Bıçak Sanatı - Forum

Kırık Katana.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
Ynt: Kırık Katana.
« Yanıtla #20 : 23 Şubat 2012, 16:56:10 »
hocam büyük geçmiş olsun. gerçekten üzücü bir durum ama tecrübe de bundan başka bir yolla kazanılmıyor maalesef :(
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

« Yanıtla #21 : 23 Şubat 2012, 19:43:46 »
ben de isi sakaya dokeyim dedim ama , sonra saka yapamayacak kadar uzuldugumu fark ettim. Aslinda katlamalara harcanan emekten cok beni uzen sey , herseyin sasilacak dercede  dogru gozukmesi . Hamonun yeri , sori , yan yuzlerdeki disbukeylik , bo-hi ,  kissaki vb. butun  geometri ders kitabina konulacak bir bicimde  dogru gozukuyor. Bir sene once neredeyse hic ilgilenmedigin bir tarzi simdi bu kadar dosdogru yapabilmis olman buyuk kaabiliyet  dogrusu.

Keske konustugumuz gibi daha dusuk derecelerde sulasaydin diye dusunmeden edemedim. Gecmis olsun.
Herkese duyarlılığından ötürü teşekkür ederim ama harbiden de üzülmedim.
Burak aslında 750-780 arasında su verdim, sorun su vermeden değil, sorun yapışmayan katlardaki havanın genleşmesi ve benimde hamonu kaybetmemek adına çekiçle eğrilen kısımları düzeltme yapmam. Menevişi yüksek tutup çekiçlesem bu kırık olmayacaktı ama bu seferde deneme amaçlı oraya buraya vurma sırasında kırılacaktı. Aynı hesaba geliyor  ;)
Ama "herşeyi doğru yapmışsın" demen bana yeter de artar bile, sevindim doğrusu  ^-^ sağol.

« Yanıtla #22 : 28 Kasım 2014, 10:44:56 »
Aşağıdaki yeni kırdığım Katana, malzeme K510 ( Böhler), yüzey işlemleri ve oluk açma işi bittikten sonra yüzeylere ve oluğa 220 kuma kadar zımpara yapıldı. Hamon için kil uygulamasından su verme işlemi gerçekleşti, su verme işlemi ısıl işlem yağında yapıldı. Sori ( kılıç eğimi) çok belirgin çıkmadı. Yüzeyde su verme sırasında oluşan ve farkedemediğim bir kılcal çatlak kırıma neden oldu. Konuyu bir başka başlıkta paylaşmıştım ama bu başlık zaten doğrudan bu işi ilgilendirdiğinden ve arşiv oluşturması açısından buraya da ekleme gereği duydum.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #23 : 28 Kasım 2014, 10:58:30 »
Öncelikle geçmiş olsun hocam
 Isıl işlem sırasında aşırı sertleşen bir çelik olmasından mütevellit gerginliği yüksek olan bir çelik bu yüzden çatlak oluşma ihtimali nedir.?
Bir diğer sorum neden civa çeliği bildiğim kadarıyla bu çeliğin hamonu çok belirgin olmuyor
« Son Düzenleme: 28 Kasım 2014, 11:01:43 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #24 : 28 Kasım 2014, 11:00:15 »
Osman görünen o ki bu çelikte çatlak oluşma olasılığı yüksekmiş  :)) neden civa çeliği, sadece denemek için.

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #25 : 28 Kasım 2014, 11:01:17 »
hocam geçmiş olsun
bizimle paylaşmadan katana mı yapıyorsunuz siz üzüldüm valla  ;)
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #26 : 28 Kasım 2014, 11:14:29 »
Teşekkürler Sefa ustam :)

Salih abi bazen yapım aşamalarını paylaşmak bıçağı-kılıcı yapmaktan zor geliyor.İşin ortasındayken resim çekmek en azından bana çok zor geliyor.2kişi olmak lazım biri çalışırken diğeri resimleyecek işleri :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

m.salih

• 559
  • salih 1983
« Yanıtla #27 : 28 Kasım 2014, 11:19:38 »
Teşekkürler Sefa ustam :)

Salih abi bazen yapım aşamalarını paylaşmak bıçağı-kılıcı yapmaktan zor geliyor.İşin ortasındayken resim çekmek en azından bana çok zor geliyor.2kişi olmak lazım biri çalışırken diğeri resimleyecek işleri :2up
farkındayım osman espiri yaomaya çalıştım yine
acaba bu civa çeliğine kolay ulaşabilirmiyiz diye sorsam kızar mısınız?

« Yanıtla #28 : 28 Kasım 2014, 11:20:48 »
Çok kolay ulaşılan bir çelik, neredeyse tüm malzemecilerde var.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #29 : 28 Kasım 2014, 11:22:31 »
Civa çeliği en kolay bulunan çeliklerden ama mil olarak var levha bulunmaz.Alıp dövmek lazım.Onun için benim kullanamayacağım çelikler listesinde :D
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

m.salih

• 559
  • salih 1983
« Yanıtla #30 : 28 Kasım 2014, 11:24:33 »
Çok kolay ulaşılan bir çelik, neredeyse tüm malzemecilerde var.
hocam teşekkür ederim ama Erzurumdayım ve inanın yıldım bir parça pirinç bulamadım
dövmek lazımsa benimde pörtföyden çıkar zaten  :(

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #31 : 28 Kasım 2014, 11:37:48 »
Bir sürü emek harcayıp iş bittikten sorna, birinin elinde kırlıp kazaya neden olmasından üzerine de bir sürü emeğin heba olamsından iyidir. Meraktan soruyorum, endüstride ısıl işlem, sıcak soğu şekillendirme  vb. sornası  kalite kontrol açısından yapılan standart test benzeri birşey var mı? Örneğin kritik endüstriyel kaynakların röntgenini çekiyorlar diye aklımda kalmış.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #32 : 28 Kasım 2014, 12:00:23 »
neyse gecmis olsun sefa hocam ALLAH önce can sagligi versin..

« Yanıtla #33 : 28 Kasım 2014, 12:24:52 »
Bir sürü emek harcayıp iş bittikten sorna, birinin elinde kırlıp kazaya neden olmasından üzerine de bir sürü emeğin heba olamsından iyidir. Meraktan soruyorum, endüstride ısıl işlem, sıcak soğu şekillendirme  vb. sornası  kalite kontrol açısından yapılan standart test benzeri birşey var mı? Örneğin kritik endüstriyel kaynakların röntgenini çekiyorlar diye aklımda kalmış.
Şimdiye kadar yaptığım kılıç ve bıçaklarda, su verme sonrası ve son yüzey işlemleri öncesi, o yapılan her neyse karşılaşabilme olasılığı olan tüm olumsuzlukları denemeye çalışarak kendimce test ettim. Bir aksilik varsa önceden ortaya çıksın diye. Endüstriyel anlamda test zaten başlı başına bir konu ve sektör. Malzeme Muayyene diye bir başlıkta inceleniyor, tahribatlı ve tahribatsız olarak iki ana başlıktadır ve her biri bir çok yöntem ve teknik gerektirir. Bunların içerisinde röntgenden ultrasona, manyetik parçacık testinden tutun çekme deneyine kadar bir çok yöntem kullanılır ve her biri kendi içerisinde başlı başına ayrı bir konudur.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #34 : 28 Kasım 2014, 20:43:01 »
Osman görünen o ki bu çelikte çatlak oluşma olasılığı yüksekmiş  :)) neden civa çeliği, sadece denemek için.

Öncelikle geçmiş olsun Sefa ustam. Bu civaçeliği denilen arkadaşla bende çok uğraştım Neredeyse 2 metre civarı dövdüm ama Allah rızası için 12 cm lik bir çakı namlusundan başka bir malzeme elde edemedim. Çok lanet bir malzeme. Daha önceki konuşmalarımızda bahsi geçmişti ve hayran kalmıştım ben bir bıçak çıkaramazken sen kılıç yapıyorsun diye. İnan en az senin kadar üzüldüm ustam. Bir de bu özünde zaten çok sert bir çelik  kılıç için uygunmuydu ki? Esnemeye gelir miydi?

« Yanıtla #35 : 28 Kasım 2014, 20:46:28 »
Verilecek yüksek menevişle rahatlıkla esneyebilirdi bence.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #36 : 28 Kasım 2014, 20:50:07 »
kötü olmuş, uygunsuz bır yerden kırılması dahada kötü olmuş  :(  hıç olmazsa ıkı tanto çıksaydı..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #37 : 28 Kasım 2014, 20:54:09 »
Bir tane bile çıkmıyor   ::)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #38 : 28 Kasım 2014, 20:57:12 »
 :-\  bırde şu yönden bakalım Sefa usta. cıva çelığı  katana zaten su verme aşamasında risk taşıyor bırde buna kıl eklenınce bence rısk dahada buyudu,mü acaba..?
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #39 : 28 Kasım 2014, 21:13:33 »
Bence haklısın, benzer şeyler benim de aklımdan geçti.