Bıçak Sanatı - Forum

Deri saplı av bıçağına kılıf

Ynt: Deri saplı av bıçağına kılıf
« Yanıtla #20 : 03 Kasım 2011, 00:29:23 »
http://www.bicaksanati.com/forum/kilif-yapimi/deri-satis/
Arkadaşlar ilgili başlıkları zahmet edip okuyunuz lütfen. En azından insanların saatlerini alan emeklerini yok saymamak adına...

salih başpınar

• 228
  • salih başpınar
  • Yer: bigadiç / balıkesir
« Yanıtla #21 : 03 Kasım 2011, 01:29:32 »
ertuğrul usta eline sağlık. çok güzel olmuş gerçekten.

ayrıca anlatımınız çok sade ve açıklayıcı. kılıf yapma deneyiyim olmasada beni yapmak için cesaretlendirdi anlatımınınz....

teşekkür ederim...
"İnsanı sevdiren huyudur bıçağı sevdiren suyudur." :)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #22 : 03 Kasım 2011, 10:23:21 »
Ertuğrul bey biliyor olabilirsiniz ama küçük bir hatırlatmada bulunayım.

pirinç balçak ve deri ikilisi nem karşında oksitlenme yapabilir. saptaki balmumu cila ve yapıştıcılar bu etiyi azaltacaktır ama bıçağın kın içinde uzun süre beklemesi sonucunda oksitlenme oluşabilir ve başınızı ağrıtabilir, bu sebeple uzun süreli kullanmama durumlarında, bıçağı kın içinde bekletmemenizi tavsiye ederim. ;)

hayırlı günlerde kullanın..

Tüm bıçaklarım, 440c'ler de dahil olmak üzere istisnasız hepsi kılıflarının dışında saklanıyor.

:-X

bünyamin balkaya

• 108
  • Bünyamin Balkaya / 1978
  • Meslek: Pazarlama
  • Yer: İstanbul / Beykoz
« Yanıtla #23 : 04 Kasım 2011, 01:51:17 »
Usta ellerine sağlık. Bıçak ayrı güzel kılıf ayrı güzel. Anlatım daha bi güzel.
 :2up
Bilirsin ki bilmezsin, Bir bilene sormazsın, Bilirsin ki sorarsan, Bilirler ki bilmezsin !

Münir

• 176
  • Münir OKMAN
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #24 : 04 Kasım 2011, 10:18:43 »
http://www.bicaksanati.com/forum/kilif-yapimi/deri-satis/
Arkadaşlar ilgili başlıkları zahmet edip okuyunuz lütfen. En azından insanların saatlerini alan emeklerini yok saymamak adına...

Sefa Hocam gerçekten haklısınız, linkdeki konuya bir göz attım meğerse zaten tüm bilgiler ve hatta malzeme sağlayabileceğimiz adresler bile verilmiş.

Kendi adıma söyleyim forumda muhabbet ve paylaşım güzel olunca "Rakı bahane, sohbet şahane" misali; hem hazır konu açılmışken kafama takılan birşeyi sormadan duramıyorum, hem de konuya bir şekilde katılmazsam konuyu açan arkadaşa ayıp olacakmış gibi hissediyorum :) ...

Fakat aslında ciddi ciddi birşeyler araştıracaksak da ilk bakacağımız yer ilgili konu başlıkları ve içerisinde paylaşılan bilgiler oluyor, yani hiç merak etmeyin hocam emekler boşa gitmiyor. Ama doğru söylüyorsunuz aslında ufak bir ikaz ve yönlendirmeyle asıl konuya kolayca ulaşmaya alıştık mı ne?         
If you light a lamp for somebody, it will also brighten your own path.

« Yanıtla #25 : 04 Kasım 2011, 18:18:03 »
Münir seni hedef alarak veya herhangi bir arkadaşı hedef alarak yazmadım. Bu forum kuruluşundan bu yana insanlar arasındaki koşulsuz ve kesinlikle özveri gerektiren paylaşımlarla belli bir hattın içine girdi. Bu güzel olduğu kadar, "tüketim toplumu" mantığının gittikçe vahşileşen bir şekilde pompalanmasın karşısında bir dik duruştu. Bu yapıyı hepimizin davranışları yönlendirdi, bu hale getirdi. Belki buna alışkın olmayan arkadaşlarımızda vardır, bilemem ama öyle bile olsa, ne bu ifade edildi ne de ön plana çıktı, bunu sağlayan da buradaki oluşan yapının görece sağlamlığıdır ki bu zaman kadar geldik.
Konuyu ne zamandır açmak istiyordum aslında ama bu güne denk geldi. Burada yoğun bir bilgi akışı var, konuyla ilgilenen herkesin yararlanacağı interaktif bir ansiklopedi gibi. Bunun yanında kişilerin yaşayıp paylaştıkları deneyimleri var, bu standartlaşmış bilgiden daha da önemli. Hepsi bir yana insanlar bunun için zamanını ve emeğini harcıyor ne adına? hiçbirşey... Örneğin ben, bir işi yaparken fotoğraf çekmek bana ölüm gelir, belki bir çoğumuz da böyleyizdir. Ama belli bir konuda talep varsa sırf kalıcı bili olsun, taşıma suyla değirmen dönmesin diye bazı konuları oturup tek tek fotoğrafladım hatta kimilerini de görüntü olarak buraya koydum. Sizin konuştuğunuz deri kılıf ve vaketa deri mevzuu bende bir anlamda bardağı taşırdı. (Şu anda bunları söylemekten bile mahçup oluyorum aslında.) bana göre bu bilgi burada yayınladığım bir bıçaktan çok daha önemlidir. Bir başka arkadaş kendine iş ediniyor çıkıyor sanayiye veya orya buraya telefonlar açıyor, para harcıyor, zaman harcıyor ve üstelik oturup akşam dinleneceği zamanda buraya rafine bir bilgi giriyor, diyor ki " şu şu çelik şurada var, fiyatıda şudur", bir başkası buradaki yapılanı görüp çorbaya bir tuz da ben atayım diyor ve " siteleri dolaştım, bir sürü ahşapçıya uğradım, şurada abanoz var, burada sapelli var... fiyatı şudur adamın adı ve telefonu da şudur" diyor. Örnekleri çoğaltmak mümkün, hatta aramızda acı çekmeye gönüllü kimi arkadaşlarda "isteyen olursa alıp ben gönderirim "diyor. Ne denir şimdi buna !...
Bunları söyleme gereği duydum çünkü, forumun istatistiklerine bakıyorsunuz, herkesi ilgilendiren ve bilgi içeren başlıkların okunma sayısı ile jan janlı işlerin okunma sayısı arasında dramatik bir fark var, bu da bizim işin yapımına yönelik bilgiye değil, işin kendisinin görselliğine değer verdiğimizi gösteren bir parametre bana göre. Bu gidişle sanki bir süre sonra "paket açmayı" seven ama oyuncakla çok ilgilenmeyen çocuklara benzeyeceğiz diye bir endişem var. Yoksa sizin yazdıklarınıza kişisel bir tepkim yok. Yeri geldiği için Ertuğrulun açtığı başlığa da bunları yazmış oldum, kusuruma bakmasın.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #26 : 04 Kasım 2011, 18:59:43 »
Sefa Hocam ben neden kusura bakayım. Tam tersi söylediğin her kelimeye sonun kadar katılıyorum.
Özellikle de "üstelik oturup akşam dinleneceği zamanda buraya rafine bir bilgi giriyor" cümlesinin sonuna kadar arkasındayım. Bu forumda benim dusturum şudur. Ben bu forumdan çok şey öğrendim, eğer ben bu forumda birilerine bir şeyler öğretmezsem öğrendiklerim haramdır. Farkındaysan ben de elimden geldiğince bildiklerimi aktarma çabasındayım.

Bazen (özellikle yeni üyeler bunu çok yapıyor) yeni işlenmiş bir konuyu soru olarak ortaya atıyor. İnsan ister istemez kızıyor. Onların yaptıkları sanki hiç araştırma yapmadan hazır konmak gibi geliyor, ben de aynı fikirdeyim, bence de öyle.

Ama bazen de, ama diyorum burası çok önemli. Şimdi yakın zamanda başıma gelmiş bir olay anlatacağım.
Isıl işlem fırınına kafayı taktım bir haftadır araştırıyorum. Google'da ısıl işlem fırını diye ararken karşıma çıktı, bizim forumda varmış. Eylem Hoca zaten bu konuyu yazmış. Oysa "Ev yapımı araçlar" konusunu defalarca taramıştım. Meğerse en baştaki o koyu renkle yazılan bölümde zaten aradıklarım varmış. İnsanın bazen basireti bağlanıyor, gözünün önündeki şeyleri göremiyor.

Olayın bir diğer yüzü ise şöyle. İnsan tüm formu okuyor, ama o okuma anında algılayabildikleri kadarını öğreniyor. Zamanla tecrübesi genişledikçe algısı ve ilgisi açılıyor. Zamanında okuyup da anlaymadıklarına bir süre sonra ihtiyaç duyduğunda ne yazık ki o okudukları hafızasında olmadığından tekrar sorabiliyor. Sen burada yazılanların tamamını en ince detayına kadar anlayabildiğin için bize biraz empati göster olurmu? Ben eminim burada daha önce konusu geçmiş konuları bir daha soracağım zamanlar olacak, olmuştur da herhalde. Bu bağlamda bana şimdiden anlayış göstermeni rice edeceğim.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

« Yanıtla #27 : 04 Kasım 2011, 19:15:16 »
Mesleksel alışkanlıktan olsa gerek benim soru sorulmasına karşı her zaman anlayışım çok geniştir zaten Ertuğrul, empati de yaparım. Bu konuda bir rahatsızlığım yok.  Söylemeye çalıştığım bu değil, asıl söylemeye çalıştığım bir konuda emek veren katkı sağlamaya çalışan ve paylaşan bir arkadaş, ileride benzer konu geçtiğinde yaptığı katkı yok sayılırsa içinden bir daha benzer birşey yapmak gelmiyor..neyse. Şöyle yapılabilir forumun en üst sağ tarafında "arama "var buraya hedef kelimeyi yazarsanız ne yazılan her konu karşınıza çıkıyor.

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #28 : 26 Ocak 2012, 16:51:14 »
ertuğrul bey size birşey danışmak istiyorum;
vermiş olduğunuz link'te ; çift iğneyle dikiş yapılırken birinci delikte ip basit düğümle bağlanarak ikinci delikten geçiriliyor. acaba diğer deliklerde de dikiş sonuna kadar düğüm atılıyormu ?  ilginiz için şimdiden teşekkürler...

bu arada eğimli tasarım gerçekten çok hoş olmuş elinize sağlık...

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #29 : 26 Ocak 2012, 17:09:35 »
ertuğrul bey size birşey danışmak istiyorum;
vermiş olduğunuz link'te ; çift iğneyle dikiş yapılırken birinci delikte ip basit düğümle bağlanarak ikinci delikten geçiriliyor. acaba diğer deliklerde de dikiş sonuna kadar düğüm atılıyormu ?  ilginiz için şimdiden teşekkürler...

bu arada eğimli tasarım gerçekten çok hoş olmuş elinize sağlık...

Doğrusunu söylemek gerekirse linkte adamın ilk defasında düğüm attığını ben yeni fark ettim. Ben bu düğümü atmıyorum. Zaten bu resimdeki tam anlamıyla bir düğüm de değil. Sadece ipleri birbirine doluyor. Bu dikiş tarzında böyle bir şey yok. Sanırım kendince bir önlem daha almış. Fazla emniyetin bir sakıncası yok. Başlarken yapılabilir.
Ama bana sorarsanız tüm dikiş boyunca yapmamak lazım gibi geliyor. Çünkü ben her defasında ipleri gererken görüyorum ki, iki üç ilmek öncesi bile sıkışıyor. Şimdi her ilmekte böyle ipler birbirine dolansa sanki ipleri çektiğimizde sadece son ilmik sıkışır gibi geliyor.
İlk kılıf imalatımda deneme mahiyetinde her ilmikte ipleri birbirine dolamıyı deneyeceğim. Başarılı bir iş olacağını sanmıyorum, ama deneyip emin olmakta fayda var.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

bora atalay

• 1515
« Yanıtla #30 : 26 Ocak 2012, 17:17:08 »
teşekkürler...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #31 : 26 Ocak 2012, 17:59:04 »
Çift yön dikiş eğer doğru yapılmışsa sonlarını düğüm atmadan sadece kesmek yeterlidir, sonuçta her delikte iki hat birbirini kilitler...

Kipmen Sanat web sitesi

bora atalay

• 1515
« Yanıtla #32 : 26 Ocak 2012, 18:34:11 »
emre bey ,
'doğru yapılmışsa'  dan kastınız ; eşit sıkıştırma, ipler kaymasın diye başka bir malzemeyle kaplama ,... gibi bir şey mi ?
rica etsem konuyu biraz açar mısınız, ilginize şimdiden teşekkürler.
                                                                saygılarımla

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #33 : 26 Ocak 2012, 19:17:52 »
Kusura bakmayın, zamanım sınırlı yazamıyorum, ancak "doğru"dan kastım son ilmeklerin birkaç kere geri dönülmesi ve her ilmekte var gücünüzle iplere asılmaktan bahsediyorum. Aslında başka bir püf noktası da yok...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #34 : 26 Ocak 2012, 19:26:51 »
Kılıf için şahsen mumlu ip tercih ediyorum. İpler mumlu olunca kayıp gevşemesi daha zor oluyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

bora atalay

• 1515
« Yanıtla #35 : 26 Ocak 2012, 19:49:41 »
Kılıf için şahsen mumlu ip tercih ediyorum. İpler mumlu olunca kayıp gevşemesi daha zor oluyor.
Kusura bakmayın, zamanım sınırlı yazamıyorum, ancak "doğru"dan kastım son ilmeklerin birkaç kere geri dönülmesi ve her ilmekte var gücünüzle iplere asılmaktan bahsediyorum. Aslında başka bir püf noktası da yok...

teşekkürler

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #36 : 26 Ocak 2012, 21:14:12 »
Mumlu ipi bulabiliyorsanız takıcılardan hazır alın. Bunlarda renk renk mumlu ip oluyor. Kahverenginin açığı ve koyusunu satıyorlar.

İpin mumlanmasının direncini arttırdığı söylenir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #37 : 26 Ocak 2012, 21:15:14 »

By ertarda at 2012-01-26

Benim yöntemimde, deriyi yapıştırıyorum. Dikiş deliklerini 2 mm matkap ucuyla deliyorum ve dikişe başlıyorum.
Resimdeki gibi bir kılıf örneğinde dikiş başlangıcının 5-6 delik önünde dikişe başlıyorum, yani 1 numaralı yerden. 2 numaralı bölgeye gidip geri dönüyorum ve 4 numaralı yerden tekrar 3'e dönüyorum.
Böylece başlangıçta 1 ve 2 arası ve sonda 4 ve 3 arası iki kat dikiş oluyor. 2 mm delikten bile ip sıkı sıkı geçerken bu çift dikişli bölgelerde çok daha sıkı oluyor. Eylem Usta'nın da dediği gibi ipin mumlu olmasının da katkısıyla buralara artık düğüm atmasak bile dikiş çözülmüyor. Son ipleri ben kılıfın arka tarafında deriden sadece 1-2 mm çıkacak şekilde kesip çakmakla uçlarını yakıyorum.

bora atalay

• 1515
« Yanıtla #38 : 26 Ocak 2012, 21:34:42 »
sağolun şimdi iyice netleşti..

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #39 : 09 Aralık 2014, 13:33:58 »
sefa hocam hakikaten bu islerde paylasimda teksin  ben her zaman söylüyorum burasi bilgi bankasi
bedava sanat okulu bu bilgileri okula gitsen yillarini alir ögrenemessin diye düsünüyorum
ben sahsen burdan cok seyler ögreniyorum yazdigim danistigim her konuya senden cevap geldi
ALLAH senden ve tüm bilgilerini paylasan arkadaslardan razi olsun
herkese saygi ve sevgilerimi gönderiyorum.

Saygilarimla
Yilmaz Dogan