Bıçak Sanatı - Forum

Bor yağı

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Bor yağı
« : 21 Mayıs 2010, 21:00:36 »
Merhabalar ustalarım, dün gece yatarken  ;D aklıma geldi sizlerle paylaşayım dedim.Birdefasında biley yaparken daha önce bıçak  imalatı işinde çalışan bir kişi yanıma geldi ve muhabbet esnasında kendileirnin bıçak yağı olarak BOR YAĞI kullandıklarını söyledi,sanayide de 18 kg lık tenekede satıldığını gördüm fakat fiyat almadım, ne dersiniz yanık yağ yerine bu yağı kullanmak daha faydalı olabilir mi?Sizlere faydası oalbileceğini düşündüğüm için paylaşmak istedim zira ben henüz imalat işine girmedim :'(

Ynt: Bor yağı
« Yanıtla #1 : 21 Mayıs 2010, 21:54:58 »
Soytürk bor yağını biz genelde tezgahlarda ( freze, torna, testere vs) talaş kaldırmada soğutma amaçlı kullanırız, suyla karıştırarak tabi ki. Bu açıdan bakıldığında soğutma sıvısı olarak kullanılabilir, ancak içine karıştırılacak su miktarını bir çok kez deneyerek bulmak gerekir ki bu da uzun iş.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #2 : 21 Mayıs 2010, 22:01:30 »
Sefa ustam,  ben ısıl işlem için düşünmüştüm, yani olur mu diye?

« Yanıtla #3 : 21 Mayıs 2010, 22:25:32 »
Bende ısıl işlemi kastettim, yani ısıl işlemde kullanacağında suya karıştırdığını düşünürsek, her karışım oranı değiştiğinde soğutma hızı da değişecektir, uğraşması uzun iş demek istedim

SEA WORLD

• *
  • 18
  • Meslek: makina
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #4 : 14 Aralık 2012, 20:08:57 »
buharını teneffüs etmek zararlı olabilir.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #5 : 14 Aralık 2012, 20:34:26 »
2 gün sonra, kokusundan da atölyeye giremezsin Soytürk
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #6 : 14 Aralık 2012, 22:03:41 »

Aradan 2 yıl geçmiş  :D  tabi ki de denedim ve koku filan değilde çıkan sonuç beni tatmin etmedi , yanık yağa şimdilik devam  8)

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #7 : 14 Aralık 2012, 22:59:19 »
Cumartesi günü demirciye gitmiştim.Isıl işlemi bor yağında yaparsak eğer paslanma olmayacağını söyledi.Doğru mudur acaba? Öyleyse eğer ortaklaşa alalım.  :)
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #8 : 14 Aralık 2012, 23:00:47 »
Sonradan farkettim aradan 2 yıl geçmiş.  ;D
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

« Yanıtla #9 : 15 Aralık 2012, 00:55:05 »
Cumartesi günü demirciye gitmiştim.Isıl işlemi bor yağında yaparsak eğer paslanma olmayacağını söyledi.Doğru mudur acaba? Öyleyse eğer ortaklaşa alalım.  :)
Yanlıştır Sertaç, inanma  ;)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #10 : 15 Aralık 2012, 01:11:26 »
Yanlıştır Sertaç, inanma  ;)

Peki bunun başka bir çözümü çaresi yok mu abi?

« Yanıtla #11 : 15 Aralık 2012, 01:26:01 »
Paslanmanın çaresi, bakım, bakım, bakım  ;)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #12 : 15 Aralık 2012, 01:30:35 »
Paslanmanın çaresi, bakım, bakım, bakım  ;)

Kalıcı bir şey yok yani..Sulu zımparanın ardından bile anında küçük küçük oksitlenmeler meydana geliyor.Çok can sıkıcı bir durum.

« Yanıtla #13 : 15 Aralık 2012, 01:40:02 »
Sertaç aşağıdaki fotoğraf 1606 yılından kalma bir katana, sadece bakımla bu zamana kadar böyle kalmış.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #14 : 15 Aralık 2012, 12:20:50 »
Sertaç aşağıdaki fotoğraf 1606 yılından kalma bir katana, sadece bakımla bu zamana kadar böyle kalmış.

Daha bugün yapılmış gibi kalmış.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #15 : 15 Aralık 2012, 15:24:16 »
Bakım olarak ne önerirsiniz peki abi?

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #16 : 15 Aralık 2012, 21:04:30 »

Bor yağı  :D  :D   :D   :D  şaka bir yana sürekli yağlayacaksın ( WD 40  gayet başarılı ) .

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #17 : 15 Aralık 2012, 23:42:56 »

Bor yağı  :D  :D   :D   :D  şaka bir yana sürekli yağlayacaksın ( WD 40  gayet başarılı ) .

Bulursam en kısa zamanda alırım.  ;D

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #18 : 16 Aralık 2012, 14:51:12 »
Sertac kamelya yagi kullaniyorum kurudugunda ince bir film tabakasi gibi kaliyor .Ayrica kimyasal bir zehirde icermediginden  kullanima hazir duruyor bicaklarim .ayrica ballistol diye bir üründe var cokda basarili  wd 40 vs kullanmak yerine dogal seyler bana daha mantikli geliyor buda bir fikir :-\
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #19 : 16 Aralık 2012, 15:45:28 »
Sertac kamelya yagi kullaniyorum kurudugunda ince bir film tabakasi gibi kaliyor .Ayrica kimyasal bir zehirde icermediginden  kullanima hazir duruyor bicaklarim .ayrica ballistol diye bir üründe var cokda basarili  wd 40 vs kullanmak yerine dogal seyler bana daha mantikli geliyor buda bir fikir :-\

Doğal olan her zaman daha iyidir tabi. Onuda denerim. :)