Bıçak Sanatı - Forum

bu ahşap kına ne olmuş olabilir

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
bu ahşap kına ne olmuş olabilir
« : 09 Mayıs 2012, 01:27:45 »
selam arkadaşlar
yaklaşık 2 aydır görmediğim çin demiri tantoma bakım yapmak yani yağlamak için az önce işleme başlayacaktım bir baktım kın gevşemiş
buna ne olmuş anlamadım,tahta şişmiş desem zor çıkıp takılması lazım,ama bu tahta gevşemiş sanki yani oda sıcaklığında duruyor güneşede koymadım acaba yaz geldi böylemi oluyor,hiç bir şey anlamadım,kını aşşağı tutunca kendi kendine düşüyor,düzelirmi
resim ve video aşşağıdadır

http://e1205.hizliresim.com/x/9/5k48c.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=mI5dAwNhsZY

tian92

Ynt: bu ahşap kına ne olmuş olabilir
« Yanıtla #1 : 09 Mayıs 2012, 09:39:35 »
Ahşabı belki iyice kurumadan kın yapılmıştır. Evlerine parke yaptıranların bazen başına gelir. Parkeler eğer ağacı iyice kurumadan takılırsa kurudukça araları açılıyor. Benim aklıma bu geldi. Yani artık kışta gelsi eski formunu almaz gibi geliyor. Birde özellikle tam kurumadan kın yapmış olabilirler. Ağaç biraz yaşken esneme durumu oluyor kuruyunca olmuyor. Ticari düşünüp Çin işi yapmışlar gibi geldi bana.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #2 : 09 Mayıs 2012, 09:45:51 »
Ahşabın ağız kısmındaki parça deriyse ve zamanla kuruduysa kılıfın bıçağı tutmaması normal. Bana o parça deri gibi geldi.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 09 Mayıs 2012, 10:39:12 »
İyi soru.  8)

Kaloriferli ev ortamınının nemi kuru ahşap için bile az geliyor. Hele bir de kalorifer yakınına koyduysan ahşap belirgin biçimde ufalacaktır. İlk yaptığım bıçağı geçenlerde gördüm. Ahşap çekmiş, hem pinler hem de iki ahşap arasında kalan namlu dışarda kalmış. Ahşap kaliteli de olsa yağlamak mumlamak falan bu nedenle faydalı oluyor gibi geldi bana, sanki çıplak ahşap daha fazla çekiyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

merttt9

• 1419
« Yanıtla #4 : 09 Mayıs 2012, 11:25:49 »
hım demek tek bana olmamış
cevaplar için sağolun  :)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #5 : 09 Mayıs 2012, 12:53:17 »
koiguchi nin icine kagit yapistir
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

merttt9

• 1419
« Yanıtla #6 : 09 Mayıs 2012, 15:09:06 »
koiguchi nin icine kagit yapistir
:2up iyi fikir sağol yapıcam

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #7 : 09 Mayıs 2012, 22:43:02 »
deri de olabilir
yatağanlı ustamız ceviz yağı sürdüklerini söylemişti ahşap kın içine
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

bayrak

• 103
  • birol aslan
  • Meslek: inşaat
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #8 : 19 Şubat 2013, 16:03:56 »
ceviz yağı ahşaba faydadan çok zarar getirir,cevizin yağı aşitli olduğundan gürgen dahil tüm ağaçları deler ve şekil bozukluğuna neden olur, benim tavsiyem  ahşap kın yaparken  hiçbir şekşilde açılmaması için iki parçalı yaptığın kınları birleştiriken deniz tutkalı kullanman ve kını biraz uzun ve geniş yaparak bu fazla yaptığın kısımlardan sarı yada bakır pimlerle deniz tutkalıda kullanarak birleştirmen olacak,kılıfının şeklini değiştirmen mümkün değilse deniz tutkalı ile yapıştırıp mengenede sıkarak kurumasını beklemelisin,bir diğer çare ise, ahşap kılıfın dış bölümünden bildiğin bakır telle sararak üzerine lehim kapladığındada bu kılıf  çok güzel görünecek hemde hançer yada kama gibi  ağırlık kazanacaktır,üzerinede yine dekoratif maksatlı süslemeler yapmak mümkün, ben yaptım ,bir diğer yol ise ahşabı deniz tutkalı ile yapıştırıp 24 saat beklettikten sonra deniz tutkalının kılıf içindeki taşmalarını eski ince demir testeresini kullanarak temizleyip bıçağın oturmasını sağladıktan sonra ahşap kılıfı üzerini örtecek şekilde zeytinyağı dolu bir kaba koyarak 24 saat beklettikten sonra ,silerek bir kenara koyup gölgede kurumasını sağlamanız olacaktırki bu sayede ahşap birdaha kolay kolay bir kuvvet uygulanmadıkça açılarak zarar görmeyecektir,çünkü ahşap yağı içerisine çektiğinden genleşme yarılma gibi durumlar ortadan kalkacaktır.zeytinyağı sadece sofrada değil bu işlerdede kulllanılmakta,ayrıca ahşap kesim hattalarıda yarılmaması için yeytinyağında 3 gün bekletilmektedir, buda bilgi mahiyetinde olsun bakarsınız lazım olur.sevgyle kalın .bayrak
Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya;
Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya! ..

albayrak123

• **
  • 75
  • Meslek: serbest meslek erbabı
  • Yer: T.C
« Yanıtla #9 : 23 Mart 2013, 13:37:37 »
Şu siyahlıklarıyla sanki bir sandalın içinde kalmış gibi geldi bana. Bir keresinde eski evimi su basmıştı. Parke değil yerden 4-5 cm yükseğe döşenen küçük tahta parçaları vardı. Sonra balkonun gideri tıkanınca su ordan dolmuş evin içine bu küçük tahtalar da el birliğiyle 20-30 cmlik tepeler halinde yükselmişti hey gidi :D Kabartmalı harita gibi olmuştu misafir odası, coğrafya çalışmak için birebir :2up
Bıçak yarası geçer, dil yarası geçmez.
*
http://www.youtube.com/watch?v=sLvzK90XQk0