Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak satın almak üzerine !

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« : 23 Kasım 2011, 13:12:30 »

Biz bıçakseverlerin, dahası bıçak satın alanların Forumlarda en sık karşılaştığı laflardan birisi:
‘’ -hep satın alıyorsun , kendi bıçağını yapsana! ‘’ , 
ya da
‘’-vitrine tıkma şu bıçağı, kullansana’’ oluyor.

İşin gerçeği bıçak sevgisi ya da merakı nedir, satın almak bunun ne kadarıdır?
Kendime bu soruları sordum, sonra da kendime cevap yazdım, kimse alınmaya, kendine mal etmeye..

Kanaatimce Sadece bıçak yapmak bir bıçak sever için asla tatmin edici bir sonuç olamaz, en azından benim için olamıyor... sadece imal etmekle ilgili olup bununla ilgilenmeye, bıçak yapma sevgisi denilebilir, ya da sahip olma isteğinin olmaması olabilir (sahip olamazsan da kullanamazsın sevdiğin bu bıçakları – göz ardı edilmeye)...
Gördüğün ve Beğendiğin her bıçağı yapmaya ne ömür yeter ne de bilgi ne de malzeme ( hele de ülkemizde! ).. -Bunu çok sevdim, güzelmiş, kelimesinin bir adım ötesi -bunu kullanmak istiyorum, o zaman bu bıçak bana ait olmalı dır. Bazen çok beğendiğiniz bir bıçağı asla yapamazsınız. Ne teknolojiniz yeter ne de ustalığınız, en basitinden Seramik, belki de titanyum bıçaklar gibi.

Picassonun tablosunu çok beğeniyorsanız (para konusunu es geçerek) onu satın alıp duvarınıza asacaksınız. Kendiniz o tabloyu yapıp duvarınıza asarsanız picasso olmaz. Ya da picassoları değil tabloları resimleri seveceksiniz. Kendiniz resim yapmayı seveceksiniz ve yapabileceksiniz, yada olabildiğince yapmayı öğreneceksiniz... sanatçı olarak Kendiniz, kendinize resim yapıp duvarları dolduracaksınız, ama hep sizin tarzınız ve fırça darbelerinden oluşmuş hep aynı görüşe ve bakışa ait , sınırlı ve aynı malzemelerle yapılmış eserleriniz olacak, ben yaptım bunları demek ayrıcalığına ve övünce kavuşmak ta en büyük kazancınız olacak belki de.  Gün gelip te onları satmak isterseniz, satın almak isteyen adamı arayacaksınız da bulacaksınız. Ya kimse almak istemez se herkez kendi resmini yapıp duvarına asmayı istiyorsa. Kim üretecek? kim satacak? kim alacak?..  doğal olarak talep yok, arz yok, heyhat belki de bir bakmışın sanat ve sanatçı da yok......

işte burada satın alma ve bunun doğal sonucu koleksiyon dediğiniz şey, sevseniz de sevmeseniz de isteseniz de istemeseniz de ortaya çıkıyor, ve size-bıçaklarınıza yapışıp kalıyor..her ne kadar ben koleksiyon lafını bıçaklarıma yapıştırmayı hakikaten sevmesem de.....
Çünkü gerçek bir koleksiyonda ürünlerin tek tek veya toplamının bir arada değerli olması gibi kriterler işin içine girer. Değerli olabilmeleri için de paketinden çıkmamış, kullanılmamış, aşınmamış orjinalliği bozulmamış vs. olmaları en önemli kuraldır (tarihi objeler değilse elbette)... her bıçağımı keyfle kullanır, istediğim gibi de modifiye ederim aslında ben bir koleksiyoner değil, bıçakları seven her zaman kullanan bir kişiyim..

vitrine tıkmak kelimesi benim gözümde yanlış kullanılan ve amacı belirsiz bir tabirdir.. tüm bıçaklarım vitrinde durur, o anda kullanmak istediğim benimle dışarı çıkar.. haftada bir tane kullanıp, işi bitince bakımlarını yapıp, sonra onu vitrine koyup bir başkasını kullanmak istesem aynı bıçağa sıra gelmesi için şu andaki sayı itibarıyla 4 yıl geçer. Bu kadar bekleme süresi onları vitrine tıkma anlamına geliyorsa sizce, o zaman çok iyi yapmışım bence... Keşke daha uzun sürse sıranın gelmesi.

Hoşçakalın......

« Son Düzenleme: 23 Kasım 2011, 22:33:26 Gönderen: mehmet kişisi »
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Bıçak satın almak üzerine !
« Yanıtla #1 : 23 Kasım 2011, 13:24:55 »
 :2up +1
Aynen katılıyorum, ben sadece bıçak yapmayı sevdiğimden yapıyorum. Eğer başka bir iş yapıyor olsaydım sanırım iyi ustaların bıçaklarını toplamaya çalışıyor ve maddi imkanımın bir kısmını ciddi bir şekilde buna yatırıyor olurdum. Bıçağı yoğun bir şekilde kullanmama rağmen estetik olarak sanatsal bir haz alıyorum iyi yapılmış bir bıçaktan...

Kipmen Sanat web sitesi

meemz1978

• 249
  • Kaan
    • Arma GIDA
  • Meslek: Yönetici
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #2 : 23 Kasım 2011, 13:44:08 »
İşte bu!
duygularımıza tercüman olmuşsunuz :2up

Ben şimdi bu bıçağı çok beğendim, Nasıl yapayım? yapsamda ucuz bir kopyası olmazmı? Adam 11 adet üretmiş geçen yıl bundan. yaptığımın ucuzluğu ederi olarak değil, altın kaplasam bile ucuz bir kopyasından öte gidemez benim gözümde. Evet çok severim el emeğim vardır ama ben "Bu" bıçağa sahip olmak isterim.
One for All, All for One...

Theseus

• 436
  • Meslek: Danışman
  • Yer: İstanbul-Kadıköy
« Yanıtla #3 : 23 Kasım 2011, 13:59:53 »
Konu çetrefilleşmeye-çekişmeye meyilli olduğundan kendi adıma konuşayım;

Üretici değil bir toplayıcı aşamasında bir kolleksiyonerim (Kolleksiyoner değilim henüz)
 Son 4 yıl içinde 300 civarı bıçak elimden geçmiştir sanırım,içlerinden en iyisi 100 kadarı hala benimle.
İçinde Crkt,Buck,Spderco Schrade vs gibi kaliteli fabrikasyonlar da var, sayılı üretim Abd+Japonya Seki menşeyli çakılar da var,gerçek damaskus imzalı sertifikalı çakı ve bıçaklar da var.

Hala bir üretici ve kolleksiyoner değilim dememin sebebi hala toplayıcı-biriktirici konumunda olmam.Elimdekileri sınıflandırıp tek bir dala yönelinceye veya kendim imal edinceye kadar da öyleyim.

Bu konuda en büyük sorunlardan biri tabi ki maddi imkanlar,bunu tartışmadan es geçiyorum.Ama daha az param olsaydı da bir şekilde toplamaya devam ederdim bunu biliyorum.

Yanlız bu tercih meselesi midir anlatayım;

Eğer becerebilseydim tercihim toplayıcı olmak olmazdı.Parayı temin etmek bir şekilde sağlanıyor ama üretmek için tesis ve beceriyi hiçbir zaman satın alamayacağımı biliyorum.Ve % 99 bir ihtimalle satın alabileceğimden daha iyi bir bıçak yapamayacağım.

Genco G.

YAŞAR PEHLİVAN

• 362
  • Meslek: memur
  • Yer: sakarya
« Yanıtla #4 : 23 Kasım 2011, 14:12:00 »
Ben kendi adıma toplamayı seviyorum, çok acemice olsada yapmayıda seviyorum, her ikiside zevkli şu anda yeni aldığım sincan bıcağına zevkle bakıyorum. ;D

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #5 : 23 Kasım 2011, 15:36:18 »
Vel hasıl kelam alınması gereken bıçak vardır yapılabilecek bıçak vardır yapılabilecek bıçaktan kastim de onu küçümsemek aslaa değildir tek fark birini sevdiğiniz için maddi olarak fedakarlık diğerini ise manevi fedakarlıkla kazanabilmek 
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #6 : 23 Kasım 2011, 15:50:33 »
Vel hasıl kelam alınması gereken bıçak vardır yapılabilecek bıçak vardır yapılabilecek bıçaktan kastim de onu küçümsemek aslaa değildir tek fark birini sevdiğiniz için maddi olarak fedakarlık diğerini ise manevi fedakarlıkla kazanabilmek

aynen Ali.sağolasın..
zaten yapmak,üretmek olayını asla küçümsemiyoruz ve de küçümsenemez. fakat Aynı Olay Satın Almak için de geçerli.
anlattığım budur benim de burada..
çoğunlukla, kendin yapmaya kalkınca manevi fedakarlık yetmeyecek, hatta satın almaktan daha fazla maddi fedakarlık gerektiğini göreceksin Ali. satın almak bakmışsın ucuza geliyor..  ^-^

bir de şu gerçek var ki;
1400 cc palio arabası fabrikasyon üretimlidir ve çıkışı 70-75 HP gücündedir.
sanayide bizim Volkan Usta alır bunları 180 HP ye çevirir sonra bunlar palio CUP ta yarışır. (yarışırdı, sanırım artık palio cup yok , başka bişeyler var.)
Bu olayı bıçağa da uyarlayabilirsin..

buna da modifiye diyoruz, bu da bir çeşit ustalıktır, bilgi ister, cesaret ister, ya orjinali de heba edersen modifiyeliycem derken..bu da az bir iş değildir, yabana atılamaz.
« Son Düzenleme: 23 Kasım 2011, 22:44:57 Gönderen: mehmet kişisi »

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #7 : 23 Kasım 2011, 16:59:17 »
satın almak apayrı bir zevktir ,gerçektende çoğu zaman ucuza gelir,hele kolleksiyon derecesinde toplanıyorsa hepsini kendinizin yapmanın imkanı yok ne zaman yeter buna

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #8 : 23 Kasım 2011, 17:02:39 »
Mükemmel bir konu.

Bu konuda şimdiye kadar yazanlar kadar konuya hakim olamadığımdan yorum yapmak yerine takip ediyorum. Ama nacizane fikrim ise şu:

Benim bu işe başlama nedenim ise şuydu. Satın alamıyorsam bari kendim yapayım. Puma White Hunter II'ye param yetmediğinden 17 numarayı yaptım. Ama sonra baktım ki, eğer param yetip de hazır alsaymışım benim için bu kadar kıymetli olmayacaktı. Diğer taraftan şunu da keşfettim, eğer üzerine düşüp de biraz daha tekniğimi, ustalığımı ve makine parkımı geliştirisem Puma White Hunter II'den çok daha iyisini yapabilirim.
Ama Picaso örneğine de katılıyorum. Mesela Loveless ustanın bir eserine sahip olsam her halde çok mutlu olurdum.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #9 : 23 Kasım 2011, 17:15:46 »
Her sanatkarın kendine has bir özelliği muhakkak vardır. Ve asla taklit edilemez. Edilse de o taklittir. Evimde sanatsal bir birikim yapacaksam, taklitlerle değil, aslı ile yapmalıyım. Peki bu benim bıçak yapmama engel midir?. Kesinlikle değildir. Hatta satın aldığınız eserlerden çok ince detayları da  öğrenme şansı elde ederiz.

Tabi benim şu an maddi durumum özellikle de üç aydır eksilerden kurtulmuyor. Kurtulur kurtulmaz tanıdığım en büyük bıçak ustasının bir bıçağını mutfağımda oluşturacağım koleksiyona :D başlangıç olarak alacağım.

Şimdilik  avunuyor ve
"Gözleri boncuk boncuk, saçları tel tel.
Bazen düşlemek, görmekten de güzel...." diyorum. ama şimdilik...

Bu aşamada bana  göre bıçak, yapım ve kullanım aşamasında  ikiye ayrılmalıdır. Koleksiyonluk bıçak, kullanılacak bıçak.

Piyasada satışa sunulan,  kamp için tasarlanmış,  sanatsal değeri  ağır basan bir bıçağı  300 Tl satın aldınız.  şahsen ben, ciğerim el verip de onunla dal kesemem.

Öbür yandan çok dekoratif durmayan lakin  ele oturuşu, keskinliği ve ağız dayanımı dört dörtlük ve sanatsal özelliği bulunmayan 300 Tl değerinde ki başka bir kamp bıçağını da kimse kusura bakmasın evimin duvarına çerçeve içine mahkum edemem.Böyle yaparsam bunu yapan ustaya karşı gereken vefayı göstermiş saymam kendimi. Tabi bu benim düşüncem. Usta bu bıçağı yaparken ruhu üfürür ona.

Bu  noktaya geldiğimiz zaman da şu ayrımı yapmak gerekir diye düşünürüm. Bıçak sanatında sanat kavramı neyi temsil etmelidir. Dekoratifliği mi, kullanımına sunduğu kaliteyi mi? Buda tartışması bitmez bir konu ve benim boyumu aşar...

Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

opınel

• *
  • 207
  • Ahmet Yaşar ERDEN
  • Meslek: İstatistikçi
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #10 : 23 Kasım 2011, 17:36:48 »
Sayın Mehmet kişisi, ne güzel anlatım ve yorum.  :2up
İnsanların duygularına tercüman olmak buna denir herhalde..

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #11 : 23 Kasım 2011, 18:01:13 »
Sayın Mehmet kişisi, ne güzel anlatım ve yorum.  :2up
İnsanların duygularına tercüman olmak buna denir herhalde..
mesela opineli ben şimdiye kadar yapmaya kalkan birisini görmedim ama fiyatından ama basit mekanizmasından amma velakin şu siteye üye olup da evinde 1 defaya mahsus olsa bile opinel bulundurmayan kişilerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez işte olay burda başlıyor aslında kisme opinel yapmaya kalkmadı hee mehmet abiden gaza gelip bende modifiye işine girdim o ayrı :D ama daha önce de dediğim gibi opinel alınır ama kukri yapılır derim çünkü cold steel in çinde üretim kukrisine o kadar vermektense kendim hamonlusunu yapacam(Taner abimin desteğiyle) dedim 1 tane kırdım ama şimdi 2 tane daha var iş inat değil mi illaki bi tanesi olacak :D o zaman o videolarla (ki gerçekten benim aklım almıyor) hava atan tonton amcaya da hamonumun ışıltısıyla havamı atıcam :D
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #12 : 23 Kasım 2011, 18:36:07 »
icimizdekınlerı dökmek için güzel bir konu benım ıcın bıcagı kullanmak cok hoş ekmeyı yada bır kolıyı yada herhangı bırşeyı keskın bır bıcakla keserken bıcaın kayarmışcasına kesmesı bana büyük bır haz verıyo onun için bıleyebıldıkten sonra cok düz mantık ama kılıcta  cakıda aynı pıroblemım bıcak yaparkende var cok zaman ne yapacagıma karar vermek yapmaktan uzun sürüyo desem yalan söylemıs olmamam ama kazara karar verıpte yapmaya başladıktan sonra vaktın nasıl gectıgını anlamam benım ıcınde bu ıkısı önemlı
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

fatihaydın

• 779
« Yanıtla #13 : 23 Kasım 2011, 18:50:48 »
satın almak apayrı bir zevktir ,gerçektende çoğu zaman ucuza gelir,hele kolleksiyon derecesinde toplanıyorsa hepsini kendinizin yapmanın imkanı yok ne zaman yeter buna
(Tam burda mesaim bitti   toparlanıp servise koştum :D :D) nede bilgi birikmimiz yeter.her bıçak ayrı bir eser, farklı yorumlar malzemeler gerektirir,ben koleksiyon yapmıyorum şu an,  ama bıçakları severim,kullanmayıda severim  eğer koleksiyon yapabilecek imkanım ve içimde böyle bir istek olsaydı beğendiğim bıçaklardan kopyasını yapmaktansa satın almayı ve o ustanın kendi eserine sanatına sahip olmayı isterdim.satın alamayacak durumda isem çok pahalı ve güzel bir bıçağın taklidini yapmakda beni tatmin ediyorsa yapardım,ama o asla orjinalı olmazdı.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #14 : 23 Kasım 2011, 19:22:35 »
(Tam burda mesaim bitti   toparlanıp servise koştum :D :D) .............................

ne oldu şimdi cümle tık diye bitti diye düşünüyordum tam da..   :))

fatihaydın

• 779
« Yanıtla #15 : 23 Kasım 2011, 19:36:26 »
(Tam burda mesaim bitti   toparlanıp servise koştum :D :D) .............................

ne oldu şimdi cümle tık diye bitti diye düşünüyordum tam da..   :))
valla Mehmet abi saate bi baktım 16:59 bilgisayarı kapat toparlan 17:05 sevis kalkıyor beşe yirmi kala şöyle foruma bir bakayım dediydim zaman ne çabuk geçiyor öyle gönderdiydim mesajı eve gelince tamamladım. ;D

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #16 : 23 Kasım 2011, 20:38:08 »
benim şahsi fikirim seçerek bıçak almak ayrı keyif

bıçak yapmak ayrı bi keyif 

biri birinin yerini tutumaz
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #17 : 23 Kasım 2011, 20:52:59 »
Aynen katılıyorum Yusuf,

Benim asıl tutkum kılıçlar, bin tane kılıcım olsa bitane daha almak isterdim. şu dünyada para harcamanın en keyifli yolu nedir diye sorsalar, kılıç satın almak derim. Bununla beraber, insanoğlunun yababildiği en sofistike silah olan kılıcın nasıl kullanıldığını da öğrenmek istedim. Türk kılıçlarının talimiyle ilgili en ufak bir bilgi kırıntısına ulaşamayınca japon kılıçlarına yöneldim. Veee japon kılıçlarına, savaşçılarına ve kültürüne hayran oldum. İaido çalışmaya başladıktan bir süre sonra kılıç kullanmada asla ustalaşamayacağımı anladım. çünkü " Savaş meydanında denenmemiş bir kılıç üstadlığı, denize girmeden yüzme öğrenmeye benzer." ustalığımı savaş meydanında test edemeyeceğime göre, ustalığın getireceği tatmine de asla ulaşamayacaktım. öyleyse ben de kılıç yapımında ustalaşmalıyım diye düşündüm. ve belkide ömrümün sonuna kadar tamamlayamayacağım bir yola girmiş oldum...

selamlar...

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #18 : 23 Kasım 2011, 21:18:13 »
mesela o gün bunu gördüm dayanamadım aldım dükkandan çıktım bide üzerine park cezası yedim :-[

olsun  ;)

çelik kalitesi yok ama sırf mekanizmasına para verdim

bu mekanizmayı yapabilirmiyim kesinlikle hayır

bu bir hastalık 8)
« Son Düzenleme: 23 Kasım 2011, 21:32:33 Gönderen: yusuf biçer »
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #19 : 23 Kasım 2011, 21:43:28 »
Yusuf bu gün karambit im geldi nihayet, üstelik Adana dan.  >:D