Bıçak Sanatı - Forum

Seyyar Demirci Ocagı

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
Ynt: Seyyar Demirci Ocagı
« Yanıtla #20 : 30 Mart 2012, 10:10:55 »
çok güzel bir başlangıç olmuş, tebrik ediyorum.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Mehmet DOĞAN

• 337
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Hatay /DÖRTYOL (Birecik)
« Yanıtla #21 : 31 Mart 2012, 00:04:50 »
abi atölyedeki tüm malzemeler ev yapımı :) yakında sen freze de yaparsın :) şaka bi yana mengene de ocak da harika olmuş ellerine sağlık

teşekkür ederim
fireze yapmak için erken şimdilik bir tornacı arkadasım yardımcı olacak :)
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #22 : 31 Mart 2012, 00:24:08 »
Dövme işiyle uğraşacak olmanıza ve kendi ocağınızı yapıyor olmanıza çok sevindim. ;)
demirle - çelikle yapılabilecek en zevkli ve keyifli iş benim için sıcak çalışmaktır, 

nacizane bir kaç tavsiyen olacak.

ön duvarda malzeme girmesi için açtığınız boşluğun aynısını diğer tarafada açmanızı tavsiye ederim. böylece işleyebileceğiniz veya su vereceğiniz malzeme boyutunu sınırlandırmamış olursunuz.

ayrıca tam göremiyorum ama, bu giriş duvarın yüksekliğini biraz düşürün derim (hava çıkış noktasından en fazla 2 cm olsun) zira en verimli ateş hava çıkış deliğinin 3-4 santim üstüdür. daha yakın olursa hava ile malzeme arasına kömür girmez daha uzak olursa da çok fazla kömür girerek yakıtı arttırır. ;)

fan sizin için fazlasıyla hava verecektir, aynısından bir tanede soytürkün ocağı için yapmıştık, hava akış hızını ayarlamanız gerekecek. bunun içinde bir düzenek düşünmelisiniz. ama elinizdeki malzemeyi bir deneyin derim.

son olarak sizinde fark ettiğiniz üzere toprak sıcakla birlikte çatlayacaktır. yan duvarla da dökülme olabilir ama bu ocak sizi bir süre rahatlıkla idare edecektir.
bir kaç zaman bu ocakta çalıştıktan sonra, tecrübenizide yanınıza katarak yeni bir ocak yapacağınıza eminim.
zira ben çocukluğumdan beri kaç ocak yaptığımı hatırlamıyorum. ocaklar eninde sonunda deforme olur, ya bakım yada yeniden yapılması kaçınılmazdır.

iyi çalışmalar, ;)

Evet dövme işiyle uzunzamandır meraklıyım fakat hiç deneyimim yok foruma katıldıktan sonra tekrar heveslendim elektikçi olmma ragmen mekanik el becerim idare eder geçtigimiz 4yıl boyunca bir motor merakıdır gidiyor 1978 model planetta 3 sepetli motorum var  onu kendim dagıtıp toplayabiliyorum bu yeni merakım da baya bi yol katetmem lazım forum bana cok katkı sagladı hemen hemen her gün şöyle bir göz atıyorum tavsiyeler ve deneyimlerin aktarılması çok güzel oluyor benim genelde haftasonu iki gün tatil evde boş duramıyorum sürekli birşeyler ile ugraşıyorum buda onlardan biri inşallah başarılı olurum tabi siz  ve forumdaki arkadaşların destegi herzaman benimle bu sebele kendimi şanslı adlediyorum  :)
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #23 : 31 Mart 2012, 00:26:32 »
çok güzel bir başlangıç olmuş, tebrik ediyorum.

Teşekkür ederim :)

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #24 : 31 Mart 2012, 00:31:40 »
Dövme işiyle uğraşacak olmanıza ve kendi ocağınızı yapıyor olmanıza çok sevindim. ;)
demirle - çelikle yapılabilecek en zevkli ve keyifli iş benim için sıcak çalışmaktır, 

nacizane bir kaç tavsiyen olacak.

ön duvarda malzeme girmesi için açtığınız boşluğun aynısını diğer tarafada açmanızı tavsiye ederim. böylece işleyebileceğiniz veya su vereceğiniz malzeme boyutunu sınırlandırmamış olursunuz.

ayrıca tam göremiyorum ama, bu giriş duvarın yüksekliğini biraz düşürün derim (hava çıkış noktasından en fazla 2 cm olsun) zira en verimli ateş hava çıkış deliğinin 3-4 santim üstüdür. daha yakın olursa hava ile malzeme arasına kömür girmez daha uzak olursa da çok fazla kömür girerek yakıtı arttırır. ;)

fan sizin için fazlasıyla hava verecektir, aynısından bir tanede soytürkün ocağı için yapmıştık, hava akış hızını ayarlamanız gerekecek. bunun içinde bir düzenek düşünmelisiniz. ama elinizdeki malzemeyi bir deneyin derim.

son olarak sizinde fark ettiğiniz üzere toprak sıcakla birlikte çatlayacaktır. yan duvarla da dökülme olabilir ama bu ocak sizi bir süre rahatlıkla idare edecektir.
bir kaç zaman bu ocakta çalıştıktan sonra, tecrübenizide yanınıza katarak yeni bir ocak yapacağınıza eminim.
zira ben çocukluğumdan beri kaç ocak yaptığımı hatırlamıyorum. ocaklar eninde sonunda deforme olur, ya bakım yada yeniden yapılması kaçınılmazdır.

iyi çalışmalar, ;)

Evet dövme işiyle uzunzamandır meraklıyım fakat hiç deneyimim yok foruma katıldıktan sonra tekrar heveslendim elektikçi olmma ragmen mekanik el becerim idare eder geçtigimiz 4yıl boyunca bir motor merakıdır gidiyor 1978 model planetta 3 sepetli motorum var  onu kendim dagıtıp toplayabiliyorum bu yeni merakım da baya bi yol katetmem lazım forum bana cok katkı sagladı hemen hemen her gün şöyle bir göz atıyorum tavsiyeler ve deneyimlerin aktarılması çok güzel oluyor benim genelde haftasonu iki gün tatil evde boş duramıyorum sürekli birşeyler ile ugraşıyorum buda onlardan biri inşallah başarılı olurum tabi siz  ve forumdaki arkadaşların destegi herzaman benimle bu sebele kendimi şanslı adlediyorum  :)
1978 sepetli planetim benimde vardı birzamanlar çift silindir çok güçlü bir motordur düzde minibüsü çeker.ama düzen sıkıntısı var pistonlar biri diyerini iyi ayar olmazsa köstekler biraz baş ağrıtıyor ama çok güçlü.buarada tek silindir olanıda var ona diyecek yok seninki hangisinden
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

« Yanıtla #25 : 31 Mart 2012, 00:36:05 »
Planetin çalışması çok fenadır çok, böyle rölantide sayarken sanki içi boş bir tenekeye vurur gibi "tan tan tan" ne güzel bir sestir o  ^-^.

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #26 : 31 Mart 2012, 15:24:18 »
hemde nasıl :D

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #27 : 31 Mart 2012, 15:36:28 »
evet önce saman kullanmayı unutmuştum tekrar samanlı harç hazırlayıp birgün dinlendikten sonra bugün yaktım fena deyil biraz kızardı ufak bir degişiklik yaptım ocagın agzını tavsiye üzerine biraz düşürdüm ufak defek çatlamalar oldu onlarıda sonra tamir edecegim bakalım yarın bir dövme denemesi yapıym diyorum.

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #28 : 31 Mart 2012, 15:40:06 »
Evet benimki plantta 3 teksilindir  çift eksoz çift silindirlere jüpiter derler.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #29 : 31 Mart 2012, 19:24:34 »
Evet o güzeldir çiftte güzeldi ama sorun insanın canını sıkıyordu onunla uğraşırken kardeşim 2 zamanlı motor ustası oldu.Planetle bazı yerlerde tarla bile sürdüklerini duymuştum ama nekadar doğru bilmiyorum sanırım ege tarafında demişlerdi
« Son Düzenleme: 31 Mart 2012, 19:28:35 Gönderen: genç bıçak »

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #30 : 31 Mart 2012, 19:26:57 »
Planetin çalışması çok fenadır çok, böyle rölantide sayarken sanki içi boş bir tenekeye vurur gibi "tan tan tan" ne güzel bir sestir o  ^-^.
hele tek silindir olanlar ton tonton ton diye rampa aşşağı gazvermeden inerken evet müthiş eskileri hatırladım yine

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #31 : 31 Mart 2012, 22:12:22 »
 :)

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #32 : 01 Nisan 2012, 18:27:26 »
Bugün ilk sıcak demir dövme işlemini yaptım ve sonuc hüsran yaklaşık olarak iki saatlık bir çalışmadan sonra bıçak profiline benzeyen birsey tutturmuştum ki bide su vereyim dedim tabi acemilik dizboyu yag yerine suda denedim ufak bir egrilik vardı düzeltmek için vurdugum ilk darbede kırıldı neyse daha yolun başındayız bu gidişle epeyi profil kırılır herhalde :) yılmadan devam

Malzeme uzunca bir bilyalı somunu olan saplamaydı herhalde rulman çeligi?

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #33 : 01 Nisan 2012, 19:12:51 »
Olur böyle şeyler, çekicinizin sapına bir çentik atıp yola devam edin  ;D

çok daha güzel işer çıkaracağınıza eminim. ;)

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #34 : 01 Nisan 2012, 21:06:52 »
Bugün ilk sıcak demir dövme işlemini yaptım ve sonuc hüsran yaklaşık olarak iki saatlık bir çalışmadan sonra bıçak profiline benzeyen birsey tutturmuştum ki bide su vereyim dedim tabi acemilik dizboyu yag yerine suda denedim ufak bir egrilik vardı düzeltmek için vurdugum ilk darbede kırıldı neyse daha yolun başındayız bu gidişle epeyi profil kırılır herhalde :) yılmadan devam

:)

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #35 : 01 Nisan 2012, 21:24:17 »
teşekkürederim  ;)

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #36 : 01 Nisan 2012, 21:28:03 »

Malzeme uzunca bir bilyalı somunu olan saplamaydı herhalde rulman çeligi?
    Öncelikle geçmiş olsun diyorum ilklerde hep olur önce sefa hocanın metelurji konusunu iyice oku birde sertleştirme yaptığın malzemeye asla vurma.Rulman çeliği alaşımı yüksek bir çeliktir döğmesi zor olur sade karbonlu çelikleri dene.kolay gelsin

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #37 : 01 Nisan 2012, 21:29:24 »
kolay gelsin. görünen parçaya sadece deneme amaçlı su verdiyseniz sorun görünmüyor. ama su verip kullanayım düşünceniz olduysa iyikide kırılmış. çünkü bu parçadan iyi bir bıçak olmayacaktı. görünen o ki yüksek ısı nedeniyle tane büyümesi olmuş görünüyor.
yeni denemelerinizde başarılar.

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #38 : 01 Nisan 2012, 22:28:02 »
Trşekkür ederim yeni denemelere devam edecegim :)

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #39 : 09 Nisan 2012, 19:28:30 »
Birkaç gün önce hurdacıda buldugum örsü aldım ve birtane zeytin kütüğü alıp içini oydum sanırım iyi oldu
bugün birecikte dolaşırken eski bir demirciye rasladım ondan da üçtane kullanılmış kıskaç aldım yavaş yavaş takımları tamamlıyorum bu gidişe küçük bir atölye kuracak kadar malzeme edinecegim :-\