Bıçak Sanatı - Forum

yeni bıçaklarımız

gökhan bakla

  • *****
  • 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #20 : 19 Mayıs 2010, 16:29:33 »
sinan eline sağlık hepsi çok güzel olacağa benziyor,

ayrıca sana en çok gerekecek makinaları bir şekilde edinmişsin, yanlız dikkat yarın bir tanede ocak yapayım falan dersin...!! aman diyiimmm....

« Son Düzenleme: 20 Mayıs 2010, 09:48:07 Gönderen: gökhan bakla »

Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #21 : 19 Mayıs 2010, 16:38:08 »
emre bey evet haklısınız şimdi denemesini yaptım bant zımpara ile iç bükey çalışma daha sağlıklı ve zevkli  ;)

Budur :2up

ersenanahtar

  • ***
  • 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #22 : 19 Mayıs 2010, 20:32:56 »
ersen eline sağlık hepsi çok güzel olacağa benziyor,

ayrıca sana en çok gerekecek makinaları bir şekilde edinmişsin, yanlız dikkat yarın bir tanede ocak yapayım falan dersin...!! aman diyiimmm....
ocağımızda var üstad :)
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

gökhan bakla

  • *****
  • 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #23 : 19 Mayıs 2010, 22:19:41 »
ooo propon ocak yapmışsın, iyice dalmışsın sen bu imalat işine..

eee geçmiş olsun o zaman sinan :D.
« Son Düzenleme: 20 Mayıs 2010, 09:47:53 Gönderen: gökhan bakla »

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #24 : 20 Mayıs 2010, 02:07:16 »
emre bey evet haklısınız şimdi denemesini yaptım bant zımpara ile iç bükey çalışma daha sağlıklı ve zevkli  ;)

 :2up Ne diyeyim, malzeme önemli değil, yetenek var, sabır var, bir de ısıl işlem olayında biraz kafa patlat bakalım artık, zamanı gelmiş  >:D

Kipmen Sanat web sitesi

ersenanahtar

  • ***
  • 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #25 : 20 Mayıs 2010, 08:35:07 »
evet emre bey  :) sıra ısıl işlemde ben size elimdeki bıçaklardan bir tane göndereyim diyorum birde çelik parçası belki bu şekilde ısıl işlem konusunda nasıl bir yol izleyeceğim konusunda daha yardımcı olabilirsiniz ne dersiniz..
propan oacakla çok zor olucak farkındayım ortam sıcaklığını yakalamam lazım siz bana bu konuda önayak olun lütfen  ;)
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #26 : 21 Mayıs 2010, 00:51:06 »
DIN 1.4110 veya AISI 440A tipi çelik: ısıl işlem:
http://www.azom.com/details.asp?articleid=1024

Östenizasyon (yağ ya da hava) : 1010 - 1060 C
260 C menevişleme = 55-56 HRC...

İstersen bir tanesini yolla bana, ben sertleştirip menevişleyip geri göndereyim sana, bakalım propanda aynı şekil sertliği yakalayabilecek misin?

İp uçları: Propan fırını dışında tamamen her yer zifiri karanlık olmalı, çeliğin rengini kafada not et: en az aynı renkte 10  - 15 dakika çeliği sabit tutman gerekiyor (muhteşem zor, imkansız da olabilir)...

Basit çözüm: Propan fırınına bir termokupl takarsın, bir SSR'a bağlı bir selenoid valf ile bir elektronik termostat gerekiyor, bunlarla propan ocağın bir ısıl işlem fırınına dönüşebilir.
Maliyet:
Termokupl yaklaşık 100 lira,
Termostat yaklaşık 50-60 lira,
Selenoid valf ve SSR(çok emin değilim ama termostat ile aynı fiyatlardadır sanırım). Toplamda yaklaşık 200 - 250 YTL masraf.

Mantığı: Propan ile ısınan ocak termokupl ile ölçülür ısısı sürekli. Termokupl termostatta kurulan değeri bulduğunda termostat SSR'a bir sinyal gönderir, SSR selenoid valfi kapatacak akımı yollar. Ocak o derecede ısınmayı durdurur, brülör söner, ısı düşmeye başlar, Termokupl kurulan değerin altında bir değer okuduğu anda selenoid valf yine açılır ve o ısıda propan ocağa girer girmez yine yanmaya başlar ve ısı yine yükselmeye başlar. Ve bu şekilde ısı bir dalgalanma şeklinde kurulan ısıda sabit durur... Eğer göz kararı başarılı olamazsan bu seçeneği ciddi ciddi düşünebilirsin.. Ya da bir kaç  bin liraya hazır elektrikli fırın veya 300-400 liraya kendi elektrikli fırınını yapabilirsin. Ancak sanatçı sensin, bu üretimi gerçekten işler hale getiren de zaman içinde yine sen olmalısın (ısıl işlem), ya da hiç bişeyle uğraşmazsın üretir üretir ekipmanı olan bir ısıl işlem firmasına yollarsın toplu ısıl işlem için...

Seçenekler bu kadar aklıma gelen...


Kipmen Sanat web sitesi

ersenanahtar

  • ***
  • 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #27 : 21 Mayıs 2010, 10:23:12 »
emre bey verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim,aklımdaki birkaç sorunu aydınlatmış oldunuz.
bu şartlar altında ya alıcağız yada bi elektrikli fırın yapıcağız ;)

bursa dan bir kaç ısıl işlem firması ile görüştüm 1 lira gibi rakamlara tanesini ısıl işlem yapıyorlar,analizini yaparız çeliğin dediler oa göre ısıl işleme tabi tutarız dediler..
fkat benim içime sinmiyor o kadar uğraştığım bir bıçağın başından sonuna kadar kendi el emeğim ile olmasını isterim isterse astarı yüzünden pahalı olsun....
çabam bunda dolayı  :) size bir tane bıçak ve göndermek isterim emre bey adresinizi verirseniz bugün kargo yapabilirim..
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

Akın Özcan

  • ***
  • 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #28 : 22 Mayıs 2010, 01:56:17 »
Emre abi benim akılıma takıldı şimdi;
Elimizde ssadece temokpul var, regülatör ve klapa ile gaz ve hava girişini kontrol ediyoruz veya etmeye çalışıyoruz.

Sadece bunlar ile ne kadar olur hiç bir fikrim yok daha önce propan ocağı kullanmadığım için de bilmiyorum. Uygun miktarda seramik elyaf bulana kadar da bilemiycem heralde  :'( Adamlar 7 metreden aşağı satmıyor.

Yani sadece kafamda oluşan şeyden bahsediyorum. Fırını, gaz ve hava girişi ile belli bir aralıkta (+- 50 derece) sabitlemek mümkün olmaz mı?

Belirli bir sıcaklık için termokpul ile ölçerek belli yakıt girişini ve hava girişi ile ayarlayamaz mıyız?

Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #29 : 23 Mayıs 2010, 01:32:37 »
Emre yanıtlayana kadar ben hemen konuya bir yanıt vereyim, yapabilirsin, zaten Emrenin sözettiği şeyler de bunu otomatik olarak yapacak. Ama elbette bir gözün termokupl da ha bire uğraşır durursun, gaz ver gaz kapa....Uğraşırım dersen olur.

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #30 : 23 Mayıs 2010, 02:23:31 »
Akın, el göz ayarıyla bir miktar kontrol edebiliyorsun, ancak bunu 3-4 dakikadan sonra yapabilmek ciddi sorun olmaya başlıyor, 10 dakika filan aynı ısıda tutmak ise tam bir işkence... Dalgalanma ister istemez 30 - 50 derece civarında oluyor, ancak bu miktar çok ciddi ısıl işlem açısından, mesela 1095'i 800 derecede bir saat tutsan sabit pek bir tane büyümesi olmaz, ancak 830 dereceyi 1 dakikalığına görse tane büyümesi bıçağı kullanılmaz hale getirebilir.

Bu yüzden iyi izole edilmiş bir fırında otomatik kontrol kompleks çelikler için şart. Ancak düz karbon çeliklerinde (1080 ve altı) elle kontrol iş görür. 5 dakika kadar demlenme ile su verilebilen her tür çelikte söylediğin gibi gazı elle ayarlayarak başarı yakalamamız mümkün, ancak bunun üstünde demlenme gerektiren çeliklerde el-göz ayarı pek mümkün değil. Bir yöntem var, onu deneyebilirsiniz. Bu yöntemle ben sadece el ayarı ile başarılı sayılabilecek bir D2 ısıl işlemi yapmıştım, ancak gerçekten bunu yapabilmek müthiş bir gayreti gerektirmişti, düşünürsen 1020 derece civarında tam 30 dakika kadar sabit tutmak nerdeyse imkansız... Bunun için ocağın içine bıçağın içine girebileceği iki ucu ocağın dışına taşan bir demir boru yerleştiriyorsun, ısı boru içine borunun çeperlerinden yayıldığı için bu ısınma ocağın içindekine nazaran çok daha homojen oluyor.  Termokupl ölçümünü borunun içinden yapıyorsun, bıçak boru çeperlerine değmeyecek şekilde bir tuğla parçanın üstünde duruyor. Ocaktaki ısı dalgalanması boru içinde çok aşırı yaşanmadığından düz ocaktakinden çok daha uzun süre bıçağı östenizasyon ısısında sabitleyebiliyorsun. Ancak en azından termokupl ve ısı ölçümü yapabileceğin bir dijital termostata sahip olman her halükarda güzel bişey. En azından dövme sırasında doğru ısılar aralığında çalıştığından emin olabilirsin.

Sonuçta dediğin +-50 derece oynama 100 derecelik bir dalgalanmadır ki bu kabul edilebilecek bir ısı dalgalanması değildir. Benim çalıştığım elektrik fırınında maksimum dalgalanma +-5/6 derecedir, bu da 12 derece civarı bir toleranstır. Ancak gaz ocağında ısıl işlem yapsam şöyle yapardım:
D2 örneğini vereyim: Alt östenizasyon limiti 1000 üst limit ise 1050 derece civarında. bu 50 derecelik toleransı şöyle kullanırdım, ocakta önce bıçak yokken denemelerde iyi olasılıkla ne kadar dalgalanma olduğunu saptardım, sonra limitlerin özellikle altına düşmeyeceğim bir hedef ısı seçerdim. Ocağın ısı hedefini aşağı doğru elden kaçırmak daha kolaydır yukarı doğru kaçırmaktan, yani elle kontrol ederken 1000 dereceyi geçip elle ortalama dalgalanmanın tam kendisini artı olarak hedefe eklerdim. Yani 35 derece dalgalanma oluyorsa yaklaşık 1030 dereceyi hedef seçerdim, bu sayede 1000 derecenin altına düşmemeyi başarabilirken 1050'yi de geçmezdim. Zaten gazı kapatır kapatmaz ısı hemen düşer, bu yüzden belli bir ısıyı geçmek kolay değil ama bu düşüşü kontrol edemeyip ocağın fazla soğumasına neden olmak çok mümkün. Örneğin ocak ısısı 1040 derece civarını bulduğunda hemen gazı kapatsan en fazla 1042 dereceyi filan görebilirsin, sonra hızla 1030'a doğru düşüverecektir ısı, daha 1030 olmadan, 1035 civarında hemen gazı açsan bile yine de bir miktar düşmeye devam edip düşme hızı yavaşlayıp bir noktada duracak sonra önce çok yavaş artmaya başlayacaktır. 1015 civarlarını görürsün (ocağının izolasyonuna göre tabii) 1030-1035 civarında gazı açsan. Sonra yavaş yavaş yine 1040'lara doğru ısınmaya başlar ve sen hemen gazı kapatırsın. Bu böyle gider. Ocak zamanla daha hızlı ısınır, soğuması da yavaşlar, cünkü zamanla izolasyon da ısınır. Bu yüzden hep gözün ısı değerlerinde olmalı, ocağın ısınma hızını ve her adımdaki değişen soğuma hızlarını hissetmelisin. Bunun en iyi yolu da o ocağa iyice alışmaktan geçiyor...

Kipmen Sanat web sitesi

Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #31 : 23 Mayıs 2010, 03:03:18 »
 Alaşımlı çelikler için kapalı fırın dışında alternatifi çok sağlıklı bulmuyorum. Akın anladığım kadarıyla bir önceki mesaja dayalı olarak sormuştu. Gaz püskürtmeli ocaklarda bence termokupla çok fazla güvenmemek gerekir, nedeni işin içine dinamik sıcaklığın ani olarak girmesi, bu durumda sağlıklı ölçüm yapmak çok zor, ama yalın karbonlu çeliklerde işe yarayabilir. Bu kadar işle uğraşmaktansa fırın yapmak bence çok daha kolay.

Akın Özcan

  • ***
  • 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #32 : 24 Mayıs 2010, 00:59:31 »
Ayrıntılı yanıtlar için çok sağolun.

İçimde hala, bu bıçak yapama sevdasına iyice bulaşmadan (sonrasında kurtulmak pek münkün değil anladığım kadarıyla) bir iki bıçakla kurtulabilirmiyim diye bir umut var sanırım.  :D

Kendime geçici ve kolay çözümler aramam da bundan herhal. :-[

ersenanahtar

  • ***
  • 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #33 : 24 Mayıs 2010, 19:46:14 »
bıçaklarımızın delikleri delindi son temizliği yapıldı  ;)
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

ersenanahtar

  • ***
  • 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #34 : 24 Mayıs 2010, 19:49:58 »
daha iş çok ısıl işlem,prinçler sap malzemesi:) manda boynuzu düşünüyorum veya kök ağaç ceviz olabilir..
mikartada da deneyeceğim...
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #35 : 24 Mayıs 2010, 23:03:43 »
daha iş çok ısıl işlem,prinçler sap malzemesi:) manda boynuzu düşünüyorum veya kök ağaç ceviz olabilir..
mikartada da deneyeceğim...

Süper görünüyorlar Sinan  :2up, hadi bakalım, daha en civcivli kısmına girişmedin. Son perdah ve kabza işlerinde kolay gelsin...

Alaşımlı çelikler için kapalı fırın dışında alternatifi çok sağlıklı bulmuyorum. Akın anladığım kadarıyla bir önceki mesaja dayalı olarak sormuştu. Gaz püskürtmeli ocaklarda bence termokupla çok fazla güvenmemek gerekir, nedeni işin içine dinamik sıcaklığın ani olarak girmesi, bu durumda sağlıklı ölçüm yapmak çok zor, ama yalın karbonlu çeliklerde işe yarayabilir. Bu kadar işle uğraşmaktansa fırın yapmak bence çok daha kolay.

Sefa ustam, tamamen katılıyorum, bazı yöntemler olsa da alaşımlar için açık ocak çok çok şans ve tecrübe gerektiren bir ortam...

Ayrıntılı yanıtlar için çok sağolun.

İçimde hala, bu bıçak yapama sevdasına iyice bulaşmadan (sonrasında kurtulmak pek münkün değil anladığım kadarıyla) bir iki bıçakla kurtulabilirmiyim diye bir umut var sanırım.  :D

Kendime geçici ve kolay çözümler aramam da bundan herhal. :-[

Hehehe, tamamen anlıyabiliyorum seni. Aslında haklısın bir bakıma, kolay bir yolu var, basit çelikler ve kömür ocak  :2up...

Kipmen Sanat web sitesi

ersenanahtar

  • ***
  • 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #36 : 27 Mayıs 2010, 18:01:40 »
Dün yaptıgım bir bıçak sap konusunda ne düşüncelerinizi bekliyorum balçak yapayım mı ?
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #37 : 27 Mayıs 2010, 18:11:23 »
Çok güzel bir çalışma, sırttaki yivden namludaki yive herşey çok güzel. Bence bu tip bir bıçakta balçak olmasa da olur...

Kipmen Sanat web sitesi

Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #38 : 27 Mayıs 2010, 18:17:38 »
Çok çok güzel olmuş, herşeyi çok dengeli ve yerli yerinde olmuş, Sinan tebrik ediyorum. :2up Bence balçak yapma.

ersenanahtar

  • ***
  • 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
Ynt: yeni bıçaklarımız
« Yanıtla #39 : 27 Mayıs 2010, 18:34:24 »
teşekkür  ederim sağolun.. mikarta deneyimmi acaba ..
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...