Bıçak Sanatı - Forum

Örnek çalışma

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
  • Yer: İZMİR
Örnek çalışma
« : 22 Mart 2012, 12:47:58 »
Merhaba sayın üstadlar. bu ilk sabit namlu bıçak denemem,kaliteli bir çelik almadan önce  siyah saç (dkp yada siyah saç diye söyledi aldığım kişi) ile deneme yapmak,hatalarımı görmek istedim.
 Gönlümden geçen yüksek karbonlu bir çelik yada damascus ile çalışmak fakat o güzelim çelikleri heba etmeden basit bir siyah saç  ile uygulama işlemine giriştim.
Hem el alışkanlığı olur pratik yaparım hemde hatalarımı görür ders çıkarırım diye düşündüm.
model olarak puma white-hunter ile bowie arasında kaldım ilk olarak pumayı daha sonrada bir bowie yapmaya çalışayım dedim daha bowie'nin profilini çıkarmadım puma'yı 180 kumda bıraktım.
Sıcak demirci arkadaşa elimdeki saç numunesi ile gittiğimde su verme işleminde bunun basit bir malzeme olduğunu belki daha farklı şekillerde istenilen sertliğe ulaşabileceğini belirtti.
Bende balçak ve kabze montajı yapmadan paylaşmak istedim.
Bunun içinde ısıl işlem firmalarının daha iyi sonuç çıkaracağını söyledi sağ olsun zaten pratik yapmak için kullandığım bir malzeme ilk örnek olarak bir kenarda durur diye düşündüm aşağıda resimleri izleyebilirsiniz hatalarımı söylerseniz çok sevinirim
not: birde ufak model yapayım diye düşündüm koca bıçakla elma soyma görgüsüzlüğü yapmak istemedim
malzeme :
5 mm siyah saç büyük olan
3 mm küçük olan

url=http://bit.ly/c25MCx][/url]

[/ur

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
Ynt: Örnek çalışma
« Yanıtla #1 : 22 Mart 2012, 12:59:33 »
Düşünce tarzınızdan, sabrınızdan ve işçiliğinizden dolayı tebrik ederim. Çok güzel olmuş, elinize sağlık  :2up :2up :2up  Sapsız eğelerle çalışmak zor olmuyor mu? Tekrar tebrikler

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
« Yanıtla #2 : 22 Mart 2012, 13:04:10 »
sağ olun hocam beğeniniz için çok teşekkür ederim. Sapsız eğe ile çalışmaya alıştım neden derseniz sap takılı olduğunda her noktaya aynı hatta ulaşamıyorum onun yerine sap kısmına engel teşkil etmeyecek şekilde kauçuk hortum takıyorum sevgi ve saygılarımla

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #3 : 22 Mart 2012, 13:39:55 »
elinize sağlık   saygılar   :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #4 : 22 Mart 2012, 13:55:52 »
Baktım baktım ancak bir hata bulamadım. Yunus Bey, bu işler her şekliyle son derece özen ve sabırla yapılmış, deliklerin kenarları bile pahlı, Profilin dış hatları so derece iyi, eğimler çok güzel işlenmiş, insanın gözüne takılan en ufak bir pürüz bile yok. Taşlama işçilikleri de oldukça düzgün. Bu aşamada tavsiyem, zaten ısıl işlem olmayacağına göre, kabza işine başlamadan önce perdaha başlayınız, tüm hatları keskin bir şekilde ortaya çıkarıp tüm çizgiler boyuna olacak şekilde aşama aşama 600 veya 1000 kuma kadar perdahlayınız. Kabza işleminde perdaha dikkat ederek, bozmamaya çalışarak ilerleyiniz, bu zaten normal bıçakta yapacağınız iş olacak, eliniz alışır. Ancak görebildiğim kadarıyla bu noktadan sonra bile gerçek bıçaklık çeliğe adım atma zamanınız gelmiş diyebilirim.

Tekrar teşekkür ediyorum, çünkü gerçekten "örnek" bir çalışma olmuş yaptığınız. Tüm yeni başlayanlara söylediğimi ilk kez tam anlamıyla uygulayarak "örnek" oldunuz, yani bıçaklık çelik yerine yumuşak imalat çeliği ile başlamak yani...

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #5 : 22 Mart 2012, 15:31:58 »
Ben de Emre ile aynı fikirdeyim. başlangıç için kusursuz bir yol tercih etmişsiniz ve gerçekten çok özenli bir yol izlemişsiniz. tenkit edilebilecek bir eksiklik maalesef göremiyorum. ellerinize sağlık...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #6 : 22 Mart 2012, 15:43:30 »
Harika, kesinlikle harika.
Telefonda konuşmuştuk ama böylesine bir sonuç beklemiyordum.
Tek problem var, balçak. Balçağı parçalı olarak düşünmüşsün. Oysa profile baktığımda balçak ucu oldukça incelmiş.  Böyle bir profilde ben olsam tek parça yarık balçak kullanırdım.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #7 : 22 Mart 2012, 22:14:54 »
Abicim ellerinize sağlık.Gerçekten mükemmel bir çalışma olmuş...
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #8 : 22 Mart 2012, 22:25:02 »
Bu konu sayesinde bütün hatalarımı gördüm. Keşke ben de böyle başlasaydım.Umarım yeni başlayanlar bu konuya gereken önemi verir.  Paylaşım için teşekkürler.

Mehmet GENÇ

• 2369
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #9 : 22 Mart 2012, 23:24:00 »
Profil tarzı çok güzel işcilik kusursuz ilk deneme için çok çok iyi artık gerçek çelikle çalışma zamanının gelmiş.elinize sağlık saygılar
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
« Yanıtla #10 : 23 Mart 2012, 10:44:50 »
Düşünce tarzınızdan, sabrınızdan ve işçiliğinizden dolayı tebrik ederim. Çok güzel olmuş, elinize sağlık  :2up :2up :2up  Sapsız eğelerle çalışmak zor olmuyor mu? Tekrar tebrikler
elinize sağlık   saygılar   :)
Baktım baktım ancak bir hata bulamadım. Yunus Bey, bu işler her şekliyle son derece özen ve sabırla yapılmış, deliklerin kenarları bile pahlı, Profilin dış hatları so derece iyi, eğimler çok güzel işlenmiş, insanın gözüne takılan en ufak bir pürüz bile yok. Taşlama işçilikleri de oldukça düzgün. Bu aşamada tavsiyem, zaten ısıl işlem olmayacağına göre, kabza işine başlamadan önce perdaha başlayınız, tüm hatları keskin bir şekilde ortaya çıkarıp tüm çizgiler boyuna olacak şekilde aşama aşama 600 veya 1000 kuma kadar perdahlayınız. Kabza işleminde perdaha dikkat ederek, bozmamaya çalışarak ilerleyiniz, bu zaten normal bıçakta yapacağınız iş olacak, eliniz alışır. Ancak görebildiğim kadarıyla bu noktadan sonra bile gerçek bıçaklık çeliğe adım atma zamanınız gelmiş diyebilirim.

Tekrar teşekkür ediyorum, çünkü gerçekten "örnek" bir çalışma olmuş yaptığınız. Tüm yeni başlayanlara söylediğimi ilk kez tam anlamıyla uygulayarak "örnek" oldunuz, yani bıçaklık çelik yerine yumuşak imalat çeliği ile başlamak yani...
Ben de Emre ile aynı fikirdeyim. başlangıç için kusursuz bir yol tercih etmişsiniz ve gerçekten çok özenli bir yol izlemişsiniz. tenkit edilebilecek bir eksiklik maalesef göremiyorum. ellerinize sağlık...
Harika, kesinlikle harika.
Telefonda konuşmuştuk ama böylesine bir sonuç beklemiyordum.
Tek problem var, balçak. Balçağı parçalı olarak düşünmüşsün. Oysa profile baktığımda balçak ucu oldukça incelmiş.  Böyle bir profilde ben olsam tek parça yarık balçak kullanırdım.
Abicim ellerinize sağlık.Gerçekten mükemmel bir çalışma olmuş...

Profil tarzı çok güzel işcilik kusursuz ilk deneme için çok çok iyi artık gerçek çelikle çalışma zamanının gelmiş.elinize sağlık saygılar
değerli üstadlar hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim beğenmenize çok çok sevindim sağolun var olun sizlerin ve forum'un sayesinde pek çok kıymetli bilgi birikimine sahip oluyorum umarım yeni başlayacağım bıçakta sizlerin beğenilerinizi boşa çıkarmam sevgi ve saygılarımla

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9544
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #11 : 23 Mart 2012, 11:49:06 »
Elinize sağlık. Çok güzel bir çalışma olmuş.

Sırttaki ağız yalancı ağız di mi? Bunu olabildiğince geniş açıyla açıp bıçağa kemik kırabilme yetisi kazandırmak mümkün.  ;)

Kullanılan malzeme hakkında şöyle bir önerim olabilir. O da zaten emeğin çokluğu ve yeteneğe aygıdan dolayı, yoksa olumsuz olarak algılamayın. Bu emeği, deneyden öte geçemeyeceği belli bir bıçak için vermek artık karşı olduğum bir şey. Neden derseniz, zamanında yaptığım mikartayı uyduruk bir namlu ile kullanınca yeterince pişman oldum. Aynısı başkasına da olsun istemem.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #12 : 23 Mart 2012, 12:24:06 »
Bu emeği, deneyden öte geçemeyeceği belli bir bıçak için vermek artık karşı olduğum bir şey.
Aynı düşüncedeyim.
Bıçak hem geometrisi hemde detaylarında çok iyi olmuş. Bu işçilik ve emek sertleşebilir bir çeliğe yapılsaydı ne getirir ne götürür diye düşünecek olursak; işlemlerin hiç birinde bundaki uğraşıdan daha fazla uğraşılmayacaktı, yani malzeme zaten sertleştirme öncesi yumuşak olduğundan aynen bunu nasıl işliyorsanız öyle işleyecektiniz. Geriye bir tek maliyet götürüsü kalıyor ki o da zaten örneğin ck serisi bir çelik için düşünecek olursak en fazla 3-5 TL tutacaktı. Ayrıca ardından su verme deneyimi de yaşayacaktınız. Diyelim su verme sırasında çatladı kırıldı vs, en fazla onuda atardınız çöpe. Sonuçta yapılan bu işlemin düşük karbonlu bi çelikle yapılmasının yararı, yüksek karbonlu bir çelikle yapılmasının yararından daha az. Böyle çalışmalar için kişisel düşüncem zaten ucuz olan ck67 veya benzeri bir çelikle yapılması.

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
« Yanıtla #13 : 23 Mart 2012, 14:49:57 »
sn. Eylem ve sayın Sefa üstadlar  beğeniniz için çok teşekkür ederim. fikirlerinize saygı duyuyor ve katılıyorum.Sn Sefa hocam ilk çakı denememde aynı uyarıyı yapmıştı sağolsun.
fakat tam çelik le çalışmaya başlamadan son bir antreman yapmak istedim.
sevgi ve saygılarımla.

Enes78

• 79
  • Beyin bedava
  • Meslek: Okutman
  • Yer: Karabük
« Yanıtla #14 : 15 Mayıs 2012, 15:22:07 »
istanbul içerisinde yapacağım bıçaklarıma ağız açma işlemi yapacak arkadaşa tabiki şerit zımpara makinesinde 2 adet d2 300*3*30 lama vereceğim :D

Merhaba arkadaşlar. Öncelikle ustam çok güzel bıçak olmuş ellerinize sağlık. Modeli çok beğendim. Bu modeli yukarda belirtilen lama üzerinde uygulamak uygun mudur? Av bıçağı yapmak istiyorum uzun bir bıçak olursa kırılganlığı fazla olur diye düşünmekteyim. Uygun büyüklük nedir? D2 av bıçağı ve bu bowie modeli için uygun mudur? Değilse uygun boyutta ve türde çeliği kimden temin edebilirim?

Bir de Karabük'te ısıl işlem yapabilecek birileri var mı? Ya da ısıl işlem aşamasında kargo yoluyla yardımcı olabilecek birileri var mı? Ya da ben evde kendi imkanlarımla başarılı bir ısıl işlem uygulayabilir miyim? Harlı odun-kömür ateşiyle bu işlem başarıyla uygulanabilir mi?

Hep soru sormuş oldum. Siz değerli ustalarımın anlayışla karşılayacağından eminim.
"Without deviations from the norm, progress is not possible." Frank Zappa

tian92

« Yanıtla #15 : 15 Mayıs 2012, 16:42:55 »
Isıl işlem işini bende yapmak istiyorum ama profili bitirmem lazım. Ben mangalda ısıtıp yapmayı düşünüyorum. Olduğu kadarıyla. Başka türlü öğrenemeyeceğiz.

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
« Yanıtla #16 : 15 Mayıs 2012, 17:37:56 »
Sn ns06 isminizi bildeğim için bu şekilde hitap ettim kusura bakmayın elinizde reşat altın var her daim geçer akçe D2 :2up  istediğiniz modele göre dizayn edebilirsiniz sizin arzunuza ve zevkinize göre değişir büyük avdamı kullanacaksınız yoksa her daim ava çıktığımda yanımda olsun dal keser kemik kırarım balta gibi kullanırım derseniz dağ bayır modelleri var öyle bir profilden kesebilirsiniz yada uyguladığım model pumanın white hunter modeli çok amaçlı bir model hem avınızı yüzebilir sırt kısmı ile ufak dal-kemik kırabilirsiniz avlanma şeklinize göre kararı en iyi siz vereceksiniz daha üst sınıf çeliklerin teminini içine girerseniz Sn Özgür Özdemir ile irtibata geçebilirsiniz diğer sorunuz olan ısıl işlem den bende muzdarip durumdayım bir fırın yapana kadar arayış içinde olacağız anlaşılan :(.
değerli ustalar daha açıklayıcı bilgileri paylaşacaklardır

« Yanıtla #17 : 15 Mayıs 2012, 19:43:43 »
istanbul içerisinde yapacağım bıçaklarıma ağız açma işlemi yapacak arkadaşa tabiki şerit zımpara makinesinde 2 adet d2 300*3*30 lama vereceğim :D

Merhaba arkadaşlar. Öncelikle ustam çok güzel bıçak olmuş ellerinize sağlık. Modeli çok beğendim. Bu modeli yukarda belirtilen lama üzerinde uygulamak uygun mudur? Av bıçağı yapmak istiyorum uzun bir bıçak olursa kırılganlığı fazla olur diye düşünmekteyim. Uygun büyüklük nedir? D2 av bıçağı ve bu bowie modeli için uygun mudur? Değilse uygun boyutta ve türde çeliği kimden temin edebilirim?

Bir de Karabük'te ısıl işlem yapabilecek birileri var mı? Ya da ısıl işlem aşamasında kargo yoluyla yardımcı olabilecek birileri var mı? Ya da ben evde kendi imkanlarımla başarılı bir ısıl işlem uygulayabilir miyim? Harlı odun-kömür ateşiyle bu işlem başarıyla uygulanabilir mi?

Hep soru sormuş oldum. Siz değerli ustalarımın anlayışla karşılayacağından eminim.
Isıl işlem sorusunu D2 için mi soruyorsunuz?

Enes78

• 79
  • Beyin bedava
« Yanıtla #18 : 15 Mayıs 2012, 21:34:42 »
Isıl işlem sorusunu D2 için mi soruyorsunuz?

Evet D2 için soruyorum ustam. Elimden geldiği kadar elle şekillendirmeye çalışırım ancak ısıl işlem noktasında sanırım profesyonel ekipman ve profesyonel eller lazım. emrekipmen ustamızın bir yazısında D2 ısıl işleminin elektronik fırınlarda yapılması ile ilgili bir şeyler okuduğumu hatırlıyorum.

Enes78

• 79
  • Beyin bedava
« Yanıtla #19 : 15 Mayıs 2012, 21:43:19 »
Sn ns06 isminizi bildeğim için bu şekilde hitap ettim kusura bakmayın elinizde reşat altın var her daim geçer akçe D2 :2up  istediğiniz modele göre dizayn edebilirsiniz sizin arzunuza ve zevkinize göre değişir büyük avdamı kullanacaksınız yoksa her daim ava çıktığımda yanımda olsun dal keser kemik kırarım balta gibi kullanırım derseniz dağ bayır modelleri var öyle bir profilden kesebilirsiniz yada uyguladığım model pumanın white hunter modeli çok amaçlı bir model hem avınızı yüzebilir sırt kısmı ile ufak dal-kemik kırabilirsiniz avlanma şeklinize göre kararı en iyi siz vereceksiniz daha üst sınıf çeliklerin teminini içine girerseniz Sn Özgür Özdemir ile irtibata geçebilirsiniz diğer sorunuz olan ısıl işlem den bende muzdarip durumdayım bir fırın yapana kadar arayış içinde olacağız anlaşılan :(.
değerli ustalar daha açıklayıcı bilgileri paylaşacaklardır

Adım Enes :) "Merhaba" başlığı altında adımı belirtmemem benim hatam olmuş; kusura bakmayın. Verdiğiniz bilgiler için de ayrıca teşekkür ediyorum. Ustam, öncelikle ucuz materyaller kullanarak el yatkınlığımı geliştirme taraftarıyım. Hem forumdan okuduğum kadarıyla üst sınıf çeliklerin işlenmesi biraz daha zorlu olabiliyormuş. Bu nedenle basitten başlamak istiyorum. Önce işi öğreneyim. Malzemenin heba olmasını sevmem :)