Bıçak Sanatı - Forum

Bakır, Pirinç Bronz İşleme Kalemleri

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Ynt: Bakır, Pirinç Bronz İşleme Kalemleri
« Yanıtla #40 : 03 Aralık 2014, 23:44:02 »
Rica ederim Taner ustam yardımcı olabildiysem çok memnun olurum.Epeydir bu kalemleri araştırıyorum.Kabartma-çökertme konularını araştırıyorum.Fakat kalemlerin bilenmesinden tutun da hangisi nerede kulanılıyor?kestirmek güç.Ustasından öğrenmek en azından onu uzun bir süre izlemek daha yararlı olacaktır diye düşünüyorum.Bu konuda birkaç gravür,ajur ustası keşfettim ama hepsi Ankara dışında.Siz bu konuda şanslısınız aslında,Gaziantep te birçok bakır ustası mevcut  ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #41 : 03 Aralık 2014, 23:50:39 »
Rica ederim Taner ustam yardımcı olabildiysem çok memnun olurum.Epeydir bu kalemleri araştırıyorum.Kabartma-çökertme konularını araştırıyorum.Fakat kalemlerin bilenmesinden tutun da hangisi nerede kulanılıyor?kestirmek güç.Ustasından öğrenmek en azından onu uzun bir süre izlemek daha yararlı olacaktır diye düşünüyorum.Bu konuda birkaç gravür,ajur ustası keşfettim ama hepsi Ankara dışında.Siz bu konuda şanslısınız aslında,Gaziantep te birçok bakır ustası mevcut  ;)
ömer ustam bakırcı çok burdada ben kalemlerin hepsini çelik için sandım ben acaba gravül şeklinde yazı yazabilirmiyim diye merak ediyorum bir iki tane kalem yapıp deniycem yazabilecekmiyim.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #42 : 03 Aralık 2014, 23:57:28 »
Foruma üye bir arkadaş vardı yanlış hatırlamıyorsam antalya dan. Gravur için havalı aletlerden yapıyordu, dünyada  da fazla üreticisi yokmuş. Onun mesajlarını bulabilirseniz faydası olabilir, bir de gravür kalemi temini konusunda da yol gösterebilir.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

• 1805
« Yanıtla #43 : 03 Aralık 2014, 23:58:01 »
ömer ustam bakırcı çok burdada ben kalemlerin hepsini çelik için sandım ben acaba gravül şeklinde yazı yazabilirmiyim diye merak ediyorum bir iki tane kalem yapıp deniycem yazabilecekmiyim.
İnan bunu ben de merak ediyorum ve denemek isterim.yanılmıyorsam çelik üzerinde bunu motif olarak kazıyan(Mogan bıçak) Turhan ustanın videosunu izlemiştim.Bir izlediğim video da Sefa ustamın çelik üzerine bakır kakma işiydi.Yalnız çok sabır ve tecrübe isteyen bir sanat bu.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

• 1805
« Yanıtla #44 : 04 Aralık 2014, 00:01:05 »
Foruma üye bir arkadaş vardı yanlış hatırlamıyorsam antalya dan. Gravur için havalı aletlerden yapıyordu, dünyada  da fazla üreticisi yokmuş. Onun mesajlarını bulabilirseniz faydası olabilir, bir de gravür kalemi temini konusunda da yol gösterebilir.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=1459.0 Osmanı sollarım ben bu hamlemle inşallah. :D

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Son Düzenleme: 04 Aralık 2014, 00:16:50 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

HALİL İBRAHİM

• 264
  • Meslek: Metalurji Malzeme
  • Yer: HATAY
« Yanıtla #46 : 04 Aralık 2014, 00:21:42 »
eline sağlık Sefa usta, güzel aletler.. Faydalı linkler, önemli bir konu olmuş..

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #47 : 04 Aralık 2014, 00:25:13 »
çok iyiymiş omer ustam osman yetişti bu havalı kalem çok iyi ama fiyta iyiymiş, bi el mi atsam bu havalı alete örnek olsaydı elimizde yapardık.osman adamın mengenesini gördünmü bizimki haf kalır.yav ben bıçak harici herşeye kafa yormaya başladım bi bıçak hariç bu tür işleri ertelemem lazım.

• 1805
« Yanıtla #48 : 04 Aralık 2014, 00:31:18 »
Taner ustam çeliktede iş görür
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=5121.msg100853#msg100853
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=4700.0
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=35.0

Ömer abiye selamlar adım çıkmış dokuza indirmem sekize  8)
Aleykümselam Osman kardeşim.estağfurullah yerinde gözümüz yok zaten kimse oturamaz tahtına   ;D

• 1805
« Yanıtla #49 : 04 Aralık 2014, 00:34:01 »
çok iyiymiş omer ustam osman yetişti bu havalı kalem çok iyi ama fiyta iyiymiş, bi el mi atsam bu havalı alete örnek olsaydı elimizde yapardık.osman adamın mengenesini gördünmü bizimki haf kalır.yav ben bıçak harici herşeye kafa yormaya başladım bi bıçak hariç bu tür işleri ertelemem lazım.
Yanlış bilmiyorsam mengeneleri bile,450-500 den başlıyor+kompresör falan da gerekiyor.Ortam müsait olsa düşünülebilir ama dediğin gibi bu işlere dalınca insan bıçak yapamaz hale geliyor Taner ustam  :)

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #50 : 04 Aralık 2014, 00:36:53 »
Ustam gravürcüler o mengeneleri kullanıyor.Ama öncelikle bıçak işine yoğunlaşmak en doğru karar önce bir bıçağımız olsunda bu sanatları sonradan ekleriz.  :2up

Aleykümselam Osman kardeşim.estağfurullah yerinde gözümüz yok zaten kimse oturamaz tahtına   ;D
O kadar işimin arasında link buldum abi unutma bu iyiliğimi. ;D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #51 : 04 Aralık 2014, 00:41:17 »
Benimkiler bunlar. HSS uçlar almıştım polanya pazarından. Uçlarını açıp başladım. Anlaşılan sap takmak pek faydalı değil ya da en azından bu kadar geniş sap diyelim. Aaah şimdi ahşap sapların içinde birde motor olsaydı. Neyse... Sefa Hocam ikinci resimde sağda ilk solda ikinci denemem var. İkinci denemede dedim ki bu yapılabilir. Kalemin ucundan mıdır nedir gayet güzel oluyordu. Sonra ben bu kalem uçlarındaki eğimi artırırsam daha güzel olur diye düşündüm. Hiç biriyle çalışılmıyor şu an saplanıp kalıyor. Bunun bir standardı yok mudur. Birde madem sapsız kullanacağız bunların ortalama bir uzunluk gerekmez mi. Sizinkiler çok kısa geldi gözüme. Son olarak bu işlemeler doğrudan çelik üzerine yapılacaksa eğer ısıl işlem öncesi mi sonrası mı olacak Hocam?

« Son Düzenleme: 04 Aralık 2014, 00:43:09 Gönderen: atikmehmet »
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

• 1805
« Yanıtla #52 : 10 Aralık 2014, 19:53:49 »
Ben de kendimce birkaç işleme kalemi hazırladım fakat henüz performansları hakkında denemem olmadı.Bir çok çeşit de eksik aslında.malzeme 7mm civa çeliği,İşleme işlemi sırasında elde dönmemesi için köşeler oluşturdum ve oksijenle ısıtıp makina yağında su verdim.daha sonra döner taş yardımıyla uç kısımlarını çeşitli formlarda açtım.Eğeyle sertlik denemesi yaptım ama talaş kaldırdığını gördüm,bu yüzden işe yarayıp yaramıyacaklarını bilmiyorum doğrusu.Bunlarla bronz,pirinç ve bakır malzemeleri işlemeyi düşünüyorum.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #53 : 10 Aralık 2014, 20:11:46 »

Şu resim yükleme işine bir çözüm bulunsun.Normalde bu tür yardımları etmeme kararı aldım.Geçen konuda teşekkür bile esirgendi.Kırmadığım için yüklüyorum ama geçenlerde bir olay oldu bir arkadaştan ben birşey isteyince  "karşılıksız hiç bir şey yapmayan, her şeyin karşılığını bekleyen bir adam" durumuna düştüm.Haydi selametle. ;)
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2014, 20:31:56 Gönderen: Osman Kurt »
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #54 : 10 Aralık 2014, 20:19:00 »
Benimkiler bunlar. HSS uçlar almıştım polanya pazarından. Uçlarını açıp başladım. Anlaşılan sap takmak pek faydalı değil ya da en azından bu kadar geniş sap diyelim. Aaah şimdi ahşap sapların içinde birde motor olsaydı. Neyse... Sefa Hocam ikinci resimde sağda ilk solda ikinci denemem var. İkinci denemede dedim ki bu yapılabilir. Kalemin ucundan mıdır nedir gayet güzel oluyordu. Sonra ben bu kalem uçlarındaki eğimi artırırsam daha güzel olur diye düşündüm. Hiç biriyle çalışılmıyor şu an saplanıp kalıyor. Bunun bir standardı yok mudur. Birde madem sapsız kullanacağız bunların ortalama bir uzunluk gerekmez mi. Sizinkiler çok kısa geldi gözüme. Son olarak bu işlemeler doğrudan çelik üzerine yapılacaksa eğer ısıl işlem öncesi mi sonrası mı olacak Hocam?

Mehmet, kusura bakma yanıt vermeyi unutmuşum. Benim kullandıklarım 10-12 cm civarında, daha kısası yok ama biraz daha uzunları ( 15-16cm) var. Kalemlerde ağız açısı ve geometrisi herşey demek, uygun değilse yapması gereken işi mümkün değil yapmaz. Çekişle kullanılacaklara sap olmuyor, olanlarda çekiçle değil labut benzeri bir tokmakla kullanılıyor. Japonlar aslında buna kalem veya keski demiyor "demir fırça" diyorlar ve gerçekten fırçayla çalışırmışcasına efektler verebiliyor iyi bir usta. Bu linki incelemek http://www.ganoksin.com/borisat/nenam/japanese-chasing-tools.htm ağız geometrisi konusunda bir fikir verir. Bileme işi çok önemli, kalemler her zaman maksimum keskinlikte olmalı, ve olabildiğince parlatılmalı, böylelikle çok iyi sonuç almak olanaklı. Çelik üzerine yapılacaksa ısıl işlem öncsi yapılmalı, öyle olamıyorsa HSS uçlar kullanılıyor ama zor ve uzun bir uğraş, bu nedenle, neredeyse her zaman ısıl işlem öncesi tüm işi bitirmek gerekiyor.

Ben de kendimce birkaç işleme kalemi hazırladım fakat henüz performansları hakkında denemem olmadı.Bir çok çeşit de eksik aslında.malzeme 7mm civa çeliği,İşleme işlemi sırasında elde dönmemesi için köşeler oluşturdum ve oksijenle ısıtıp makina yağında su verdim.daha sonra döner taş yardımıyla uç kısımlarını çeşitli formlarda açtım.Eğeyle sertlik denemesi yaptım ama talaş kaldırdığını gördüm,bu yüzden işe yarayıp yaramıyacaklarını bilmiyorum doğrusu.Bunlarla bronz,pirinç ve bakır malzemeleri işlemeyi düşünüyorum.
Ömer, eğe talaş kaldırıyorsa ısıl işlem başarılı olmamıştır. Yeniden yapman lazım, sonuç alamazsın. Yumuşak metalde olsa kalemlerin alabileceğin en yüksek sertlikte ve keskinlikte olması lazım. Alabileceği maksimum sertlik derken abartmamak lazım, sonuçta üzerine sürekli darbeler gelecek, ve bunları karşılayacak kadar da tok olması gerektiğini unutmamak lazım.

« Yanıtla #55 : 10 Aralık 2014, 20:22:17 »
Osman, bence de forum veya genel olarak internet kullanıcısının bu tür sorunlarını kendi çözebilmesi, çözemiyorsa öğrenmesi doğrusudur. Böyle taşıma suyla olacak iş değil. Bence yardım etme zaten  ;)

• 1805
« Yanıtla #56 : 10 Aralık 2014, 20:45:00 »

Ömer, eğe talaş kaldırıyorsa ısıl işlem başarılı olmamıştır. Yeniden yapman lazım, sonuç alamazsın. Yumuşak metalde olsa kalemlerin alabileceğin en yüksek sertlikte ve keskinlikte olması lazım. Alabileceği maksimum sertlik derken abartmamak lazım, sonuçta üzerine sürekli darbeler gelecek, ve bunları karşılayacak kadar da tok olması gerektiğini unutmamak lazım.
[/quote]Peki ustam, yanımda mıknatıs yoktu bu yüzden kalemler yeterince kızartılmamış olabilir.Bu defa direkt sertliğini su da vericem .

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #57 : 10 Aralık 2014, 21:09:41 »
belki biraz farklı bişey ama ben genede yazayım. tornada kullanılan adına elmas uç dediğimiz uçları bile ozel işlerde motorlu taşlamada şekillendirdikten sonra elde beley taşında(girit)yuzeyini yani1mm lik radüsü beleyleyince inanılmaz sonuclar veriyor burda hocamın dediği gibi uç şekli ve keskinliği olayı bitiriyor.tabi sertlikde önemlidir muhhakkak kalemde.