Bıçak Sanatı - Forum

damast..

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: damast..
« Yanıtla #20 : 10 Kasım 2011, 12:20:43 »
geçmiş olsun Taner.

bende çok yaktım eli, kolu. bazen insan gereksiz refleks hareketler yapıyor. bende spral taşı kapatıp masaya koyduktan sonra hala dönmeye devam ederken kayıp yere düşen sprali ani bir refleksle tutmaya kalkmıştım.  :( 
sonu hiç iyi olmamıştı.... ::)

parçaya kaynakladığın tutma çubuğunu mümkünse kalın bir malzemeden seç ve kaynağı gerçekten sağlam kaynak yapmaya özen göster,
benim ilk başladığımda başıma gelmişti, 8'lik inşaat demiri kaynatmıştım, ocağın içinden kıvılcımlar çıkınca çubuğu bir çektim kütük yok. ??? çubuk eriyip kopmuş..

bi telaş..
bütün iş çöpe >:(.
sonrasında klasik trakya naraları :-X..

eli kolu yaktığında cabası...

sakin iş yapmayı öğrenmek lazım...

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #21 : 10 Kasım 2011, 12:56:43 »
Taner geçmiş olsun  . Damast  yada  polat   ufak tefek yanıklarla  haracını  almadan  sırrını  kolay  vermiyor  galiba  :)
Fakat  daha  önemlisi , her  hatalı işlem   sonunda   daha iyisinin  nasıl yapılacağını  bir daha unutmamak üzere  öğreniyoruz  . ( ben  hala  öğrenmeye  devam  ediyorum )
Benim  uygulamalarımda  kaynamama  sebepleri olarak   belirlediklerim :
  a - yüzeylerin  yeterince  temizlenmemesi .
  b - hava debisinin  düşük kalması  ve ocağın  yeterli ısıya  çıkamaması .
  c  - Hazırlanan  çelik  kütlesinin  büyük  seçilerek , ocak içinde  yeterli ısının elde edilmemesi .
  d - Benim ocakta  yüklenen  kömür  miktarının da arttırılması  gerektiği .  (yeterli ısıyı bulmak  için )
   e -
   f  -
   g -

bunları da henüz  ben  de  bilmiyorum  :)   yanıklarımla  öğrenmeye   çalışıyorum  :)
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

whitefoxss

« Yanıtla #22 : 10 Kasım 2011, 13:22:59 »
Çok geçmiş olsun.İnşallah istediğin damastı yapabilirsin.Bu kadar emek ziyan olmasın.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #23 : 10 Kasım 2011, 16:41:54 »
Merakla takip ediyorum Taner . Aslina bakarsan cok daha iptidai kosullarda ben de bir ocak kaynagi yapabilmek icin ugrasiyorum su aralar. Simdiye kadar basima gelenleri anlatayim , belki bir ise yarar :

1- Iki metal yuzey arasina boraksin adam gibi gittigine emin  olmalisin. Bunun icin en iyi yol, Sefa hocanin zamaninda yaptigi gibi , lamalari bir uclarindan arada aciklik kalacak sekilde, acili  kaynaklamak . Lamalar sicak kaynak isisina ciktiginda boraksi atip cekiclemek. Bu sekilde yapamazsan ,- lama yuzeylerinin birbiri ile cok iyi uyumlu oldugundan da eminsen- biri sicakken borakslayip digerini soguk halde uzerine koyup , hepsini birden firinlayip , cekiclemek.

2-  Genis ve duz agizli bir cekic sart. Yuvarlak cekiclerle ortadan vurdugunda lamalarin iki ucu kalkiyor ve aninda okside oluyor. Sonradan vurup yapistirsan da kaynaklanmiyor. Tabii ilk darbelere abanmamak da lazimmis.

3- Firinda az cok ayni sekilde genisleyip , buzulen , biribirine yakin derecelerde sulanan celikler kullanmak lazimmis. Ben , su aralar bildigin insaat demirine ( Sefa hocaya sora sora ) bildigin egeyi kaynatmaya calisiyorum. Bakalim n'oolacak. Basarilar dilerim , kolay gelsin
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #24 : 10 Kasım 2011, 20:12:57 »
geçmiş olsun Taner.

bende çok yaktım eli, kolu. bazen insan gereksiz refleks hareketler yapıyor. bende spral taşı kapatıp masaya koyduktan sonra hala dönmeye devam ederken kayıp yere düşen sprali ani bir refleksle tutmaya kalkmıştım.  :( 
sonu hiç iyi olmamıştı.... ::)

parçaya kaynakladığın tutma çubuğunu mümkünse kalın bir malzemeden seç ve kaynağı gerçekten sağlam kaynak yapmaya özen göster,
benim ilk başladığımda başıma gelmişti, 8'lik inşaat demiri kaynatmıştım, ocağın içinden kıvılcımlar çıkınca çubuğu bir çektim kütük yok. ??? çubuk eriyip kopmuş..

bi telaş..
bütün iş çöpe >:(.
sonrasında klasik trakya naraları :-X..

eli kolu yaktığında cabası...

sakin iş yapmayı öğrenmek lazım...

aynı hataları şu an bende yapıyorum belkıde yapmam gerekıyor bu işi hakkı ile öğrenebilmek için ;)   benımkıde 10,luk malzeme ıdı oda koptu  ama cabuk kaptım malzemeyı ocaktan ;D    valla el kol saçlar bazen curuf sıçramasından yanıyor  ,isyan figan malum hal hatır sormalarla bırlıkte yine durmadan ışe devam ediyorum. 
bir türlü  alışamadım eldiven kullanmaya  :-\
 aslında yenı ocak için malzemeleri  cakacıda bukturdum kaynaklarını yaptım tuğlalarıda hazır döşenip şamotla sıvanacak. ama terzı söküğünü dikemez hesabı her gün yapıcam dıye nıyetlenıyorum  ama atölyeye gıdınce ılk işim ocağımı bıtırmek olucak..    yoksa damast hayal şimdiki ocakla >:(
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #25 : 10 Kasım 2011, 20:18:02 »
Taner geçmiş olsun  . Damast  yada  polat   ufak tefek yanıklarla  haracını  almadan  sırrını  kolay  vermiyor  galiba  :)
Fakat  daha  önemlisi , her  hatalı işlem   sonunda   daha iyisinin  nasıl yapılacağını  bir daha unutmamak üzere  öğreniyoruz  . ( ben  hala  öğrenmeye  devam  ediyorum )
Benim  uygulamalarımda  kaynamama  sebepleri olarak   belirlediklerim :
  a - yüzeylerin  yeterince  temizlenmemesi .
  b - hava debisinin  düşük kalması  ve ocağın  yeterli ısıya  çıkamaması .
  c  - Hazırlanan  çelik  kütlesinin  büyük  seçilerek , ocak içinde  yeterli ısının elde edilmemesi .
  d - Benim ocakta  yüklenen  kömür  miktarının da arttırılması  gerektiği .  (yeterli ısıyı bulmak  için )
   e -
   f  -
   g -

bunları da henüz  ben  de  bilmiyorum  :)   yanıklarımla  öğrenmeye   çalışıyorum  :)

sağol Bekir usta :)   yok yanmadan bu iş olmuyormuş onu anladım  :D   sorunlar bende bellı oldu   "b/d " şıkları   ve propanda çok zor oluyor bu iş. kömür ocağının  çok daha verımlı olduğuna kanaat getırdım..      aslında  propan 270tl olmasa bılıyorum ben yapacağımıda   ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #26 : 10 Kasım 2011, 20:19:41 »
Çok geçmiş olsun.İnşallah istediğin damastı yapabilirsin.Bu kadar emek ziyan olmasın.

geçmiş olsun dileklerin için teşekkür ederim  :)   inşaallah yapıcam  ;)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #27 : 10 Kasım 2011, 20:21:17 »
Merakla takip ediyorum Taner . Aslina bakarsan cok daha iptidai kosullarda ben de bir ocak kaynagi yapabilmek icin ugrasiyorum su aralar. Simdiye kadar basima gelenleri anlatayim , belki bir ise yarar :

1- Iki metal yuzey arasina boraksin adam gibi gittigine emin  olmalisin. Bunun icin en iyi yol, Sefa hocanin zamaninda yaptigi gibi , lamalari bir uclarindan arada aciklik kalacak sekilde, acili  kaynaklamak . Lamalar sicak kaynak isisina ciktiginda boraksi atip cekiclemek. Bu sekilde yapamazsan ,- lama yuzeylerinin birbiri ile cok iyi uyumlu oldugundan da eminsen- biri sicakken borakslayip digerini soguk halde uzerine koyup , hepsini birden firinlayip , cekiclemek.

2-  Genis ve duz agizli bir cekic sart. Yuvarlak cekiclerle ortadan vurdugunda lamalarin iki ucu kalkiyor ve aninda okside oluyor. Sonradan vurup yapistirsan da kaynaklanmiyor. Tabii ilk darbelere abanmamak da lazimmis.

3- Firinda az cok ayni sekilde genisleyip , buzulen , biribirine yakin derecelerde sulanan celikler kullanmak lazimmis. Ben , su aralar bildigin insaat demirine ( Sefa hocaya sora sora ) bildigin egeyi kaynatmaya calisiyorum. Bakalim n'oolacak. Basarilar dilerim , kolay gelsin

yapışmama konusunda aynı şey başıma geldı  ;) malzemeyı yanlardan kaynakladım döverken uç kısım hafıf kalktı ve bır dahada yapıştıramadım..  ustam benım tek derdım ocak  istediğim ısılara malzemenın her yerını homojen bır şekılde çıkaramadım..  ama acaip keyifli ocak ve örsün başında çalışmak   helede ufaktan radyo tıngırtısı  kendı demledığın çayda varsa  :)

bugun  ustamla konuştum atölyeye ufak  hanı bır masa ve bır ıkılı koltuk sığacak kadar  yer yaptırıyorum .akşamları uğraşacağım bu işle  ;)
« Son Düzenleme: 10 Kasım 2011, 20:27:27 Gönderen: Taner Salar »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #28 : 10 Kasım 2011, 22:20:12 »
bırde kafama takılan şu malzeme ortasından döverken hanı koyu kıvamlı kılı ezınce çatlayarak açılır ya o şekılde açıldı ısı düşük desem ren öyle demıyor malzemede o zaman tek seçenek ısı çok yuksektı  çekıci yiyince dağıldı  mı..??

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #29 : 10 Kasım 2011, 23:02:06 »
Sıcak demir atelyelerini gezerken gezicilere şu söylenir:

"Bu atelyede yeşil hıyar olsa bile kontrol etmeden ele almayın"yoksa eliniz yanabilir.

Bu öneri şaka yollu da olsa eli yananlara söylenir.

Neyse;
Geçmiş olsun bu yanma işi olağandır hemen yağ veya yağlı bir merhem sürünüz.

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #30 : 10 Kasım 2011, 23:20:10 »
 :D :D :D

sıcak demir atölyemi kurabilirsem, kesinlikle duvarına büyükçe yazılarla yazacağım bunu...

geçmiş olsun.
« Son Düzenleme: 10 Kasım 2011, 23:21:45 Gönderen: teoman »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #31 : 10 Kasım 2011, 23:35:46 »
Sıcak demir atelyelerini gezerken gezicilere şu söylenir:

"Bu atelyede yeşil hıyar olsa bile kontrol etmeden ele almayın"yoksa eliniz yanabilir.

Bu öneri şaka yollu da olsa eli yananlara söylenir.

Neyse;
Geçmiş olsun bu yanma işi olağandır hemen yağ veya yağlı bir merhem sürünüz.

;D  güzel cümle  .  merhem sürdüm acı geçti sayılır.    geçmiş olsun dilekleriniz için teşekkür ederim..

:D :D :D

sıcak demir atölyemi kurabilirsem, kesinlikle duvarına büyükçe yazılarla yazacağım bunu...   

geçmiş olsun.

sağol Teoman  :)

« Yanıtla #32 : 10 Kasım 2011, 23:49:32 »
Taner geçmiş olsun.

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #33 : 10 Kasım 2011, 23:59:49 »
taner öncelikle kola gelsin. başaracagına eminim. sendeki sorun bence iki nedenden kaynaklanmakta.
1- ocagın homojen ısıtmıyor. Propan ocaklar kömur ocagına göre çok daha homojen ııs verir.
2- ideal sıcaklıkta dövmuyorsun. biraz erken davranıyorsun gibi. yüzeyin suladıgını görmelisin. ve bu noktada hemen çekici ele alıp önce ortadan bir iki çekiçle. ben öyle yapıyorum. ısının çok düşmesini beklemeden yeniden ocaga koyup aynı renge ulaşmasını bekliyorum. gerekirse parçayı çeviriyorum ocaktan aldıgımda emin değilsem yeniden ocaga geri koyuyorum. ben şimdiye kadar hep kömurde çalıştım ve fan ayarı yoktu.  benim metodum çeliği iyice gözlemlemek ve uygun anı hissetmek. planya çelikleri ile karbon çeliginde veya makasta uygun an sarımsı beyazımsı bir ısı. ısının dogru oldugunu çekiçledigin anda anlarsın. etrafa çekçlemenle birlikte kıvılcımlar ve bir parça sıvı metal boraks karışımı  sıçrayacaktır. bir kez beraber yapsak kesin anlarsın. mecburen bunu zor yoldan ögreneceksin. yalnız, sıcak ocak başında. ..

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #34 : 11 Kasım 2011, 00:01:30 »
 vede   yanarak  ;D  ;D

« Yanıtla #35 : 11 Kasım 2011, 00:03:55 »
gerekirse parçayı çeviriyorum ocaktan aldıgımda emin değilsem yeniden ocaga geri koyuyorum. ben şimdiye kadar hep kömurde çalıştım ve fan ayarı yoktu.  benim metodum çeliği iyice gözlemlemek ve uygun anı hissetmek. planya çelikleri ile karbon çeliginde veya makasta uygun an sarımsı beyazımsı bir ısı. ısının dogru oldugunu çekiçledigin anda anlarsın. etrafa çekçlemenle birlikte kıvılcımlar ve bir parça sıvı metal boraks karışımı  sıçrayacaktır. bir kez beraber yapsak kesin anlarsın. mecburen bunu zor yoldan ögreneceksin. yalnız, sıcak ocak başında. ..
kesinlikle

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #36 : 11 Kasım 2011, 00:11:47 »
vede   yanarak  ;D  ;D
evet vede yanarak

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #37 : 11 Kasım 2011, 12:20:39 »
Çok denemem olmasa da aynı problemleri yaşadım Taner, 3 deneme yaptım şimdiye kadar, birinde başarılı oldu denemem. Bu denemeleri propan fırında yapmam yüzünden işine yarayabilir deneyimim:

1- Ocak kaynağı için illa ki kıvılcımların fırlaması gerekmiyor, bu durum kömürde çalışanlarda olur çünkü çelik yanana kadar tam olarak kaynak ısısına geldiğini anlamanın  bir yolu pek yok. Ancak propan ocakta ısıyı izleyebilirsin, bu avantajdan dolayı gerekli ısının daha üstüne çıkmaya ihtiyaç yok.

2- Brülör tasarımı önemli, eğer fan ekleyeceksen brülörüm memesinin 2 - 3 milim olmasını sağla, ben iki başarısız denememi hatalı brülöre borçluyum. Tipik atmosferik venturi brülördeki meme 1 milim deliklidir genelde, ancak basıncı fan ile dengelediğinden gaz basıncına değil gaz hacmine ihtiyacın olacak, bu yüzden düşük basınçlarda bol gaz sarfiyatı ile çalışması gerek brülörün, aksi takdirde yeterli ısıyı üretemez...

3- Sabır harbiden çok önemli, gerekli ısıya çeliğin sulanması denilen etkiyi izleyerek anlayabilirsin, ancak bu ısıda yeterince beklemek çok önemli, basit bir külçede bile malzemenin yüzeyinin ısısının tüm külçeye eşit dağılması dakikalar alıyor.

4- Kesinlikle kuvvetli vuruşlardan kaçın, malzemenin ortasından kenarlara doğru çalış...

Sanki çok deneyimli birisi gibi ukalalık yaptım, kusura bakmayınız...

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #38 : 13 Kasım 2011, 22:15:31 »
Emre usta yapılmaması gerekenlerın bazılarını yaptım, bunun akabınde elımde bır çakı çıkaracak lama var ama resmen iki metal bırbırıne karıştı desen falan yok.
yanı yenı bır deneme beni beklıyor . ancak yenı bır ocak ve yapılmaması gerekenlerın bır lıstesı zihnımde olmak kaydı ile  ;)

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #39 : 13 Kasım 2011, 22:20:45 »
vede   yanarak  ;D  ;D

sen yanmazsan ben yanmazsam nasıl olacak bu iş ;)

geçmiş olsun
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...