Bıçak Sanatı - Forum

Türkiye'de çelik ustura yapımı

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
Türkiye'de çelik ustura yapımı
« : 28 Mayıs 2010, 03:26:41 »
Merhaba,
Forumda yeniyim  :) Türkiye'de çelik ustura yapımına dair bir bilgisi olan var mı? Şu anda üretim yok bildiğim kadarıyla geçmişte üretim var mıymış. İyi çalışmalar.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: Türkiye'de çelik ustura yapımı
« Yanıtla #1 : 28 Mayıs 2010, 09:21:08 »
bildiğim kadarıyla el yapımı usturalarda var ama sanırım bu gün antikacılarda, sanayi devriminden sonra el işinin yerini alan seri üretim usturalar daha çok bulunuyor.

hatta danıdığım bilirinde damascus ustura bile var..

ama şuan yapan varmıdır dersen hiç sanmıyorum :-[

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 28 Mayıs 2010, 11:00:52 »
Ustura çok çok uzun zaman boyunca kullandığımız bir teknoloji olduğundan ithalat denen meret icat edilmeden illa ki kendi usturamızı kendimiz yapmışızdır ancak bunun seri üretim ile gerçekleşip gerçekleşmediğini bilmiyorum. Duyduğum bildiğim bir yerli marka yok.

Kapalıçarşıdaki antikacılarda ustura da aradım ama sanki gördüklerim ithaldiler gibi. Gerçi bazıları tornayla yapılmış ahşap saplıydılar ve bunlara yerlidir diye yakıştırma yapmıştım ama sorunca satıcı onun yabancı olduğunu söylemişti.

Benim de bir ara kendime ustura yapıp jiletten de bir adım daha geriye gitmeye niyetim var. Bakalım ne zaman ustura döverim? Çelik var, ocak var, zaman yok, sıra gelmiyor...

NOT: Bir ara Rıfat Ilgaz'ın "Nerede o eski usturalar"ını yeniden okumak gerek. Belki arada geçen bir laf işe yarar...
« Son Düzenleme: 28 Mayıs 2010, 11:02:46 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 28 Mayıs 2010, 11:09:53 »
Valla benim de yapmak istediğim bir proje. Her hafta kafa kazıdığım için korkuyorum beceremezsem diye  :D

Burak Bey, eğer kendime yaparsam birkaç tane daha yaparım satışa. Arada Fırından Yeni Çıktı bölümünü kontrol edin, kim bilir bir gün forum üyelerinden biri yapıvermiş fazlasıyla  ;D
« Son Düzenleme: 28 Mayıs 2010, 11:12:04 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

ferroburak

• 539
« Yanıtla #4 : 28 Mayıs 2010, 13:53:21 »
Şu arkadaş 100 tane yapmış dediğine göre:
http://www.tzknives.com/Razors.html

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #5 : 28 Mayıs 2010, 14:21:13 »
Şu arkadaş 100 tane yapmış dediğine göre:
http://www.tzknives.com/Razors.html
Tim Zowada, kendisi gerçekten hoş şeyler yapan bir meslektaşımız  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 28 Mayıs 2010, 14:50:11 »

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

skull25

« Yanıtla #8 : 28 Mayıs 2010, 17:25:52 »
bir bilgilendirme yapayım.El yapımı usturaları bilemek konusunda çok zorlanabilirisiniz.Bu yüzden kullanmanızı tavsiye etmem ve her tıraştan sonra saatlerce bilemeniz gerekir standary süre 6 saat falan diye biliyorum.Bence kullanış açısından hiçde iyi değil...

« Yanıtla #9 : 28 Mayıs 2010, 20:41:29 »
Valla ben Ülkemizde yapıldığını sanmıyorum, geçmişte sık sık traş olduğum ama şimdilerde arada bir ancak zaman bulduğum bir usturam var, Solingen marka, çeliği konusunda bir fikrim yok ama öyle bilemesi filan uzun değil, doğal Arkansas taşına biraz sürttüğümde ve ardından deri masat çektiğimde "ustura" gibi :)) oluyor. Bir ara ( AEB-L geldiğinde)yapmaya başlayıp biryerlere bıraktığım bir ustura vardı, aklıma gelmişken bitireyim olmazsa.

ferroburak

• 539
« Yanıtla #10 : 28 Mayıs 2010, 22:47:15 »
Sizce bir usturayı sıfırdan yapmak ne kadar sürer?

ferroburak

• 539
« Yanıtla #11 : 28 Mayıs 2010, 22:53:06 »
Bu iş için ne gibi aletler gerekir sizce bıçaktakinden farklı olarak. Karbonu daha yüksek çelik herhalde iyi olur. Wikipedia'da bir anlatım var anladığım kadarıyla iki zor şey var yapımda, birisi bıçağın ucunun inceltilmesi diğeri de ortasının açılması. (İlgili kısmı çevirebilirim.) Bıçak ucunu inceltme işi için bileme/taşlama aleti lazım gibi diğeri için de şiş tarzı bir şey gerekir galiba.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #12 : 28 Mayıs 2010, 23:25:20 »
 Bir çok usturanın civa çeliğinden yapılmış olduğunu görüyorum. Kalemtıraşlarımdan gördüğüm kadarıyla civa çeliği gerçekten de umut vaadediyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ferroburak

• 539
« Yanıtla #13 : 28 Mayıs 2010, 23:38:21 »
Zowada gibi zanaatçılara sorsak bize anlatırlar mı ki nasıl yapıldığını  :-[

ferroburak

• 539
« Yanıtla #14 : 28 Mayıs 2010, 23:39:42 »
Konuyla ilgili hiçbir yazılı kaynak bulamıyorum 80'lik dedeleri alıp zorla konuşturmak/hatırlatmak mı lazım  >:D :D  :(

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #15 : 28 Mayıs 2010, 23:42:44 »
selam, ben ustura yaptım ama denemeye cesaret edemedim açıkcas. fark ettigim şey bıçak yapımına gore et kalınlıgını oldukça oldukça inceltmek gerekiyor. yakın zamanda yapabilirim yeniden. kısmet..

« Yanıtla #16 : 28 Mayıs 2010, 23:46:54 »
Sonuçta kıl kesecek, sert olmasında ve uzun süre keskinliğini korumasında yarar var. En zor işlerden ikisinden biri kıl kesmek diğeri kağıt.  Paslanır tercih edilecekse, karbon oranı %1 veya bu aralığa yakın, paslanmaz çelik olacaksa içerisinde biraz mangan, hatta karbür oluşturabilen diğer alaşım elemanları olmalı diye aklımdan geçiriyorum, ama özel olarak usturalarda ne kullanılır hiç araştırmadım. Aklıma gelen RWL 34, AEB-L, D2, 1095 olabilir hatta iyi ısıl işlem yapılırsa A420 de karbon oranı diğerlerinden daha az olmasına karşın oluşturduğu karbürlerden ötürü uzun süre keskinliğini koruyan bir çelik.yada W serisi ama memlekette bunların bir çoğunu bulmak zor. Bu durumda civa çeliği hem bulunabilen hem de bu özellikleri karşılayan bir çelik. Civa çeliğini de sanıyorum hep yuvarlak kesitli satıyorlar. Denemek gerekir ya da kaynak taramak. Ortasının açılmasından neyi kastettin anlamadım, biraz daha açabilirimisin ::)

« Yanıtla #17 : 28 Mayıs 2010, 23:48:06 »
selam, ben ustura yaptım ama denemeye cesaret edemedim açıkcas. fark ettigim şey bıçak yapımına gore et kalınlıgını oldukça oldukça inceltmek gerekiyor. yakın zamanda yapabilirim yeniden. kısmet..
Ustam sen gönder ben keyifle test eder sonuçları da paylaşırım ^-^

« Yanıtla #18 : 28 Mayıs 2010, 23:49:55 »
Çapı 350mm bant zımpara tekeri yaptım, mdf den. Sanıyorum bu iş için biçilmiş kaftan

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #19 : 28 Mayıs 2010, 23:55:27 »
Çapı 350mm bant zımpara tekeri yaptım, mdf den. Sanıyorum bu iş için biçilmiş kaftan
:2up
Ağız kalınlığı yaklaşık 0.2 milim civarında iç bükey taşlama süper olur. Bu iş için en iyi malzeme düz karbon çeliği olur herhalde. Karbürlerin inceliği nerdeyse pürüssüz ağız veriyor. Ya da AEBL mükemmel olur. Sonuçta jilet üretiminin dünya çapında ana hammeddesi bu çelik...
Ancak damascus'un da tadından yenmezdi hani.
Ustura yapımı sanıldığı kadar zor bir iş değil, sadece yaparken biyerini kesmemek lazım  :D

Kipmen Sanat web sitesi