haa haaaa,, konuya bak
hayatım ocak, örs, çekiç olmuş benim.. daha 2 gün önce tekzen'de görüp dayanamayıp gene bir çekiç aldım

sefa hocam çok haklı yapılacak işe göre çekiç kullanımı, hem işinizi yapmanızda hemde sonuçta elde edilen malzemenin kalitesinde çok etkili.
dövme işinde sırasıyla 6kg, 3kg, 1,5gk ve 1kg'lık köşeli çekiçler kullanıyorum, işin ağır kısmını 6 ve 3'lüklerle yaparken işin detayında 1,5 ve 1 kg çok daha kullanışlı oluyor.diğer işlerde kullanmak içinde bir çok çekicim var, en kullanışlısıda 1 kg'lık ingiliz çekici, genel amaçlı bir metale şekil vereceksem elime gelen ilk çekiç bu oluyor nedense.
şu japon çekici dediğimiz çekiç şeklide aslında birtek japonlara ait değil bu arada, eskiden tüm orta asya ve anadoluda kullanılan bir çekiç şekli, çok yaygın bir kullanım alanı varmış. kullanımı nasıldır kullanmadan bilemem ama tüm ağarlığın bir tek tarafta toplanması biraz garip gibi, ama alışıldıktan sonra dövme işinde çok verimli olacağını düşünüyorum. ama ince işte ve şekil vermede biraz zorlanılabilir gibi.
hofi çekicini aslında çok merak ediyorum çok fonksiyonel gibi duruyor, sanki her işte kullanılabilecekmiş gibi geliyor.
bir hatırlatma yapayım, benim gibi tek başına demir dövem biriyseniz uzun saplı çekiç kullanmayın, kısa saplı bir çekiçe hükmetmek çok daha kolay olur.

ayrıca çekicin ne kadar büyük olduğundan daha önemli olan siz ne kadarlık bir çekice hükmedebildiğinizdir.