Bıçak Sanatı - Forum

ilk hamon denemem

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
ilk hamon denemem
« : 28 Kasım 2011, 00:20:29 »
ilk kez hamonlu bir bıçak yapmaya çalıştım. umarım beğenirsiniz. kabzeyi bugün bitiremedim. kısmetse yarın bitmiş haliyle resimleyeceğim.
çelik: ck67
kabze: kiraz ağacı
boy: 21 cm

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
Ynt: ilk hamon denemem
« Yanıtla #1 : 28 Kasım 2011, 00:33:49 »
elinize sağlık

kil yok mu kil ?
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #2 : 28 Kasım 2011, 00:41:23 »
elinize sağlık

kil yok mu kil ?
teşekkür ederim. kil yok malesef.

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #3 : 28 Kasım 2011, 00:54:08 »
Eline sağlık Murat abi çok güzel gözüküyor.

Saygılar...

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #4 : 28 Kasım 2011, 01:06:06 »
teşekkür ederim Uğurcan. sevgiler...

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #5 : 28 Kasım 2011, 08:33:34 »
ellerine sağlık güzel olmuş
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #6 : 28 Kasım 2011, 20:53:54 »
olmuş ,hemde çok güzel olmuş  :2up   şimdi gelelim  sorulara   
su ılemı yoksa yağdamı su verıldı?   hamonu ortaya cıkarmak için kullandığın şeyler nedır.?   kıl olarak şamotmu kullandınız.

şaka bır yana güzel olmuş ama bıraz daha detaylı anlatım isteriz :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #7 : 28 Kasım 2011, 21:30:02 »
Elinize sağlık güzel olmuş
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #8 : 28 Kasım 2011, 22:18:34 »
su ılemı yoksa yağdamı su verıldı?   hamonu ortaya cıkarmak için kullandığın şeyler nedır.?   kıl olarak şamotmu kullandınız.

ustam beğenmenize sevindim. şimdi soruları yanıtlayalım ama öncelikle gülmek yok.  :) kahkaha serbest.
suyunu ayçiçek yağında verdim aslında suda verecektim ama ağız çok ince idi 1mm altında güvenemedim. şamotu Ordu da bulamadım bende akfixin şu oyun hamuru gibi olan mavili sarılı ikili epoksisini kullandım bir ümit dedim. pekte ümitli değildim hatta ocaktayken is çıkmaya başladı kül olup gitmiştir diye düşündüm ama öyle olmadı. suyunu verdiğimde de dağılmadı. epoksiyi nasıl yapıştırdıysam öyle hamon çıktı. sonra 1200 kuma kadar perdahladım. asit olarak sirke kullandım. sirkeden çıkardığımda deterjanla yıkayıp ıslak pamuğu karbonata sürüp namluyu sildim. sonra tekrar yıkayıp toz halinde mavi polisajı nemlendirip yumuşatarak elimle namluyu hafifce ovaladım. bıçağı tekrar yıkayıp yine sirkeye daldırdım. bu böyle devam ediyor. bukadar.

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #9 : 28 Kasım 2011, 22:23:14 »
ellerine sağlık güzel olmuş
teşekkürler.
Elinize sağlık güzel olmuş
teşekkürler.

« Yanıtla #10 : 28 Kasım 2011, 22:53:21 »
Murat gayet güzel olmuş. Hamon olmasına hamon çok belirgin çıkmış ama klasikleşmiş bir hamon görüntüsünden çok su verme- sertleştirme hattı gibi görünüyor, hoş hamon da aslında bir anlamda bu değil mi. Görünümün illada saçaklı olması gerekmiyor bence bu görüntüde güzel ve ayrı bir havası var. Herşeyden önemlisi forumda artık bu işlemin sıkça tekrarlanıyor olması, bu hepimizin yol aldığını gösteriyor, hep birlikte gelişme içindeyiz yani ne güzel. Çift komponentli epoksi iyi fikir, tamamen yanmaması bir çoğumuzun kafasında bazı lambaları yakmıştır eminim. Kısaca ellerin kolların dert görmesin, hem bıçağın genel formu hem de hamon bence çok çok güzel olmuş..

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #11 : 28 Kasım 2011, 23:39:36 »
Murat gayet güzel olmuş. Hamon olmasına hamon çok belirgin çıkmış ama klasikleşmiş bir hamon görüntüsünden çok su verme- sertleştirme hattı gibi görünüyor, hoş hamon da aslında bir anlamda bu değil mi. Görünümün illada saçaklı olması gerekmiyor bence bu görüntüde güzel ve ayrı bir havası var. Herşeyden önemlisi forumda artık bu işlemin sıkça tekrarlanıyor olması, bu hepimizin yol aldığını gösteriyor, hep birlikte gelişme içindeyiz yani ne güzel. Çift komponentli epoksi iyi fikir, tamamen yanmaması bir çoğumuzun kafasında bazı lambaları yakmıştır eminim. Kısaca ellerin kolların dert görmesin, hem bıçağın genel formu hem de hamon bence çok çok güzel olmuş..
ustam öncelikle çok teşekkür ederim beğenmenize sevindim. evet hamon belirgin belki suda su verilse daha belirgin birşeyler elde edilebilir. bu haliylede iyi fakat saçaklı olması daha hoş geliyor bana. aslındabu epoksi ile yine saçaklı bir hamon elde edilebilir diye düşünüyorum. epoksinin donmasını biraz geçiktirmek için su ile yumuşatarak namluya öyle sürmek donana kadar cizik atmamıza hatta epoksiyi ince çizgiler halinde aşağıya çekmemize olanak sağlar ve bu belki işe yarar. bunu deneyeceğim. umarın forumdaki abilerimizin kardeşlerimizin işine yarar bir teknik olur. hamon yapmak isteyipte beceremem diye düşünen varsa cesaret verir inşallah. tüm forum üyeleri her geçen gün kendini bir üst seviyeye çıkarıyor ve bu gerçekten çok ama çok sevindirici. birilerinin biz Türklere yasakladığı ferrari ve porshe den daha hızlı yol alıyoruz bu bir gerçek. 

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #12 : 28 Kasım 2011, 23:49:21 »

ustam beğenmenize sevindim. şimdi soruları yanıtlayalım ama öncelikle gülmek yok.  :) kahkaha serbest.
suyunu ayçiçek yağında verdim aslında suda verecektim ama ağız çok ince idi 1mm altında güvenemedim. şamotu Ordu da bulamadım bende akfixin şu oyun hamuru gibi olan mavili sarılı ikili epoksisini kullandım bir ümit dedim. pekte ümitli değildim hatta ocaktayken is çıkmaya başladı kül olup gitmiştir diye düşündüm ama öyle olmadı. suyunu verdiğimde de dağılmadı. epoksiyi nasıl yapıştırdıysam öyle hamon çıktı. sonra 1200 kuma kadar perdahladım. asit olarak sirke kullandım. sirkeden çıkardığımda deterjanla yıkayıp ıslak pamuğu karbonata sürüp namluyu sildim. sonra tekrar yıkayıp toz halinde mavi polisajı nemlendirip yumuşatarak elimle namluyu hafifce ovaladım. bıçağı tekrar yıkayıp yine sirkeye daldırdım. bu böyle devam ediyor. bukadar.

kahkaha serbest ıse :D  yağ ıle suyunu vermen bence ısabetlı olmuş. suda verseydın buyuk ıhtımal ıle çatlarken çıkan çıtırtıları hıssedecektın.  akfix gayet güzel çözüm , yapmayı ıstedığımız şeyi en pratık nasıl halledebılıyorsak o makbuldür bence.  olacağını bılsem tükürük bile sürerim  ;D zaten neler denemedımki..?
bence hamon olması ıyı ama işçilikte çok iyi  :)  kabze bıtmıs halını merakla beklıyorum..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

fatihaydın

• 780
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #13 : 29 Kasım 2011, 00:16:09 »

kahkaha serbest ıse :D  yağ ıle suyunu vermen bence ısabetlı olmuş. suda verseydın buyuk ıhtımal ıle çatlarken çıkan çıtırtıları hıssedecektın. 
[/quote] Taner ustam bu ck 67 de ağız kalınlığı 0.8  bırakıyorduk değilmi su vermeden önce, ben hassas ve ince bir ağızlı bıçak yaptım henüz su filan vermedik ama kumpasla ölçtüm 0,5 mm düşmüş incelik eğe ile ağızdan biraz alabilirimde almadan 0,5 mm lik ağıza su verebilirmiyiz.yağda versem çatlama patlama olasılığı nedir. murat bu arada işçilik ve model güzel temiz iş çıkarmışsın.

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #14 : 29 Kasım 2011, 00:17:08 »

kahkaha serbest ıse :D  yağ ıle suyunu vermen bence ısabetlı olmuş. suda verseydın buyuk ıhtımal ıle çatlarken çıkan çıtırtıları hıssedecektın.  akfix gayet güzel çözüm , yapmayı ıstedığımız şeyi en pratık nasıl halledebılıyorsak o makbuldür bence.  olacağını bılsem tükürük bile sürerim  ;D zaten neler denemedımki..?
bence hamon olması ıyı ama işçilikte çok iyi  :)  kabze bıtmıs halını merakla beklıyorum..
ustam o zaman bir kahkaha konusu daha size. bu hamon için bir yöntem daha düşündüm. kalekimin fayans yapıştırıcısı. aldım ve önceden çatlattığım profilin üzerine sürdüm. dondu ve düşeceğini bildiğim halde bir ümit dedim tüpte biraz ısıtıp suya daldırdım. çossss bütün yapıştırıcı suyun içinde. :D dediğinize katılıyorum en pratik yok hangisi ise o makbuldür. fakat bazende daha zor yolları tercih edebiliyoruz. çünkü pratik yol bazen içimize sinmiyor. işçilik eh işte idare eder. kabzeyi bugün bitirecektim fırsat bulamadım. inşallah yarın. 

« Yanıtla #15 : 29 Kasım 2011, 00:20:38 »
Kendine haksızlık etme, işçilik hiç te öyle "eh işte idare eder " falan değil basbaya güzel ve kaliteli bir işçilik  :2up
« Son Düzenleme: 29 Kasım 2011, 01:24:36 Gönderen: Sefa Çabuk »

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #16 : 29 Kasım 2011, 00:35:11 »

kahkaha serbest ıse :D  yağ ıle suyunu vermen bence ısabetlı olmuş. suda verseydın buyuk ıhtımal ıle çatlarken çıkan çıtırtıları hıssedecektın. 
Taner ustam bu ck 67 de ağız kalınlığı 0.8  bırakıyorduk değilmi su vermeden önce, ben hassas ve ince bir ağızlı bıçak yaptım henüz su filan vermedik ama kumpasla ölçtüm 0,5 mm düşmüş incelik eğe ile ağızdan biraz alabilirimde almadan 0,5 mm lik ağıza su verebilirmiyiz.yağda versem çatlama patlama olasılığı nedir. murat bu arada işçilik ve model güzel temiz iş çıkarmışsın.
[/quote]
Fatih 0,5 mm ile yağda su verebilirsin. bende bu bıçağa o ağız kalınlığında su verdim. ben şöyle bir yöntem geliştirdim.perdahı zaten yanal olarak yapıyoruz ağızı 800-1000 kum gibi zımparalar ve ağız kısmı yine 800-1000 kum ile çok hafif yuvarlarsan( kabzenin kenarlarını yuvarlatırmış gibi) ve şansında yaverse bu iş olur.

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #17 : 29 Kasım 2011, 00:39:41 »
Kendine haksızlık etme, işçilik hiç te öyle "eh işte idare eder " falan değin basbaya güzel ve kaliteli bir işçilik  :2up
saolun ustam siz öyle diyorsanız kabul.

fatihaydın

• 780
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #18 : 29 Kasım 2011, 09:00:56 »

Taner ustam bu ck 67 de ağız kalınlığı 0.8  bırakıyorduk değilmi su vermeden önce, ben hassas ve ince bir ağızlı bıçak yaptım henüz su filan vermedik ama kumpasla ölçtüm 0,5 mm düşmüş incelik eğe ile ağızdan biraz alabilirimde almadan 0,5 mm lik ağıza su verebilirmiyiz.yağda versem çatlama patlama olasılığı nedir. murat bu arada işçilik ve model güzel temiz iş çıkarmışsın.
Fatih 0,5 mm ile yağda su verebilirsin. bende bu bıçağa o ağız kalınlığında su verdim. ben şöyle bir yöntem geliştirdim.perdahı zaten yanal olarak yapıyoruz ağızı 800-1000 kum gibi zımparalar ve ağız kısmı yine 800-1000 kum ile çok hafif yuvarlarsan( kabzenin kenarlarını yuvarlatırmış gibi) ve şansında yaverse bu iş olur.
[/quote]
hııım tam istediğim gibi bir cevap oldu bu cumartesi günü işyerinde akşam beşten sonra kalıp 4 adet profil daha çıkarttım,saat bir ara saate baktım ??? 24:00 oluvermiş sırtım belim kopmuş yorgunluktan,4 profilin noktalamarını 3 kiloluk en az tahminim balyozla yapınca yüzlerce nokta sadece o bile baya yorucu sonra sutun matkapla tek tek deldim,spiralle kestim profilleri ayırdım derken hadi dedim taş motorunda şunları temizleyeyim deyince;,22:30 başladım 4 profil tertemiz ama saati 24:00 etmişim.bu günde kalıp 4 bıçağın kaba taşlamasını alıp yarın evde eğeleme işlemlerine devam etmeyi düşünüyorum bunlar biterse 6 bıçak birden fırından yeni çıkanlara toplu olarak koyarım artık. ;D işte ozaman hepsini birden ısıl işlem beraber yaparım veya yaptırırım.bu arada senin bıçağın modelini senmi çizdin güzel bir form olmuş kendileri.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #19 : 29 Kasım 2011, 09:11:52 »
murat eline sağlık güzel bir bıçak, güzel bir hamon hattı ve güzel bir işçilik. yalnız şunun bitmiş halini de bir görsek  tamamdır.  ;)