Ortaçağ Avrupa fiyatlarına bir göz attım:
Sloven arkadaş çevirmiş burada:
http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.php?t=12664Kitabın adını telaffuz bile edemiyorum, aynen kopyaladım: Gotika, Premeti; Tomaž Nabergoj, Oboroženi stan srednjeveške družbe na slovenskem na osnovi materialnih virov. Primer: Meči, 2001
Fiyat olarak verilen kılıç tipik erlere dağıtılan sarf malzemesi olan kılıçlardan.
Bir at: 11 ile 15 kılıç değerinde
Manda: 6.25 ile 3.28 kılıç değerleri arasında
Bir ahşap fıçı: 4 kılıç civarında
Bir arbalet: 0.75 kılıç değerinde
Bu kılıçlar o dönem bol miktarda üretilen malzemeler, özellikle düz askerlerin kullandığı kılıçlar özelliksiz ve kalitesiz, sadece bir çarpışmada iş görecek tipte.
İyi bilinen diğer bir örnek, damaskus Sakson kılıcının 1 öküz veye 3 köle fiyatında olduğudur. Ancak bunlar çok göreceli bilgiler. Sonuçta örneğin 10 poundluk bir ingiliz kılıcı 1400'lü yıllarda bir marangozun bir yılda kazancına eşitti. Ya da bir aristokratın kılıcının fiyatı birkaç köyü içindekilerle birlikte alabilecek değere sahipti. Ancak bu tip objeler bizim bildiğimiz anlamda satın alınmazdı, bir bey, lord ya da derebeyi ya da feodal bir kişilik kalesindeki ustalardan basitçe istiyordu, onun emrinde çalışan demircileri, sanatçıları olurdu, onlar genelde bu tip işleri karın tokluğuna ve kellelerinin yerinde durması bedelinde yapıyorlardı

İngilteredeki fiyatlar konusu:
http://www.luminarium.org/medlit/medprice.htmOkuduklarımdan anladığım şu: 1200'lü yıllardan 1400'lü yıllara bir miktar enflasyon olmuşsa da çıkarsadığım kılıç fiyatı (tabii düz ve özelliksiz bir kılıç) demircinin 1 haftalık iş gücüne karşılık 6-7 şilin yani 0.3 pound civarına tekabül ediyor.
Bu değerde olan şeyler:
- 1 inek
- 2 koyun
- 3 domuz
- 72 tavuk
- 1 köy evinin 1 yıllık kirası
- tüccar için deri zırh
Bu fiyatlar konusunda internette veya elimdeki kitaplarda Osmanlı veya daha öncesine ilişkin açık bir kaynağa ulaşamadım.
Günümüzde aslında işçilikte gündelik fiyatları bıçaklara yansıtsak Eylem'e katılıyorum, kimse el yapımı bıçak edinemezdi...