Bıçak Sanatı - Forum

Civa Çeliği Ustura

ferroburak

  • ***
  • 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #40 : 29 Şubat 2012, 00:51:12 »
1850 yılında teknik bir kitaptan usturayla ilgili bölüm, 10 sayfa İngilizce:
http://www.4shared.com/office/49vYtGxZ/Binder1.html

Oluklama işleminin bıçağın çark taşına boylamasına pozisyonda tutularak da yapıldığını yazmış. Usturada taşlamadaki açıyla biley açısı arasında 2 dereceden fazla fark olmaması gerektiğinden bahsediyor. Ağızdaki esnekliği ağzın inceliğiyle (ağzın inceliği yazıdan anladığım ve tecrübe ettiğim kadarıyla güvenlik ve kolay bilemeyle ilgili) ilişkilendirmiş. Bileme, kayış seçimi gibi mevzulara da kısaca yer vermiş. Okunmaya değer buldum.


ersenanahtar

  • ***
  • 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #41 : 29 Şubat 2012, 11:45:07 »
Sefa ustam yeni gördüm çok beğendim bende bir ustura yapmaya karar verdim bakalım nasıl bir ustura çıkacak ama çok hoşuma gitti ellerinize sağlık.. :)
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

muraterkut

  • ***
  • 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #42 : 29 Şubat 2012, 12:18:07 »
Sefa ustam yeni gördüm çok beğendim bende bir ustura yapmaya karar verdim bakalım nasıl bir ustura çıkacak ama çok hoşuma gitti ellerinize sağlık.. :)
hooppp, dur bakalım, başka işlerin var senin....  :-[
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

ibrahim 6360

  • ***
  • 407
  • Meslek: Ticaret
  • Yer: istanbul
Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #43 : 29 Şubat 2012, 12:31:12 »
Tebrikler ustam çok güzel görünüyor,tam bir sanat eseri olmuş ,ellerine kollarına sağlık darısı inşallah bizim başımıza   :2up :2up :2up
Fotoğraf "Çekilir", Resim "Çizilir" :)

Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #44 : 29 Şubat 2012, 18:34:13 »
Teşekkürler arkadaşlar, sağolun.

Mehmet GENÇ

  • ***
  • 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #45 : 03 Mart 2012, 07:26:26 »
Aslında bu çeliğe civa çeliği demelerinin nedeni yüzeyinin işlem sonrası çok iyi parlayabilmesi, yoksa zaten civayla falan bir ilgisi yok. Bu usturayla bugün dahil 2 kez tıraş oldum ama sadece yüzeyini kuruladım o kadar. Öyle şiddetli bir paslanma eğilimi olduğunu sanmıyorum. Bir örnek vereyim, 1989 da İstanbuldayken piyasadan bulunamayan bir anahtarı bu çelikten yapmıştım, hala paslanmadan duruyor, ama asitli meyveye vs bulaşsa sanırım aynı olmazdı ( bıçak için). Yanlış hatırlamıyorsam Bekir usta, ilk işlerinden birisini bu çelikten dövmüştü, ona da bir sormak lazım paslanma durumunu, okuyunca bilgi verecektir eminim.
aydınlatıcı bilgileriniz için çok teşekkür ederim.Saygılar
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

orhanbilgin

  • ***
  • 660
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #46 : 03 Mart 2012, 07:57:07 »
ustam ellerine sağlık şahane olmuş. Resmen 'bana hiç birşey dayanmaz her türlü keserim' der gibi bir hali var :)

Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #47 : 03 Mart 2012, 11:30:43 »
Teşekkürler Orhan.

tolga arıkan

  • ***
  • 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #48 : 03 Mart 2012, 13:29:49 »
Hocam eline sağlık, mükemmel olmuş  :2up

Yunus Emre TOK

  • ***
  • 1005
  • 1971
  • Yer: İZMİR
Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #49 : 23 Mart 2012, 14:54:26 »
hocam muhteşem olmuş ellerinize emeğinize sağlık güle güle iyi günlerde kullanın.
affınıza sığınarak bir sualim olacak bu civa çeliğini ;örn 25 mm çap sıcak olarak şahmerdanda dövülse sonra işlenip güzel ve kesici aynı zamanda sert bir bıçak olurmu ?  paslanma olasılığını göz önüne almazsak böyle bir uygulamaya girişmek istiyorum tavsiye edermisiniz çok teşekkürler sevgi ve saygılarımla

Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #50 : 23 Mart 2012, 14:57:05 »
Kesinlikle tavsiye ederim, mükemmel bir bıçak olacaktır eminim. Hele de sizin işçiliğinizle  :2up

Yunus Emre TOK

  • ***
  • 1005
  • 1971
  • Yer: İZMİR
Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #51 : 23 Mart 2012, 15:15:06 »
hocam yüreğime su serptiniz sağ olun var olun bu c.tesi müsait olabilirsem hem malzemeyi alıp hemde dövme işlemini gerçekleştirmek istiyorum bakalım hayırlısı çocuklar gibi sevindim vallahi suda sertleşebilmesi sertliği keskinliği ile yarı yolda bırakmayacak gibi hissediyorum.paslanması hiç önemli değil bakımlarını çok iyi yaparım fakat şimdi sevincik oldumya  model seçemem sağ olun hocam sevgi ve saygılarımla

Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #52 : 23 Mart 2012, 15:22:06 »
Sende sağol.

Süleyman CAN

  • *
  • 3
  • Meslek: torna-tesviye
  • Yer: turgutlu
Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #53 : 16 Eylül 2014, 21:53:54 »
hocam slmlar bnde 20 lik civa celiginden kucuk bir bicak yaptim hersey cok guzel gidrken isil islemden sonra bicak carpildi sorun ne olabilir

Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #54 : 16 Eylül 2014, 22:20:51 »
Çarpılmada bir sorun yok, bıçak formuna gelmiş bir çeliğin her zaman için çarpılma olasılığı vardır. Çarpılma, aformal kesitlerin olduğu malzemelerde (ki bıçak zaten böyle bir malzeme) her zaman yaşanabilir. Menevişleme sıcaklığına getirip bir miktar doğrultabilirsiniz. Olmaz ise yeniden tavlayıp, düzeltip ardından tekrar su verebilirsiniz.

Süleyman CAN

  • *
  • 3
  • Meslek: torna-tesviye
  • Yer: turgutlu
Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #55 : 16 Eylül 2014, 22:51:59 »
cevabiniz icin tesekkur ederim sefa ustam

Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #56 : 16 Eylül 2014, 22:55:20 »
Önemli değil  ;)

setnogrom

  • ***
  • 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
Ynt: Civa Çeliği Ustura
« Yanıtla #57 : 17 Eylül 2014, 09:54:02 »
Elinize sağlık çok güzel olmuş.xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)