Bıçak Sanatı - Forum

Seyyar Demirci Ocagı

Mehmet DOĞAN

• 337
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Hatay /DÖRTYOL (Birecik)
Seyyar Demirci Ocagı
« : 29 Mart 2012, 19:50:01 »
Bugün elimi biraz çamura buladım demicilerin kullandıgı ocaga benzer bir ocak yaptım bahcemde uzun zamandı bekleyen bir yuvarlak demir vardı birkaç adet tugla buldum ve yörede evlerde ocak olarak kulanılan yerlerin topragından bulduk işe koyulduk bakalım nasıl olacak ::)
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

tarpoon

• 4739
Ynt: Seyyar Demirci Ocagı
« Yanıtla #1 : 29 Mart 2012, 19:58:40 »
güzel olmuş fakat bır tavsıyem olacak.  ocak bana bıraz alçak gıbı geldı 10/15 cm,lik bır saç parçası ıle  yan duvarları yükseltip daha çok kömür almasını sağlarsan  profılı köze ıyıce gömüp tufal oluşumunu mınumuma ındırebılırsın  ;)   aynı durum benımde başıma geldı ve yab duvarları yukselterek  işi hallettim..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #2 : 29 Mart 2012, 20:05:38 »
Tuglaları dikine dizdim yeterlimi bilmem
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #3 : 29 Mart 2012, 20:08:36 »
 ;D ;D  ya ustam ben mesaı yolladıktan sonra sen o resımlerı yayınlarsan  resmen çuvallattın benı  :D    evet demek ıstedığım buydu çok güzel olmuş..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

salolcay

• 145
  • Meslek: tekniker
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #4 : 29 Mart 2012, 20:13:03 »
Harika görünüyor.Tebrikler.Ben çok beğendim. :2up
Salih Olcay ERGÜN

« Yanıtla #5 : 29 Mart 2012, 20:16:30 »
Bence de güzel olmuş. Tandır yaparken saman karıştırmazlarmıydı bu çamura?

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #6 : 29 Mart 2012, 20:38:24 »
evet saman koymayunuttum catlamzsa iyi kuruyunca belli olur :)

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #7 : 29 Mart 2012, 20:47:42 »
Benim gibiler için örnek bir çalışma.. Bu çamura bizim buralarda " et çamuru" diyorlar macun kıvamında oluyor. Ellerine sağlık ustam.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #8 : 29 Mart 2012, 20:49:25 »
Teşekkür ederim birde yakarsak tamamdır :)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #9 : 29 Mart 2012, 20:58:08 »

Hayırlı olsun Mehmet bey, yanlız dikkatimi çeken hava borusunun ucunun açık olması.Sanırım çamurla kapatmışsınız fakat bence ucunu ezip kaynakla da dikiş atarsanız daha kullanışlı olur  :2up

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #10 : 29 Mart 2012, 21:40:19 »
teşekkür edrim evet borunun ucunu tuglaya dayayıp çamurla kapattım  böyle bi deneyim gerekirse sizin dediginiz gibi yaparım biraz önce arkadasımı aradım oda çamura saman katmalıydın dedi çatlarsa yeniden yapmam lazım :(
« Son Düzenleme: 29 Mart 2012, 21:51:17 Gönderen: Mehmet DOĞAN »

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #11 : 29 Mart 2012, 21:51:51 »
Güzel olmuş Mehmet abi sen kafayı taktın artık bıçakların senden kurtuluşu yok...

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #12 : 29 Mart 2012, 22:01:42 »
Güzel olmuş Mehmet abi sen kafayı taktın artık bıçakların senden kurtuluşu yok...
inşallah  birkaç mutfak bıçagı ile başlamak istiyorum elim alıştıktan sonra sıra damaskus ta :)

bu fanıda hava beslemesi olarak kullanacagım.

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #13 : 29 Mart 2012, 22:19:10 »
birtanede bıçak mengenesi yaptım aslında yaptım denemez sadece parçaları birleştirdim birtane tabla yaptım hepsibu
iyi bir masaya ihtiyacım var simdiki yeri rafta montajlı pek saglam deyil.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #14 : 29 Mart 2012, 23:25:22 »
Güzel bir işe başlamışsın öncelikle tebrik ediyorum .Yanlış anlamada kendi tecrübelerimden söylüyorum,önce alttan deldiğin delik kömürü kaldırmak ister hava ayarıyla yapabilirsin ozamanda içi sık dolar,fana gegelinde kat kalöriferlerinde kullanılan fan açık haliyle güzel hava veriyor bende almıştım ama körük için dar boru bağlayınca hava sıkışıp kanatlar küçük olduğundan geri basıp basıncı durduruyor ve istenilen hava çıkışı olmuyor daha geniş kanatlı bir fan lazım,bilgisayar tamizlemede kullandıkları plastik fan daha iyi iş görüyor ve yarısı fiyatına yinede umudunu kırmak için söylemedim saygılar sunuyorum
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

gecmisgelecek

• 573
  • Mustafa Tekin
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #15 : 30 Mart 2012, 00:24:35 »
Gerek ocak gerekse mengene güzel olmuş inşallah ikisinden de güzel sonuçlar alırsınız elinize sağlık güle güle kullanın.

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #16 : 30 Mart 2012, 00:44:57 »
Güzel bir işe başlamışsın öncelikle tebrik ediyorum .Yanlış anlamada kendi tecrübelerimden söylüyorum,önce alttan deldiğin delik kömürü kaldırmak ister hava ayarıyla yapabilirsin ozamanda içi sık dolar,fana gegelinde kat kalöriferlerinde kullanılan fan açık haliyle güzel hava veriyor bende almıştım ama körük için dar boru bağlayınca hava sıkışıp kanatlar küçük olduğundan geri basıp basıncı durduruyor ve istenilen hava çıkışı olmuyor daha geniş kanatlı bir fan lazım,bilgisayar tamizlemede kullandıkları plastik fan daha iyi iş görüyor ve yarısı fiyatına yinede umudunu kırmak için söylemedim saygılar sunuyorum
Teşekkür ederim  :)
Yanlış anlıcak birşey yok elbette birbirimize deneyim ve tecrubelrimizi aktarıp daha iyisini bulacagız,
o fanlardan görmüştüm sanırım 30 35 liraydı birtane edinebilirim.

Mehmet DOĞAN

• 337
« Yanıtla #17 : 30 Mart 2012, 00:47:43 »
Gerek ocak gerekse mengene güzel olmuş inşallah ikisinden de güzel sonuçlar alırsınız elinize sağlık güle güle kullanın.

Teşekküler umarım önümüzdeki günlerde yaptıgım ilk bıçagı sergilemek nasip olur ;)

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #18 : 30 Mart 2012, 09:13:02 »
abi atölyedeki tüm malzemeler ev yapımı :) yakında sen freze de yaparsın :) şaka bi yana mengene de ocak da harika olmuş ellerine sağlık
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #19 : 30 Mart 2012, 10:06:14 »
Dövme işiyle uğraşacak olmanıza ve kendi ocağınızı yapıyor olmanıza çok sevindim. ;)
demirle - çelikle yapılabilecek en zevkli ve keyifli iş benim için sıcak çalışmaktır, 

nacizane bir kaç tavsiyen olacak.

ön duvarda malzeme girmesi için açtığınız boşluğun aynısını diğer tarafada açmanızı tavsiye ederim. böylece işleyebileceğiniz veya su vereceğiniz malzeme boyutunu sınırlandırmamış olursunuz.

ayrıca tam göremiyorum ama, bu giriş duvarın yüksekliğini biraz düşürün derim (hava çıkış noktasından en fazla 2 cm olsun) zira en verimli ateş hava çıkış deliğinin 3-4 santim üstüdür. daha yakın olursa hava ile malzeme arasına kömür girmez daha uzak olursa da çok fazla kömür girerek yakıtı arttırır. ;)

fan sizin için fazlasıyla hava verecektir, aynısından bir tanede soytürkün ocağı için yapmıştık, hava akış hızını ayarlamanız gerekecek. bunun içinde bir düzenek düşünmelisiniz. ama elinizdeki malzemeyi bir deneyin derim.

son olarak sizinde fark ettiğiniz üzere toprak sıcakla birlikte çatlayacaktır. yan duvarla da dökülme olabilir ama bu ocak sizi bir süre rahatlıkla idare edecektir.
bir kaç zaman bu ocakta çalıştıktan sonra, tecrübenizide yanınıza katarak yeni bir ocak yapacağınıza eminim.
zira ben çocukluğumdan beri kaç ocak yaptığımı hatırlamıyorum. ocaklar eninde sonunda deforme olur, ya bakım yada yeniden yapılması kaçınılmazdır.

iyi çalışmalar, ;)