Uzun zamandır bitmiş bıçak yayınlamayınca meraklananlar hatta sağlığımdan endişe edenler çıktı.
Ben de sizi daha fazla merakta bırakmamak için, henüz bitmese de 'Bak işte bir şeylerin üzerinde çalışıyorum' diyebilmek adına sıradaki 4 bıçağın bittiği kadarını yayınlıyorum.
Tüm bıçaklar 1.4112 paslanmaz çelik, kalınlık 3,5 mm.
Kafamda ne zamandır yapmayı düşündüğüm, kabza formları aynı sadece namlu şekilleri değişik dörtlü bir seri vardı. Dördüne birden başladım. Pişman da oldum. Dört kere üst üste profil çıkarma, dört kere üst üste ağız açma, dört kere üst üste perdah vb. insanı çok sıkıyor. Bir daha tüm bıçaklarımı teker teker bitirmeye karar verdim. Çoklu yapmanın tek avantajı menevişleme işlemi hepsinin bir defada bitiyor.
Profiller bunlar.

By
ertarda at 2012-01-13
Ben ısıl işlem öncesi 1200 kuma kadar perdah yapmayı seviyorum. Zira bazı çizikler anca 1200 kuma gelince görünür hale geliyor. Gözden kaçan ufacık bir çiziği ısıl işlemden sonra düzeltmek sertleşmiş çelik üzerinde çok çok zor.

By
ertarda at 2012-01-13
Perdah sonrası ısıl işlem. Bu konu daha öncede çok defa tekrarlanmıştı ama yine de ufak bir açıklama yapayım. Yüksek alaşımlı çelikler genelde 20-30 dk arası yüksek sıcaklıklarda östenizasyon istiyor. 1000 derecenin üzerinde yarım saat bir çeliği bekletmek, eğer ortamda oksijen varsa çeliğin karbonunun yanıp gitmesi demektir. O yüzden bıçak profilini ısıl işlem süresince oksijenden korumak gerekli. Bunun bir kaç yöntemi var. Vakum fırınlar, sıvılaşmış tuz içinde ısıl işlem veya benim tercih ettiğim bıçak profilini paslanmaz çelik folyo ile zarf içine almak gibi. Zarfı kapatmadan önce içine bir miktar WD40 sıkıyorum. Zarf ısınınca yağ yanıyor, yanarken de içinde ki son oksijeni de tüketiyor.

By
ertarda at 2012-01-13