Bıçak Sanatı - Forum

epoksi ile hamon yapmak

Erol YURTSEVEN

• *
  • 37
  • Meslek: masa ve sandalye imalatı
  • Yer: BURSA
Ynt: epoksi ile hamon yapmak
« Yanıtla #20 : 09 Şubat 2012, 12:39:05 »
asitte bekletiyoruz derken ? nasıl bir asitvene kadar süre beklemesi lazım
Çeliği aşındıran herhangi bir asit kullanılabilir, ama her asit türünün PH seviyesi ve tipi ile ilgili değişkenleri vardır, hatta havanın ısısı bile oldukça önemli bir değişken olabilir. Hamon için veya Damaskus harelerin görünür hale gelmesi için genelde nitrik asit, demir 3 klorür, sitrik asit (limon), asetik asit (sirke) gibi kimyasallar kullanılır. Ancak bunların etkileri çeliğin tipine göre değişkendir, bazı çalışmalarda asetik asit işe yararken bazı durumlarda nitrik asit tercih edilebilir, bu biraz da yapanın tercihine ve zevkine kalmış bişey. Hamon'u ortaya çıkarmak için asit olmasa da olur, zaten sert bölge ile yumuşak bölge farklı şekillerde ve hızda aşınır aşındırıcılar karşısında, eğer düz bir levha ile değil de serbest aşındırıcılarla hamon oluşmuş yüzey aşındırılıyorsa sert yüzey daha zor aşınırken yumuşak bölge daha hızlı aşınma eğilimindedir, ayrıca aşındırıcı malzemenin yüzeyde bıraktığı oyuk ya da çizik farklı derinlikte olacağından yüzeyde ışığın yansımasını farklı yapacaktır çeliğin farklı yumuşaklıkta olan bölgeleri. Asıl Japon perdahında su taşları ve hamonun sert bölgesinde ayrıca yapılan parlatma uygulamaları asitsiz, kimyasalsız da hamon'u oldukça net bir şekilde görünür kılar...

ne diyim ben sana usta allah razı olsun sağol :2up

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #21 : 04 Mart 2013, 13:05:00 »
Epoksi ile yapılan hamona bir örnek daha eklemek istedim. Büyük olan dte3 üyesidir.

Yağda su verildikten sonra.

40 kumda ancak bu kadar görünüyor.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #22 : 04 Mart 2013, 14:16:58 »
gayet iyi olmuş gibi gözüküyor. Nasıl bir çelik kullandığını yazmamışsın.  Direk demir klorur ya da nitrik asit gibi sert eriticiler yerine bence öncelikle beyaz sirke ya da limon suyu gibi hafif sıvılar dene derim. En ac 1200 kumdan sonra bu işleme girişmeden de yüzeyi tam olarak yağdan arındırmalısın . Sıcak su + deterjan . ve aseton yeterli oluyor. Bu işlerde sulamayı gereken en alt derecede tutup su ya da çok hızlı yağları tercih etmek daha iyi olabiliyormuş. Devamını merakla bekliyoruz. Kolay gelsin.

not : taşlamalar gayet güzel oluyor artık . Artık usta sayıldığından nacizane bir eleştirim olacak : bıçağın boyun kısmı ya da en azından  namlu-kabza geçişi de yumuşak kalmak zorunda . bir dahakinde oraları da epoksi ile örtmen gerekiyor.
« Son Düzenleme: 04 Mart 2013, 14:22:56 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #23 : 04 Mart 2013, 15:27:52 »
gayet iyi olmuş gibi gözüküyor. Nasıl bir çelik kullandığını yazmamışsın.  Direk demir klorur ya da nitrik asit gibi sert eriticiler yerine bence öncelikle beyaz sirke ya da limon suyu gibi hafif sıvılar dene derim. En ac 1200 kumdan sonra bu işleme girişmeden de yüzeyi tam olarak yağdan arındırmalısın . Sıcak su + deterjan . ve aseton yeterli oluyor. Bu işlerde sulamayı gereken en alt derecede tutup su ya da çok hızlı yağları tercih etmek daha iyi olabiliyormuş. Devamını merakla bekliyoruz. Kolay gelsin.

not : taşlamalar gayet güzel oluyor artık . Artık usta sayıldığından nacizane bir eleştirim olacak : bıçağın boyun kısmı ya da en azından  namlu-kabza geçişi de yumuşak kalmak zorunda . bir dahakinde oraları da epoksi ile örtmen gerekiyor.
Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Kullandığım çelik 1070. Isıl işlemi 840 derecede ayçiçek yağında yapıldı. Aslında bunları yazmamamın tek nedeni konu olarak epoksi ile hamon yapılabildiğini göstermekti. Hamonu belirginleştirme kısmına gelince benim kullandığım yöntemi sırasıyla aktarayım. Öncelikle 1200 kum perdah yapıyorum. Sonra polisaj ile güzelce parlattıktan sonra kirden arındırmak için sıcak su ve cif krem(Sade olanı) ile yıkıyorum. Yıkama işleminden sonra peçete ile silip namluya bir daha dokunmadan bıçağın delik kısmından ip ile bağlayarak demir 3 klorürün içerisine bir kereye mahsus daldırıyorum. Yeterli gördüğümde bıçağı çıkarıp cif krem ile tekrardan ve iyice yıkıyorum. (Cif krem kullanmamın sebebi yüzeydeki tabakayı çok iyi temizliyor.) Son olarak polisaj yapıp sonlandırıyorum.
En son yaptığım bir çalışmadan örnek: http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3784.20
Sirke, limon hatta domates bile denediğim oldu. Bence bu yöntemler hem çok zaman alıyor hemde iyi sonuç vermiyor.

Ricasso kısmının epoksi ile kaplanması ve bu şekilde ısıl işlem yapılması  kanırtma işlemi esnasında olası kırılmaların önüne geçilebilir. Fakat bu bıçak edc misali ufak işlerde kullanılacağı için çok fazla zorlanacağını tahmin etmiyorum. Bir diğer düşüncemde hamonun aşağı kayabileceğini var sayarak sürmedim. Lakin ağız kısmına kaydırırsam tekrardan ısıl işlem yapmak zorunda kalırım.

Ustam bu arada ustalık kim ben kimim. Benimkisi şuan için severek yaptığım bir hobi bir eğlence. :)

« Yanıtla #24 : 04 Mart 2013, 18:37:48 »
Murat, detaylı bir çalışma ve örnekleme olmuş, ellerine sağlık, paylaşım için de teşekkürler.

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #25 : 04 Mart 2013, 19:11:52 »
Rica ederim Sefa ustam. Hamon yapmayı isteyen fakat başaramayacağını düşünen onlarca üyemiz olduğunu tahmin ediyorum. Kolay bir yöntemle onları cesaretlendirmek ve bu sanatın içine çekmek ve istiyorum. Umarım faydalı olur.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #26 : 04 Mart 2013, 19:16:49 »
muratcım eline sağlık ama epoksi ile ısıl işlem yapmak pek sağlıklı bir çalışma değil  bence daha sağlıklı bir kil karışımı yapsan iyi olur bu epoksilerde kullanıla malzemeler sıcaklıkla reaksiyona girdiğinde ilerliyen dönemlerde kalıcı rahatsızlıklar verebilir  ;)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #27 : 04 Mart 2013, 19:39:49 »
muratcım eline sağlık ama epoksi ile ısıl işlem yapmak pek sağlıklı bir çalışma değil  bence daha sağlıklı bir kil karışımı yapsan iyi olur bu epoksilerde kullanıla malzemeler sıcaklıkla reaksiyona girdiğinde ilerliyen dönemlerde kalıcı rahatsızlıklar verebilir  ;)
Önemli bir konuya değindin Özgür abi. Genelde açık havada ısıl işlem yapıyorum ama yinede hoş bir durum değil. Aslında kil ile çalışmayı çok istiyorum. Fakat nedense bir türlü bu konuya önem vermedim. Artık bir an önce kil yapmayı öğrenmem gerekiyor.