Bıçak Sanatı - Forum

örs konusunda yardım

Ynt: örs konusunda yardım
« Yanıtla #20 : 04 Haziran 2010, 02:04:09 »
Termodinamik ^-^ çok çekmiştik zamanında, bende de Termodinamik ve genel hidrolik var Zorkun hocaya ait, süsleme demirciliğinde asıl Süleyman Vayvay çok iyiydi ( ince işlerde) Zorkun sıcak demirciydi, tek bir tavla bir kısacın tek tarafını bitirdiğine hep tanık olurduk. Zorkun a ait elimde kalan ders notları var onların da bir çoğu kayıp, Zorkun kesinlikle bir ekoldu diyebilirim. Evet o dönemler öyleydi

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
  • Meslek: sıcak demirci-süsleme demirciliği
  • Yer: 41.045586,29.065682
« Yanıtla #21 : 04 Haziran 2010, 02:46:35 »
    Sefa hocam bu gece bana uyku yok :) bu isimleri bi araştırayım bakalım kondüsyonu sağlam bi kitap bulabilirim belki sahaflarda...
Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #22 : 04 Haziran 2010, 09:44:39 »
eh ne demiştik siz sorun biz yardımcı olalım.  :D gördüğüm kadarıyla herkezden bir fikir çıkmış, artık karar sizin yavuz bey..

bu arada benim bulduğum gibi gerçek bir tomruk bulabilseniz bence çok daha iyi olurdu ama elinizde malzeme varsa bunu kullanmanız daha mantıklı.

bendeki örs'ün tamiri ve alt kısmındaki kütüğünün değişimini aşağıdaki konuda paylaşmıştım, ama bendeki örs sizinki kadar ağır değil tabii....
http://www.bicaksanati.com/forum/demircilik/ors'um/

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
« Yanıtla #23 : 04 Haziran 2010, 13:23:38 »
   evet gökhan bey foruma üye olurken bukadarını beklemiyordum doğrusu. paylaşım ve yardımlaşma muhteşem artık hemen bitirip bişeyler üretmeye ve aşama aşama fotoğraflamaya geçmek için sabırsızlanıyorum... dükkanı yeni kapatmıştım ama ev müstakil olduğundan iyi bir dükkan bulana kadar bahçede çardağın altında imalata devam edeceğim :)   herkes biranda seferber oldu çözüm aramak için... sizinde dediğiniz gibi karar artık benim.. ama bukadar samimi yaklaşımları boşa çıkarmamak lazım, biranönce bitirip paylaşmak üzere üretmeye geçiceem.

başlığı açmadan önce sizin paylaşımı da inceledim örs adına ne varsa okudum forumda. ama karasızlık işte ::)  genede başlık açtım.. bu arada sizinki gibi emektar bir örsü tamir edip kurtarmak keyifli olsa gerek. Sefa ustamında dediği gibi keşke bazikle kaynatsa idiniz. ama olmuş artık. ama çatlarsa kaynağı 8mm karbon elektrotla temizlemek iyi olur hem açılan kanal bir nebze ısınmış olacağından oksijen ile lokal tavlama kolaylaşır ardından iki- ikibuçuk saat kadar evvel  350 derece fırına koyduğumuz bazik tip bir elektrotla kaynak yapıldıktan sonra Sefa ustamında deği gibi sonbir tavlama ve kuma gömerek soğumaya bırakmak..

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
« Yanıtla #24 : 20 Haziran 2010, 12:05:56 »
  işler nedeni ile biraz ara vermek zorunda kaldım ama sonunda başladım bugün biter umarım. son şeklini aldı hemen hemen

180 mm NPI ile çerçeve yapıp içine örs tabanının oturacağı 140 mm NPI ile iki kayıt koydum ayakları ise 100 mm NPU ları birbirine kapayarak yaptım 80 derece açı ile bağladım. sadece ayak aralarını birbirine bağlamak kaldı oradada 120 mm NPI kullanıcaam birde ayak tabanlarına 20mm flanş kullanıcam. akşama biter herhalde birde örsün üstüne parça sıkıştırmaya yarayacak hareketli bir işkence kolu düşünüyorum...   

« Yanıtla #25 : 20 Haziran 2010, 12:13:16 »
Yavuz işte budur :2up Ömürlük bir örs sehpan olmuş, Oksijenle kesmişsin gördüğüm kadarıyla, ( elektrod fırını mı o doğru mu gördüm?) birleştirmeler filan mükemmel görünüyor. İyi usta, iyi işçilik, iyi iş :2up. Elin kolun dert görmesin.

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
« Yanıtla #26 : 20 Haziran 2010, 12:21:15 »
Hocam teşekkür ederim sayenizde oldu...  evet hocam elektrot fırını , 3.25 bazik kullandım kaynaklarda . oksijen ile kesip ardından kaynak yaptım her parçayı, böylece ayrıca tavlamaya gerek kalmadı.. ayak aralarını da 140 mm NPI ile bağlayınca 102 kilo gelicek. şimdilik 94 kilo geliyor. altına da çekiç koyma haznesi düşünüyorum..  kaynaklar için evirip çevirmeye başlayınca verdiğiniz fikrin nekadar kıymetli olduğunu farkettim gerçekten daha önce çok sakat duruyormuş kütüğün üstünde. çok çok saolun hocam...

« Yanıtla #27 : 20 Haziran 2010, 12:33:04 »
Önemli olan tarif eden değil yapan. Oksijen kesmedeki el hakimiyetin mükemmelmiş Yavuz, bu kadar düzgün kesim ve birleştirme o kalınlıktaki malzemelerde kolay değil, ciddi deneyim gerektiriyor. Bu forumda olmana bir kez daha sevindim

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
« Yanıtla #28 : 20 Haziran 2010, 12:45:50 »
forumda olmak ve sizleri tanımak benim için bir şeref desem yeridir hocam ,ve sizin gibi ustalardan övgü duymak insanı gerçekten motive ediyor fazlası ile... bu arada istanbul'a geliyormuşsunuz acaba görebilirmiyim sizi mahsuru yok ise.. festivaldeki grupların hepsi tarzım değil ama onlar gelmişken gitmek lazım derim...  kaçırılmaması gerek!..
« Son Düzenleme: 20 Haziran 2010, 12:53:55 Gönderen: yavuz selim »

« Yanıtla #29 : 20 Haziran 2010, 12:53:48 »
Görüşelim elbette sevinirim, zaten akşam üzeri başlıyor tüm programlar, o zaman kadar ben de uygun olurum.

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
« Yanıtla #30 : 20 Haziran 2010, 12:59:49 »
 hocam ozaman irtibat işini telefon ile hallederiz herhalde. ben zaten Üsküdar'dayım sadece boğazı geçiceem keyifle okadar...

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
« Yanıtla #31 : 01 Ekim 2011, 10:58:27 »

Uploaded with ImageShack.us    yerleştirmeye çalıştığım atölyemden....

« Yanıtla #32 : 01 Ekim 2011, 11:27:28 »
Yavuz güle güle kullan :2up ( örste örsmüş hani )

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #33 : 01 Ekim 2011, 13:18:17 »
Bıçakçılık formuna geç girdiğim için bazı yazıları sonradan okuyorum.

Ben Sefa ve Yavuz Selim Bey'e tamamlayıcı bilgi olması açısından bir şeyler yazayım.

Evet Teknik Öğretmen de ekoller vardı.
Ben daha eskilerden başlıyayım.

Abidin Işıkver ayrı bir ekoldü işleri ve uygulamaları çok farklıydı.

Süleyman Vayvay sıcak demir ve sıcak kalıp işlerinde, süsleme demirciliğinde ayrı bir ekoldü.
Aynı ekolü Hikmet Çalışkan yürütüyordu fakat onunda bilimsel ve kitap yazma yönü ağır basıyordu.

Arıf Hikmet Özlü'yü Diğer yönlerinin yanında bu işleri resimleyen yani kitaba döken kişi olarak anmak gerekir.

Belki tanıyamadığınız İbrahim Paro; sıcak demircilik temel işlemlerinde.

Mehmet Emin Zorkun:İyi sıcak demirci olmasının yanında ayrı bir çalışma düzeninde örnek olması bakımından önde kişilerdi.

Bu arada diğer öğretmenlerinde yeri gelince uzman oldukları yerleri öğrencisi olmamız gözüyle yazarız.

Ayrıca bu öğretmenlerin hepsinin kitapları var ama bulmak epey güç,
tarih oldular.

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
« Yanıtla #34 : 01 Ekim 2011, 13:46:19 »

çok sağolun Sefa hocam , teşekkür ederim...

sizde sağolun Murat hocam .

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #35 : 01 Ekim 2011, 20:41:37 »
murat bey bunlar kayıp degerlerimiz.
zorkun hocanın hikayelerini heyecanla dinledim. bahsigeçen zatların hiçbirini şahsen gormedim. tanyabilecek kuşaktada değilim. ancak yeri gelmişken emekleri ve eserleri ( yani sizler ) için şukranlarımı da sunmadan edemedim. hatırlattıgınız için teşekkürler.

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
« Yanıtla #36 : 01 Ekim 2011, 20:49:03 »
murat bey bunlar kayıp degerlerimiz.
zorkun hocanın hikayelerini heyecanla dinledim. bahsigeçen zatların hiçbirini şahsen gormedim. tanyabilecek kuşaktada değilim. ancak yeri gelmişken emekleri ve eserleri ( yani sizler ) için şukranlarımı da sunmadan edemedim. hatırlattıgınız için teşekkürler.

+1  :2up

« Yanıtla #37 : 01 Ekim 2011, 21:53:19 »
Bıçakçılık formuna geç girdiğim için bazı yazıları sonradan okuyorum.

Ben Sefa ve Yavuz Selim Bey'e tamamlayıcı bilgi olması açısından bir şeyler yazayım.

Evet Teknik Öğretmen de ekoller vardı.
Ben daha eskilerden başlıyayım.

Abidin Işıkver ayrı bir ekoldü işleri ve uygulamaları çok farklıydı.

Süleyman Vayvay sıcak demir ve sıcak kalıp işlerinde, süsleme demirciliğinde ayrı bir ekoldü.
Aynı ekolü Hikmet Çalışkan yürütüyordu fakat onunda bilimsel ve kitap yazma yönü ağır basıyordu.

Arıf Hikmet Özlü'yü Diğer yönlerinin yanında bu işleri resimleyen yani kitaba döken kişi olarak anmak gerekir.

Belki tanıyamadığınız İbrahim Paro; sıcak demircilik temel işlemlerinde.

Mehmet Emin Zorkun:İyi sıcak demirci olmasının yanında ayrı bir çalışma düzeninde örnek olması bakımından önde kişilerdi.

Bu arada diğer öğretmenlerinde yeri gelince uzman oldukları yerleri öğrencisi olmamız gözüyle yazarız.

Ayrıca bu öğretmenlerin hepsinin kitapları var ama bulmak epey güç,
tarih oldular.
Murat Bey ağzınıza sağlık, bu yazıyla genel bir özetleme yapmışsınız, ne güzel. Bir tek İbrahim paro yu hatırlamıyorum, bizim zamanımızda yoktu sanıyorum.

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
« Yanıtla #38 : 01 Ekim 2011, 22:30:49 »

Arif Hikmet Özlü   
1924-2008

1924 yılı İstanbul Doğumlu olup, Ankara- Gazi Üniversitesi Yüksek Teknik Öğretmen Okulu Metal İşleri Bölümünü başarıyla bitirmiştir.

Çeşitli Sanat Enstitülerinde onbeş yıl Atelye ve Meslek Dersleri Öğretmenliği yapmıştır. Dört yıl kadar Milli Eğitim Bakanlığında Şube Müdür Yardımcılığında bulunup, bir ara Almanya'ya gönderilmiştir. Orada Goethe Enstitüsünde Lisan derslerine katıldıktan sonra Essen Şehrinde Krupp Firmasında ve Solingen şehrinde Steingasa firmasının Etüt Bürosunda bilfiil çalışmıştır.

Yüksek Teknik Öğretmen Okulundaki Atelye Öğretmenliği görevinin yanında Makina Resmi ve Tasarı Geometri dersleri öğretmenliği de yapmış bulunmaktadır.Mesai dışı çalışmalarıyla, okuttuğu bu derslere ait ders, yardımcı ve müracaat kitapları hazırlayarak öğrencilerin istifadesine sunmuştur.

Bir ara Metal İşleri Bölümü Şefliği yaparak öğretimin yanında Döner Sermayede çalışan otuzbeş kişilik işçi kadrosu ile Bakanlık siparişlerini seri olarak yaptırmıştır.

1978 Yılı başında emekliye ayrılmıştır.Fakat bir Mühendislik Proje Bürosunda Makina Konstriktörü olarak bir süre daha çalışmıştır.

Tam olarak yaşadığı emeklilik dönemi süresinde çeşitli Tasarım yarışmalarına katılmıştır. Belli başlı devlet adamları ve çeşitli yazarlarla ilişkileri devam etmiştir.Kitapları halen Teknik okullarda ve Mühendislik Fakültelerinde Ders Kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Dört Erkek evlat sahibi olan Arif Hikmet Özlü 24 Kasım 2008 Tarihi Öğretmenler Günü'nde vefat etmiştir.

basılan kitapları :

-Demircilik Meslek Teknolojisi V -(1960)
-Demircilik Meslek Teknolojisi: Erkek sanat enstitüleri / 5. sınıf-(1969)
-Metal İş Örnek ve Problemleri Cilt I-II -(1969)
-Makine Resmi ve Elemanları
-İzahlı arakesit ve açınınlar-(1969)
-Atölye ve Teknoloji III- (1977)
-Çözümlü Makine Resmi Cevaplar Cilt I-II -(1977)

yayımlanmış ve yayımlanmamış tüm kitaplarına pdf formatında ulaşılabilir. ( oğlundan )