Bıçak Sanatı - Forum

#29 + #30 + #31 + #32

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: #29 + #30 + #31 + #32
« Yanıtla #40 : 18 Ocak 2012, 23:06:52 »
Ustam ellerinize sağlık bıçaklar çok güzel olmuş. Sormak istediğim iki husus var. Birincisi kuyruktaki metali sıktıktan sonra vidayı pim gibi dövüyormusunuz. İkincisi derilerin üstüne epoksi kapladıktan sonra zımpara tekrar epoksimi yapıyorsunuz.
Syg

İlk sorunun cevabı bu resim.

By ertarda at 2012-01-13

İlk uygulanan epoxy deri yapraklarını birbirine yapıştırmak için. İlk zımparadan sonra yüzeyde tabii epoxy kalmıyor. Zımpara ile kaba formu verdikten sonra epoxy değil syanacrilat uyguluyorum. Zira epoxy uygulasam 24 saatte ancak donuyor. Oysa syanacrlat bir kaç saniyede emilip sertleşiyor. Diğer taraftan syanacrilat epoxyden çok daha sıvı olduğundan derinin daha derinlerine kolayca emiliyor. Sertleştikten sonra da deri su geçirmez oluyor.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

vedatgizlenci

• 309
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Bursa Mudanya
« Yanıtla #41 : 18 Ocak 2012, 23:13:06 »
Teşekkür ederim. Resim gözümden kaçmış. :)

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #42 : 18 Ocak 2012, 23:20:36 »
Usta süper işcilik var bıçağın dizynıda süper kısacası söyleyecek söz bulamıyorum harika
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

Osman Güney

• 418
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #43 : 18 Ocak 2012, 23:39:01 »
Ellerine sağlık Ertuğrul usta çok güzel olmuşlar :2up :2up

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #44 : 18 Ocak 2012, 23:54:45 »
Ustam bıçakların güzelliğine yorumum malum. Ayrıca toplu fotoğrafı bilgisayarıma duvarkağıdı yaptım. Abartma demezseniz ve müsade ederseniz o resmi fotoğrafçıda bastırıp av malzemeleri dolabıma asacam o kadar güzeller.

Söylemek istediğim iki şey var bunların haricinde. İlki seri numarasını uygulamanız çok yerinde olmuş.  2.si  profiller ilk haline göre biraz değişmiş. Tam olarak taşlama eşiğinin hemen arka kısmını kesmekle harika bir iş çıkarmışsınız.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #45 : 19 Ocak 2012, 09:06:24 »
profiller ilk haline göre biraz değişmiş. Tam olarak taşlama eşiğinin hemen arka kısmını kesmekle harika bir iş çıkarmışsınız.

Bu konuyu açıklamayı unutmuştum. Sorduğun iyi oldu.
Aslında planlanan profil baştan beri aynı. Zira taşlama eşiğinin arkasını boşaltmak bileme esnasında çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Zaten genelde Bowie'ler hep öyle yapılıyor. Gizli kabzalarda bunu uygulamak her zaman estetik sonuçlar veriyor. Kısacası hem estetik oluyor hem de bıçağın bakımı kolaylaşıyor.
Ancak bant zımparada ağız açarken taşlama eşiğinin her iki tarafta da eşit olmasını takip etmek açısından iş biraz zorlaşıyor. O yüzden ben orada ki boşlukları ağız açtıktan sonra oluşturuyorum.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #46 : 19 Ocak 2012, 11:10:35 »

Ertuğrul bey, bıçaklar harika olmuşlar ellerinize sağlık :2up Benim kafama takılan başka bir husus var, genelde gerek fabrikasyon olsun gerekse de özel üretimlerde isim hep sol yanağa( sizde sağ yanakta ) yazılıyor bunun özel bir nedeni var mı?

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #47 : 19 Ocak 2012, 11:13:09 »
abi ellerine sağlık, çok güzel olmuşlar. tebrik ediyorum.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #48 : 19 Ocak 2012, 11:24:17 »

Ertuğrul bey, bıçaklar harika olmuşlar ellerinize sağlık :2up Benim kafama takılan başka bir husus var, genelde gerek fabrikasyon olsun gerekse de özel üretimlerde isim hep sol yanağa( sizde sağ yanakta ) yazılıyor bunun özel bir nedeni var mı?

Evet kesinlikle bilinçli yapılmış bir şey.
Sağlak bir insan bıçağı kesinlikle sola takması gerekir. Beldeki bıçak sağ el çalışırken kola takılmaması amacıyla. Buna benzer diğer neden avda tüfek taşırken belde sağa takılmış bıçak tüfeğin kundağını çizer.
Şimdi belde sola takılmış bir bıçağı sağ elle çekmeye çalışın. Bıçağın kesici kısmının öne bakması gerekir ki çektikten sonra bıçağı döndürmeden bir defada ele otursun.
Durum böyleyken kılıfa oturma açısından bıçağın sağ yanağı ön yanağıdır. Böylece kılıftan çıkartır çıkartmaz  yanaktaki yazı görülebilir.

Şimdi senaryoyu biraz değiştirelim. Diyelim ki bıçağı belde sağda taşımaya alışmışsınız. Bu durumda da kılıftan çıkartırken bir defada ele oturmasını istiyorsanız bu defa da bıçağın kesici ağzının arkaya bakması gerekir. Bu durumda da bıçağın ön tarafı sağ yanaktır.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #49 : 19 Ocak 2012, 11:51:58 »

Sağlak bir insan bıçağı kesinlikle sola takması gerekir. Beldeki bıçak sağ el çalışırken kola takılmaması amacıyla. Buna benzer diğer neden avda tüfek taşırken belde sağa takılmış bıçak tüfeğin kundağını çizer.
Şimdi belde sola takılmış bir bıçağı sağ elle çekmeye çalışın. Bıçağın kesici kısmının öne bakması gerekir ki çektikten sonra bıçağı döndürmeden bir defada ele otursun.
Durum böyleyken kılıfa oturma açısından bıçağın sağ yanağı ön yanağıdır. Böylece kılıftan çıkartır çıkartmaz  yanaktaki yazı görülebilir.

Şimdi senaryoyu biraz değiştirelim. Diyelim ki bıçağı belde sağda taşımaya alışmışsınız. Bu durumda da kılıftan çıkartırken bir defada ele oturmasını istiyorsanız bu defa da bıçağın kesici ağzının arkaya bakması gerekir. Bu durumda da bıçağın ön tarafı sağ yanaktır.

Av bıçakları için güzel bir açıklama, fakat ya mutfak bıçakları? O0  Onlarda da isim hep solda  >:D

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #50 : 19 Ocak 2012, 12:10:42 »

Av bıçakları için güzel bir açıklama, fakat ya mutfak bıçakları? O0  Onlarda da isim hep solda  >:D

Kılıfla taşınan bıçaklar için durum böyle. Mutfak bıçakları zaten benim uzmanlık alanım değil.
Ama biraz da onlar için fikir yürütürsek, şöyle de bir sonuç çıkıyor.
Diyelim ki sağ elinle iş yaptığın bıçağı tezgaha koyarken avucunu içi yere bakacak şekilde mi koyarsın, yoksa elinin tersiyle mi. Bir defa dene bak.
Kısacası benim yaptığım bıçakları tezgaha koyduğunda yazı okunabiliyor. O fabrikasyon bıçaklarda ise ise yazı altta kalıp okunmuyor. Ben yaptığım bıçaklarla gurur duyduğum içim yazı okunsun istiyorum. Demek ki o fabrikalar ismini gizlemeye çalışıyor.  >:D

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #51 : 19 Ocak 2012, 12:13:10 »
Ertuğrul, sana katılmıyorum, yazı bence solda olmalı. Nedeni çok basit, sağlak bir insan bıçağı kullanırken en çok bıçağın sol tarafını görür. Solak bir bıçakta da sağ yanda olmalı bence...

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #52 : 19 Ocak 2012, 12:37:07 »
Ertuğrul, sana katılmıyorum, yazı bence solda olmalı. Nedeni çok basit, sağlak bir insan bıçağı kullanırken en çok bıçağın sol tarafını görür. Solak bir bıçakta da sağ yanda olmalı bence...

Dediğim gibi mutfak bıçaklarında uzman değilim. Ama kılıflı bıçaklarda benim tercihim sağda olması.
Bilirsiniz kılıfın içindeki bıçağın şeklinde bir ara deri olur. Bıçağın şekli planda simetrik olmadığından bu derinin içindeki oyuntu da bıçağın sadece bir tek yönde kılıfın içine girmesine izin verecek şekildedir.

By ertarda at 2012-01-19

Önce ki iletilerimde bıçağı kılıftan bir defada çıkarmak için sağ yüzünün kılıfın önünde olması gerektiğini açıklamıştım. Eline ilk defa o bıçağı alan kişiler yazı öne gelecek şekilde takmaya çalışıyor. Eğer yazı solda olsa ilk taktıklarında hep ters takmaya çalışıyorlar. Sonra girmediğini fark edince yönü değiştiriyorlar. Oysa yazı sağ yanağa yazıldığında hiç böyle bir problem çıkmıyor.

Aslında yazının solda olmasının Emre'nin dediği gibi bir avantajı var. Bıçağı sağ eliyle inceleyen bir insan sürekli yazıya kolayca görür şekilde bıçağa bakar. Bu tezgahta pazarlama esnasında bir avantaj oluşturabilir. Herhalde fabrikasyon üretim yapanlar bunu göz önünde bulunduruyorlardır.
Ama benim açımdan bıçağın pazarlama taktikleri değil kullanışlı olması çok daha önemli.

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #53 : 19 Ocak 2012, 13:44:47 »
abi ellerine sağlık, çok güzel olmuşlar. tebrik ediyorum.

+100 :2up
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
« Yanıtla #54 : 19 Ocak 2012, 14:34:37 »
Ertuğrul, gerçekten çalışmalarına bakarken gıpta ediyorum. titiz ve detaycı çalışmalarını takdir ediyor, bir gün ben de bıçak yapımına başlamalıyım artık demekten kendimi alamıyorum.... ;)
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #55 : 19 Ocak 2012, 18:33:13 »
Daha önce bir yerlerde "namlunun ne tarafına, ne yazıldığına dair" bir konuşma geçmişti, ancak bulamadım.
Kabaca Batılı kılıçlar vs ile Doğulu kılıçların yazılarının farklı yüzlerde yer almasının, soldan sağa ve sağdan sola okuma ile ilgili olabileceğini konuşmuştuk...
ama emin değilim :(
Saygılarımla
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

Theseus

• 436
  • Meslek: Danışman
  • Yer: İstanbul-Kadıköy
« Yanıtla #56 : 19 Ocak 2012, 21:17:02 »
Konuya geç de olsa bir cevap verme gereği hissettim;sağ elini kullanan kullanıcının kolay görebilmesi için marka isim numaralar sola basılır.Alırken de seçerken de kullanırken de sağ elle tutup sol yüzeye bakılır.
Bu zaman kadar ben de dikkat etmemiştim,üşenmedim gidip bendekilere baktım;fabrikasyon Buck,Crkt,Spyderco vs yazılar solda; el yapımı imzalı bıçaklarda gene solda.Bunun tek istisnası  4 tane Henry Morgan üretimi büyük damascus.
Sağda ya da solda olması sayılı üretim yapan biri ve alıcısı için fark eder mi?Bence hayır.Konu açılmasa aklımıza bile gelmeyecekti.Bıçaklar gayet da şık,birisine talip olduğumu da diğer başlıkta ayrıca belirttim  :2up
Genco G.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #57 : 20 Ocak 2012, 00:13:19 »
Aslında marka nereye neden basılır konusunu bölüp ayrı başlığa mı alsak ne?

Namlunun sağ yüzüne damga vurmak da damganın hem kılıftan çıkarken hem de kullanırken karşıdaki tarafından görülmesini sağladığından tercih edilebilir. Ben şahsen hava atacağım bir bıçakta bunu uygun görürüm.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #58 : 20 Ocak 2012, 01:19:11 »

Bu zaman kadar ben de dikkat etmemiştim,üşenmedim gidip bendekilere baktım;fabrikasyon Buck,Crkt,Spyderco vs yazılar solda; el yapımı imzalı bıçaklarda gene solda.Bunun tek istisnası  4 tane Henry Morgan üretimi büyük damascus.
Sağda ya da solda olması sayılı üretim yapan biri ve alıcısı için fark eder mi?Bence hayır.Konu açılmasa aklımıza bile gelmeyecekti.Bıçaklar gayet da şık,birisine talip olduğumu da diğer başlıkta ayrıca belirttim  :2up

Bu konu epeydir dikkatimi çekiyordu  fakat herkes solda yapıyorsa vardır bir bildikleri deyip sormadım fakat Ertuğrul bey sağda yazınca hah tamam tam sırası dedim O0

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #59 : 20 Ocak 2012, 21:48:22 »
Arkadaşlar sağ elle tutan için genelde solda yazılır bende hep sola yazarım ama zevk ve takdir yapana aittir isterse sırtına bile yazabilir saygı duyarım
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''