Bıçak Sanatı - Forum

Düzgün bıçak ağzı açmak için düzenek.

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
Ynt: Düzgün bıçak ağzı açmak için düzenek.
« Yanıtla #40 : 04 Eylül 2012, 22:32:40 »

Bu aparatı yapmayı düşünüyorum fakat aklıma takılan bir soru var.Yukarıdaki işaretlediğim dikdörtgen kısmdaki taşlamanın yapılış mantığını anlayabiliyorum fakat yuvarlak kısıla gösterdiğim kısmın oluşması yine aynı eğe açısıyla mı oluşuyor ya da burası bıçağın sabitleme şekli değiştirilerek falan mı yapılıyor?? Umarım anlatabildim:)
Çünkü bıçağın uca doğru gittikçe sivrilmesi gerek bu durumda bu şekilde sabitlenerek mi yapılıyor?
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #41 : 04 Eylül 2012, 23:23:57 »
Eğe aynen bu fotodaki yönünde çalışınca burundaki açı bir miktar artar. Otomatikman ucun daha sağlam olmasına yardımcı olur.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #42 : 05 Eylül 2012, 10:17:36 »
   Aslında anlamadığım kısım şuydu:Bıçağın düz olan ağız kısmı ,eğenin doksan derecelik bir sürtmesiyle oluşacak,kavis alan kısmı ise tahminime göre 45 derecelik bir açıyla sürtülerek oluşturulacak.
   Yani doğru açıyı vermek için bıçağımızın düz ve köşe yerlerine eğeyi doksan dereceye yakın sürteceğiz,

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #43 : 05 Eylül 2012, 10:35:33 »
Eğenin doğrultusu senin tercihin olmalıdır.

Benim tercihim eğe doğrultusunu hep namlu doğrultusuna dik tutmak olurdu. O durumda uca doğru taşlama açısı artardı. Ancak taşlama genişliği (her yerde aynı derinlikte talaş kaldırmışken) uca doğru daralırdı.

Eğer her yerde ağız hattına dik eğelersen(*) taşlama açısı her yerde aynı olur, o da her yerde taşlama genişliğinin eş olmasını sağlar. Bu da talaş kaldırma derinliğini genişlik sayesinde kontrol etmeyi kolaylaştırır. Mikrometre kullanmadan iş yapman daha kolay olur.

« Son Düzenleme: 05 Eylül 2012, 10:38:02 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

ozeraslan

• *
  • 9
  • Meslek: teknisyen
  • Yer: mersin
« Yanıtla #44 : 01 Ekim 2012, 16:00:52 »
 bu duzenek uzerındekı delıkler kac cm de acılmaları lazım
Yuri Orlov: Dünyada 550 milyon ateşli silah bulunmaktadır. Buda her 12 kişiden birinin silahlı olduğunu gösterir. Tek soru: Geri kalan 11 kişiyi nasıl silahlandırabiliriz?

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #45 : 21 Ekim 2012, 02:36:24 »
deliklerin  ne kadar yakin veya uzak olacagi sana kalmis tabi ne kadar cok delik olursa o kadar cesitli is baglayabilirsin bence onemli olan ayni delikleri simetrik olarak sag ve sol tarafa acman namlunun iki yaninin simetrisini yakalamana yardimci olacaktir.

namlu agiz acma genislikleri ile ilgili yabanci bir siteden buldugum aci tablosu yuklemeyi basarabilirsem yollayacagim

benim agiz acma aparatim
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #46 : 21 Ekim 2012, 13:12:44 »
deliklerin  ne kadar yakin veya uzak olacagi sana kalmis tabi ne kadar cok delik olursa o kadar cesitli is baglayabilirsin bence onemli olan ayni delikleri simetrik olarak sag ve sol tarafa acman namlunun iki yaninin simetrisini yakalamana yardimci olacaktir.

namlu agiz acma genislikleri ile ilgili yabanci bir siteden buldugum aci tablosu yuklemeyi basarabilirsem yollayacagim

benim agiz acma aparatim

Tabloya göre 3mm lik bir kalınlıkta , 9 mm taşlama yaparsak 19 derecelik bir açı vermiş mi oluryoruz?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #47 : 21 Ekim 2012, 13:52:57 »

benim agiz acma aparatim

Tabloya göre 3mm lik bir kalınlıkta , 9 mm taşlama yaparsak 19 derecelik bir açı vermiş mi oluryoruz?

Evet tek yanakta 3 mm kalınlığı 9 mm genişliği taşlayınca 18,5 derece gibi bir açı çıkıyor.

https://www.google.com/search?q=arctan%283%2F9%29+in+degrees
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #48 : 21 Ekim 2012, 15:55:48 »

benim agiz acma aparatim

Evet tek yanakta 3 mm kalınlığı 9 mm genişliği taşlayınca 18,5 derece gibi bir açı çıkıyor.

https://www.google.com/search?q=arctan%283%2F9%29+in+degrees

Bildiğim kadarıyla iyi bir keskinlik için tek tarafın 10 derece civarı olması gerekiyordu(?)

Kaya

• 2867
« Yanıtla #49 : 21 Ekim 2012, 17:13:13 »
Ercan  o sana kalmis  agizi 20 derece acip  kesici agzina + 2 derece  mikro bir parlatma yapabilirsin hem daha dayanikli hemde daha uzun keskin kalacaktir .sahsen benim favori bileyleme stilim göbekli bileylemedir  üstünlügü diger agizlara gore tastisma götürmez. Ama skandinav stil bileyleme yapacaksan  22  ve üstü dereceler kullanilmasi saglamligi artirmak icin akillica olacaktir
 Ayrica ben egeyi her acida kullaniyorum bence aci konusuna takilip kalma her yonde kullan ege kullanma stilinle beraber kendine gore dogru acilari bulacaksin .

Antrenman ustaligi getirir.  :)

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #50 : 21 Ekim 2012, 17:52:15 »
kullandiginiz celigin turune kullanim alanina gore aci ve agiz acma sekilleri farklilik gosteriyor mesela dagbayir bicaklari icin 20derece scandi agiz oneriliyor ama D2 celigi icin 24 derece oneriliyor cunku 20 derecede agiz daha kirilgan oluyormus. tabi bu aci yne size kalmis bicakla sert birsey kesmem diyorsaniz aciyi dahada kucultebilir veya tam tersi icin buyutebilirsiniz

S.G.

• **
  • 262
  • Meslek: serbest
  • Yer: izmir
« Yanıtla #51 : 02 Kasım 2012, 04:44:37 »
   Aslında anlamadığım kısım şuydu:Bıçağın düz olan ağız kısmı ,eğenin doksan derecelik bir sürtmesiyle oluşacak,kavis alan kısmı ise tahminime göre 45 derecelik bir açıyla sürtülerek oluşturulacak.
   Yani doğru açıyı vermek için bıçağımızın düz ve köşe yerlerine eğeyi doksan dereceye yakın sürteceğiz,

Eylem beyin bu konuda yazdığı doğru eğeyi profilin boylu boyunca diklemesine kullanırsanız bıçağın uç kısmı daha sağlam olur ama resimde işaretlediğiniz gibi uca doğru eğeyi yan açıyla indirirseniz ucu inceltmiş olursunuz bu tamamen sizin kararınıza kalıyo.
 Bide şunu ekliyeyim bu eğeliyerek ağız açma işlemi zaman alan ve kas yapan bir iş  :) Ben taşlama motoruyla arada profile eğeyle sürttüğüm açıya bağlı kalmaya çalışarak inceltmeler yapıyorum. Sonra üzerinden tekrar eğeyle aynı işi devamettirdiğinizde zaten yine muntazam şeklini alıyo. Tam son şeklini almaya yaklaştığınızda gerisini tamamen elle eğeliyerek yaptığınızda kusursuz bir ağız açmış olursunuz. Resim amaçlı düzeneği kurduğumdan sap kısmında sadece tek mengene var ama sap kısmına 2 yerden 2 mengene sabitlerseniz profilin yerinden oynaması sözkonusuolmaz.
Keskin bıçak önce sahibini keser :)

https://www.instagram.com/12kalibre

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #52 : 19 Aralık 2012, 08:50:13 »
Hurdacıdan 5tl karşılığında alınan eski sandalyenin  avuç içi taşlama ile fazlalıklarını ve çapaklarını aldım.

Önce en üstten başladım delmeye. Bu delikler karşılıklı iki tarafta 2 cm ara ile 6 mm çapında açıldı. Daha sonra en alttan başlamak kaydı ile 1,3 cm ara ile yeni delikler açıldı.

Eğenin bağlanacağı mili sabitlemek için kullandığım tahta parçasını ortasına kadar oyarak "yarım" aralık oluşmasını sağladım. 

Bu şekilde 1,3 cm ara varken açı daha geniş.

Açıyı yarım daraltmak istediğimde bu şekilde

Ve başladık kas geliştirmeye.

Şimdi gelelim sorulara.

1) Ağız açma işlemine dar açıdan mı başlamalı geniş açıdan mı?

2) Eğenin bağlı olduğu mili sallanan kol gibi, hilal çiziyor gibi mi hareket ettirmeli yoksa bıçağa tam  paralel olarak mı ?

3) Uç kısımda  talaş kaldırma neden zayıf oluyor ?

4) şu an ki ağız açısı bu bıçak için yeterli mi?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #53 : 19 Aralık 2012, 10:26:24 »
Başarılı olmuş ellerine sağlık Hüseyin ustam.
Dar açıdan başlayıp yavaş yavaş genişletmek daha iyi olur.
Bence eğnin üzerindeki mili deliğe sokmana gerek yok serbest çalıştır. İstersen yukarı kaymaması için geniş bi çıta daha ekleyebilirsin.
Bıçağın kabza kısmına doğru Başlangıç kısmına biraz daha çalışma gerekir.

Ercan Utkun

• 388
« Yanıtla #54 : 13 Ocak 2013, 00:39:48 »
   Site sakinlerine ve ustatlara bir sorum olacak,
 Bu aparatla çalıştım ve çok düzgün ağız açtım fakat bıçağın bir tarafında taşlamayı çok yukarıya çekmişim,bunu telafi etmek için taşlama üstündeki düz kısmı zımparalayıp taşlamayı aşağı doğru çekebilir miyim?

« Yanıtla #55 : 13 Ocak 2013, 01:13:59 »
Kalınlık uygunsa yapılabilir ama scandi ağız yapmayacaksan belki buna gerek kalmayacaktır. İkinci ağızın açısını biraz daha büyüterek durumu kurtarabilirsin. Aşağıya uyduruktan çizdiğim kırmızı boyalı kısım.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #56 : 24 Ocak 2013, 13:11:37 »
Tabii yapılabilir, bu sayede zaten taşlamayı ortalarsın, açı iki tarafta aynı fakat hipotenüsler farklı ise düz kısmı zımparaladığında açı değişmez, tam tersine onarıcı bir hareket olur...

Kipmen Sanat web sitesi

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #57 : 06 Mart 2013, 22:48:18 »
Arkadaslar düzenegin üzerinde bicagin agzini acarken  eye gidip gelecekmi yoksa tek tarafli öne dogrumu gidecek acmaya sap tarfindanmi baslayacagiz yoksa bicagin ucundanmi baslayacagiz. yardimci olan olursa sevinirim herkese saygilar sevgiler sunuyorum

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #58 : 06 Mart 2013, 22:58:13 »
Eğe yaparken ileri doğru ilerletirken kesim yapar. Onun için geri çekerken baskıyı kaldırın. İleri sürterkende çok fazla baskı uygulamayın. Çok aşırı baskı daha çok talaş kaldırma yerine sizi daha çabuk yoracaktır. Nereden başladığınız çok fazla önemli olmasa da başlangıçta sap kısmından başlayıp uca doğru gitmeniz isabetli olur. Böylece taşlamanın bittiği yeri (sapa doğru olan kısım) bozma ihtimali daha düşük olur.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #59 : 06 Mart 2013, 23:14:01 »
+1
Eski ustalarimiz bilirler bazen eğenin malzemeyi çizmemesi içinde eğenin üzerine tebeşir sürerler bu eğenin dişleri arasina çapak sıkısmasini önlemek içindir.daha temiz bir yüzey ortaya çikarilabilir
« Son Düzenleme: 06 Mart 2013, 23:26:54 Gönderen: Kaya »