Bıçak Sanatı - Forum

Düzgün bıçak ağzı açmak için düzenek.

S.G.

• **
  • 262
  • Meslek: serbest
  • Yer: izmir
Düzgün bıçak ağzı açmak için düzenek.
« : 23 Mart 2012, 18:09:51 »
  Eylem Cengiz Bey`in tarifiyle yaptığım düzeneği paylaşmakistedim. Masa üzerinde çalışma şeklindede resimledim. Gördüğünüz gibi amaç eğenin açısını sabit tutmak. Bu düzenek sayesinde istesenizde farklı bir açıyla eğe vuramazsınız bıçağa. Karşıdaki hiza çubuğunun geçtiği dik profillerde tükseklik ayarı için delikler var açıcağınız ağız açısına göre karşıdaki hiza çubuğunu yüksağe yada aşağıya takabilirsiniz daha hassas ayarlar içinde bıçak profilinizin altına tahta v.s. gibi yükseltilerlede açıyı ayarlıyabilirsiniz. Eğeye sabitlenmiş çubuk karşıdaki çubuğa dayalı şekilde ileri geri eğeyi sürtüyorunuz olay bundanibaret. Karşıdaki çubuğun üzerinde tutucam eğenin çbubuğunu diye bi uğraşada gerekolmuyo çünkü çubuğun ağarlığı sayesinde karşı hiza çubuğuna oturuyo eğe zaten.
  Ben alttaki profili demirciye 30 tl ye yaptırdım anti pas boya üzerine siyah demir boyası attım. Çubukları krom malzeme olarak seçtim demirden yaparsanız zamanla paslanır ve siz çalışırken çubuklar birbirine sürttümü kötü bir ses çıkar ortaya. Çubuklar birbiri üzerinde yağ gibi kayıyo sorun yok.
  Ben düzeneği yaptırmadan önce bukadar temiz iş çıkartıcağını tahminetmiyodum ama elle kontrollü şekilde eğelediğinizden neresi eksik neresi tamam görerek kontrollü şekilde ilerliyosunuz zaten eğe açınızda sabit olduğu için fabrikasyon cnc üretim gibi kusursuz bir ağız çıkartabiliyosunuz. Seri üretenler için pek uygun olmasada benim gibi ayda yılda birtane bıçak yaparım boş zamanlarımda oturur kol kaslarımı çalıştırırım diyenler için maliyeti düşük işlevi yüksek bir düzenek. Herkese kolaygelsin.

Keskin bıçak önce sahibini keser :)

https://www.instagram.com/12kalibre

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Düzgün bıçak ağzı açmak için düzenek.
« Yanıtla #1 : 23 Mart 2012, 18:41:36 »
Çok teşekkürler!  :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #2 : 23 Mart 2012, 19:00:27 »
üstat bu süper bişeymiş paylaşım için teşekkürler...saygılar

S.G.

• **
  • 262
  • Meslek: serbest
« Yanıtla #3 : 23 Mart 2012, 19:11:14 »
 Bende resim çekmek için madem düzeneği kurdum elimdeki profile bi girişeyim dedim. 10-15 dakka eğe yaparak aşağıdaki sonuca ulaştım. Tabi resimlediğim bitmiş hali deği ama nekadar muntazam ağız açıldığınıda göstermek için elimden geldiğince resimlemeye çalıştım. Yapmaya çalıştığım modelde en alta resmini koyduğum bıçak. Sap kısmını henüz yapmadım çünkü işkenceyle sıkıştırmak için kalın bi kullanım alanı olsun istedim ağızı açınca sapınıda yapıcam inş.

Keskin bıçak önce sahibini keser :)

https://www.instagram.com/12kalibre

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
« Yanıtla #4 : 23 Mart 2012, 19:15:04 »
Eğeyi bağladığımız çubuğun ucuna diş açıp spral taşlama motorun el tutamağının takıldığı yuvaya taksak işe yarar mı?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 23 Mart 2012, 19:35:02 »
İnternette spiral bağlama ile ilgili de bir şeyler var. Hatta bu şekilde içbükey taşlama da yapan var galiba...
Namık Kemal
Instagram'da ben

salolcay

• 145
  • Meslek: tekniker
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #6 : 23 Mart 2012, 20:11:26 »
Fikir için Eylem beye,emek ve paylaşım için de size sonsuz teşekkürler.Gerçekten kendi zevki için bıçak yapanlar için harika bir düzenek.
Salih Olcay ERGÜN

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #7 : 23 Mart 2012, 20:14:06 »
Yeni başlayan arkadaşlar için çok iyi çok işlerine yarayacaktır.Ben meslek lisesinde okadar eğe antremanı yaptımki zamanında istesende eğri eğeleme yapamıyorum sanki eğenin altında bir göz var ve istediğim yeri kesebiliyor artık.Okuldayken avuç içimiz çok su topladı.Paylaşım için teşekkürler faydalı bir paylaşım
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #8 : 23 Mart 2012, 20:24:44 »
Yeni başlayan arkadaşlar için çok iyi çok işlerine yarayacaktır.Ben meslek lisesinde okadar eğe antremanı yaptımki zamanında istesende eğri eğeleme yapamıyorum sanki eğenin altında bir göz var ve istediğim yeri kesebiliyor artık.Okuldayken avuç içimiz çok su topladı.Paylaşım için teşekkürler faydalı bir paylaşım
:D Bir süre sonra eğeyi kaçırmayı unutuyor insan harbiden.

Yine de ben de özellikle Nesrin puukko'larında kullanır diye bundan bi tane yapıverdim bugün. Denedim de çok gizel iş görüyor harbiden. Bunun yanında bir de dik açı bant zımpara yardımcısı da yaptım, ikisi birden mükemmel iş görüyor, özellikle yeni başlayanlara şiddetle tavsiye ederim.

Kipmen Sanat web sitesi

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #9 : 23 Mart 2012, 20:33:33 »
:D Bir süre sonra eğeyi kaçırmayı unutuyor insan harbiden.

Yine de ben de özellikle Nesrin puukko'larında kullanır diye bundan bi tane yapıverdim bugün. Denedim de çok gizel iş görüyor harbiden. Bunun yanında bir de dik açı bant zımpara yardımcısı da yaptım, ikisi birden mükemmel iş görüyor, özellikle yeni başlayanlara şiddetle tavsiye ederim.
Yeni başlayanlar için biçilmiş kaftan ,aslında vargel sistemiyle birde motor bağlayacaksın kolda ağrımaz.Düşük devirli bir motora bir rediktörle devrini düşür ve dairesel hareketi büyük bir kasnağa kol bağlayarak doğrusal harekete çevir kendi kendine eğelesin.Hah hah haaa

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #10 : 23 Mart 2012, 20:36:41 »
Eğeyi bağlayan pabuçların somununu kelebek somun kullanırsanız elle söküp takabilirsiniz anahtar aramaya gerek kalmaz

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 23 Mart 2012, 21:31:35 »
Eğeyi bağlayan pabuçların somununu kelebek somun kullanırsanız elle söküp takabilirsiniz anahtar aramaya gerek kalmaz
Aynen Öyle yaptım Mehmet Bey ben de :)

Bu tip bir tezgahın masaya sabitleme için bir işkence de yapmak işe yarıyor.
Tüm çerçeveyi 30 X 60 mm 'lik kalastan yaptım. Arada 40X40'lıklar var. Lambalı birleştirmeyi ilk kez deniyorum, üstünkörü yapılmaması gereken bir işlemmiş meğerse. Yine de sapasağlam oldu.

Yükseklik bir civatayı gevşetip sıkılarak ayarlanabiliyor, iki tarafta da vidaların uçlarını sivrilttim, sıkınca ahşaba batıyor, sağlam bir şekilde duruyor yerinde.

Açıyı ayarlayan mile pabucları sabitlememeyi tercih ettim, bu sayede pabuçları dışada eğeye veya biley taşına tutturup daha sonra mili sokabiliyorum.

Bir de yukardaki üçgenlerden ürettim, bunları trigonometrik cetvel yardımıyla yaptım, uzun kenarı 15 santim olan dik üçgenler. kısa kenar 2.6 cm olan 10 derece, 3.05 olan 12, 5.2 olan 20, 6.1 olan ise 24 derece. Bu dereceler en çok kullandığım açılar, tek taraflı ıskarpela taşlamalarım genelde ya 20 ya da 24 derece oluyor, çift taraflı bilemelerde de ya 10 ya da 12 derece her yanak için kullanıyorum.

Eğer bant zımparanız varsa bu tip basit bir dik açı aparatı çok işinize yarayacaktır, Ya tablanın ya da desteğin açısını değiştirerek kusursuz scandi ağzı açmak çocuk oyuncağı.
Bıçağı tutan levhanın kenarını aynı zamanda taşlama eşiği yardımcısı olarak da işe yaradığına dikkatinizi çekmek isterim...

Yeni başlayanlar için geniş çeneli ucuz bir mengene çözümü. Yapı marketlerde satılan çin malı matkap mengeneleri 100 - 120 mm çeneli olanlar 30-35 lira civarında. Bu mengeneleri tezgaha iki civata vasıtasıyla sabirlediğinizde çok güzel iş gören bir mengeneniz olacaktır. Civata deliğinin bir tanesini pivot gibi düşünerek mengenenin bir kaç farklı açıda pozisyonuna göre de farklı delikler delerek aynı mengeneyi değişik pozisyonlarda kullanabilmeniz mümkün olacaktır...
« Son Düzenleme: 23 Mart 2012, 21:34:52 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #12 : 24 Mart 2012, 12:42:52 »
Emre bey gayet açıklamalı ve kullanışlı olmuş çok güzel çalışma,ucunu sivriltip ağaca batan vidalar zamanla ağacı bozacaktır

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #13 : 24 Mart 2012, 12:48:54 »
Emre bey gayet açıklamalı ve kullanışlı olmuş çok güzel çalışma,ucunu sivriltip ağaca batan vidalar zamanla ağacı bozacaktır
İlerde oraya farklı bir sistem getireceğim, elimdeki malzeme böyle olacak dedi simdilik  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #14 : 24 Mart 2012, 22:35:28 »
İlerde oraya farklı bir sistem getireceğim, elimdeki malzeme böyle olacak dedi simdilik  ;D
ağacın yüzeyine boydan boya 2 mm lama vidalayabilirsin sikma başlı vidalarla sıkıştırabilirsin

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #15 : 24 Mart 2012, 23:02:09 »
Sağolunuz Mehmet bey, uygulayacağım...

Kipmen Sanat web sitesi

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #16 : 26 Mart 2012, 08:58:32 »
Tam benlik.. Düşünenin fikrine, yapanın eline koluna sağlık.
 Benim aklıma da şöyle bir fikir geldi. Yanılmıyorsam bu düzenek iki elle birlikte senitin üstünde giden oklava gibi ileri geri paralel hareketlerle yapılıyor. Milin boşta kalan ucuna ve profilin altına  takacağımız bir yay ile mile 20-30 kg bir ağırlık kazandırırsak iş dahada pratikleşir ve daha az yorucu olabilir diye düşünüyorum.

Bu sistemi hurdacıdan alacağım sandalyelerin ayaklarına ve yaslanma kısmında yapacağım küçük bir kaç işlemden sonra çıkarırım.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #17 : 26 Mart 2012, 10:08:00 »
Geliştirin kasları abi. Bundan güzel spor mu var?  ;)
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #18 : 26 Mart 2012, 11:05:10 »
Bu sistemi hurdacıdan alacağım sandalyelerin ayaklarına ve yaslanma kısmında yapacağım küçük bir kaç işlemden sonra çıkarırım.
        İyi fikir:) Teşekkür ederim.Konu bant zımpara almak istemeyenler için de gayet yararlı emeği geçenlere teşekkürler...   
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #19 : 26 Mart 2012, 12:13:12 »
      Eğeyi tutan  pabuçlar uydu antenini sabitlemek için kullanılan aparatlarla da yapılabilir ...
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.