Bıçak Sanatı - Forum

küçük tüpten ocak

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
küçük tüpten ocak
« : 05 Mart 2012, 12:42:17 »
Uzun zamandır yapmak istediğim brülör ve ocak işini en sonunda bitirebildim  :)
Brülör 1-1/4  parçalar ve 1 parmak borudan oluşuyor. Boru boyu 25 cm. Meme kısmını babam halletti, 12 mm lik sarı çubuğa hazır alınmış uç takıldı. İç delik çapını bilmiyorum, meme deliğinin 0,80 mm olduğunu sanıyorum. Hava deliğini uygun bir alev elde edene kadar büyüttüm. Hava ayar borusu biraz geniş olduğundan mıdır nedir havayı ya sadece açıyor ya da kapatıyor. Arası yok. Brülör kısmında sıkıntım havayı tamamen kısmadan yakarsam alev boru içinde meme ağzında yanıyor. Bu yüzden hava deliklerini tamamen kapatıp yakıyorum havayı sonra açıyorum. Böylece yanma konik ağızda gerçekleşiyor.

Kullanılan malzemeler
2 adet 1-1/4 manşon
1 adet 1-1/4 nipel
1 adet 1-1/4 kör tapa
2 adet dişli redüksiyon
1 adet konsantrik redüksiyon
25 cm 1 parmak boru

http://www.dailymotion.com/video/xp6h6o_brulor_tech

Ocak soba kovasından yapılma. İçine 2,5 cm seramik battaniyeden 2 kat döşedim ve alta bir ateş tuğlası koydum. Ön kapağı ytongdan yaptım. İçini refrakter harcım olmadığı için kaplayamadım.

http://www.dailymotion.com/video/xp7qjg_kucuk-tup-ocak_tech

Burada havalar çılgın attığı için balkonda uzun süreli bir deneme yapamadım, en uzun yakışım 1 dakika.  Boru hiç ısınmadı ama uzun süreli yakışta boru ısındığında ne olur, sıcaklık plastik hortuma kadar ulaşır mı, nelere dikkat etmeliyim bir fikrim yok. Bana sanki güzel olmuş gibi geliyor ama ilk çalışmalarda hataları görmek çok zor. Yapılan hataları ve yapılabilecek iyileştirmeleri söylerseniz çok sevinirim.

Ynt: küçük tüpten ocak
« Yanıtla #1 : 05 Mart 2012, 13:10:44 »
Güzel değil, mükemmel olmuş  :2up. Hiç endişelenme boru ısınsa ile hortuma kadar gelmez sıcaklık. Aklıma takılan tek konu tüp küçük olduğu için sürekli kullanımda yeteri kadar gaz çıkışı olmayabilir. İlk bir kaç dakikada sorun olmaz ama sanıyorum 10 dak filan yaksan besleme sorunu yaşatabilir. Bu sıvılaştırılmış gazlarda küçük hacimden fazla gaz çekmeye çalışınca bu tür sorunlar yaşanabiliyor. Herşey yerli yerinde olmuş Tolga ellerine sağlık.

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #2 : 05 Mart 2012, 13:24:21 »
harika bi proje olmuş bravo ;)
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #3 : 05 Mart 2012, 13:24:46 »
Güzel değil, mükemmel olmuş  :2up . Hiç endişelenme boru ısınsa ile hortuma kadar gelmez sıcaklık. Aklıma takılan tek konu tüp küçük olduğu için sürekli kullanımda yeteri kadar gaz çıkışı olmayabilir. İlk bir kaç dakikada sorun olmaz ama sanıyorum 10 dak filan yaksan besleme sorunu yaşatabilir. Bu sıvılaştırılmış gazlarda küçük hacimden fazla gaz çekmeye çalışınca bu tür sorunlar yaşanabiliyor. Herşey yerli yerinde olmuş Tolga ellerine sağlık.

Abi teşekkürler, çok sevindim olmuş dediğine  :)  Tüpü büyük tüpe çevirip brülör girişine bir vana koymalıyım değil mi?

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #4 : 05 Mart 2012, 13:31:18 »
harika bi proje olmuş bravo ;)

Ali çok teşekkürler  :)

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #5 : 05 Mart 2012, 13:43:44 »
Süper olmuş... Ellerinize sağlık.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #6 : 05 Mart 2012, 13:46:50 »
Ellerine sağık ustam. keşke  yapım aşamasını anlatan daha detaylı fotoğraflar olsaydı:)
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #7 : 05 Mart 2012, 13:59:41 »
ellerinize sağlık. çok güzel bir ocak yapmışsınız.  :2up

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #8 : 05 Mart 2012, 14:12:06 »
Süper olmuş... Ellerinize sağlık.

Çok teşekkürler

Ellerine sağık ustam. keşke  yapım aşamasını anlatan daha detaylı fotoğraflar olsaydı:)

Hüseyin çok sağol, işe pek harala gürele giriştiğimden fotoğraflamak hiç aklıma gelmedi. Yalnız Emre ve Taner çok ayrıntılı anlatıp fotoğraflamışlar, ben onlardan bakarak yaptım.

Murat çok teşekkürler, sana da kolay gelsin. Senin yaptığın ocağı takip ediyorum benimkine göre çok kapsamlı, çok güzel olacak  :)

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #9 : 05 Mart 2012, 14:36:22 »
Tolga tebrik ediyorum abi. benim de ne zamandır girmek istediğim bir çalışmaydı bu, senden destek alacağım haberin olsun:)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #10 : 05 Mart 2012, 14:42:57 »
tebrikler tolga, eline sağlık çok güzel olmuş.

birden ilk gaz ocağımı yapmaya çalıştığım ve ilk yaktığım günler geldi aklıma.. ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #11 : 05 Mart 2012, 14:47:09 »
Eline sağlık. Tam ben de brülör denemelerini yaparken çok güzel bir motivasyon oldu.  :2up

Emin, ben yakındayım, birbirimizi destekleriz. Ben kendime bir başlık açayım oradan süreci paylaşırız.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #12 : 05 Mart 2012, 14:49:35 »

Abi teşekkürler, çok sevindim olmuş dediğine  :)  Tüpü büyük tüpe çevirip brülör girişine bir vana koymalıyım değil mi?
Eh, arife tarif gerekmezmiş, sen çözmüşsün işi zaten  ^-^ Aslında bir şey daha var söylemek istediğim (kıllık yapıyor demezsen), bu seramik battaniyeler doğrudan alevi gördüğünde ömrü daha kısa oluyor diye biliyorum ama denemedim hiç. En azından sen gözlemini yazarsan bizde bu deneyimden yararlanmış oluruz.

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #13 : 05 Mart 2012, 15:06:21 »

Murat çok teşekkürler, sana da kolay gelsin. Senin yaptığın ocağı takip ediyorum benimkine göre çok kapsamlı, çok güzel olacak  :)
[/quote]
saolun. teşekkür ederim. biraz daha kontrollü bir ocak olacak düşünüyorum hayırlısıyla.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #14 : 05 Mart 2012, 16:10:06 »
Tolga, harika olmuş. Öyle uydur kaydır bir şey değil, temiz iş yapmışsın.
Eline sağlık.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #15 : 05 Mart 2012, 19:13:31 »
Eline sağlık. Tam ben de brülör denemelerini yaparken çok güzel bir motivasyon oldu.  :2up

Emin, ben yakındayım, birbirimizi destekleriz. Ben kendime bir başlık açayım oradan süreci paylaşırız.

valla çok sevinirim Eylem ^-^
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #16 : 05 Mart 2012, 19:37:42 »
güzel olmuş Tolga  :)  brülöre sankı hava az gelıyor gıbı  , alevden gördüğüm kadarı ıle.  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Mehmet DOĞAN

• 337
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Hatay /DÖRTYOL (Birecik)
« Yanıtla #17 : 05 Mart 2012, 20:28:38 »
gayet güzel görünüyor.
ön tarafta kullandıgın tuglamı yoksa gazbetonmu seçemedim.
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #18 : 05 Mart 2012, 20:47:15 »
Tolga tebrik ediyorum abi. benim de ne zamandır girmek istediğim bir çalışmaydı bu, senden destek alacağım haberin olsun:)
Emin çok teşekkürler, ne zaman istersen  :)
tebrikler tolga, eline sağlık çok güzel olmuş.

birden ilk gaz ocağımı yapmaya çalıştığım ve ilk yaktığım günler geldi aklıma.. ;)

Gökhan çok sağol, ocağı ve brülörü yapmak keyifliydi fakat ilk ateşi vermek çok heyecanlı oldu. Eşimi filan çağırıp gösterdim hala da gidip gelip seyrediyorum  :)

Eylem çok teşekkürler  :) , size kolay gelsin

Eh, arife tarif gerekmezmiş, sen çözmüşsün işi zaten  ^-^ Aslında bir şey daha var söylemek istediğim (kıllık yapıyor demezsen), bu seramik battaniyeler doğrudan alevi gördüğünde ömrü daha kısa oluyor diye biliyorum ama denemedim hiç. En azından sen gözlemini yazarsan bizde bu deneyimden yararlanmış oluruz.
Abi dermiyim öyle şey, benim şu anki kullanma sıklığımla sanıyorum battaniyenin ömrünü bitiremem  :)  Yalnız Emre uçuştuğunu söylemişti ve aldığım yer de aynı şeyi söyledi. Ben de bir dakikalık yanma içerisinde nohut büyüklüğünde birkaç parçanın ocağın ağzından fırladığını gördüm. Diğerlerini bilmiyorum ama seramik battaniyeye zarar veren faktörlerden biri olabilir. Harç aldığımda hemen yüzeyi kaplayacağım.

Tolga, harika olmuş. Öyle uydur kaydır bir şey değil, temiz iş yapmışsın.
Eline sağlık.
Abi teşekkürler  :)

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #19 : 05 Mart 2012, 20:53:33 »
güzel olmuş Tolga  :)  brülöre sankı hava az gelıyor gıbı  , alevden gördüğüm kadarı ıle.  ;)
Teşekkürler Taner. Ne tavsiye edersin, hava deliğini mi büyüteyim yoksa ayrıca hava girişi mi sağlamak lazım?