Bıçak Sanatı - Forum

Çekiçler

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Çekiçler
« : 30 Mayıs 2010, 18:49:08 »
Uzun zamandır çekiçlere işim pek düşmemişti, pim kafası şişirme dışında. Şimdilerde örs başında çalışma kararı aldığımdan beri çekiç konusuna eğilmem gerekti.
Benim en favori çekicim 1500 gr demirci çekici (ball pein hammer):

Ancak lamayı uzatmak ve açmak için şu tip bir çekicin ağırlığı ve ince ağızına ihtiyaç duyuyorum sıklıkla, en sevdiğim ağırlık 2000gr, ancak bazen daha hafiflerini de kullanıyorum detay iş yapıyorsam:

En son işlemlerde düzleme işleri için 600 gramlık kare çekici kullanıyorum:

Hafif çekiçleri kullanmayı seviyorum çünkü uzun çalışmalar sonunda iş kötü çıkıyor ağır çekiçlerle kol yorulduğunda...

Hep denemek istediğim iki tip çekiç var:
Genelde Amerikalıların kullandığı dövme çekici:

Bir de Japon geleneksel kılıç ustalarının kullandığı çekiç:

Açıkçası şu Japon çekiçlerinden bir tane yapmak istiyorum kendime, mantığı çok güzelmiş gibi görünüyor, hafif olsa da ağırlık merkezinin aşırı öne kaymasından dolayı oldukça etkili bir güç aktarımı var duyduğum kadarıyla, aynı zamanda bir noktaya yoğunlaşan etkisinden dolayı daha temiz işler çıkarmak için yabancı ustalar da çoklukla bu tip çekiçler kullanır oldular...

Ne düşünüyorsunuz bu konuda...
« Son Düzenleme: 30 Mayıs 2010, 18:53:24 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Çekiçler
« Yanıtla #1 : 30 Mayıs 2010, 20:51:03 »
...

...

İhtiyaç sahiplerine bilgi:

Bu çekicin 500 gramlıklarını Kırklareli'deki milyöncü dükkanlarından birinde gördüm ve 9 liraydı. Bu çekici Türkiye'de Kanca'nın yaptığını biliyorum, farklı boylarda var. Maalesef Çin muadili kadar finişi iyi değildi ve fiyatı ötekinin misliydi.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #2 : 30 Mayıs 2010, 22:49:59 »
Bu bombe başlı olanı ülkemizde İngiliz çekici diye geçer, Japon çekici konusunda kişisel olarak düşüncem çok haklı olduğun, bence dövme ergonomisi ve dövmeye mekanik etkisi diğerlerinden daha iyi. Emre çok ağır çekiçlerle çalışmak dövme başlangıcında iyi gibi görünse de bir kaç dakika sonra bu avantaj dezavantaja dönüşmeye başlar. Bence doğru olan sürekli dövme, kaba şekil verme işleminde optimize edilmiş ağırlıkta bir çekiç her zaman daha iyidir, eğer boğma, delme, şişirme işlemi yapılıyorsa o başka. Düşük sıcaklıklarda yüzey düzgünlüğü için altı pürüzlerden tamamen arındırılmış ( hatta 400 kum zımpara çekilmiş) çekiç en iyisidir, düzeltme-tesviye işleminde kesinlikle ağır çekiç bence uygun değil, elbette çok hafif olan da öyle. Örneğin 1000gr çekiçler bu iş için neredeyse ideal. Mümkünse işinize göre şekillendirilmiş ve kendi yaptığınız bir çekici kullanın da derim.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #3 : 31 Mayıs 2010, 00:05:26 »
haa haaaa,, konuya bak :D

hayatım ocak, örs, çekiç olmuş benim.. daha 2 gün önce tekzen'de görüp dayanamayıp gene bir çekiç aldım ;D

sefa hocam çok haklı yapılacak işe göre çekiç kullanımı, hem işinizi yapmanızda hemde sonuçta elde edilen malzemenin kalitesinde çok etkili.

dövme işinde sırasıyla 6kg, 3kg, 1,5gk ve 1kg'lık köşeli çekiçler kullanıyorum, işin ağır kısmını 6 ve 3'lüklerle yaparken işin detayında 1,5 ve 1 kg çok daha kullanışlı oluyor.diğer işlerde kullanmak içinde bir çok çekicim var, en kullanışlısıda 1 kg'lık ingiliz çekici, genel amaçlı bir metale şekil vereceksem elime gelen ilk çekiç bu oluyor nedense.

şu japon çekici dediğimiz çekiç şeklide aslında birtek japonlara ait değil bu arada, eskiden tüm orta asya ve anadoluda kullanılan bir çekiç şekli, çok yaygın bir kullanım alanı varmış. kullanımı nasıldır kullanmadan bilemem ama tüm ağarlığın bir tek tarafta toplanması biraz garip gibi, ama alışıldıktan sonra dövme işinde çok verimli olacağını düşünüyorum. ama ince işte ve şekil vermede biraz zorlanılabilir gibi.

hofi çekicini aslında çok merak ediyorum çok fonksiyonel gibi duruyor, sanki her işte kullanılabilecekmiş gibi geliyor.

bir hatırlatma yapayım, benim gibi tek başına demir dövem biriyseniz uzun saplı çekiç kullanmayın, kısa saplı bir çekiçe hükmetmek çok daha kolay olur. ;) ayrıca çekicin ne kadar büyük olduğundan daha önemli olan siz ne kadarlık bir çekice hükmedebildiğinizdir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 06 Nisan 2011, 21:31:29 »
Ektekilerin aslında burada da geçmesi yerinde. Vakti zamanında japon çekicinden bahsederken konu dallanmıştı da...

Sıvamacı Çekici

Bkz.: http://www.bicaksanati.com/forum/demircilik/dovme-cekici/msg13891/#msg13891

Eline saglik , cok guzel olmus. Bu japonik cekicler daha mi rahat kullaniliyor? ( yani agirlik merkezi filan one kayiyormus ) bir de gecenlerde sizin modullerden birini okuyordum, cekic nasil olmali gibi birseyler vardi, sapin ucuna kama filan cakiliyormus , bunda var mi boyle seyler?

Bu japonik diye düşündüğümüz çekiçler bizde de varmış ama ben de görene kadar farkında değildim. Bir bakır ustasının (Mehmet Sait ZAN - Pir Bakırcılık) atölyesini gezerken çekiçlerini gördüm. Gördüklerimden bir kaç tanesi bu tipteydi. Bir tanesinin fotoğrafı aşağıda:

...
Burak bence de bu çekiçler dövmede daha kullanışlı, sıvama yaptığım zamanlarda benzer çekiçler kullanmıştım, onlarda da aynı mantık var. Eylemin koyduğu resimde klasik bir sıvamacı çekici zaten, bunların bir sürü tipi ve türü var, hatta sıvamacı örsü bile var bir ara resimlerini çekip paylaşırım.
...
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 06 Nisan 2011, 21:33:48 »
...
Türkiye'de Kanca'nın yaptığını biliyorum, farklı boylarda var. Maalesef Çin muadili kadar finişi iyi değildi ve fiyatı ötekinin misliydi.
Ürüne zamanında b.k atmışım. Kırklareli'den aldığım bir tane de Berke'ye yollamış olduğum bu diğer çekicin üzerinde "SOMA" yazıyor. Yani bu da Çin malı değilmiş.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Muammer usta

• 224
  • Yer: ankara
« Yanıtla #6 : 06 Nisan 2011, 21:56:26 »
Eylem Bey'in resimde gösterdiği çekicin adı perdah çekicidir.Bakırcılık camiasında böyle söylenir.Bende kullanıyorum. Çok dengelidir ve bileği yormaz.Bu çekiçler hala K.Maraş'ta üretilmektedir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 06 Nisan 2011, 22:43:26 »
...
Bu çekiçler hala K.Maraş'ta üretilmektedir.

Hımmm, Maraş'a gitmek için bir bahane mi bulsak ne?  8)
Namık Kemal
Instagram'da ben

muharip

• 133
  • Bilal 1977
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #8 : 07 Nisan 2011, 12:44:57 »
Eylem Ustam;

SOMA markası nedir?

Birkaç ürününe denk geldim nispeten kaliteli ve ucuzdular. İnternette aradım ancak düzgün bir sonuç elde edemedim. Yürüttüğüm tahmin ise belli kalite standardını tutturmuş Çinli üreticilerin ortak markası olduğu yönünde idi.
Ustalık temkindir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #9 : 07 Nisan 2011, 13:28:05 »
Hımm, ben şu çekicin üzerinde yazanlara bir daha bakayım...

SOMA kelimesini aratınca bir çok farklı ve eli yüzü düzgün ürüne rastladım. Bu kadar çok çeşidi olan bir markamız olsa hepimizin çok iyi bilmesi gerekirdi herhalde...

Gidip aynı aramayı bu sefer google.de'de yapınca bu ürünlere rastlamadım. Bu da bu markanın Çin'in Türkiye'ye gönderdiği ürünler için yaratılmış bir marka olduğunu, aynı ürünlerin farkjlı bir ülkede farklı renkte ve farklı marka altında satıldığını düşündürüyor. Markayı yaratan acaba bir Türk firması da farklı çin mallarını mı markalıyor yoksa bu marka Çin'de mi oluşturuldu ve Türkçe'ye yabancı gelmeyen bir kelime mi seçildi bilmiyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

omertt

• *
  • 4
  • Meslek: metal
  • Yer: tekirdağ - çorlu
« Yanıtla #10 : 21 Ağustos 2011, 04:06:36 »
selam dostlar
çelik imalatı için uygun kesilmiş her analiz ve boyutta malzeme temin edebilirim.
miktar sınırsızdır.
skeskinerr@hotmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

cmblc

• 518
  • Cem Balcı / 1968 / B(Rh)+
  • Meslek: Grafik Tasarımcı
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #11 : 21 Ağustos 2011, 12:06:27 »
SOMA Çinli değil Güney Korelidir... Ulsan menşelidir ve Aliminyumdan, Okçulukta kullanılan Parmaklıklara ve Sadaklara kadar sayısını bilmediğim kadar çok malzeme üretir... G. Kore'nin 3M'i ya da BASF'ı gibi bir firmadır... Tabii yanlış bilmiyorsam...

Sevgiler,
Get Serious...

En kötü gün bugünse, bugünde FENERBAHÇE!!! Hep destek, tam destek...

turgut aydemir

• *
  • 449
  • Meslek: bıçak ımalatı
  • Yer: bursa
« Yanıtla #12 : 24 Ağustos 2011, 19:15:37 »
Emre benim söyleye bileceğim örs ve çekicin çelik olması döküm ve dökme çeliğin dövme sırasında esneme yaptığından insanı yorar bıktırır çelik örs ve çekicin lezzeti çok farklı senin yapman daha uygun olur. KOLAYGELSİN

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #13 : 25 Ağustos 2011, 14:47:25 »
hofi nin bir videosuu izleiştim nette. 70 yaşında iken onungibi çekiç sallayabilmek isterim.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #14 : 28 Aralık 2012, 00:16:19 »
Japon cekiclerinden bir kac versiyon ile calistigimdan izlenimler aktarmak gerekirse   Japon tipi cekiclerde cekici  ors uzerinde ziplattiginizda dusmeninde ayni noktaya oldugudur .eger hep dengeli ve esit siddette vuruyorsaniz konsantrasyonunuzu daha cok ise verebilmeniz mumkun ayrica ezme daha kuvvetli gerceklesiyor, amerikan demirci cekici ilede calisma imkanim oldu  hatta  1.2 kiloluk harika bir cekicti ben her ikisinide  isterim biri kursun biri ok misali 
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #15 : 28 Aralık 2012, 21:59:19 »

Bu Amerikalıların kullandığı dövme çekiçlerinden hiç güzel Türkiyemizde gören var mı? Taktım kafayı bu çekiçlere fakat hiç denk gelmedi malesef  :(    Gören , duyanların insanlık namına haber vermeleri rica olur yoksa taa amerikalarda tanıdık aramak zorunda kalacağım  >:D

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #16 : 28 Aralık 2012, 22:09:17 »
kendın yap  Soytürk  ;)   çekıç alıyorum suyunumu tam vermemışler  nedır   bır ıkı  deneme  ağzı ezık dolu    tabı dururmuyum aldım 1050 malzeme , şekıllendırdım  suyunu verıp menevışını yaptım paşa paşa kullanıyorum.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #17 : 28 Aralık 2012, 22:22:11 »
kendın yap  Soytürk  ;)   çekıç alıyorum suyunumu tam vermemışler  nedır   bır ıkı  deneme  ağzı ezık dolu    tabı dururmuyum aldım 1050 malzeme , şekıllendırdım  suyunu verıp menevışını yaptım paşa paşa kullanıyorum.
+1 Tanerle aynı düşüncedeyim. Demirciliğin kurallarından biri de kendi alet ve takımlarını kendin yapmaktır. Meslek liselerinin eski müfredatları da böyleydi, örneğin metal bölümüne giren öğrenci kısacı, çekici, zımbayı, keskiyi vs kendisi dövme olarak yapar bunlardan da not alırdı   ;) Sen alasını yaparsın o çekicin.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #18 : 28 Aralık 2012, 23:09:49 »
+1 Tanerle aynı düşüncedeyim. Demirciliğin kurallarından biri de kendi alet ve takımlarını kendin yapmaktır. Meslek liselerinin eski müfredatları da böyleydi, örneğin metal bölümüne giren öğrenci kısacı, çekici, zımbayı, keskiyi vs kendisi dövme olarak yapar bunlardan da not alırdı   ;) Sen alasını yaparsın o çekicin.

Sayın Sefaçabuk:

Yaklaşık 50 yıl önceye gittim. Yaptığımız takımları bir bir gözden geçirdim.
Yaptıklarımız,  bu yazdıklarınızdan çok fazladır.

« Yanıtla #19 : 29 Aralık 2012, 00:28:04 »

Sayın Sefaçabuk:

Yaklaşık 50 yıl önceye gittim. Yaptığımız takımları bir bir gözden geçirdim.
Yaptıklarımız,  bu yazdıklarınızdan çok fazladır.
Yazarken emin olun ben de sizin gibi düşündüm Murat Hocam. Hayıflanmamak elde değil  :(