Sevgili arkadaşlar öncelikle güzel sözleriniz ve övgüleriniz için çok teşekkür ederim, mahçup ediyorsunuz, eksik olmayın..
Sırayla sorulara yanıt vereyim
Ertuğrul bıçağın zaten sahibi var, dolayısıyla hediye şansı zaten yok, ileride seninle bir değiş tokuş yaparız nasılsa

hocam şimdi bu bıçaktaki operasyona sanmai yada hamon denebilir mi. pratik ve ekonomik bir hamon çeşidi midir?
kaynak yapılan parçanın tane yapısı bozulurmu, normalizasyon yapmak gerekiyormu? teşekkürler
Teoman, burada aslına bakarsan teorik olarak bir hamon yada sanmai den söz edemeyiz. Temel mantığı tamamen farklı. Zorunluluk durumlarında kullanılacak bir yöntem olarak bir kenarda durmasında yarar var. Endüstride sert dolgu tekniği uzunca bir zamandır başarıyla uygulanıyor zaten ancak bu işlem sert dolgudan biraz daha farklı. Kaynak sırasında her iki malzemede de değişiklikler oluyor, özellikle ısı tesiri altındaki bölge ( ITAB) bu deformasyona en çok maruz bölge. Ancak ön tavlama yaparak bunun önüne geçebiliyorsun biraz. Tane yapısında bozulma olabilir ama ön tav ve son tav döngüsüyle bu sorunun önüne geçilebiliyor. Kısaca, uygulanabilir bir yöntem ama su verme sırasında aktif bir su verme süreci yaşanıyor, ağızda soğutma hızlı ama ITAB nin yukarısında soğutma yavaş olmalı. Yoksa çatlama olma olasılığı yüksek.
Durukan Ustam benden bir bıçağın sende olmasını epeyce bir süredir istiyordum biliyorsun, en azından beğendiğin bir bıçak olduğunu bilmek beni daha mutlu etti..
Taner ustam dövme işi senin kişiliğine çok uygun bir iş, uzun dönmede seni daha mutlu edeceğine adım kadar eminim.
Bekir Ustam, bilinmedik bir şey yapmadım aslında. Kaynağı adi karbonlu telle, gazaltında yaptım. 400 derece civarında ön tav ( ayrıca eğeye de yumuşatma tavı). Su verme sırasında da Teomana söylediğim gibi. İşlem basit aslında tarif etmek biraz zor olsa da işlem o denli zor değil kesinlikle. Temel mantık ağız hızlı soğuyacak sırt epeyce geç soğuyacak, su verirken buna dikkat.. Benzer işleri kaynak sonrası döverekte yapmışlığım oldu o daha da sağlıklı oluyordu belirteyim.
Serhat ağız ince olduğundan kaynağı tek pasoda bitirdim zaten fazladan bir şey yapmadım.