Bıçak Sanatı - Forum

Tescilli marka

tian92

Tescilli marka
« : 11 Nisan 2012, 09:38:42 »
Arkadaşlar, ustalar
Bıçak sanatı diye bir tescilli bıçak markası olsa. İstek üzerine bıçak siparişi alsa, el yapımı ve aynısından başka olmayan bıçakalarını aynı marka adı altında satışa sunacağı online ortam olsa ve reklamıda güzel yapılsa bir markanın doğuşu olmaz mı? Tek başına 1800 lerde atölyeden başlayıp markalaşan ecnebiler var. Bu kadar usta birlikte iş yapıp markalaşsa adını söylemeyeceğim onlarda yurdumuzun gurur veren markaları ama diğer Türk markalarından farklı bir vizyonda ilerlemiş olmaz mı? Hem standart bir bıçakta yapmıyorsunuz. İstediğiniz tasarımı el yordamıyla (bir nevi başından sonuna kalite kontrolünü yaparak) yapıyorsunuz. Bence bunu araştırın. Çok daha basit ürünler markalaşmış. Farklı illerdeki ustaların aynı marka adı altında üretim yapıp online sitenizde satabilirsiniz. Biliyorum işin içine birden fazla kişi girince ve karnı doyup sırtı pekleşince bozgunculuk girebiliyor ama markayı tescilletirken ve şirketleşirken ona göre maddelerle önleminizide alırsınız. Globalleşen dünyada artık "doğal ve hormonsuz ürünler" daha yeni yeni değerini kazanmaya başlıyor. Pazarda kendi bahçesinde sebze toplayan bile bunun farkında ve hormonsuz naturel diye iki katına satmasına ragmen talep görüyor. Bu şekilde düşünürsek sizin emeği ürünlerinizde bana göre "HORMONSUZ" ürünler.  Mali gücüm olsaydı sizin gibi nadir ustaların el emeği ürünleri toplar birde online site kurar türkiye'nin nadir sitelerinden birini kurmuş olurdum. Özel siparişte alırdım. Reklamımıda yapacak yollar arardım. Olayı maddi anlamda düşünmeyin manevi olarak bakarsanız marka oluyorsunuz.  :)
« Son Düzenleme: 11 Nisan 2012, 09:40:51 Gönderen: tian92 »

DUMRU

  • Hüseyin DUMRU 1982
  • ***
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #1 : 11 Nisan 2012, 19:20:46 »
Takdir ustalarındır lakin forumun çok dirayetli bir çizgisi var...
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #2 : 12 Nisan 2012, 17:39:09 »
Burası bir imece gibi. Bilgi, emek, malzeme paylaşılıyor ya da bireysel olarak ve amatörce pazarlanabiliyor. Aksi halde bu bizi bir çok üreticiden biri durumuna getirip bizi taraf yapar gibi. Zaten hayatta kalma derdinden dolayı kısıtlı zamanımızı bıçağa vakfediyorken böyle bir girişim faydadan çok zarar getirir gibi geliyor bana.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tirendaz

  • ***
  • 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #3 : 12 Nisan 2012, 17:47:00 »
Şöyle birşey olabilir mi?
Burada farkında olsak da olmasak da bazı standartlar var. Haydi "standart" kelime çok iddialı derseniz, bir kültür var. Yapılan çalışmalar bir beğeniye göre destekleniyor, düzeltiliyor.
Yani bir "bıçak sanatı" kontrolü var.
Belki yapılacak ve satılacak eserlerde bu durum vurgulanabilir.
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

bora atalay

  • ***
  • 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #4 : 12 Nisan 2012, 18:22:01 »
forumumuzda ustalarımızca her nekadar profosyonelce bıçak üretilmiş olsa da  bunların hepsinin amatör bir ruhla üretilmiş olduğu unutulmamalı...
benim bu sitede en sevdiğim şey; kim ne üretirse  üretsin bizlerle paylaştığında , bütün eleştirilerin yapıcı yönde olması , eksiklik değil - geliştirilebilecek yön - ve bunun yönteminin de üreten kişiyle paylaşılması ...  paylaşım ki  bu siteyi bu kadar güzel kılan...amatör ruhu teşvik eden yaratıcı ve yeni şeylerin ortaya çıkmasını sağlayan...
bu yüzden ben  bu ruhun korunması taraftarıyım...saygılarımla

Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #5 : 12 Nisan 2012, 19:54:48 »
Herkes bu konuda iyi niyetli düşünüyor ve yapıcı bir ivmeleme heyecanıyla öneride bulunuyor. Mert'in söylediği gibi burada oluşmuş bir kültür var. Bunun kendiliğinden oluşmadığı, benzer düşünen insanların biraz da içinde bulunduğumuz ve gittikçe endüstrileşen toplumumuzda, özlediğimiz bu tür değerlerin hasretiyle bunu oluşturdukları hepimizin bildiği bir durum. Genel akış içerisinde buradaki kültür, kendimizi rahat ve arkadaşlar arasında hissetiriyor. Buna dayanarak ve Eylemin söylediklerine de katılarak derim ki "böyle iyi". Ancak öte yandan bu forumun içerisinde belki bir bıçak test veya jkalite sistemi oluşturulabilir, hatta belki yavaş yavaş bu konuya el atmamızın zamanı da geldi gibi. Yani bir referans platformu olmak veya oluşturmak, belki buradaki kültürün çıkaracağı belki de en önemli üretime kalite katkısıdır. Yani belki ileride " bu bıçak, bıçaksanatı testlerinden geçti" denmesi veya buna benzer bir şey, hem bizi mutlu edip hem de ülkemizin üretim standartlarını yukarıya taşımaz mı. Yani böyle bir marka olmak sizce daha heyacan verici değil mi?

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #6 : 12 Nisan 2012, 20:53:55 »
Hep istediğim bişey olabilir, o da forum içinde bir sanatçıdan alınan bıçağın değerlendirmesinin bu forumdaş tarafından, açık yüreklilikle yapılabilmesi.
Çok güzel bir örnek olarak şu linke bir bakınız:
http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php/687445-Camp-Knife-Challenge-Results!!!!!

Bir bladeforums üyesi bir yarışma düzenliyor, düzenlediği yarışmaya bıçak sanatçılarını ve imalatçıları davet ediyor. Bu daveti kabul edenler bir bıçak yapıp bu elemana yolluyorlar. Teker teker her bir bıçağı çok detaylı bir şekilde değerlendiren eleman bir puanlama sistemi geliştirmiş, bu sisteme göre değişik kategorierde bıçakları karşılaştırmış.

İlk fotograflara dikkat ederseniz bıçaklardaki en ufak detayları bile gözden kaçırmamış. Örneğin ağız hataları, fazla ısınıp çevresi yanmış pinler, kabza kuyruk aralıkları, perdah hataları vs. hepsi değerlendirilmiş. Fonksiyon testleri de oldukça güzel yapılmış.

Buna benzer test yarışmaları düzenlenebilir bizde de bence...

Bunun dışında, örneğin vitrin'den bir el yapımı bıçak alan kişi beğendiği veya beğenmediği yönleriyle bu bıçağı rahatlıkla değerlendirebilmeli, bu hem bizim gelişimimizi sağlayacaktır hem de genel bir beklenti oluşturacaktır.

Bu tarz değerlendirmelerin geleneksel hale gelmesi için de forumumuzda bir alt bölüm oluşturabiliriz bence, şu tipte bir bölüm olabilir:
http://www.bladeforums.com/forums/forumdisplay.php/718-Knife-Reviews-amp-Testing

Kipmen Sanat web sitesi

tian92

Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #7 : 12 Nisan 2012, 21:25:50 »
Markadan kastım zaten emeğinizin tescillenmesi içindi. Ama Sefa ve Emre ustaların dediği gibi piyasanın referans noktası olarak gördüğü bir site zaten aslında insanların kafalarında markalaşmışda oluyor. Aslında işin özü amatör ruh elbette işe heyecan katıyor. Benim gibi acemilere cesaret veriyor. Ama iyi iş çıkarıyorsunuz profesyonel bazı adımlar atmanız insanlara referans noktasında yardımcı olur. Yapılan her bıçağa mükemmel diyoruz. Bence acemi birisi usta birinin yaptığı bıçakta bile bir hata görmeli. Hiç bir eser kusursuz olamaz. Önemli olan kırıcı olmadan dostça ve yapıcı bazı yorumarla " köşesi yuvarlak olabilirdi" "ağız kısmı şöyle olabilirdi" demek lazım. Denmiyor mu? deniyor. Ama genelde ağzımız açık süper olmuş diyoruz çünkü gerçekten beğeniyoruz. Biz acemilerin bile bakış açısını değiştirip "usta şurası şöyle olsaydı" demeliyiz. Kısacası kaizen yapmalıyız. Farklı fikirler öne atmalıyız. Ustalar artık normal bıçak yapmayla değil nasıl farklı yaparımı düşünmeli vs.

Biraz kendimi kaptırdım galiba. Kısacası "Amatör ruh korunmalı" ve "Profesyonel adımlar olmalı"

XauPau

  • ***
  • 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #8 : 12 Nisan 2012, 23:06:28 »
Emre usta mükemmel bir konu paylaşmışsın. Yapılan testler çok hoşuma gitti.

Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #9 : 12 Nisan 2012, 23:26:35 »
Yapılan her bıçağa mükemmel diyoruz. Bence acemi birisi usta birinin yaptığı bıçakta bile bir hata görmeli. Hiç bir eser kusursuz olamaz. Önemli olan kırıcı olmadan dostça ve yapıcı bazı yorumarla " köşesi yuvarlak olabilirdi" "ağız kısmı şöyle olabilirdi" demek lazım. Denmiyor mu? deniyor. Ama genelde ağzımız açık süper olmuş diyoruz çünkü gerçekten beğeniyoruz. Biz acemilerin bile bakış açısını değiştirip "usta şurası şöyle olsaydı" demeliyiz. Kısacası kaizen yapmalıyız. Farklı fikirler öne atmalıyız. Ustalar artık normal bıçak yapmayla değil nasıl farklı yaparımı düşünmeli vs.

Biraz kendimi kaptırdım galiba. Kısacası "Amatör ruh korunmalı" ve "Profesyonel adımlar olmalı"
Kesinlikle katılıyorum.

Emre ustanın söylediklerine biraz şüpheci yaklaşıyorum. Toplumsal olarak eleştirel bir dinleyişimiz veya eleştiriyi algılayıp bunu sadece yapıcı bir hale sokma eğilimimiz yok. Bunda bir iki detay var, birincisi eleştiriyi yaparken kimi zaman "nasıl olsa eleştir dediler vurun o zaman" yaklaşımı, diğeri de eleştiriyi hazmedemeyip "bozulma" durumu. Bunu burada yapabilirsek saygı duyarım, yapamasak şaşırmam.

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #10 : 12 Nisan 2012, 23:32:43 »
Markadan kastım zaten emeğinizin tescillenmesi içindi. Ama Sefa ve Emre ustaların dediği gibi piyasanın referans noktası olarak gördüğü bir site zaten aslında insanların kafalarında markalaşmışda oluyor. Aslında işin özü amatör ruh elbette işe heyecan katıyor. Benim gibi acemilere cesaret veriyor. Ama iyi iş çıkarıyorsunuz profesyonel bazı adımlar atmanız insanlara referans noktasında yardımcı olur. Yapılan her bıçağa mükemmel diyoruz. Bence acemi birisi usta birinin yaptığı bıçakta bile bir hata görmeli. Hiç bir eser kusursuz olamaz. Önemli olan kırıcı olmadan dostça ve yapıcı bazı yorumarla " köşesi yuvarlak olabilirdi" "ağız kısmı şöyle olabilirdi" demek lazım. Denmiyor mu? deniyor. Ama genelde ağzımız açık süper olmuş diyoruz çünkü gerçekten beğeniyoruz. Biz acemilerin bile bakış açısını değiştirip "usta şurası şöyle olsaydı" demeliyiz. Kısacası kaizen yapmalıyız. Farklı fikirler öne atmalıyız. Ustalar artık normal bıçak yapmayla değil nasıl farklı yaparımı düşünmeli vs.

Biraz kendimi kaptırdım galiba. Kısacası "Amatör ruh korunmalı" ve "Profesyonel adımlar olmalı"

Aynı fikirdeyim,
Çoğunlukla sadece kendimin gördüğünden şüphelendiğimden ağzımı kapattığım oluyor, bazen öyle bariz görünen hataları olan bıçaklar yapılıyor ve paylaşılıyor ama onlarca "muhteşem, eline sağlık" mesajından sonra bişey demeye çekinip ağzımı kapattığım oluyor. Öncelikle ben de bu işin içinde olduğum için "çekememezlik" diye görünmesinden korktuğumdan pek fazla eleştiri getirmiyorum, sonuçta bizim gibi bu işte biraz deneyim sahibi olanların eleştirel olarak en yararlı olacakları yerler yenibaşlayanların, ilk bıçaklarını sergileyenlerin konularında yapacağımız yapıcı eleştirilerdir. Bizim yaptıklarımıza ise aslında en güzel eleştiriyi kullananların vermesi icap eder. Yani sonuçta bazımız kullanıcı olmalıdır bence. Bizim eleştirimiz sadece teknik konularda olmalıdır, yani "keşke kırmızı olsaydı" veya "formu hoşuma gitmedi" deme lüksümüz olmamalı, fonksiyonel bir nedenle "bu bıçak için bu kabza çok hantal" eleştirisini getirebiliriz, ama "bu kabzada pirinç kulanmışsın ama yakışmamış" diye bir eleştiri bence getirmemeliyiz, bu kullanıcının ve alıcıların yapabileceği bir eleştiridir bence. Bu açıdan biz teknik açıdan duruşumuzu açık yüreklilikle sergileyelim, ancak forum üyelerimizin, bu konuda kullanıcı ve meraklı kategorisindeki forumumuzun belkemiği olan üyelerimizin daha rahat ve açık sözlü bir şekilde eleştirilerini yapabilmesi, hatta bu konuda ciddi bir şekilde tartışması hepimizi ileri götürecektir. Aksi takdirde sadece "elinize sağlık" mesajları ile düzeltilmesi gereken yerleri göremez, körleşiriz. Yapıcı eleştiriye tüm bıçak sanatçılarının gerçekten ihtiyacı olduğunu unutmayınız. Dikkatli, kültürlü bir eleştiri geleneğimiz olduğunda emin olun bahsettiğiniz "standart" bazına sahip olacağız....

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #11 : 12 Nisan 2012, 23:37:54 »
Yapılan her bıçağa mükemmel diyoruz. Bence acemi birisi usta birinin yaptığı bıçakta bile bir hata görmeli. Hiç bir eser kusursuz olamaz. Önemli olan kırıcı olmadan dostça ve yapıcı bazı yorumarla " köşesi yuvarlak olabilirdi" "ağız kısmı şöyle olabilirdi" demek lazım. Denmiyor mu? deniyor. Ama genelde ağzımız açık süper olmuş diyoruz çünkü gerçekten beğeniyoruz. Biz acemilerin bile bakış açısını değiştirip "usta şurası şöyle olsaydı" demeliyiz. Kısacası kaizen yapmalıyız. Farklı fikirler öne atmalıyız. Ustalar artık normal bıçak yapmayla değil nasıl farklı yaparımı düşünmeli vs.

Biraz kendimi kaptırdım galiba. Kısacası "Amatör ruh korunmalı" ve "Profesyonel adımlar olmalı"
Kesinlikle katılıyorum.

Emre ustanın söylediklerine biraz şüpheci yaklaşıyorum. Toplumsal olarak eleştirel bir dinleyişimiz veya eleştiriyi algılayıp bunu sadece yapıcı bir hale sokma eğilimimiz yok. Bunda bir iki detay var, birincisi eleştiriyi yaparken kimi zaman "nasıl olsa eleştir dediler vurun o zaman" yaklaşımı, diğeri de eleştiriyi hazmedemeyip "bozulma" durumu. Bunu burada yapabilirsek saygı duyarım, yapamasak şaşırmam.
Ustam, ben de kendi söylediklerime şüpheci yaklaşıyorum. Keşke söylediklerim gerçek olabilse, eleştiri ve tartışma kültürümüz pek yok haklısın. Ancak olmalı, el yordamı ilerliyoruz, kimsenin gerçek manada ne düşündüğünü bilemiyoruz. Sadece bıçaklar konusunda değil, her konuda. Bir fikri olanın da fikrinin tek doğru olduğunu sanması yüzünden ciddi sıkıntı çekiyoruz. Keşke olsa anlamında algılayınız dediklerimi...

Kipmen Sanat web sitesi

tirendaz

  • ***
  • 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #12 : 13 Nisan 2012, 00:38:21 »
Yapıcı şekilde eleştirmek için sizler kadar iyi bilmek gerekir konuyu. Bazen öyle ince detayları görüyorsunuz ki, ancak o bıçağı eliyle yapan birisi o detayı görebilir.
Yani bizlerin katkıda bulunabilecek biçimde eleştirebilmemiz için sizin kadar iyi görüyor olmamız lazım.
Ama sizin kadar iyi görebilmek, değerlendirebilmek için başka yöntemler, eğitimler de olmalı.
Onların da peşindeyim ben, umarım bir gün en azından kendime bıçak alırken sizin gördüğünüzün onda birini görebilirim.
Geçen haftasonu Ascim standında 15 dakika bıçak satayım dedim, o anda ne kadar az şey bildiğimi birkez daha farkettim :(
Saygılarımla
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

tirendaz

  • ***
  • 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #13 : 13 Nisan 2012, 01:35:41 »
...ve bizler için bir egzersiz mahiyetinde:
Şu bıçağı inceler ve eleştirir misiniz örneğin?
http://kikuknives.net/talonblack.htm
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #14 : 13 Nisan 2012, 01:59:36 »
...ve bizler için bir egzersiz mahiyetinde:
Şu bıçağı inceler ve eleştirir misiniz örneğin?
http://kikuknives.net/talonblack.htm
Bahsettiğim de buydu, bu bıçağın teknik olarak eleştirilecek bişeyi yok. Çok başit bir yapısı var, ciddi anlamda bir beceri gerektirmiyor bu tür bişey yapmak, aynı zamanda yapılmış basit detaylarda da bir sorun yok. Ancak bu tür bir bıçağı asıl karambit tarzı bıçak kullanmayı bilen, bu konuda meraklı birileri eleştirebilir, ben yaptığım bazı bıçakların nasıl kullanılacağını bilemiyorum, mesela kamış bıçakları bende bir fikir uyandırmıyor, ama kullananlar açısından benim kamış bıçaklarım çok beğeni topluyor, ben daha onunla ne yaptıkları hakkında pek bir fikre sahip değilim  :)

Kipmen Sanat web sitesi

tian92

Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #15 : 13 Nisan 2012, 08:29:22 »

Bahsettiğim de buydu, bu bıçağın teknik olarak eleştirilecek bişeyi yok. Çok başit bir yapısı var, ciddi anlamda bir beceri gerektirmiyor bu tür bişey yapmak, aynı zamanda yapılmış basit detaylarda da bir sorun yok. Ancak bu tür bir bıçağı asıl karambit tarzı bıçak kullanmayı bilen, bu konuda meraklı birileri eleştirebilir, ben yaptığım bazı bıçakların nasıl kullanılacağını bilemiyorum, mesela kamış bıçakları bende bir fikir uyandırmıyor, ama kullananlar açısından benim kamış bıçaklarım çok beğeni topluyor, ben daha onunla ne yaptıkları hakkında pek bir fikre sahip değilim  :)
Emre bey burada kullanıcı yorumununda önemli olduğunu yine önceki yazısında olduğu gibi vurgulamış. Önceki yazısında bunun önemi direkt söylemişti şimdi dolaylı. Bende bu konuda hemfikirim. Bazen ustalar kendilerinden istenen bıçak modellerini yapar amaa bu bıçağın kullanıcı için önemli noktalarını bilmeyebilir. Mesala karambit çakı kullanan birisi eminim bunu savunma amaçlı almıştır. Savunma amaçlı alınan bir çakıda neyin önemli olduğunu kullanan kişi daha iyi görüyordur. Ya da kişisel olarak her kullanıcının beklentisi farklı olabilir. Kullanıcı ve kolleksiyonerlerinde yorumları (hadi buna yorum demeyelimde fikir diyelim) bence önemli.
« Son Düzenleme: 13 Nisan 2012, 08:30:55 Gönderen: tian92 »

tian92

Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #16 : 13 Nisan 2012, 08:37:42 »
Yorum konusunda kısıtlama getirmek diğerlerini ötekileştirir ve cesareti kırılır. Seçkin bir zümre ortaya çıkarır. Bence herkesin söz hakkı olabilmeli çekinmeden fikrini söyleyebilmeli. Fabrikalarda üniversite mezunu mühendisin göremediğini lise mezunu üretim personeli görebilmekte ve bu sayede her sene milyonlarca lira kar edilmekte. Fikir vermeyi, yorum yapmayı beceremeyen ukalalık yapan bir üye olursada özel mesaj ile uyarılabilir. Kişilerin yapıcımı yıkıcımı oldukları değerlendirilir.

gökhan bakla

  • *****
  • 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #17 : 13 Nisan 2012, 10:28:52 »
Cihan, amaç seçkin bir zümre yaratmak değil, öyle olsaydı bu foruma üye olmak ve bu bilgilerden yararlanmak bu kadar basit olmazdı. ;)
forumun kendi içinde oluşturduğu düzen, yazılı olmayan pek çok şeye dayalı,...
Bıçak yapıp bizlere bunu gösteremeyen arkadaşlarımızında olduğunu biliyorum, o yüzden ortaya çıkan ürün ne olursa olsun forum içinde oluşan yapıcı destek verme kültürünün devam etmesi benim için çok önemli.

test konusunda ise, belirli bir test standartları belirlenirse ve ben bıçağıma güveniyorum diyen çıkarda gönderirse, ehil biri tarafında bu test uygulanır ve sonuçlar paylaşılır. hatalı olan yanlarını açıklayarak hazırlanacak bir yorum üreticinin de çok işine yarar.

tabii şu da var, standart bir test yapabilmek için yapılacak testlerle beraber belirli bir test bıçağı forumu belirlemek gerek. bu sebepten forum dışı diğer üreticilerin bıçaklarını test etmek konusunda kaygılıyım. ::)





tian92

Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #18 : 13 Nisan 2012, 10:51:02 »
Forum dışı üreticilerin bıçaklarını test etmek konusunda hem fikirim. Reklamın iyisi kötüsü olmaz hem reklama girer. Hemde konu amacını aşar. Bence bu sitede yapılan testler bu sitedeki bıçakları ilgilendirmeli. Hep soran olur hangi çelik hangi şartta iyi diye. Bilen kişilerde ansiklopedik bilgisine dayanarak çelik ismi verir. (gerçekten çeliği tanıyan ustaları tenzih ederim). Testin aşamalarıda olur ve hem eğlenceli hem öğretici olur. Dayanım testi, görsellik, ergonomi, tasarım vs. gibi

Bu kadar uzun yazdığıma bakmayın çok bildiğimden değil sadece bilgili ve ehil kişilerin ve siteye emek verenleri daha güzel işler çıkaracağını düşündüğümden fikir olsun diye yazıyorum.

Belki yanlış bir test şekli ama ben evde bıçakları karşılaştırırken keskin yüzeyleri birbirine sertçe vururum. Ağzında derin deformesi olanı dağa çıkarken yanıma almamaya çalışırım. Silah ve bıçak tarzı aletleri kibar kullanmak hoşuma gitmiyor. Zor kullaanım aleti olduklarında beni yolda bırakmasınlar diye genelde kaba işler için elimin altında bir bıçağım oluyor.

emin albayrak

  • *****
  • 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
Ynt: Tescilli marka
« Yanıtla #19 : 13 Nisan 2012, 12:10:22 »
şöyle birşey geliyor aklıma, acaba yılda bir kez test organizasyonu mu yapsak? böyle bir periyot hem teste girmek isteyen bıçak sahipleri için iyi olur, hem de testi yapacak kişi veya kişiler için daha pratik olur. mesela 2 senedir bir vesile  toplanıyoruz. ilkinde tatara idi, ikincisinde Emre'nin atölyesinde toplaşma idi, belki de bundan sonra bıçak testi adı altında yılda bir kez 2 günlüğüne toplaşma olur. bunda da amaç yine bıçak performanslarının ölçümü olacaktır katılanlar tarafından. ama kazanım hem teknik bilgi, hem de dostluk olacaktır her zamanki gibi.  :2up

ne dersiniz?
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/