Bıçak Sanatı - Forum

Sert lehim yapmak

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
  • Yer: Ankara
Sert lehim yapmak
« : 31 Ekim 2011, 14:56:12 »
Bıçakcı oldum ya, bıçak yapıyorum ya ! bunu duyan eş dost, akraba, arkadaşlar kurban bayramının da yaklaşması nedeniyle ne kadar kullandıkları, kullanmadıkları, eski, yeni, kör, kırık bıçak varsa toplayıp bilenmesi bakımı tamiri için getirdiler. sağolsunlar.
bileme öğrenme için güzel bir antreman oldu. Bayağı bi elim alıştı. Gelen bıçaklardan birisini sapı kırıktı, güzel bir sap yaptım, hadi dedim bir de balçak takayım. Balçağı kestim, kanal açtım, perçinledim. Balçağı namluya sert lehim yapayım istedim. elimde bauhaustan aldığım sert lehim tellerini ve bunların dekapanlarını, normal lehim tellerini kullandım fakat sonuç hüsran oldu. Lehim yaparken şalömo kullandım. Önce dekapandan namuya ve balçağa sürdüm. Şalömo ile iyice erittim sonra balçağa ve namluya ön tavlama yaptım. Daha sonra sert lehim telini ısıttım. tel ısındı ısındı, eridi bi top oldu balçağa yapıştı kaldı. normal lehimden alışkanlık eriyip aralara dolmasını bekledim ama öyle olmadı. Isıtmaktan namlu kıpkırmızı oldu ama hala telde hareket yok. normal lehim teliyle deneyim dedim. Yine ön tavlama yaptım, lehim telini dokundurur dokundurmaz eridi, top oldu, ama oda aynı şekilde olduğu yerde kaldı. Daha fazla tel erittim.Eriyen tel yere damladı, dizimi yaktı, çok canım yandı. Ama yine bi hareket yok. En sonunda vaz geçtim çaktığım pimi söküp herşeyi temizleyip yeniden yaptım, bu sefer epoksi ile yapıştırıp işi bitirdim.
Bu tür lehimleme konusunda yardımlarınıza, uyarı ve tavsiyelerinize muhtacım.
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: Sert lehim yapmak
« Yanıtla #1 : 31 Ekim 2011, 15:09:34 »
Sert lehimden kastınız sarı ya da gümüş kaynağı mı?
Eğer o ise bu tip lehim balçak uygulamalarına pek uygun değil. Çok fazla sıcaklık gerekiyor, yanılmıyorsam 700 dereceler civarında. Namlu'nun sertliğine zarar verir gibi geliyor.
Ben balçak uygulamalarında elektronikçilerin kullandığı kurşun, kalay alaşımlı lehimleri kullanıyorum. Bunları eritmek için gereken sıcaklık 200 derecenin altında. Bu daha güvenli.

Diğer taraftan lehimin iki malzeme arasını doldurması için kıllcallık prensibini kullanması gerekiyor. Yani iki parçanın arası geniş ise burada lehim tutunamayıp akıyor. Hatta iki malzeme birbirine çok yakınsa lehim yukarıya doğru bile tırmanabiliyor. Eğer balçak yarığını iyi oymuşsam, namlu ile çok düzgün öpüşüyorsa lehimi alttan uyguluyorum, kendi kendine yukarıya kadar tırmanıyor. Böylece ricasso alanında lehim temizliğiyle uğraşmıyorum.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
« Yanıtla #2 : 31 Ekim 2011, 15:51:08 »
Ertuğrul ustam sarı kaynak yapmak istedim. Çünkü çeliğin normal lehimi tutmayacağını düşünüyordum. Dediğin gibi lehim telinin üzerinde 825 C yazıyordu.
Normal lehim telini ise balçak ve namlunun birleştiği noktaya değdirdiğimde anında eriyerek boşluğu doldurmak yerine balçağa doğru toplanarak orada kaldı. Biraz lehim pastası sürerek akıcığılı artırabileceğimi düşündüm. Ama sonu yine aynı oldu. Lehim bir türlü balçak ve namlu arasına girmiyordu. youtube da izlediğim bazı videolarda bıçağı yapan kişi bir fırça yardımıyla istediği gibi  boya yaparcasına lehimi sürebiliyordu. Yaptığım denemeden sonra acaba başka bir malzeme mi kullanmalıyım diye düşündüm.
Bilge ERDOHAN

« Yanıtla #3 : 31 Ekim 2011, 17:03:26 »
Bilge burada bilgi var okumanı öneririm.
http://www.bicaksanati.com/forum/nasil-yapilir-(adim-adim)/yuksek-isi-lehimleme/msg2784/#msg2784

Ayrıca
Emin, Sert lehimlemeyi aydınlatayım da nesini?   eğer işlemin kendisiyse kabaca şöyle. Pirinç veya bakır gümüş alaşımlı teller kullanıyorum. Lehimlenecek yerler kesinlikle çok iyi temizleniyor, yağdan kirden pastan vs arındırılıyor. Parçaların birbirine iyice alıştırılması gerekiyor ( özellikle gümüş alaşımlı tellerde). malzeme 650-700 derece sıcaklıklara kadar tavlanıyor ve  Uygun bir dekapan ( genellikle boraks veya borik asit) yüzeye serpilmek suretiyle yüzey gerilimi azaltılıyor ve varsa kalıntı oksitler vs temizlenmiş oluyor. Tel ısıtılıp yine sıcakken dekapana batırılıyor ve birleştirme yapılacak yere tel temas ettirilerek alev üzerine tutuluyor, işlem zaten anında gerçekleşir, gözle görürsünüz yayılmayı. Anlatmayla zormuş gibi ama değil, hafta içinde bir video çekmeye çalışırım.

Emine "Bodrum hatırası" konusunda yazdığım yanıt. Video çekeceğim yakında.

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
« Yanıtla #4 : 31 Ekim 2011, 18:01:17 »
Teşekkürler hocam,  tekrar deneyeceğim, evde borik asit var. Bide  onu sınayayım. ::)
Bilge ERDOHAN

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 31 Ekim 2011, 21:03:29 »
Lehimle birleştirilecek parçaları yüzeyini önce ayrı ayrı lehim kaplayınca sonradan birleştirmenin daha kolay olacağını ekleyeyim.  ;)

Bu konu içinde geçen bir soru değil ama aklıma gelmişken söyleyeyim. Aynı parçaya iki farklı anda, yani art arda iki farklı parça lehimlemeniz gerekiyorsa uygulanacak, aklıma gelen iki yöntem var.

Birincisi, birbirinden farklı sıcaklıklarda uygulanan iki farkı lehim kullanmanız. Yani önce çok yüksek sıcaklık isteyen bir lehimle ilk birleştirmeyi yapmanız, sonraki parçayı da daha düşük sıcaklık isteyen bir lehimle lehimlemeniz ve ikincisini yaparken de dikatli olmanız.

Diğer yöntem ise önceden lehim yapılan tarafın ısınmasına mani olmak.

Tabi ustalar daha iyisini bilirler, ben lehim konusunda alaylıyım ne de olsa. Sürç-ü lisan ettiysem affola.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #6 : 31 Ekim 2011, 21:25:59 »
Sert lehimleme işleminde en önemli olan ön temizlik.
Yani lehim yapılacak yüzey mekanik olarak temizlecek.

Eski bıçak olduğundan yılların yağ tabakası vardır.
Eğe ile ön temizlik sonra fırça ile temizlemeli.
Temizlenmiş birleştirecek yüzeye parmak bile sürülmemeli, eldeki yağlı artıklar bile birleşmeyi engeller.

Birleştirme yaparken üfleç alevi dengeli tutulmalı, alev uzaktan tutmalı.

Aslında sert lehim kolay ve zevkli bir birleştirme işlemidir.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #7 : 31 Ekim 2011, 21:50:35 »
Lehimle birleştirilecek parçaları yüzeyini önce ayrı ayrı lehim kaplayınca sonradan birleştirmenin daha kolay olacağını ekleyeyim.  ;)

Bu konu içinde geçen bir soru değil ama aklıma gelmişken söyleyeyim. Aynı parçaya iki farklı anda, yani art arda iki farklı parça lehimlemeniz gerekiyorsa uygulanacak, aklıma gelen iki yöntem var.

Birincisi, birbirinden farklı sıcaklıklarda uygulanan iki farkı lehim kullanmanız. Yani önce çok yüksek sıcaklık isteyen bir lehimle ilk birleştirmeyi yapmanız, sonraki parçayı da daha düşük sıcaklık isteyen bir lehimle lehimlemeniz ve ikincisini yaparken de dikatli olmanız.

Diğer yöntem ise önceden lehim yapılan tarafın ısınmasına mani olmak.

Tabi ustalar daha iyisini bilirler, ben lehim konusunda alaylıyım ne de olsa. Sürç-ü lisan ettiysem affola.

:2up yani az cok lehimden anlarız :)
katkım olacaksa eğer lehim yapmak için son günlerde malzemecilerde farkli alaşımlı bir lehim satılıyor genelde sıcaklık görmeyen paslanmazların lehiminde kulanılıyormuş içeriğini hatırlamıyorum ama bizim elektrik ve elektronikte kulandığımızdan farklı birşeydi bronz bakır satan yerlerde var genelde aklınızda bulunsun
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #8 : 01 Kasım 2011, 01:30:12 »
Piyasada bir sürü kurşunsuz lehimler var, Bladeforums ve KnifeDogs'da gördüğüm kadarıyla genelde 200-300 derece aralığındaki kalay veya gümüş alaşımlar kullanıyorlar. Sefa Usta'mızın bana yolladığı lehim çubukları dışında lehimle hiç işli dışlı olmadığımdan tamamen konunun cahiliyim, ancak 700 derece bana çok fazla geldi, ısıl işlem görmüş ve perdahlanmış bir bıçağımı bu tarz bir ısıya maruz bırakmayı düşünemiyorum, yani hadi namluyu suda filan koruduk, ancak ricasso bölgesinde oluşan oksidasyon, meneviş renkleri filan benim perdah çalışmasını çöpe atar. Lehim kullanmak istiyorum gerçi, ancak 200 derece civarı kurşunsuz ve paslanmazla çalışabileceğim bir lehim türü var mıdır?

Kipmen Sanat web sitesi

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #9 : 01 Kasım 2011, 07:32:11 »
Piyasada bir sürü kurşunsuz lehimler var, Bladeforums ve KnifeDogs'da gördüğüm kadarıyla genelde 200-300 derece aralığındaki kalay veya gümüş alaşımlar kullanıyorlar. Sefa Usta'mızın bana yolladığı lehim çubukları dışında lehimle hiç işli dışlı olmadığımdan tamamen konunun cahiliyim, ancak 700 derece bana çok fazla geldi, ısıl işlem görmüş ve perdahlanmış bir bıçağımı bu tarz bir ısıya maruz bırakmayı düşünemiyorum, yani hadi namluyu suda filan koruduk, ancak ricasso bölgesinde oluşan oksidasyon, meneviş renkleri filan benim perdah çalışmasını çöpe atar. Lehim kullanmak istiyorum gerçi, ancak 200 derece civarı kurşunsuz ve paslanmazla çalışabileceğim bir lehim türü var mıdır?
Standart elektronikçi lehimleri 170 derece civarında erimekte. Bunlar kurşun ve kalaydan oluşuyor. Son zamanlarda kurşunsuz lehimler çıktı. Gerçi ben İzmir'de bulamadım ama muhakkak İstanbul'da vardır. Bunlar yine elektronikte kullanılıyor. Avrupa Birliğine ithal edilecek elektronik aletlerde bu tip lehim zorunluluğu varmış. Bileşiminin bilmiyorum ama içeriğinde kurşun yok. Erime sıcaklığı ise 200 derecenin biraz üstünde imiş. Balçak montajında bundan daha fazla ısı yanlış. Zaten gereği de yok.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #10 : 01 Kasım 2011, 11:29:04 »
Ertuğrul, ama ha senin kurşunlu lehimle yemek hazırlama olayı bir araya gelmesin, bir ara sana söyleyecektim unuttum, konu geçince hatırladım, kurşun tehlikeli malzeme baba. Bir ara bu yumuşak lehimlerden bulabilirsen bana da alır mısın, bir denemek istiyorum, sen de kurşunsuza terfi etmiş olursun  ;)
« Son Düzenleme: 01 Kasım 2011, 11:48:10 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #11 : 01 Kasım 2011, 11:38:00 »
Eruğrul, ama ha senin kurşunlu lehimle yemek hazırlama olayı bir araya gelmesin, bir ara sana söyleyecektim unuttum, konu geçince hatırladım, kurşun tehlikeli malzeme baba. Bir ara bu yumuşak lehimlerden bulabilirsen bana da alır mısın, bir denemek istiyorum, sen de kurşunsuza terfi etmiş olursun  ;)
bu adreslerde var sanırım

http://www.yagmurmetal.com/urunler01_06.aspx
http://www.kurtel.com/lead.htm

500gr mı 53 tl gümüşe göre daha karlı   ;)

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #12 : 01 Kasım 2011, 11:39:29 »
Eruğrul, ama ha senin kurşunlu lehimle yemek hazırlama olayı bir araya gelmesin, bir ara sana söyleyecektim unuttum, konu geçince hatırladım, kurşun tehlikeli malzeme baba. Bir ara bu yumuşak lehimlerden bulabilirsen bana da alır mısın, bir denemek istiyorum, sen de kurşunsuza terfi etmiş olursun  ;)

Kurşun katı haldeyken bir zararı yok diye biliyorum. Asıl problem lehim yaparken kurşun buharına maruz kalmak.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #13 : 01 Kasım 2011, 11:49:56 »
Hımm, hem hazırlarken maruz kalıyorsun, bir de balçak arasından kurtulma, parça düşme filan olursa yemeğe diye şeyetmiştim. Neyse, ben araştırayım şu lehim tiplerini, fiyatlar çok iyiymiş Özgür  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #14 : 01 Kasım 2011, 11:53:15 »
Hımm, hem hazırlarken maruz kalıyorsun, bir de balçak arasından kurtulma, parça düşme filan olursa yemeğe diye şeyetmiştim. Neyse, ben araştırayım şu lehim tiplerini, fiyatlar çok iyiymiş Özgür  :2up

valla birçok çeşidi varmış sıcaklığa görede değişiyor mutlaka yardımcı olurlar valla bende alıcam bayramdan sonra

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #15 : 05 Kasım 2011, 20:41:01 »
Arkadaşım bir bıçak ustası ve makine teknikeri olarak bıçakta sert lehimin uygun bir uygulama olmadığını söylemek istiyorum çünkü 650-700 derece ısıtmanız gerekiyor buda bıçağın sertliğinin düşmesine neden olur.Yumuşak lehim uygun bir seçim iyi yapılırsa kolay kolay düşmez.bunun için paslanmaz çelikte yüzeyi mekanik temizlik yaptıktan sonra hidroklorik asit içersinde çinko eritilerek elde edilen temizleme sıvısını sürerseniz yüzeyi iyi temizlersiniz ama ısıya tabi olan asitten çıkan buharı teneffüs etmeyin.
   Yapışacak iki yüzeyide temizleyip lehimle tabiri caizse kalaylayın sonra iki yüzeyi birleştirip havyayı bastırarak sıtınız lehimin eriyerek yanlardan çıktığını göreceksiniz ozaman soğumaya bırakınız.Eğer alın bir malzeme lehimliyorsanız havyanızın bakır kısmı yeterince büyük olmalıki malzemeyi ısıtmaya yetsin eğer yetmiyorsa lehimlenecek malzemeleri küçük bir kazancı mengenesi veya ayarlı penseyle sıkarak düşük ateşli bir şalamayla lehim eriyecek kadar ısıtın ama fazla değil alev  çok az olacak oksijen beslemeli olmamalı tüp olabilir lehim eriyincede suya sokarsanız bıçağın sertliğini kayıp etmemiş olursunuz.(fazla ısınmamak kaydıyla fazla ısınırsa bıçak sertliği değişir
    Yardımcı olabildiysem nemutlu kolay gelsin
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #16 : 05 Kasım 2011, 21:31:23 »
Arkadaşım bir bıçak ustası ve makine teknikeri olarak bıçakta sert lehimin uygun bir uygulama olmadığını söylemek istiyorum çünkü 650-700 derece ısıtmanız gerekiyor buda bıçağın sertliğinin düşmesine neden olur.Yumuşak lehim uygun bir seçim iyi yapılırsa kolay kolay düşmez.bunun için paslanmaz çelikte yüzeyi mekanik temizlik yaptıktan sonra hidroklorik asit içersinde çinko eritilerek elde edilen temizleme sıvısını sürerseniz yüzeyi iyi temizlersiniz ama ısıya tabi olan asitten çıkan buharı teneffüs etmeyin.
   Yapışacak iki yüzeyide temizleyip lehimle tabiri caizse kalaylayın sonra iki yüzeyi birleştirip havyayı bastırarak sıtınız lehimin eriyerek yanlardan çıktığını göreceksiniz ozaman soğumaya bırakınız.Eğer alın bir malzeme lehimliyorsanız havyanızın bakır kısmı yeterince büyük olmalıki malzemeyi ısıtmaya yetsin eğer yetmiyorsa lehimlenecek malzemeleri küçük bir kazancı mengenesi veya ayarlı penseyle sıkarak düşük ateşli bir şalamayla lehim eriyecek kadar ısıtın ama fazla değil alev  çok az olacak oksijen beslemeli olmamalı tüp olabilir lehim eriyincede suya sokarsanız bıçağın sertliğini kayıp etmemiş olursunuz.(fazla ısınmamak kaydıyla fazla ısınırsa bıçak sertliği değişir
    Yardımcı olabildiysem nemutlu kolay gelsin

eyvallah teşekür ederiz  bıcaklarınızıda yayınlarsanız seviniriz dedim ve vazgectim merhaba bölümünde gördüm :)
« Son Düzenleme: 05 Kasım 2011, 21:34:05 Gönderen: ozgurozdemir »

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
« Yanıtla #17 : 05 Kasım 2011, 22:36:45 »
Teşekkür ederim. :)
Bilge ERDOHAN

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #18 : 07 Kasım 2011, 00:26:30 »
Rica ederim bilgim dahilinde bildiklerimi paylaşmaktan mutluluk duyarım.Benim makinacı olmam ve bir süre tornacı ve bakımcı olarak çalışmış olmam beni biraz bilgi sahibi etti yıllardırda bıçakla uğraşıyorum
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''