Bıçak Sanatı - Forum

eski ustaların yaptıkları için bictikleri fiyat nedir

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
sayın arkadaşlarım abılerım coktandır sormak ıstıyorum sızlere tanıştıgımız arkadaşlar eskı bıcaklardan hep öyle bahsedıyorlarkı işte benım dedemın şöyle bıcagı vardı böyle kılıctı keserdı bıcerdı bana öyle bıcak lazım.             
tamam yaparız yada yaptırırz  dıyorum önce şaşirıyorlar sonra gözlerı acılıyo sevıncle nekadar olur dıye soruorlar bende ortalama bir av bıcagı 200-300 lıra olur dıyınce bı dövmedıklerı kalıyo cok eskı zamanlarda bı ustaya bır kılıc ıcın bır cıft öküz verıldıyını duymuştum şimdı merak etıgım bunun gıbı fıyat bılgılerı olan arkadaşlar varmı.
benım de insanlara anlatacak bırşeylerım olsun :-[ :-[
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
Ynt: eski ustaların yaptıkları için bictikleri fiyat nedir
« Yanıtla #1 : 23 Kasım 2011, 01:17:39 »
bunun formülü olması lazım

ana madde temini masrafı+ işçilik+çeliğin boyutu= ?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 23 Kasım 2011, 06:15:01 »
sayın arkadaşlarım abılerım coktandır sormak ıstıyorum sızlere tanıştıgımız arkadaşlar eskı bıcaklardan hep öyle bahsedıyorlarkı işte benım dedemın şöyle bıcagı vardı böyle kılıctı keserdı bıcerdı bana öyle bıcak lazım.             
tamam yaparız yada yaptırırz  dıyorum önce şaşirıyorlar sonra gözlerı acılıyo sevıncle nekadar olur dıye soruorlar bende ortalama bir av bıcagı 200-300 lıra olur dıyınce bı dövmedıklerı kalıyo cok eskı zamanlarda bı ustaya bır kılıc ıcın bır cıft öküz verıldıyını duymuştum şimdı merak etıgım bunun gıbı fıyat bılgılerı olan arkadaşlar varmı.
benım de insanlara anlatacak bırşeylerım olsun :-[ :-[

Yıllar boyu kullanılacak ve çoğu zaman günlerce süren işçilikle üretilen bıçaklar için 200 300'e çok diyorlar da acaba araçlarının deposu kaç paraya doluyor? Ya da bir mekana gidilince adam başı kaç lira hesap veriliyor?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #3 : 23 Kasım 2011, 08:19:29 »
yahu cahil aklı işte ne yapacaksınız orta kalite el yapımı bir bıcağın (440b ) maliyeti sadece malzeme olarak 50-60 tl kök kulanırsan 100 e kadar cıkıyor
2 günde işçilik versek  gün başına  sigorta ve vergiler dahil 100 tl ettimi 300 yahu bu adamın hiçmi karı olmayacak değilmi ?
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #4 : 23 Kasım 2011, 08:28:45 »
kim ne derse desin ben ustaların el emeğine paha biçilmesine gerçekten karşıyım hayatta paranın satın alamayacağı şeyler vardır işçilik ve emek de sadece ustanın belli bir meblaya rızasıyla alınabilen en büyük değerdir
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

Theseus

• 436
  • Meslek: Danışman
  • Yer: İstanbul-Kadıköy
« Yanıtla #5 : 23 Kasım 2011, 09:30:57 »
Valla eskisi yenisi yok,emek emektir.
Ben 3-4 gün mesaimi harcayacağım bir ürünü kaça satarım bilmiyorum ama 250-300 lira fiyatı duyduğumda hiç de havalara zıplamayacağımı biliyorum.

El emeğini hiç duymamışlara tavsiyem,hayatlarının her alanında fabrikasyonlara devam etmeleridir.Zaten değerli hiçbirşeyin kıymetini verseniz de bilmeyeceklerdir.
Genco G.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 23 Kasım 2011, 09:54:01 »
Bıçağı, kılıfı yaparken harcadığım günü bir nakliyeci, boyacı yada temizlikçi gibi bir gündelikçinin ücreti ile çarpsam herhalde çıkan sonucu gören bıçağın yanına bile yaklaşmazdı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Hüseyin Tekinay

• 244
    • manassilah dekor gravür
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bodrum
« Yanıtla #7 : 23 Kasım 2011, 09:56:39 »
Sıkıntılı bir konu, bu topa hiç girmeyeyim. :-[
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #8 : 23 Kasım 2011, 11:17:24 »
Ortaçağ Avrupa fiyatlarına bir göz attım:
Sloven arkadaş çevirmiş burada: http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.php?t=12664
Kitabın adını telaffuz bile edemiyorum,  aynen kopyaladım: Gotika, Premeti; Tomaž Nabergoj, Oboroženi stan srednjeveške družbe na slovenskem na osnovi materialnih virov. Primer: Meči, 2001

Fiyat olarak verilen kılıç tipik erlere dağıtılan sarf malzemesi olan kılıçlardan.

Bir at: 11 ile 15 kılıç değerinde
Manda: 6.25 ile 3.28 kılıç değerleri arasında
Bir ahşap fıçı: 4 kılıç civarında
Bir arbalet: 0.75 kılıç değerinde

Bu kılıçlar o dönem bol miktarda üretilen malzemeler, özellikle düz askerlerin kullandığı kılıçlar özelliksiz ve kalitesiz, sadece bir çarpışmada iş görecek tipte.

İyi bilinen diğer bir örnek, damaskus Sakson kılıcının 1 öküz veye 3 köle fiyatında olduğudur. Ancak bunlar çok göreceli bilgiler. Sonuçta örneğin 10 poundluk bir ingiliz kılıcı 1400'lü yıllarda bir marangozun bir yılda kazancına eşitti. Ya da bir aristokratın kılıcının fiyatı birkaç köyü içindekilerle birlikte alabilecek değere sahipti. Ancak bu tip objeler bizim bildiğimiz anlamda satın alınmazdı, bir bey, lord ya da derebeyi ya da feodal bir kişilik kalesindeki ustalardan basitçe istiyordu, onun emrinde çalışan demircileri, sanatçıları olurdu, onlar genelde bu tip işleri karın tokluğuna ve kellelerinin yerinde durması bedelinde yapıyorlardı  ;D

İngilteredeki fiyatlar konusu:
http://www.luminarium.org/medlit/medprice.htm
Okuduklarımdan anladığım şu: 1200'lü yıllardan 1400'lü yıllara bir miktar enflasyon olmuşsa da çıkarsadığım kılıç fiyatı (tabii düz ve özelliksiz bir kılıç) demircinin 1 haftalık iş gücüne karşılık 6-7 şilin yani 0.3  pound civarına tekabül ediyor.
 Bu değerde olan şeyler:
- 1 inek
- 2 koyun
- 3 domuz
- 72 tavuk
- 1 köy evinin 1 yıllık kirası
- tüccar için deri zırh

Bu fiyatlar konusunda internette veya elimdeki kitaplarda Osmanlı veya daha öncesine ilişkin açık bir kaynağa ulaşamadım.

Günümüzde aslında işçilikte gündelik fiyatları bıçaklara yansıtsak Eylem'e katılıyorum, kimse el yapımı bıçak edinemezdi...

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #9 : 23 Kasım 2011, 17:08:26 »
Sloven arkadaş çevirmiş burada: http://www.myarmoury.com/talk/viewtopic.php?t=12664
Kitabın adını telaffuz bile edemiyorum,  aynen kopyaladım: Gotika, Premeti; Tomaž Nabergoj, Oboroženi stan srednjeveške družbe na slovenskem na osnovi materialnih virov. Primer: Meči, 2001

Fiyat olarak verilen kılıç tipik erlere dağıtılan sarf malzemesi olan kılıçlardan.

Bu kılıçlar o dönem bol miktarda üretilen malzemeler, özellikle düz askerlerin kullandığı kılıçlar özelliksiz ve kalitesiz, sadece bir çarpışmada iş görecek tipte.

İyi bilinen diğer bir örnek, damaskus Sakson kılıcının 1 öküz veye 3 köle fiyatında olduğudur. Ancak bunlar çok göreceli bilgiler. Sonuçta örneğin 10 poundluk bir ingiliz kılıcı 1400'lü yıllarda bir marangozun bir yılda kazancına eşitti. Ya da bir aristokratın kılıcının fiyatı birkaç köyü içindekilerle birlikte alabilecek değere sahipti. Ancak bu tip objeler bizim bildiğimiz anlamda satın alınmazdı, bir bey, lord ya da derebeyi ya da feodal bir kişilik kalesindeki ustalardan basitçe istiyordu, onun emrinde çalışan demircileri, sanatçıları olurdu, onlar genelde bu tip işleri karın tokluğuna ve kellelerinin yerinde durması bedelinde yapıyorlardı  ;D

Okuduklarımdan anladığım şu: 1200'lü yıllardan 1400'lü yıllara bir miktar enflasyon olmuşsa da çıkarsadığım kılıç fiyatı (tabii düz ve özelliksiz bir kılıç) demircinin 1 haftalık iş gücüne karşılık 6-7 şilin yani 0.3  pound civarına tekabül ediyor.
 Bu değerde olan şeyler:
- 1 inek
- 2 koyun
- 3 domuz
- 72 tavuk
- tüccar için deri zırh

Bu fiyatlar konusunda internette veya elimdeki kitaplarda Osmanlı veya daha öncesine ilişkin açık bir kaynağa ulaşamadım.

Günümüzde aslında işçilikte gündelik fiyatları bıçaklara yansıtsak Eylem'e katılıyorum, kimse el yapımı bıçak edinemezdi...

Pes diyorum başka bir şey demiyorum.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #10 : 23 Kasım 2011, 17:23:48 »

Bu değerde olan şeyler:
- 1 inek
- 2 koyun
- 3 domuz
- 72 tavuk
- tüccar için deri zırh

işte aradıgım cevap cok sagolasın emre hocam sonucta sorum yapılan işe fıyat bıcmek dıyıl bıcılen fıyatın karşindakıne hakı oldugunu anlatabılmek.
bırde sorun meydanın epeden berı boş olması imiş gıbı gelıyo bana yanı ınsanlar bu işin hakıyla yapan kactane santkar usta gördülerkı ve malesef kalıtelı dıye bılıceyımız bıcok mazememız yurt dışından gelıyo ama bızım ınsanımızın bunlardan haberı yok bızler gıbı ınsanlar olmadıkcada olmaz  :(
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #11 : 23 Kasım 2011, 18:46:13 »
bodrumda Sefa hocam birşey demişti, adamlar bir buçuk liraya bıçak satıyorlar ve o bıçak kesiyor :D, hakikaten de kesiyor ama. böyle bir gerçek mevcut en nihayetinde.

birisiyle bıçak fiyatına dair bir konuşma yapıldığında, bıçağın fiyatını mukayese için bu ve benzeri örneklerden yola çıkan birisiyle daha fazla konuşmaya gerek yok zaten.  ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #12 : 23 Kasım 2011, 18:50:09 »
............................

tamamen katılıyorum sayın Ertuğrul..
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #13 : 23 Kasım 2011, 20:29:53 »
............................

tamamen katılıyorum sayın Ertuğrul..

başka ne denebilir sağol Emre usta
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #14 : 23 Kasım 2011, 21:38:51 »
Bende 1 adet kamış okun, bir altın olduğuna dair bir bilgi var.
1705 yılında bir Tatar yayına yaklaşık 850 akçe değer biçildiği de belgelidir.
O yıllarda 8 akçeye 1 okka (bir kilogramdan biraz fazla) koyun eti alınabilirdi.
Bundan sonrasını siz hesaplayabilrsiniz :)
Saygılarımla
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

« Yanıtla #15 : 23 Kasım 2011, 21:40:00 »
pes niye dendi ben de onu anlamadım...

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #16 : 23 Kasım 2011, 21:44:01 »
pes niye dendi ben de onu anlamadım...

;D
Pes kelimesini fiyatlar için değil. Emre'nin bu konudaki bilgisi için kullandım.
Pes yani bu kadar da ilgili bilgili mi olunur anlamında.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #17 : 23 Kasım 2011, 21:47:50 »
 :))

ben kılıcın fiyatı konusunda pes demiş bulundum.
fiyat= kellenin yerinde durması  >:D
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #18 : 23 Kasım 2011, 21:54:55 »
Altının kıymetini sarrafı bilir
 iyi bir kılıcın  kıymetini bilen; varsa parası 1000 inek gene verebilir
o kişiden kişiye değişir

bazısı da yolda bulsa yüzüne bakmaz
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #19 : 23 Kasım 2011, 21:55:58 »
 :D :D   :D :D Herkes başka bir şey için pes demiş iyi mi   :D :D :D