Bıçak Sanatı - Forum

örs konusunda yardım

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
  • Meslek: sıcak demirci-süsleme demirciliği
  • Yer: 41.045586,29.065682
örs konusunda yardım
« : 03 Haziran 2010, 16:20:56 »

benim 115 kg lik bir örsüm var taşınma sırasında kütüğüm kaybolmuş (nasıl olduysa artık) şimdi istanbulda kütük bulmak zor iş malum.
örsümün yüksekliği 25cm.  55cm yüksekliğinde bir platform hazırlamam gerekli , 10cmx10cm lik ağaçlardan 55cm lik parçalar keserek yanyana bağlamak suretiyle (12 tanesi 30cm.x40cm. 55cm. de yükseklik) mi yapayım. yoksa elimde işim gereği birsürü NPI 120 140 160 180 lik parçalar ve NPU lar var onlardan ağır bir platform mu yapayım.  haa unutmadan  benim örs kazıklı değil tabanı düz.. 

« Son Düzenleme: 03 Haziran 2010, 16:48:35 Gönderen: yavuz selim »
Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Ynt: örs konusunda yardım
« Yanıtla #1 : 03 Haziran 2010, 16:58:59 »
Gokhan daha iyi bilir ama demir altlik , darbeyi agac kadar emmedigi icin problem olur mu acaba?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
« Yanıtla #2 : 03 Haziran 2010, 17:03:49 »
   evet bende aynı şeyi düşünüyorum ama kararsız kaldım, demirden yapıp  üzerine de ahşap veya kalın lastik plaka sabitleyerek mi denesem ::)   yada ilk düşündüğüm gibi 10cm. x 10cm. ahşapları dikine yanyana bağlayarak mı denesem demir çemberle da bağlarım acaba nasıl olur..??...
« Son Düzenleme: 03 Haziran 2010, 17:06:13 Gönderen: yavuz selim »

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #3 : 03 Haziran 2010, 17:14:25 »
ahsap kaplama olur ama lastik ve turevleri ne kalinlikta olursa olsun mutlaka is cikarir,
« Son Düzenleme: 03 Haziran 2010, 17:27:37 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 03 Haziran 2010, 18:50:54 »
Araya bir kat deri nasıl olur, ne dersiniz?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
« Yanıtla #5 : 03 Haziran 2010, 20:01:22 »
Araya bir kat deri nasıl olur, ne dersiniz?

deri olayını tam kestiremedim Eylem bey metal platform üzerinemi ?..

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #6 : 03 Haziran 2010, 20:49:56 »
Tahtaları bir araya getirerek, ağaç tutkalı ile işkenceleyip bir kütük haline getirirseniz ve etrafına demir kelepçe yaptırıp sabitleseniz, örsü onun üstüne sabitleseniz, Hatta Eylem'in önerisinin izinde araya bir kat kalın deri (güderi) koysanız, örsün gövdesine de birbuçuk metrelik zincir dolayıp zincirin iki ucunu gerdirerek kütüğe vidalasanız, çınlamayan, sessiz, mükemmel bir örsünüz olur.

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #7 : 03 Haziran 2010, 20:52:45 »

Kipmen Sanat web sitesi

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
« Yanıtla #8 : 03 Haziran 2010, 21:45:14 »
Tahtaları bir araya getirerek, ağaç tutkalı ile işkenceleyip bir kütük haline getirirseniz ve etrafına demir kelepçe yaptırıp sabitleseniz, örsü onun üstüne sabitleseniz, Hatta Eylem'in önerisinin izinde araya bir kat kalın deri (güderi) koysanız, örsün gövdesine de birbuçuk metrelik zincir dolayıp zincirin iki ucunu gerdirerek kütüğe vidalasanız, çınlamayan, sessiz, mükemmel bir örsünüz olur.

işte beklediğim cevap çok çok teşekkür ederim  :2up Emre bey ağaçları kesmeye devam ozaman  , kelepçe felan kolay zaten ben demirciyim yapmışken antik bi görüntüde verip fotoğraflarımda .  şu forumda fotoğraf eklemeyi beceremedim üye albümü oluşturma olayını çözemedim doğrusu . neyse ben sabah ilk iş örsü yapayım vaktim varken sonrada tüm aşamalarını fotoğraflamak üzere bir bıçak yapımına başlayayım bir paylaşımda benden olsun...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #9 : 03 Haziran 2010, 21:53:39 »
Forumda yeni bir ileti yazarken yazı yazdığınız bölümün hemen sol altında "Ek Seçenekler" diye bir tuş var.
Buna basınız, biraz aşağıda "Dosya Seç" diye bir tuş daha var, ona tıklayıp resim ekleyebilirsiniz mesajınıza...
Daha çok resim koyacaksanız "Dosya Seç" tuşunun hemen  altında "daha çok eklenti" bağlantısına tıklayın, ikinci bir resim eklemenize izin verir. Sanırım en fazla bir iletide 5 adet filan resim ekleyebiliyoruz. Bu arada resimlerinizi fotograf makinesinden aldığınız haliyle değil en azından 800X600 yada 1024X768 boyutlarında küçültünüz ve öyle foruma koyunuz, daha büyük resimleri sanırım sistem kabul etmiyor...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #10 : 03 Haziran 2010, 23:58:20 »
Atölyemde kimi konularda çok geriyim. Bunlardan birisi de örs. Geçenlerde bir kütük alınca bu sefer örs olarak kullandığım metal parçasını buna sabitleme ve susturma derdine düştüm.

Önce kütükle metal arasına kestiğim bir parça deriyi koydum. Sonra iki büyük civatayı sivriltip çiviye dönüştürdüm. Bunları kullanarak metali sabitledim. İkinciyi çakarken bunu deriden bir pul ile kullanmak aklıma geldi. Bu ikinciyi çaktıktan sonra da sesin bayağı azaldığını gördüm.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
« Yanıtla #11 : 04 Haziran 2010, 00:13:20 »
  şu deri olayını şimdi anladım daha önce ne aklıma geldi nede duydum ama şimdi tamam :2up  . artık sıkma bir kütükle yola devam edeceğiz demektir.  yardım ve fikirleriniz için çok teşekkürler, gerçekten kararsız kalmıştım. eh bu kadar tecrübeyi dinleyince geriye işe koyulup yapmak kaldı..

aşağıdaki de benim örs

« Yanıtla #12 : 04 Haziran 2010, 00:35:42 »
Ben diğer arkadaşlardan biraz farklı düşünüyorum, 115 kg lık bir örsün alt tablası bana kalırsa ahşap olmamalı. Eğer ses senin için bir sorun değilse, örsün alt tablasının sadece kenarlarına gelecek şekilde (ortası boş kalacak) var olan en kalın malzemeden bir çerçeve, ve olabildiğince ağır ayaklar şeklinde yaparsan ( örsle tabla arasına da oto iç lastiği parçası yada Eylemin söylediği gibi deri) bence daha iyi olacak, çünkü örs oldukça ağır.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #13 : 04 Haziran 2010, 00:47:15 »
Sefa usta söylüyorsa doğru söylüyordur, Yavuz sen bizi dinleme boş ver, benim en fazla 70 kilo örs deneyimim oldu, kütük üzerine koymaya hep üşendim, yıllardır metal aksam üzerinde, ama çınlıyor...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #14 : 04 Haziran 2010, 01:02:36 »
Sefa usta söylüyorsa doğru söylüyordur, Yavuz sen bizi dinleme boş ver, benim en fazla 70 kilo örs deneyimim oldu, kütük üzerine koymaya hep üşendim, yıllardır metal aksam üzerinde, ama çınlıyor...
Estafurullah ustam, ben sadece düşüncemi söyledim. Yavuz arkadaşımız süsleme demirciliğinde de kullanacak diye düşünerek öyle dedim biraz da. Bir dönem ( beş yıl kadar) süsleme demirciliği, yeni adıyla ferforje işi yaptım, bu deneyim okul harici biraz da ordan, kütük birleştirme denediğim bir yöntemdi ama uzun vadade taban kısmında bir alay sorun çıkarıyor, sesten ve titreşimden kaçayım derken gezen bir örsünüz oluyor. Demek istediğim kabaca böyle bir şeydi. ( kusura bakmayın çok hızlıca çizdim)

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
« Yanıtla #15 : 04 Haziran 2010, 01:07:56 »
  hımm!..   yanlış anlamadıysam Sefa bey örsün devrilme durumunu da gözönünde bulundurarak bu fikri paylaştınız. benimde korkum o zira sadece bıçak işi değil çoğunlukla ferforje aksesuar da üretiyorum ve örsün üzerinden ziyade yanı kenarı da sağlam çekiç darbelerine maruz kalıyor. 3kg lık bir çekiç kullanınca bayağı bir sarsıyor . eski kütüğüm meşe idi ve 80cm çapında 52cm de yükseklikte idi onu bile dükkanda yere sağlamca sabitlemiştim..  bu gece bayağı bir düşünmek gerekicek... :'(

« Yanıtla #16 : 04 Haziran 2010, 01:18:40 »
Yavuz bu eklediğim kaba çizimdeki format yıllarca denenmiştir, sorun yaşatmayacaktır. Kütüklerde bir süre sonra alt taban kenarlarından bombeleşme başlar, sonra örs dengesini yitirir, önce sallanır, ardından gezer, gittikçe devrilemeye çalışır ;) ama hafif örslerde ( 30 kg a kadar) kalın ahşap tablada bu sorunlar kısa dönemde yaşanmaz. Metal tabla yapıp ayakları da 10cm gömüp betonlama olanağın da varsa hele tadından yenmez olur ;)

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
« Yanıtla #17 : 04 Haziran 2010, 01:27:26 »
      Sefa ustam benden önce yazmışsınız vede çizmişsiniz.. ne diyeyim bu saate zahmet ettiniz..
benim kaygım bu yönde idi zaten madem öyle, sese katlanıcaaz demektir.   ama engin tecrübelerinizden faydalanmak çok iyi oldu daha önce denemiş birisi vardır diyordumki siz çıktınız.
     ayrıcada süsleme demirciliği yapmış olmanız çok ilgimi çekti. hâlâ vaz geçemediğim ilkgözağrımdır..   sanırım 1970 lere kadar teknik yüksek okulları vardı memlekette , bende Hikmet Çalışkan a ait süsleme demirciliği adlı bir kitap var ankara yüksek teknik öğretmen okulu matbaasında basılmış.

« Yanıtla #18 : 04 Haziran 2010, 01:32:04 »
Hikmet Çalışkan Teknik Öğretmende hocamdı zaten ;) o kitapta bizim okulda basılmıştı, önce ders notları şeklindeydi sonra kitap oldu. Asıl Hikmet Çalışkan değil de Mehmet Emin Zorkun bu işin duayeniydi. sağolasın eski günleri hatırlattın ^-^

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
« Yanıtla #19 : 04 Haziran 2010, 01:46:33 »
     aaaah!.. ah!.. çok şeyler kaçırmışız,  çok geç doğmuşuz Sefa ustam o tarihlerde yaşamak için neler vermezdim..   mehmet emin zorkun bey e ait Termodinamik adlı bir esere denk geldim sadece bu duayenin süsleme demirciliği hakkında bir eseri varmı acaba eğer varsa mutlaka temin ederim ..