Bıçak Sanatı - Forum

Arıcılığa Başlıyorum

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: Arıcılığa Başlıyorum
« Yanıtla #80 : 28 Ekim 2013, 16:08:55 »
Murat hocam, anamız Ağustos 2013 doğumlu çiftleşmiş bir anaydı. Lakin kolonide arı kalmayınca muhtemel eşşek arıları tarafından  öldürüldü. "4 çerçeve arı ziyan ederek arı nasıl bölünür"ü öğrendiğimi sanıyorum:)

Dün ilçe merkezine getirdiğim arılarıma varroa için timool etken maddeli jel kıvamında bir ilaç verdim.
Kolonilerde 6 çerçeve olanı 4 çerçeveye düşürdüm. En sağdan aldığım iki ballı çerçeveyi gazete kağıdına sarıp bölme tahtası niyetine koydum. Bu uygulamam ne kadar doğrudur.

kalan 4 çerçevenin bal stoğu iyi olduğu için beslemeyi kestim. Devam etmeli miyim?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #81 : 29 Ekim 2013, 22:10:55 »
Sayın DUMRU:

Kovanı daraltmanız iyi olmuş.
Kovan içindeki her çerçeveye arı sarmışsa çok güzel olmuştur.

Gazete kağıdına sardığınız boş çerçeve de olabilirdi.
Gazeteye sardığınız ballı olunca arılar onu kemirir, bölme görevini yapması zor olur.
Gazete kağıdına sardığınız çiçek tozlu ise güve kelebeği yumurta da yapabilir.
Güve kelebeğini önlemek için bir gün derin dondurucuda tutun sonra verin.

Az, az koyu şerbet verebilirsiniz, kış için depolama yapsınlar.

Eşek arılarına pet şişeyle kapan yapıp etkisini azaltabilirsiniz.
Eşek arısı ve yağmadan korumak için uçma deliğini çok daraltınız ve zayıf olan kovanı kovan içinde tam ortaya getirip iki bölme arasına alırsanız kendini daha iyi korurlar.

Kolay gelsin.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #82 : 25 Kasım 2013, 13:42:01 »
Sayın DUMRU:

Kovanı daraltmanız iyi olmuş.
Kovan içindeki her çerçeveye arı sarmışsa çok güzel olmuştur.

Gazete kağıdına sardığınız boş çerçeve de olabilirdi.
Gazeteye sardığınız ballı olunca arılar onu kemirir, bölme görevini yapması zor olur.
Gazete kağıdına sardığınız çiçek tozlu ise güve kelebeği yumurta da yapabilir.
Güve kelebeğini önlemek için bir gün derin dondurucuda tutun sonra verin.

Kolay gelsin.

Murat ustam, Cumartesi günü koloniyi kontrol için baktığımda arılar tarafından gazete kağıdının nasıl tozlaştırdığını  gözlerimle gördüm. Gazete kağıdın tozunu kovanın dibinde görünce kendime, arılara çektirdiğim eziyetten dolayı çok kızdım.

Isı yalıtımında kullanılan straforu 3 cm lik ( sert olanını bulamadım.) iki kontraplak arasına sıkıştırıp bölme yerine kullandım. Boş kalan bölüme ise yine strafor koydum. Üste de yine kontraplak ve strafor koyup kovan kapaklarından sarkmayacak şekilde çuvalla kapadım. Arıların uçma deliğini elek teli ile kapatmayı düşünüyorum. 

Bu arıların bahara çıkacağından şüphe duymaya başladım.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

adiyez

• 68
  • Osman HOCAOĞLU
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #83 : 25 Kasım 2013, 16:25:10 »
arı yaklaşık kaç çerçeve? Bir de elek teli ile kapatma düşüncesinde, komple kapama yok değil mi?

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #84 : 25 Kasım 2013, 16:54:26 »
3 çerçeve basarken bölme içerisinde 5-6 çerçeve var. Giriş deliğini iki arı çalışabilecek genişlikte boşluk bırakıp ger kalan alanı tel ile kapatacağım.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #85 : 25 Kasım 2013, 20:43:19 »
3 çerçeve basarken bölme içerisinde 5-6 çerçeve var. Giriş deliğini iki arı çalışabilecek genişlikte boşluk bırakıp ger kalan alanı tel ile kapatacağım.

Babam rahmetli olunca 6 kovan arısı bana kaldı, ben kovan girişini bir parça mermerle daralttım, rahmetli de öyle yapıyordu bence telle uğraşmak yerine daha basit bir yöntem gibi. Ayrıca bu mevsimde kovanı bence açmamakta fayda var.

adiyez

• 68
  • Osman HOCAOĞLU
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #86 : 25 Kasım 2013, 20:49:11 »
Boş çerçeveleri al,arıyı kovanın bir tarafına sıkıştır ve boşluk tarafından da strafor köpük levha ya da en azından bir çerçeveye sarılmış gazete kağıdı ile daraltmalısın. Bu sene  yabani arı bayağı bir sıkıntı oldu, arıları çok yağmaladılar, uçuş deliğini keşke çok daha önce daraltsaydın. Bu aya kadar yaşamış 3 çerçeve arının ilkbahara sağ çıkması  ihtimali var. (Eğer varoa mücadelesini iyi yaptıysanız ve balı varsa.)

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #87 : 25 Kasım 2013, 22:30:50 »
 :D ilahi ustalarım, kovan girişlerini bal bozmadan daraltmıştım. Kış ayında hava sirkülasonunu engelemeden aban arıları ile mücadele etmek için kovan girişine koyduğum çamuru söküp tel hatta bu gün verilen bir akılla bulaşık teli komayı düşünüyorum. Varroa için kekik yağı kullandım.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #88 : 15 Temmuz 2014, 19:16:33 »
Yaylam çok keyifli bu yıl.. Allah bozmasın. Murat hocam yorum bekliyorum. Yine ne yanlışlarım çıkacak Allah bilir
.
https://www.youtube.com/watch?v=UuUZ1D2W2ss

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #89 : 16 Temmuz 2014, 22:36:03 »
Sayın DUMRU:

Yaylanız güzel balı da kaliteli olur.

Arılarınız zayıf yeterli balı toplayamazlar.

Koloni yönetimini iyi okumalısın.

Kovanlarınız yeterli güce ulaşmadan peteksiz bal üretimi zor olur.

Varrao ilaçlamasının zamanlamasına dikkat etmelisiniz.

Görebildiklerim basitçe bunlar, uygun bir zamanda yeniden izlerim.

İyi akşamlar.