkü balçak zor şartların gerektirdiği bir eklenti olduğundan bushcraftta istenen bir özellik. He genelde balçaksız model çoktur piyasada ama onların bile çoğunda kabze balçak varmış gibi şekillendirilir. Plastik kabzalı Mora vb bushcraft bıçaklarında ise balçak ve kuyruk kabzeye göre daha sert plastikten imal edilir.

Bushcraft bıçaklarda aranan  temel özellik Ertuğrul ustanın da dediği gibi ağız açısının bozmadan bilenmesini sağlayan scandi tipi taşlama.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #3 : 16 Mayıs 2012, 14:33:42 »

Balçak hariç her noktaya katılıyorum. Çünkü balçak zor şartların gerektirdiği bir eklenti olduğundan bushcraftta istenen bir özellik. He genelde balçaksız model çoktur piyasada ama onların bile çoğunda kabze balçak varmış gibi şekillendirilir. Plastik kabzalı Mora vb bushcraft bıçaklarında ise balçak ve kuyruk kabzeye göre daha sert plastikten imal edilir.

Bushcraft bıçaklarda aranan  temel özellik Ertuğrul ustanın da dediği gibi ağız açısının bozmadan bilenmesini sağlayan scandi tipi taşlama.

Bushcraft bıçakların bence en önemli özelliği basit yapısıdır. Zaten bushcraft felsefesinde mümkün olan en basit aletlerde doğada yaşamı sürdürmek var. Balçak ise bıçağı biraz daha karmaşık hale getiriyor.
Ben şimdiye kadar balçaklı bir bushcraft bıçak görmedim. O yüzden bushcraft bıçak imajımda balçağa yer yok. Ama anahtar kelime imaj. Yani yanılıyor olabilirim. Balçaklı bushcraft bıçaklar varsa görmek isterim.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

sipahi35

• *
  • 30
« Yanıtla #4 : 16 Mayıs 2012, 15:01:34 »
Paylaştığınız biligiler için teşkkr ederim.
Peki bu resimdeki bıçağa Balçaklı bushcraft diyebilirmiyiz?

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #5 : 16 Mayıs 2012, 15:05:19 »
Paylaştığınız biligiler için teşkkr ederim.
Peki bu resimdeki bıçağa Balçaklı bushcraft diyebilirmiyiz?

Diyemeyiz zira bu bıçakta scandi ağzı yok.
Herkesin hemfikir olduğu konu bushcraft bıçakta scandi ağız olması. oysa bu bıçakta iç bükey ağzı geometrisi mevcut.

sipahi35

• *
  • 30
« Yanıtla #6 : 16 Mayıs 2012, 15:15:05 »
Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ederim.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 16 Mayıs 2012, 15:23:03 »
...
Diyemeyiz zira bu bıçakta scandi ağzı yok.
Herkesin hemfikir olduğu konu bushcraft bıçakta scandi ağız olması. oysa bu bıçakta iç bükey ağzı geometrisi mevcut.

Bundaki taşlama iç bükey değil.

Bkz.: http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?143758-Bayley-S4-passaround-reviews

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #8 : 16 Mayıs 2012, 15:30:36 »
Doğrudur. Ben ilk fotoğrafta ki Bora bıçak için onu söylemiştim. Soruda bu bıçağın olduğunu fark etmemiştim.
Ama bu da scandi değil. İki açılı bir ağzı yapısı var.

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #9 : 16 Mayıs 2012, 15:36:11 »
BU BİR BUSHCRAFT'mı? ağız,kabza yapısı ve boyutları olarak hangi sınıfa girer?

bu bir skinner tarzı bıçağa benziyor.

sipahi35

• *
  • 30
« Yanıtla #10 : 16 Mayıs 2012, 15:39:22 »
Acemiyim kusura bakmayın!Skinner tarzı nasıl oluyor?

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #11 : 16 Mayıs 2012, 15:45:37 »
Resimdeki Bora bıçak bence genel kullanım av bıçağı.

Acemiyim kusura bakmayın!Skinner tarzı nasıl oluyor?

Skinner yüzme bıçağı demektir. Hayvan derisini yüzerken, yüzülen deriyi delmemek için genelde sivri olamayan yuvarlak bir uç yapısına sahiptir.

Örnek:

By ertarda at 2011-12-23

sipahi35

• *
  • 30
« Yanıtla #12 : 16 Mayıs 2012, 16:02:13 »
Bu arada özel olarak,kullanıcının isteğine göre bıçak yapan usta arkadaşlar ile temasa geçmek isterim,bana mail ve telefon adreslerini verirlerse sevinirim,yada beni yönlendirirlerse!

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #13 : 16 Mayıs 2012, 23:06:57 »

Ertuğrul Usta dediğim gibi piyasada dolaşanın çoğu balçaksız. Ama bushcraft bıçak deyince yapımı değil bilemesi kolayı tercih ederim. Basit bir model yerine de balçaklı korumalı bir modeli tercih ederim. Bu yüzden mora modlamaların çoğunda balçak görürsünüz. Bu şey gibi , "hangisi bushcraft bıçak"ın cevabı sizde," hangisi bushcraft tercihiniz"in cevabı bende gibi.

Ertuğrul Ustam uzun süre doğada kalacaksanız siz balçaklı mı tercih ederdiniz yoksa balçaksız mı ? Ben   "scandi bolster knife" yazıp çıkanların tamamının bushcraftta isim yapmış kişilerin modlamaları olduğunu gördüğüm için balçaklı tercih ediyorum.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #14 : 16 Mayıs 2012, 23:26:05 »
Bana bu resimleri gösterip bu bıçaklar hangi sınıfa girer diye dün sorulsaydı, en azından ilk ikisi için hiç düşünmez puuko derdim. Ama sen bu kadar emin konuşunca, çok uzman olmadığım bir konuda iddialı bir şey söylemek istemem.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #15 : 16 Mayıs 2012, 23:50:01 »
Abi est. bende uzman değilim meraklıyım biraz bushcrafta sadece sen ise bıçak  ustasısın. Bushcraft bıçağı diye bir modelin kesin çizgileri yoktur bence. Kamp bıçağı diye bir modelin kesin çizgileri olmadığı gibi. Çok genel bir kavram, mutfak bıçağından biraz daha küçük kapsama alanı var sadece. Aynı amaç doğrultusunda kullana kullana İngilizlerin bushcraft dediği model ile finlilerin puuko dediği model arasında kalan bir sürü  model çıkmış ortaya zamanla.  Mesela 3. resimdeki gibi.  Şu bıçaklara da

Şu bıçaklara da bushcraft bıçağı diyorlar.

Benim gördüğüm ortak özellik taşlamanın düz olması. Scandi veya full flat. Sonuçta ikisi de kolay bilenen. Scandi ise biraz daha kolay bilendiği için daha çok tercih edilen sadece. 

Kavram kargaşasını yazarken daha net farkettim. Sen ustasın bıçağın bushcraft olanından bahsediyon, ben yabanım  :D bushcraftta kullanılacak bıçaktan bahsediyorum  :))

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #16 : 17 Mayıs 2012, 00:45:18 »
Hayri'den aşağıdaki gibi bir özel mesaj aldım ve aşağıdaki gibi yanıtladım.

Usta yazdıklarımla ukalalık yapmış olmayayım, biraz fikir paylaşımı yapmak istedim sadece. Yoksa sizi susturmak gibi bir amacım olamaz. Hem yaşınıza hürmeten hem ustalığınıza hürmeten bir hatam varsa kusura bakmayın sakın.

Hayri, işte şimdi çok ayıp ettin. Böyle bir mesaja hiç gerek yok. Sana garanti veririm ki, ne bu konuda ne de gelecekte katılacağım herhangi bir tartışmada başkaları fikrini söyledi diye, kimseye alınmadım ve alınmayacağım.
Ama forumda bazılarının çok çabuk alındığını sanırım benim gibi sen de gözlüyorsun ki, bu mesajı yazma ihtiyacı hissetmişsin. Emin ol ben onlardan değilim. Bu tip tartışmalara girmekten zevk duyuyorum. Aslında tartışma kelimesi de çok yanlış, fikir mütellaası demek lazım ama o da Türkçe değil.

Bu vesileyle yeri gelmişken Hayri'ye söylediklerimi herkese söylemiş olayım.
Daha önce de dile getirdiğim gibi, 'Fırından yeni çıktı' bölümünde 'elinize sağlık çok güzel olmuş' mesajı okumaktansa, bu tip teknik tartışmaları forumdan takip etmeyi daha yararlı buluyorum.
O yüzden yukarıdaki gibi seviyeli bir tartışma ortamında biri karşı fikrini söyledi diye alınmam.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
« Yanıtla #17 : 17 Mayıs 2012, 00:57:48 »
 :2up

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
« Yanıtla #18 : 17 Mayıs 2012, 08:34:25 »
Değerli ustalar affınıza sığınarak bende görüşlerimi dile getireyim.Lütfen ukalalık olarak alıgılanmasın. bu dağ bayır bıçaklarında bende balçak olan modelleri seviyorum el korumasının yanında denge içinde bir nebze olsun fark yaratacağı kanısındayım malum bu bıçağı dal keserken yada daha büyük ağaçları, bir barınak yapmak gerektiğinde namlu sırtına daşla vurarak  ??? kullanmak mümkün.hiç bir zaman bir bıçağa böyle davranmak istemem fakat hayatta kalacağız önce iyi bir mekanımız olsun ilerde kurtulduğumuzda turistik gezi turları filan pirim yapar.
diğer yandan bu bıçak ile tuzak kurmak için gerekli dal-saz-kamış-bambu gibi hadi bambudan vazgeçelim kaybolmak için güzel ülkem yeter  rahatlıkla kesebilmeli toprağı kazabilmeli bununla korunma amaçlı bir mızrak yada yay ve ok yapabilmeliyiz bir mızrak ucuna bağlayabilmeli.
birde bu bıçaklar fazla büyük olmuyor kullanım açısından daha rahat kullanılabilmesi için fakat şöylede bir düşüncem var yabani bir hayvan ile bize zarar verebilecek cinsten her ne kadar insan kadar vahşi  olmasada bu saldırıyı bertaraf edecek kadarda kallavi olmalı kanısındayım şimdi bu sabah sabah nereden çıktı diyeceksiniz valla neler yazdım sonra tekrar sildim kendimi kaptırdım benim dağa bayıra çıkma zamanım çoktan gelmiş geçiyor madde bağımlıları gibi benimde dağ krizim tuttu sabah işe diye evden çıkacam  çıkış o çıkış sıkılana kadar dağdan inmiyeceğim  :2up

sipahi35

• *
  • 30
« Yanıtla #19 : 17 Mayıs 2012, 12:40:02 »
Değerli arkadaşlar beş gündür sizlerden edindiğim bilgiler doğrultusunda,piyasada satılan bıçaklara pek güvenim kalmadı.Niyetim firmaları kötülemek değil,ama eğer bir bıçağı verimli kullanmak gerekiyorsa,kullanıcının kendi boyutlarına ve kendi uzuvlarının ergonomik yapısına göre olmaıdır düşüncesine vardım.Çünkü büyük kaliteli bıçak firmaları bile  seri imalat ve ticaret mantığı ile tek şablon üzerinden üretim yapıyorlar.Bende bu konuda  sizin gibi usta ellerlden çıkacak bir bıçağa sahip olmak istiyorum.Kendi zevkime kendi ölçüme göre bir Dağ bayır bıçağı yaptırmayı planlıyorum.Hem piyasaya vereceğim parayı böyle emeklere kullanmak beni daha mutlu eder.Bana bu konuda dağbayır bıçağı yapacak veya böyle istek üzerine bıçak yapan ustalarla irtibata geçip ayrıntılaı konuşmak isterim.Tavsiye edeceğiniz ustaların telefon numaraları yada mail adreslerini vermede yardımcı olursanız sevinirim. (YANLIŞ anlaşılmasın! Benim bıçak yapma konusunda pek yeteneğim yok o yüzden böyle bir yola başvurdum)..