Bıçak Sanatı - Forum

Deri saplı av bıçağına kılıf

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Deri saplı av bıçağına kılıf
« : 02 Kasım 2011, 15:10:08 »
22 numaraya kılıf yaparken işlem basamaklarının fotoğraflarını da çektim.
Söz  konusu bıçağın forumdaki adresi bu: 
http://www.bicaksanati.com/forum/sabit-namlu/22-deri-sapli-av-bicagi/

Kılıfın şeklini belirleyen tabii ki bıçağın profili. Öncelikle bıçağın dış hatlarını çiziyorum. Daha sonra dikiş paylarını üzerine ekliyorum. Bu modelde bir de kemer halkaları var.

By ertarda at 2011-11-02

Proje işim bittiğinde genelde elimde şöyle bir çizim oluyor.

By ertarda at 2011-11-02

Deri kılıf genelde 3 parçadan oluşuyor. Ön kapak, arka kapak ve iç kalınlık. İç kalınlığı koymazsak bıçağın ağzı direk dikiş iplerini keser. Bu parçayı koyduğumuzda ise bıçağın ağzı sürekli bu derinin ortasına denk gelecektir.

By ertarda at 2011-11-02

Yapıştırmadan önce derinin parlak yüzeyi pürüzlendirilir. Böylece yapıştırıcı derinin içine işler ve ek yeri daha sağlam olur.

By ertarda at 2011-11-02

Deri için en uygun yapıştırıcı kontak yapıştırıcılar. Bunlar halk arasında genelde Derby yapıştırıcı diye bilinir.

By ertarda at 2011-11-02

Arka kapak ara kapağa yapıştıktan sonra ön kapak da yapıştırılır.

By ertarda at 2011-11-02

Ön kapağı yapıştırmadan önce son bir defa kılıfın bıçağa uyumunu kontrol etmek de fayda var.

By ertarda at 2011-11-02

Yapıştırma işlemi sonrasında dikiş delikleri delinir. Bu iş için biz veya 1 mm zımbalar kullanılabilir. Ben genelde 1.5 veya 2.0 mm matkap ucunu dremel'e takarak delikleri deliyorum.
Kullanılacak ip mum kapla saraciye ipi olmalıdır. Dikiş tipi olarak da en sağlamı çift iğne ile dikiş.

By ertarda at 2011-11-02

Bu da sonuç. Bu modelde kemer yarıklarının eğri planladım. Bu sayede bıçak belde belirli bir açıyla duracağı için otururken fazla rahatsızlık vermeyecek.

By ertarda at 2011-11-02

By ertarda at 2011-11-02
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: Deri saplı av bıçağına kılıf
« Yanıtla #1 : 02 Kasım 2011, 15:18:34 »
elinize sağlık, çok uyumlu bir çift olmuşlar. :2up

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #2 : 02 Kasım 2011, 15:22:38 »
çift iğne ile dikiş ne demektir Ertuğrul?
nasıl yapılır bu iş.

Maaşallah öyle bir anlatışın var ki, hop hop hop tamam oldu bu iş.
insan aaaaa ne kolaymış diyor, işe başlayana kadar.
Elimdeki İnşaatı bitireyim senin yolundan gidiyorum aynen..Ellerine sağlık.
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #3 : 02 Kasım 2011, 15:40:59 »
nasıl yapılır bu iş.

İpin iki ucuna da iğne takılır. İlk delikten bir iğne geçirilir ve ipin ortasına kadar çekilir.
Gözünde canlandır. Delikten bir ip geçmiş ve delik ipin tam ortasında. İpin her iki ucunda da iğne var.
İğnelerden biri bir sonraki delikten geçirilir. Diğer iğne de aynı delikten ters tarafa geçirilir.
Böylece her iki iğne de sürekli aynı delikten geçmiş olarak biri sağda bir solda olur.
Son deliğe kadar bu böyle sürer gider.

Detaylı anlatımı burada var. Çok zor bir şey değil.
http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?19963-Saddle-Stitch-Tutorial-stitching-with-2-needles

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #4 : 02 Kasım 2011, 17:17:11 »
abi çok güzel bir anlatım olmuş teşekkürler. kalıbı çıkartırken bıçağın meydana getireceği bombelenmeyi nasıl hesaplıyorsun? deriyi bu amaçla nemlendirdiğin bir aşama olmuyor mu hiç, tam kalıbı belirlemek için?
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #5 : 02 Kasım 2011, 17:46:19 »
abi çok güzel bir anlatım olmuş teşekkürler. kalıbı çıkartırken bıçağın meydana getireceği bombelenmeyi nasıl hesaplıyorsun? deriyi bu amaçla nemlendirdiğin bir aşama olmuyor mu hiç, tam kalıbı belirlemek için?

2. resimdeki gibi, sap kısmından sadece 2-3 mm kadar boşluk bırakıyorum fazla değil. Dar bile olsa nasıl olsa deri esniyor. Bol olup da bıçağın düşmesinden iyidir.
Bir de kalıp çıkartırken balçağa dikkate etmek gerekiyor. Eğer balçağın üstünde kalan dar alanı kılıfta da dar bırakırsak, bu defa balçak oradan geçemez. 2. resimde bu da var.

« Yanıtla #6 : 02 Kasım 2011, 18:50:52 »
Eline sağlık Ertuğrul, güzel kılıf ve güzel bir anlatım olmuş

sebo

• *
  • 1
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: izmir bornova
« Yanıtla #7 : 02 Kasım 2011, 19:01:08 »
Ertuğrul abi bildiklerini bana da öğretirmisiiin :)

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #8 : 02 Kasım 2011, 19:08:34 »
Ertuğrul abi bildiklerini bana da öğretirmisiiin :)

Tabii ki öğretirim zaten bu forumun amacı o.
Ben nasıl buradan bir çok şey öğrendiysem, benim de bildiklerimi öğretmem boynumun borcu.

Ama önce senin üzerine düşenler de var.
Öncelikle şuraya gir.
http://www.bicaksanati.com/forum/merhaba/
Kendini tanıt. Bir de isim ve doğum tarihi girersen sana nasıl hitap edeceğimizi de bilmiş oluruz.

Bu arada foruma hoş geldin.

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #9 : 02 Kasım 2011, 19:21:53 »
nasıl yapılır bu iş.

İpin iki ucuna da iğne takılır. İlk delikten bir iğne geçirilir ve ipin ortasına kadar çekilir.
Gözünde canlandır. Delikten bir ip geçmiş ve delik ipin tam ortasında. İpin her iki ucunda da iğne var.
İğnelerden biri bir sonraki delikten geçirilir. Diğer iğne de aynı delikten ters tarafa geçirilir.
Böylece her iki iğne de sürekli aynı delikten geçmiş olarak biri sağda bir solda olur.

http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?19963-Saddle-Stitch-Tutorial-stitching-with-2-needles

Ertuğrul abi,webde gördüğüm tüm kılıflarda iki iğne ili dikiş yapılıyor.
Sizdeki mevcut biz'in ucu sivri.Birde ucu çengel olan biz'ler var.Bu biz'leri ayakkabı tamircileri çok yoğun kullanıyor.
Bu biz'in kullanılmamasının bir sebebi var mı?
Bu arada detaylı anlatım için teşekkürler.Bıçak yapımını az-çok gördük ama kılıf yapımı hep eksik kalıyordu.
Ellerinize sağlık...
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #10 : 02 Kasım 2011, 19:34:07 »

Ertuğrul abi,webde gördüğüm tüm kılıflarda iki iğne ili dikiş yapılıyor.
Sizdeki mevcut biz'in ucu sivri.Birde ucu çengel olan biz'ler var.Bu biz'leri ayakkabı tamircileri çok yoğun kullanıyor.
Bu biz'in kullanılmamasının bir sebebi var mı?
Bu arada detaylı anlatım için teşekkürler.Bıçak yapımını az-çok gördük ama kılıf yapımı hep eksik kalıyordu.
Ellerinize sağlık...

Tığ şeklindeki bizler karşı taraftan ipi çekip almak için kullanılıyor.
İki iğneli dikiş sisteminde ipi çekip almak gerekmiyor. O yüzden de tığ şekline gerek yok.
İki iğne sistemi en sağlam sistem. Çünkü bu sistemde iki ayrı dikiş var. Kullanma esnasında iplerden biri yıpranıp kopsa bile diğer dikişi sağlayan ip hala dikişi bir arada tutar. Oysa bilirsiniz makineyle dikilmiş dikişlerde bir ip kopsa tüm dikiş yavaş yavaş sökülüp gider.
Profesyonellerin bu sistemi kullanmamasının nedeni tamamen ekonomi.
İki iğne sisteminde ne kadar ip kullanılacağı baştan tahmin edilip ip kesiliyor. Öyle olunca da dikiş yarıda kalmasın diye fazla fazla ip kesiliyor. Dikişin sonunda ciddi bir miktar ip fazla gelmiş oluyor ve çöpe gidiyor. Malum artmazsa yetmez. Oysa dikiş makinesi sistemi dikişlerde hiç ip atılmamış oluyor. Bu işi sürekli yapan biri için büyük tasarruf.

« Yanıtla #11 : 02 Kasım 2011, 19:44:34 »
Bıçak yapımını az-çok gördük ama kılıf yapımı hep eksik kalıyordu.

http://www.bicaksanati.com/forum/kilif-yapimi/bicak-kilifi-yapimi/
Demek ki yeterli olmamış...

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #12 : 02 Kasım 2011, 20:02:18 »
nasıl yapılır bu iş.

teşekkürler, güzel anlatım tarzınızla, tamamen anlamış bulunuyorum..
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #13 : 02 Kasım 2011, 20:33:36 »
Ertuğrul bey biliyor olabilirsiniz ama küçük bir hatırlatmada bulunayım.

pirinç balçak ve deri ikilisi nem karşında oksitlenme yapabilir. saptaki balmumu cila ve yapıştıcılar bu etiyi azaltacaktır ama bıçağın kın içinde uzun süre beklemesi sonucunda oksitlenme oluşabilir ve başınızı ağrıtabilir, bu sebeple uzun süreli kullanmama durumlarında, bıçağı kın içinde bekletmemenizi tavsiye ederim. ;)

hayırlı günlerde kullanın..

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #14 : 02 Kasım 2011, 20:38:31 »
Ertuğrul bey biliyor olabilirsiniz ama küçük bir hatırlatmada bulunayım.

pirinç balçak ve deri ikilisi nem karşında oksitlenme yapabilir. saptaki balmumu cila ve yapıştıcılar bu etiyi azaltacaktır ama bıçağın kın içinde uzun süre beklemesi sonucunda oksitlenme oluşabilir ve başınızı ağrıtabilir, bu sebeple uzun süreli kullanmama durumlarında, bıçağı kın içinde bekletmemenizi tavsiye ederim. ;)

hayırlı günlerde kullanın..

Tüm bıçaklarım, 440c'ler de dahil olmak üzere istisnasız hepsi kılıflarının dışında saklanıyor.

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #15 : 02 Kasım 2011, 21:05:41 »
Ertuğrul  eline  sağlık  çok öğretici bir  adım  adım  olmuş  ve  güzel bıçağa  çok yakışan  güzel de bir  kılıf .
Belki  küçük bir ayrıntı ama bence  elde dikişin  en can alıcı  yeri  en son  delikten sonraki  düğümleme işi  olmalı   .  En zor çözülecek düğüm  nasıl  atılmalı ?  Ya da sen  nasıl düğümlüyorsun ?
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #16 : 02 Kasım 2011, 21:16:13 »
Ertuğrul  eline  sağlık  çok öğretici bir  adım  adım  olmuş  ve  güzel bıçağa  çok yakışan  güzel de bir  kılıf .
Belki  küçük bir ayrıntı ama bence  elde dikişin  en can alıcı  yeri  en son  delikten sonraki  düğümleme işi  olmalı   .  En zor çözülecek düğüm  nasıl  atılmalı ?  Ya da sen  nasıl düğümlüyorsun ?

Ben en son delikten sonra geriye doğru 4 ya da 5 delik tekrar geri gidiyorum. O son deliklerde her delikten ip 4 defa geçmiş olduğu için oldukça sıkı geçiyor. En sonunda da düğüm atmayıp ipi 5-6 mm uzun kesip çakmakla eritip yapıştırıyorum.
Tek problem çok dikkatli bakınca son 4-5 delikte iki defa dikiş gözüküyor. Simetri bozulmasın diye ona da çare buldum. Başlarken de 4-5 delik önce başlıyorum. İlk deliğe gidip tekrar geri dönüp dikişe devam ettiğimde başta ki 4-5 delikte de çift dikiş olmuş oluyor. Böylece hem başta hem de sonda aynı sayıda çift dikiş olunca hem simetrik gözüküyor, hem de baş ve son sağlamlaştırılmış görüntüsü veriyor.

ilkser

• 548
  • Serhat-1981
  • Yer: Yozgat / Kocaeli
« Yanıtla #17 : 02 Kasım 2011, 22:09:11 »
Bıçak yapımını az-çok gördük ama kılıf yapımı hep eksik kalıyordu.

http://www.bicaksanati.com/forum/kilif-yapimi/bicak-kilifi-yapimi/
Demek ki yeterli olmamış...

Estağfrullah Hocam.Eksiklik şahsımdan yana forumda eksik bir konu yok.
Ben hala kılıf yapma işine terfi edemedim :(  :(

Saygılar...
Uçmak,düşmeyi göze almaktır.

Münir

• 176
  • Münir OKMAN
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #18 : 02 Kasım 2011, 22:58:22 »
Ertuğrul bu güzel anlatım ve paylaşım için çok çok teşekkürler... Öyle mi olmalı? Böyle mi olmalı? diye düşünüp durduğum tüm sorulara sayende cevap buldum. O kadar net ve açıklayıcı anlatmışsın ki birtürlü elimin gitmediği kılıf işi de sanırım zevkli bir uğraş haline gelecek.... 

Boyuna birşeyler soruyorum kusuruma bakmayın fakat bir sorum daha olacak; kılıflarda kullanılan derilerin kalınlıkları ne olmalıdır ve bu derinin tedarikçilerde özel bir adı var mıdır? (Deriler ile ilgili hiçbir fikrim olmadığı için satın alırken hiçdeğilse adamların anlayacağı şekilde istediğim malzemeyi sorabilir ve doğru deriyi alabilirim diye düşündüm... :) )   
If you light a lamp for somebody, it will also brighten your own path.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #19 : 02 Kasım 2011, 23:07:35 »
Ertuğrul bu güzel anlatım ve paylaşım için çok çok teşekkürler... Öyle mi olmalı? Böyle mi olmalı? diye düşünüp durduğum tüm sorulara sayende cevap buldum. O kadar net ve açıklayıcı anlatmışsın ki birtürlü elimin gitmediği kılıf işi de sanırım zevkli bir uğraş haline gelecek.... 

Boyuna birşeyler soruyorum kusuruma bakmayın fakat bir sorum daha olacak; kılıflarda kullanılan derilerin kalınlıkları ne olmalıdır ve bu derinin tedarikçilerde özel bir adı var mıdır? (Deriler ile ilgili hiçbir fikrim olmadığı için satın alırken hiçdeğilse adamların anlayacağı şekilde istediğim malzemeyi sorabilir ve doğru deriyi alabilirim diye düşündüm... :) )

Emre kılıf için en uygun derinin vaketa olduğunu söylemişti. Ya da ne bileyim Bodrum toplantısında öyle bir isim geçmişti, belki Emre değil bir başkası söylemiştir. Fakat ben henüz öyle bir deri bulamadım. Ben bir saraçtan kiloyla satılan parça deriler alıyorum. Seçmek serbest. Seçerken orta yumuşaklıkta kalınca derileri seçiyorum. Keçi derisi gibi ince ve yumuşak olmuyor. Kösele ve yarma deri gibi kalın ve sert de olmuyor. Kısacası gözle seçiyorum. Bir de şuna dikkat ediyorum katlanırken kırılmamalı.
Deri konusundaki bilgim bu kadar. Bu konuda bilgisi olan arkadaşımız varsa yardımcı olursa ben de sevinirim.