Bıçak Sanatı - Forum

Bowie

Bowie
« : 11 Mayıs 2010, 17:03:32 »
Daha önce dövdüğüm, ama katananın işlerinden ötürü bekleyen dövülmüş işlerden birisi. Türkçe karşılığı nedir bilemedim o yüzden kendi bowie yazdım.
Burada sap malzemesine dikkatinizi çekerim. Kimileri Anadolu çalıları sınıfında ama kimileri de epeyce fazla gelişerek ağaç formuna geçen Anadolu daki söylenişiyle "Çıtlık" diğer bir deyişle "Sakız" ağacı. Ağaç inanılmaz boya veren ve yağ esterleri içeren bir ağaç, bu yağlar doğal olarak ağacı koruyor ve uzun yıllar mikroorganizmalar ağaca zarar vermiyor. Oldukça sert, işlenmesi çok rahat, işlem sonrası sert ve pürüzssüz bir malzemeyle ovarsanız çok parlıyor, sudan etkilenmiyor. Bence desenleri de müthiş.
Çelik 1060 yalın karbonlu çelik, ana formu döverek verdim, ardından zımpara vs. Balçak demir ( 10x20 lama) üzerindeki desenler kalemle oyulup pirinç akıtma ile yapıldı ( çok hatalı oldu ama öylece kullandım, beğenmedim :(). Bıçak üzerindeki renkler menevişleme ile. Toplam uzunluk 365 mm, en kalın yeri 3.6, uçta 1mm, en 38mm, namlu 230 mm, su verme 850 derece (Ortam su), menevişleme 220 derece.
« Son Düzenleme: 11 Mayıs 2010, 17:48:12 Gönderen: sefa çabuk »

Ynt: Bowie
« Yanıtla #1 : 11 Mayıs 2010, 17:04:09 »
.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #2 : 11 Mayıs 2010, 17:16:08 »
Cok guzel olmus hocam , ellerine saglik. Ben kendi hesabima menevisleri cok begendim. Demir balcaktaki rengi de mi sicak menevisleme ile verdin? Ya da soyle diyeyim; balcak son haline geldikten sonra mi menevisledin? sarilar hic etkilenmedi mi?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

« Yanıtla #3 : 11 Mayıs 2010, 17:19:22 »
Aynen dediğin gibi oldu, önce tüm yüzey işlemlerini bitirdim, parlattım ve ısıyı verdim, renkler oluştuğunda ısıyı kestim hemen suya soktum. Sanıyorum200-250 derece civarıdır, bu sıcaklıkta pirinç daha bir hoş renk alıyor zaten.

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #4 : 11 Mayıs 2010, 17:38:37 »
Eline sağlık Sefa hocam, harika olmuş  :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 11 Mayıs 2010, 18:15:51 »
Oy oy oyyyy. Çok güzel olmuş.

Cıtlık ne? Antep fıstığının aşısızı olan cırtlık mı bu? Hani karabiber tipinde yemişi olan?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #6 : 11 Mayıs 2010, 18:40:54 »
Acaip bişey olmuş baba  :2up :2up Kabza "frame" (çerçeve) kabza değil mi? Çerçeveyi hazırlaman da, balçak da, ahşap da süper... Pirinç akıtma dediğini acaba oksijen-asetilen ile mi yaptın? Flux (dekapan) kullandın mı?

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #7 : 11 Mayıs 2010, 19:18:33 »
Oy oy oyyyy. Çok güzel olmuş.

Cıtlık ne? Antep fıstığının aşısızı olan cırtlık mı bu? Hani karabiber tipinde yemişi olan?
Öyle Eylem, aynı familya. Aşısız oldumu çıtlık aşılı antep fıstığı, bir farklı cinsi de çok  büyüyünce sakız.
Acaip bişey olmuş baba  :2up :2up Kabza "frame" (çerçeve) kabza değil mi? Çerçeveyi hazırlaman da, balçak da, ahşap da süper... Pirinç akıtma dediğini acaba oksijen-asetilen ile mi yaptın? Flux (dekapan) kullandın mı?

Usta valla buna frame kabza dendiğini bilmiyorum :-[ öyle diyorsan öyledir orta kısım movengui. Pirinç akıtma aynen dediğin gibi, aslında sert lehim. Oksi-asetilenle yaptım. Normal pirinç tel ( kaplamalı değil)kullandığım için dekapan kullandım ( boraks).

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #8 : 12 Mayıs 2010, 08:54:45 »
Ustam Eline sağlık enfes olmuş
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

SERDAR

• 259
  • Meslek: Özel Sektör Çalışanı (Orman Ürünleri)
  • Yer: ANTALYA
« Yanıtla #9 : 12 Mayıs 2010, 09:59:54 »
Sefa Abi ellerine sağlık çok güzel olmuş gene.
Çıtlığı bana henüz bir odun parçası iken göstermiştin o odundan böyle bişey çıkacağı kimin aklına gelirki (tabiki Sefa Usta'nın)
Saygılar.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #10 : 12 Mayıs 2010, 11:46:52 »
geçekten harika bir bıçak... :2up

elinize sağlık...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #11 : 12 Mayıs 2010, 12:54:37 »
Bizim burada melengeç/menengeç denilen, Yunanlıların mastika dedikleri sakız ağacı sanırım, değil mi?

- Ek bilgiler: Terebentin'in tarihteki en eski kaynağı olduğundan terebinthus diye adlandırılır Latince'de. Musa'nın konuştuğu Elah (çalılar = Allah) aslında çoğu tarihçiye göre bu Terebinthus takımından bir çalı imiş. Yunanistan'da ünlü mastika içkisinin ana katkı malzemesi budur. Ege'de sakızlı kahvede kullanılır. Menengiç / çedene kahvesi nerdeyse tüm Anadoluda sütle karıştırılarak yapılan bu topraklara özgü bir taddır. Bitkinin kabuğundan çıkarılan özüt aktarlarda şifalı madde olarak kullanılır. Çok güzel kokar, bol reçinelidir. Aslında tam anlamıyla bir ağaç değildir, yaşlandığında ortası çürüyerek kurur gider...

Hımm, bir de uzun zamandır gözüme koyduğum bazı büyük yumrular oluşturan, nasıl etsem de onları alsam diye hain planlar yapmak durumunda kaldığım ağaç türü  ;)
« Son Düzenleme: 12 Mayıs 2010, 13:00:35 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #12 : 12 Mayıs 2010, 16:48:32 »
Emre verdiğin bilgilerin hepsi doğrudur :2up Ağacın (ya da çalının ) zaten özü çok güzel desen veriyor, yumrusu nasıl bir şey olur artık hesap et ;)

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #13 : 12 Mayıs 2010, 20:00:53 »
Eline sağlık Sefa abi dehşet olmuş.
Ben  de meneviş renklerine bittim. Bu renkler kalıcı oluyor mu?

« Yanıtla #14 : 13 Mayıs 2010, 00:23:38 »
Eline sağlık Sefa abi dehşet olmuş.
Ben  de meneviş renklerine bittim. Bu renkler kalıcı oluyor mu?
Öyle ömür boyu filan kalmıyor ama hemen de çıkmıyor, yüzeyde oldukça iyi koruyuculuğu var, ufak tefek sürtünmelerden çıkmıyor ancak hergün kullanılan bir şef bıçağı olsa öyle fazlada dayanmaz. Menevişi yaptıktan sonra parlatacağım yüzeyleri zımparalarken epeyce uğraştırdı.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #15 : 13 Mayıs 2010, 17:48:05 »
eline sağlık hocam,  ;)
hem güzel hemde benim hoşlandığım tarzda deneysel çalışılmış bir bıçak, sapı, balçağı, yüzü her birinde diğer bıçaklardan farklı bir şeyler var.

sürekli aynı tip bıçak yapmayı sevemememden, hep farklı işler yapmaya çalışmamdan kaynaklanan bir rahatsızlık bu tabii... :(
« Son Düzenleme: 13 Mayıs 2010, 18:15:32 Gönderen: gökhan bakla »

« Yanıtla #16 : 13 Mayıs 2010, 18:16:06 »
Teşekkür ederim arkadaşlar, Gökhan değişik şeyler daha mı heyecanlı oluyor ne ?::)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #17 : 13 Mayıs 2010, 18:33:13 »
değişik işlerle uğraşmak deneyim kazanmak herzaman beni heyacanlandırır orası kesin...

yanlız hocam dikkat ettiyseniz işnin en güzelini yapan ustalar genelde birkaç farklı model cevresinde üretimlerine devam ederler ve her defasında hatalarını düzelterek işlerine devam eder ve sonuçta mükemmele yakın bıçaklar çıkartırlar ortaya.

hani denemede bir yere kadar demeye getiriyorum  yani.. :D

« Yanıtla #18 : 13 Mayıs 2010, 18:47:25 »

hani denemede bir yere kadar demeye getiriyorum  yani.. :D
kesinlikle haklısın :2up

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #19 : 23 Mayıs 2010, 11:52:43 »
çok güzel olmuş. melengiç için de kutlarım.  bowie ismi bence dogrudur. zira bir ozel isimden gelme.  gerçi black de olabilirdi ama!.
neyse agız acısı en ucta biraz artmış.  onun dışında super ellerin vedahi kolların dert gormesin .