Ertuğrul, sana katılmıyorum, yazı bence solda olmalı. Nedeni çok basit, sağlak bir insan bıçağı kullanırken en çok bıçağın sol tarafını görür. Solak bir bıçakta da sağ yanda olmalı bence...
Dediğim gibi mutfak bıçaklarında uzman değilim. Ama kılıflı bıçaklarda benim tercihim sağda olması.
Bilirsiniz kılıfın içindeki bıçağın şeklinde bir ara deri olur. Bıçağın şekli planda simetrik olmadığından bu derinin içindeki oyuntu da bıçağın sadece bir tek yönde kılıfın içine girmesine izin verecek şekildedir.

By
ertarda at 2012-01-19
Önce ki iletilerimde bıçağı kılıftan bir defada çıkarmak için sağ yüzünün kılıfın önünde olması gerektiğini açıklamıştım. Eline ilk defa o bıçağı alan kişiler yazı öne gelecek şekilde takmaya çalışıyor. Eğer yazı solda olsa ilk taktıklarında hep ters takmaya çalışıyorlar. Sonra girmediğini fark edince yönü değiştiriyorlar. Oysa yazı sağ yanağa yazıldığında hiç böyle bir problem çıkmıyor.
Aslında yazının solda olmasının Emre'nin dediği gibi bir avantajı var. Bıçağı sağ eliyle inceleyen bir insan sürekli yazıya kolayca görür şekilde bıçağa bakar. Bu tezgahta pazarlama esnasında bir avantaj oluşturabilir. Herhalde fabrikasyon üretim yapanlar bunu göz önünde bulunduruyorlardır.
Ama benim açımdan bıçağın pazarlama taktikleri değil kullanışlı olması çok daha önemli.