Bu tip tartışmalar benim hoşuma gidiyor. Tartışmanın tarafı ben olmadığım zamanlarda bile bilgisayarın başından saatlerce ayrılamıyor, tartışmayı takip etmek için uykusuz kalıyorum. 'Fırından yeni çıktı' bölümünde 'elinize sağlık çok güzel olmuş' mesajı okumaktansa, bu tip teknik tartışmaları forumdan takip etmeyi daha yararlı buluyorum.
Öncelikle Ertuğrulun bu sözcüklerine sonuna kadar katılıyorum. Forumdaki bu tür tartışma ortamları bizi daha ileriye taşır.
Bir kaç gündür yoktum ve dün alelacele konuya bir giriş yapmış oldum, konu elektrik ark kaynağı olmasa da bir yerinde geçtiği için kısa bir açıklama gereği duyarak yazdıklarımı yazdım.
Uygulanan bir üretim yöntemine kötü ya da iyi demek ne yazık ki bizim kişisel düşüncelerimizin dışında bir takım sağlam kanıtlar gerektirir. Metalurjide bu kanıtların hepsi bilindik şeylerdir ve uygulanması da o kadar zor değildir. Bu nedenle buradaki konuşmaların tümü sadece kişisel görüşlerimizi yansıtan iddalardan öteye geçemiyor, kızsanız da bu böyle.
Çok önceden Cebehane de de benzer bir tartışma hatırlıyorum, neredeyse aynı şeyleri o zaman da söylemiştim, hatta hafiften de dalga geçilmişti

sanıyorum damascus çeliklerin dayanıklılığıyla ilgiliydi. O zaman ki yapacağım işlerin arasına yaptığım bir damascusu çekme testine göndermek vardı ama hep ihmal ettim. Bunu kılıçtan sonra yapılacak işlerin en başına yazıyorum şimdiden. Hatta işi biraz daha ilerletip aynı malzemenin ocak kaynaklı, kaynaksız ve ark kaynaklı birer parçalarına da aynı testleri yaptıracağımı sanıyorum.
Bu arada ocak kaynağının sağlamlığına eski bir örnek
http://www.youtube.com/watch?v=nLIbObCltfQGünümüzde de zincirlerin bir çoğu farklı yöntemlerle yapılmıyor, yani zincirlerde yapılan birleştirmelerin hepsi ocak kaynağı temelinde dayanıyor ve neredeyse aynı işlem makinalarla uygulanıyor ( çekme testlerinde birleştirme yerlerinden ayrılmaması istenir)